EKONOMİ - 08 Mart 2025 Cumartesi 10:01

Yorganlarda son el dikişleri: En genç usta 52 yaşında

A
A
A
Yorganlarda son el dikişleri: En genç usta 52 yaşında

Türkiye’de yorgancılık mesleği de hem çırak olmaması hem de fabrikasyon üretim nedeniyle bitme tehlikesi altında. Yorgancılık mesleğinin Samsun’daki en genç ustası 52 yaşında. 40 yıldır çırak yetişmeyen mesleklerini ayakta tutmaya çalıştıklarını belirten yorgan ustası, hazır yorganlar nedeniyle işlerinin düşmesinden yakındı.


Birçok meslekte olduğu gibi yorgancılık mesleği de zamana ve gelişen teknolojiye ayak uyduramayarak yok olmaya yüz tuttu. Eskiden neredeyse her mahallede bir yorgancı yeni evlenecek çiftlere çeyizlik yün yorgan yetiştirmeye çalışırken, bu günlerde geleneksel yorgan yapan meslek erbabı sayısı il genelinde 10’a kadar düştü. Mesleğin Samsun’daki en genç temsilcisi olan 52 yaşındaki Mehmet Selçuk, kendisinin son kalfa olduğunu, çırak yetişmediği için de yorgancılığın sonunun yaklaştığını söyledi.



"Makine yorganları çıkalı işlerimiz çok azaldı"


İşlerinin eskiye oranla oldukça fazla azaldığını dile getiren Mehmet Selçuk, "40 yıldır yorgancılık yapıyorum. 12 yaşından beri bu meslekten geçiniyorum. Eskiden Samsun’da 100 tane yorgancı ustası vardı. Şu anda ise 10 tane ya var ya yok. Hazır yorgan kullanımı arttı, el yapımı yorgana olan ilgi de azaldı. Tek tük de olsa yün yorgan yaptıran oluyor. Malzeme bizden olursa çift kişilik yün yorganın tanesi 2 bin 500 TL, pamuk yorgan ise 2 bin TL. Malzeme müşteriden gelirse işçilik olarak da bin TL alıyoruz. Çok az sayıda yorgancı kaldık. Diğer yok olma tehlikesi altındaki mesleklerde olduğu gibi bizde de çırak yetişmiyor. Gençler bu işlerde çalışmak istemiyor. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Fabrikasyon yorganlar çıkalı işlerimiz çok azaldı" dedi.



"En genç yorgancı, 52 yaşındaki benim, ben de bu işi bırakırsam usta kalmayacak"


52 yaşında mesleğin en genç temsilcisi olduğuna dikkat çakan Şimşek, "Çift kişilik bir yün yorgan 3 saatte dikiliyor. Modelli yün yorganlarda ise bu süre 3 güne kadar çıkabiliyor. Zorluk ve süre yorganın modeline göre de çeşitlik gösterebiliyor. Eskiden kız tarafı ve erkek tarafı 3’er 4’er sire yorgan alırdı. Şu anda sire yorganı alınmıyor gibi bir şey oldu. Herkes hazır, puf yorganlara dönmeye başladı. Şu anda çeyizlik en fazla 2 tane nevresim yorganı alanlar var. Hazır makine yorganlarında iplik koptuğunda komple yorgan sökülür. El dikimi yün yorganlarda ise böyle bir durum olmaz. El dikimi yorganlar hem sağlıklı hem de uzun ömürlü olur. Makine işini 5-6 sene kullanırken, el dikimi yorganlar ise 25-30 sene kullanılır. El dikimi yün ya da pamuk yorganlar makine ve plastik içli yorganlara göre hem uzun ömürlü olur hem de daha sağlıklı olur. Yeni gelinler annelerine, ‘anne yün yorganını ne yapalım’ diyorlar. Makine yorganı puf gibi durduğundan ve çamaşır makinasında yıkandığından onu tercih ediyorlar. Yastıkta da aynı tercihi yapıyorlar. Yastık en iyi pamuktan olur ama onda da yine kimyasal içli yastıkları tercih ediyorlar. Samsun’da en genç kalfa olan kişi benim. Benden sonra da yorgancı kalfası gelmedi. Benden başka bu işle uğraşan birkaç tane yaşlı var. Onlar da günde en fazla 1-2 yorgan dikerler. Bu meslekte en genci benim. Ben de bu işi bırakırsam usta kalmayacak. En genç yorgancı benim ve yaşım da 52" diye konuştu.


Şimşek, sire yorganların makinede yıkanmamasının da ilginin azalmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi.



Yorganlarda son el dikişleri: En genç usta 52 yaşında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Şehir Hastanesi’nde otopark çilesi Türkiye’nin en büyük Şehir Hastaneleri’nden birisi olan ve bölgeye hizmet veren Bursa Şehir Hastanesi’nde otopark çilesi yaşanıyor. Günde 50 bin kişiyi ağırlayan, yılda 18 milyon adet hizmet veren Bursa Şehir Hastanesi’nde 4500 araçlık kapalı ve açık otoparklar yetmiyor. Hastaneye araçlı tek giriş olduğu için gelişigüzel parklanmalardan dolayı ulaşım çileye dönüşüyor. Vatandaşlar yılan hikayesine dönen Emek Şehir Hastanesi metro hattının da bir an önce tamamlanmasını istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ağustos 2019’da açılışı yapılan 1355 yataklı Şehir Hastanesi’nde otopark çilesine çözüm bulunamadı. Türkiye’nin 10.Şehir Hastanesi unvanına sahip olan sağlık kompleksi Bursa’nın yanısıra Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Yalova hatta İstanbul’dan da hastaları tedavi ediyor Günlük 20 bin muayene, 50 bin insan sirkükasyonu, yılda 100 bin ameliyat, 18 milyon kişiye hizmet veren Bursa Şehir Hastanesi’nde 4500 araçlık kapalı ve açık otoparklar ihtiyaca cevap veremiyor. Haftanın pik yapan belirli günlerinde Şehir Hastanesi’ne giriş tek kapı olduğu için mümkün olmuyor. Yılan hikayesine dönen Emek Şehir Hastanesi metro inşaatı da tamamlanmadığı için vatandaşların bir kısmı özel araçlarıyla hastaneye gelmeye çalışıyor. Otoparklar ihtiyaca cevap vermediği için yol kenarlarına gelişigüzel bırakılan araçlar da trafiğin aksaması ve acil sağlık hizmeti verilmesinin önüne geçiyor. Bursalılar, tıbbi hizmetten memnuniyetlerini belirtseler de otopark ve bitmeyen metro inşaatı sebebiyle tepkilerini dile getirip , "Burada 7 yıldızlı hizmet veriliyor. Ancak otopark çilesi günden güne artıyor. Zaman zaman görevliler ile de tartışmak durumunda kalıyoruz. Devlet okyanusu geçerken derede boğuluyor. 2 Nisan 2021 tarihinde temeli atılan 6,5 kilometrelik metro inşaatının ne zaman biteceğini kimse bilmiyor. 2023 yılında bitirileceğini Ulaştırma Bakanı açıklamıştı. Ancak 2025 yılına da yetişmeyeceği anlaşılıyor. Bursa artık istediği hizmeti almalı. Merkezi bütçeye koyduğu katkının karşılığı Bursalıların en doğal hakkı. Bursa hak ettiği hizmetleri acilen almalı" ifadelerini kullandılar
Aydın Başkan Çerçioğlu’nun, memur adaylarına destekleri devam ediyor Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen çalışmalar devam ediyor. Başkan Çerçioğlu, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) hazırlanan memur adaylarının da yanında olmayı sürdürüyor. Bugüne kadar binlerce memur adayının katıldığı KPSS hazırlık kursları tamamıyla ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin uzman kadrosu tarafından gerçekleştirilen KPSS hazırlık kursları kapsamında memur adaylarına genel yetenek ve genel kültür alanlarında dersler veriliyor. Türkçe, matematik, coğrafya, tarih ve vatandaşlık derslerinin yanında öğrencilere soru çözme teknikleri ve sınav esnasında dikkat etmeleri gereken durumlar hakkında da bilgi veriliyor. Ayrıca, kurs süreci boyunca deneme sınavları da düzenleniyor. Başkan Çerçioğlu, "Öğrencilerimiz için çalışmalarımız devam edecek" Büyükşehir Belediyesi tarafından eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen proje ve hizmetlerin devam edeceğini belirten Başkan Çerçioğlu, "Büyükşehir Belediyemizin eğitimde öncü olan proje ve hizmetleri devam ediyor. Çalışmalarımız ile öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca yanlarında oluyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla 17 ilçemizin tamamında hayata geçirdiğimiz projelerimizi ve hizmetlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.