TEKNOLOJİ - 27 Eylül 2024 Cuma 11:34

TR83 Bölgesi’ndeki firmaların yüzde 62,3’ü ‘Endüstri 4.0’ı kullanıyor

A
A
A
TR83 Bölgesi’ndeki firmaların yüzde 62,3’ü ‘Endüstri 4.0’ı kullanıyor

TR83 Bölgesi’nde (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) sanayi kuruluşlarında yapılan araştırma sonucunda, firmaların yüzde 62,3’ünün Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandığı ancak bu teknolojileri kullanma sürelerinin oldukça kısa olduğu, ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğunun gelecekte yüksek teknoloji kullanımını arttırmayı istediği belirlendi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) yapılan ‘Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir Proje Toplantısı’nda bölge sanayisinin yüksek teknoloji kullanımına yönelik ihtiyaçları belirlendi.


OMÜ’nün başvuru, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü’nün ise eş başvuru sahibi olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “This Youth Can Do A Good Job” (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) başlıklı proje kapsamında gelişmeleri aktarmak amacıyla toplantı gerçekleştirilirdi. OMÜ Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, Proje Yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin ile fakülte akademisyenleri ve idari personeli katıldı.



Prof. Dr. Kesten, “60 kursiyer, yazılı ve sözlü sınavlarla seçildi”


Toplantıda proje hakkında detaylar aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, “Projemiz TR83 Bölgesi’ndeki (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) sanayi kuruluşlarının gelişen güncel teknoloji ve yenilikçi ihtiyaçlarına yönelik nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Sizlere projemiz hakkında önceden yaptıklarımız hakkında küçük hatırlatmalar ve bazı önemli bilgiler vermek istiyorum. 31 Temmuz 2023 tarihinde başlayan Proje kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan 15-29 yaş arasında mesleki eğitim görmüş gençlerden 60 kursiyer, yazılı ve sözlü sınavlarla seçildi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde proje kapsamında verilecek eğitimler için tam donanımlı iki laboratuvar ve iki atölye kurulmuştur” dedi.


Kursiyerlerin proje kapsamında kurulan bu laboratuvarlarda ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü dersliklerinde yaklaşık üç ay boyunca 400 saate yakın teorik ve uygulamalı eğitim gördüklerini aktaran Rektör Yardımcısı Kesten, “Eğitimler, alanında uzman akademisyen ve işletme sahiplerinin katıldığı konferanslar, seminerler, TR83 Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarına yapılan teknik gezilere ve fuarlara katılım gibi etkinliklerle desteklenmiştir. Kursiyerler TR83 Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarında işbaşı eğitimlerini ve staj eğitimlerini tamamlanmıştır. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerden 34 tanesi, çeşitli sanayi kuruluşlarında istihdam edilmiş, geri kalanların önemli bir kısmı ise askerlik, lisansüstü eğitim gibi nedenlerle henüz istihdam edilememiştir” diye konuştu.



“Üniversitemiz bu kapsamda yapılabilecek her türlü girişimi tüm birimleriyle ve olanaklarıyla desteklemektedir”


Proje kapsamında hazırlanan “TR83 Bölgesi Sanayide Yüksek Teknoloji Kullanımı İhtiyaç Alanlarının Belirlenmesi Anket Çalışması”nın uygulamasının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Alper Kesten, “Anket çalışması, TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren 228 sanayi kuruluşunun üst düzey yöneticisiyle yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Ekim ayı sonunda tamamlanacak projede görev alan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 5 akademisyen, Organize Sanayi Bölgesi’nden 2 personel ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan 5 kursiyerin katılacağı bir yurt dışı teknik ziyaret faaliyeti için planlamalar devam etmektedir. Projemiz, öncelikle, özel olarak Samsun’da genel olarak TR83 Bölgesi’nde üniversite sanayi iş birliğinin tesis edilmesi ve buna dayalı olarak projelerin geliştirilmesi vizyonunu yansıtmaktadır. Üniversitemiz bu kapsamda yapılabilecek her türlü girişimi tüm birimleriyle ve olanaklarıyla desteklemektedir. Bu toplantının ardından, Kasım ayında, projemizin kapanış toplantısı ve bir basın toplantısı daha gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.


This Youth Can Do A Good Job (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) Proje Kapsamında: Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin başvuru ve Samsun Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün ise eş başvuru sahibi olduğu ve AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-II) kapsamındaki “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” hibe çağrısı kapsamında yürütülen “Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir(This Youth Can Do A Good Job)” isimli proje kapsamında TR83 Bölgesi’nde yer alan sanayi kuruluşlarının yüksek teknoloji ihtiyaç alanlarının incelendi. Bu kapsamda TR83 Bölgesi’nde bulunan büyük, orta ve küçük sanayi kuruluşlarının yüksek teknoloji kullanımları, yeni teknolojiye olan ihtiyaçları ve bu teknolojiden yararlanmak için gerekli insan kaynağının özelliklerinin belirlenmesi hedeflendi. Araştırmanın örneklemini TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve uygun örnekleme ile seçilen 228 sanayi kuruluşu oluşturuldu. Firma temsilcileri yüksek teknoloji yeterliliklerini belirlemeye yönelik kapsamlı bir anketi yüz yüze cevaplandı. Veriler istatistiksel analiz teknikleriyle çözümlendi.



Yüzde 62,3’ü Endüstri 4.0’ü kullanıyor


Araştırma sonucunda, firmaların yüzde 62,3’ünün Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandığı ancak bu teknolojileri kullanma sürelerinin oldukça kısa olduğu bulundu. Ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğunun gelecekte yüksek teknoloji kullanımını arttırmayı istediği belirlendi. Firmaların gelecekte kullanmak istediği ileri teknolojiler içerisinde yapay zeka teknolojileri, otonom robot teknolojileri ve verimliliği arttırıcı teknolojiler bulunmakta. Firmaların büyük bir çoğunluğu ileri teknolojiye ulaşmakta zorluk çekmekte, yüksek teknolojiye ulaşmada yaşanan zorlukların en önemli nedeninin finansal güçlükler olduğu belirlendi.


Firmaların yüksek teknolojiye en çok ihtiyaç duyduğu üç departmanın ise tasarım, üretim ve kalite olduğu belirlendi. Firmaların yüksek teknolojiyi en çok kullanmak istedikleri üç alanın ise üretim, kalite kontrol-yazılım ve araştırma-geliştirme (AR-GE) olduğu belirlendi. Son olarak firmaların en fazla ileri teknoloji yatırımı yapmak istedikleri üç departmanın ise üretim ve AR-GE, kalite kontrol ve tasarım olduğu bulundu. Araştırma bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanayi kuruluşlarının ileri teknoloji kullanımları için ihtiyaç duydukları insan kaynağı profilinin teknik uzmanlık, eğitim, problem çözme ve analitik düşünme, iletişim ve işbirliği, yenilik ve sürekli gelişim, liderlik ve yönetim becerileri alanlarında yeterliliğe sahip bireyler olması gerektiği bulundu. Farklı eğitim programlarında öğrenim gören bireylerin bu bilgi ve becerilerini arttırması istihdam olanaklarını arttırabileceği belirlendi.



TR83 Bölgesi’ndeki firmaların yüzde 62,3’ü ‘Endüstri 4.0’ı kullanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş: “Daha çok işbirliğine ihtiyacımız var” Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Korkmaz, Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri Plovdiv’de (Filibe) düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum’a katıldı. Türkiye Filibe ve Sofya Büyükelçiliği, Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ERİAD), Bulgar-Türk İş İnsanları Derneği (BULTİŞ), Bulgar İş Adamları Birliği (BIA) ve Plovdiv Belediyesi tarafından organize edilen uluslararası etkinlikte konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, uluslararası ticaret ve sanayide yenilikçi stratejiler ile uygulamalar hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “Bu rakamı artırmak zorundayız” Eskişehir’den Bulgaristan’a 30 milyon Euroluk ihracat olduğuna değinen ESO Başkanı Kesikbaş, “Ancak bunun çok düşük olduğu ortada. Bu kadar tarihsel ve kültürel yakınlığımız varken bu rakamı artırmak zorundayız. Daha çok iş ve sanayi birlikteliğinin zamanı gelmiş durumda. Eskişehir ve bu bölge arasında yapabileceklerimizi çok hızlı değerlendirmeli ve buna göre hareket etmeliyiz,” dedi. Eskişehir’in sanayi, turizm, eğitim kenti gibi birçok kimliği ile yatırımcılara kapısının sonuna kadar açık olduğunu anlatan Kesikbaş, “Üç üniversitemiz ile entelektüel insan kaynakları açısından ciddi bir güce sahibiz. Diğer bir gücümüz ise Eskişehir nüfusunun önemli bir bölümünün Balkan göçmenlerinden oluşması. Sanayicilerimizin büyük bir kısmının da bu coğrafya ile yakın ilişkilerinin olması önemli bir unsur” diye konuştu. Eskişehir sanayi yapısı hakkında katılımcılara detaylı bilgiler veren ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir’in ihracatı 4.5 milyar dolar ve havacılıkta 1 milyar dolar ihracatımız var. Türkiye’nin kamyon çekici üreticisi noktasında da öndeyiz. Birçok uluslararası markamız olmakla birlikte yabancı yatırımlara da ev sahipliği yapıyoruz. Eskişehir; beyaz eşya, havacılık, raylı sistemler, tekstil, özellikle makine imalatı ve geri dönüşüm-ambalaj sektörüyle öne çıkıyor. Bu bölge ile daha çok neler yapabiliriz, artık bu konuya odaklanmalıyız” dedi.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da Ahilik Haftası kutlandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama programı düzenledi. Öğrencilerin çeşitli meslekleri tanıttığı etkinlikte, Başkan Bahçetepe yılın ahisine plaket verdi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlik kapsamında Gaziosmanpaşa’daki meslek liselerinden gelen öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte açtıkları stantlarda çeşitli meslekleri tanıttı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, stantları gezerek öğrencilerle sohbet etti, bilgiler aldı. Ardından bir konuşma gerçekleştiren Başkan Bahçetepe, esnaflarla iş birliği yaparak, ilçeyi daha güzel bir noktaya taşımak istediklerinin altını çizdi. Bahçetepe, konuşmasının ardından yılın ahisi seçilen ilçe esnaflarından Rasim Günaydın’a plaketini verdi. “Katılımcı yönetim anlayışı ve iş birliğiyle gaziosmanpaşa’yı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz” Başkan Bahçetepe yaptığı konuşmada, “Ahilik kültürünü yaşatmak ve bu köklü geleneği geleceğe yansıtmak bizim için çok önemli, çok kıymetli. Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak, esnaf ve sanatkarlarımızı önemsiyor, ilçemizin geleceğini birlikte şekillendirmekten büyük keyif alıyoruz. Katılımcı yönetim anlayışı ve iş birliğiyle Gaziosmanpaşa’yı daha ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu noktada esnaflarımız bize pusula olacaktır. Ahilik kültüründen aldığımız ilhamla, el birliğiyle, ilçemizi daha güzel, daha yaşanabilir bir hale getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Kastamonu’da çevre temizliğinde kullanılacak 32 araç dualarla dağıtıldı Avrupa Birliği, Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığı ve KASMİB tarafından finansmanı sağlanan proje çerçevesinde alınan 32 araç, Kastamonu’da çevre temizliğinde kullanılmak üzere dualarla hizmete alındı. Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II. Dönemi kapsamında KASMİB Entegre Katı Atık Yönetim Projesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından kabul görerek finansmanı sağlandı. Proje çerçevesinde maliyetin 3 milyon 714 bin 98 avrosu Avrupa Birliği IPA fonundan, 515 bin 860 avrosu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kaynaklarından, 773 bin 541 avrosu da Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından karşılandı. Proje çerçevesinde, Kastamonu’da il ve ilçe merkezleri ile kırsal alanda kullanılacak olan 32 aracın satın alımı gerçekleştirildi. Satın alınan araçlar için Kastamonu İl Özel İdaresi bahçesinde tören düzenlendi. Düzenlenen törende 32 araç dualarla hizmete alındı. Düzenlenen programa Vali Meftun Dallı, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, KASMİB Müdürü Yalçın Böyükçatak ile ilçe belediye başkanları ve davetliler katıldı. Duaların edildiği törenin ardından Vali Dallı, beraberindeki heyet hizmete alınan araçların kurdelesini kesti. Ardından araçların dağıtımı, İl Özel İdaresine ve belediyelere yapıldı. “Hizmete alınan araçların, çöplerin toplanması açısından çok ciddi bir katkısı olacaktır” Törende konuşan Kastamonu Valisi Meftun Dallı, “Projenin adı ‘Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) 2. Dönemi Entegre Katı Atık Yönetim Projesi.’ Bu proje için hazırlanan operasyonel tanımlama belgesi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna sunuldu, oradan onay aldık, finansman kararı çıktı. Bu belge doğrultusunda projenin toplam maliyetinin yüzde 74.23’ünü, Avrupa Birliği. 10.31’ini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, yüzde 15.46’sını da KASMİB ile karşıladık ve proje tamamlandı. Uzun bir zamandır araçların teslimi için ciddi gayret sarf ettik. Burada emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, emeğe katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün bu kapsamda alınan 17’si 13 metreküplük, 15’i de 7 metre küplük, 32 kamyonumuzu, çöp toplama nakil aracımızı, ayrıca bir ekskavatör ve yükleyicimizi teslim aldık. Bunları belediyelerimizin kullanımlarına teslim edeceğiz. Bir de buldozerimiz var, o da Kasım ayı içerisinde teslim edilecek. Böylece proje tamamlanmış olacak" dedi. Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise, "Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığımız, Avrupa Birliği ve Kastamonu Mahalli İdareler Birliği işbirliğinde hayata geçirilen proje neticesinde ilimizdeki yerel yönetimlere araç dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz. Kastamonumuza hayırlı olsun. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a ilimize gösterdiği ilgi ve destek için şükranlarımı sunuyorum. Sayın Bakanımız sel afetinde olduğu gibi daima yanımızda. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye Yüzyılında Kastamonu’yu her alanda aşama sağlayan bir il haline istişare ve imece ile birlikte getireceğiz. Birlikte başaracağız” diye konuştu. Törende hibe edilen aracı teslim alan Devrekani Böreelediye Başkanı Engin Altıkulaç, direksiyon başına geçerek ilçesine götürdü. Proje dahilinde alınacak buldozer, eksvatör ve bekoloderin Kasım ayında tesliminin yapılacağı öğrenildi.