EKONOMİ - 30 Eylül 2024 Pazartesi 13:20

Şanlıurfa’da ’beyaz altın’ hasadı başladı

A
A
A
Şanlıurfa’da ’beyaz altın’ hasadı başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan pamuğun hasadı başladı.


Türkiye’nin pamuk üretiminin önemli kısmının gerçekleştirildiği Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, yüksek rekolte beklentisiyle tarlalarda hasat başladı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçeçevesinde sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor. Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuk, bölgede sulanabilir alanların artmasıyla çiftçilerin en fazla ilgi duyduğu ürün olarak ön plana çıkıyor.



Yüksek rekolte yüzleri güldürüyor


Çiftçi Enes Bayluğ, rekoltenin bu yıl yüksek olduğunu belirterek, “2024 yılının ilk pamuk hasadına başladık. Yaklaşık bir haftadır burada biçim yapıyoruz. Verim çok yüksek. Rekolte beklediğimizden baya yüksek çıkıyor. Fakat fiyatlar biraz düşük olduğu için bizi kurtarmıyor. Dönümüne 12 TL para harcıyoruz. Bu yılın pamuk fiyatı ise 24 TL olarak açıklanmış. Bu açıklanan fiyat bizi kurtarmıyor. Fiyatların biraz daha yüksek olması çiftçiyi menün eder, pamuğa teşvik eder” ifadelerini kullandı.



Şanlıurfa’da ’beyaz altın’ hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .