GÜNDEM - 14 Mart 2025 Cuma 14:15

Salıpazarı’nda içme suyu altyapısı güçleniyor

A
A
A
Salıpazarı’nda içme suyu altyapısı güçleniyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Salıpazarı Barajı tamamlanmadan önce ilçelerin içme suyuna hızlı ve sorunsuz bir şekilde erişebilmesi için hazırlıklarını önceden yaparak su iletim hatlarını güçlendiriyor. Yapılan yatırımlar ile sadece bugünü değil geleceği de güvence altına alacaklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan çalışmaların, ilçelerde uzun yıllar su sıkıntısı yaşanmaması için planlandığını ifade etti.


Samsun’un içme suyu altyapısını güçlendirmek adına büyük yatırımlar yapan SASKİ, Salıpazarı Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte Salıpazarı, Çarşamba ve Terme ilçelerinin merkezi ile çok sayıda kırsal mahallesine kesintisiz içme suyu sağlayacak. Baraj tamamlanmadan önce, bu ilçelerde içme suyu hatlarının hazır hale getirilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Dikencik Mahallesi’nde yapımı süren 3 bin metrelik içme suyu şebeke hattında 800 mm çapında duktil borular kullanılıyor. Bu borular, yüksek korozyon direncine sahip, esnek yapılarıyla yer hareketlerine ve su darbelerine karşı dayanıklı olmasıyla biliniyor. Uzun ömürlü ve güvenli olması sayesinde, bölgedeki vatandaşların yıllarca kesintisiz içme suyuna ulaşmasını sağlayacak.



"Bölge için stratejik öneme sahip"


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, yapılan yatırımın bölge için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Salıpazarı Barajı’nın tamamlanıp hizmete alınması hem taşkınları önlemek hem de bölgedeki tüm kırsal mahallelerimiz arıtılmış içme suyuna kavuşturmak açısından kritik önem taşıyor. Baraj inşaatı sürerken, biz de hazırlıklarımızı yapıyoruz. 3 ilçeyi kapsayan büyük içme suyu temini projemiz tamamlandı ve ihale sürecine yönelik hazırlıklarımız devam ediyor. Projenin önemli lokasyonlarından biri olan Dikencik’te içme suyu hattımızın yapımını başlattık ve şu an üçte birini tamamlamış durumdayız. İnşallah nisan ayı sonunda hattı bitirerek kalan güzergahların imalatına başlanılacaktır" dedi.



Salıpazarı’nda içme suyu altyapısı güçleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan: ’Samsun simidi’ Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden biri olan "Samsun simidi", sıcak kazan tekniğiyle hazırlanması ve özel üretim süreciyle hem göze hem de damaklara hitap ediyor. Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan yapılan Samsun simidi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mayalanma süresi kısa tutulan ve az maya kullanılan Samsun simidi, yarı sert hamurunun sıcak dut pekmezi kazanında haşlanmasıyla öne çıkıyor. Bol susam ile kaplanan simitler, odun ateşinde pişirilerek kendine has lezzetini kazanıyor. Şehir dışından ve yurt dışından gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Samsun simidi, dönüş yolculuğunda hediyelik olarak da tercih ediliyor. Samsun’da yıllardır simit ustalığı yapan Hasan Şen, Samsun simidinin farkını kullanılan malzemelerin belirlediğini ifade ederek, "Unu özel çekimdir, ekmek unlarından farklıdır. Hamur, sıcak pekmez kazanında haşlandıktan sonra bolca susamlanarak fırına verilir. Samsun’un suyu ve özel çekim unu, bu simidi diğerlerinden ayıran en önemli etkenlerdir" dedi. "Vatandaşlar bayram dönüş yoluna simit alarak memleketlerine götürüyorlar" Bayram tatili için Samsun’da bulunan vatandaşların dönüş yoluna çıkmadan önce simit alarak memleketlerine götürdüklerini ifade eden fırın işletmecisi Muhammet Çevrim, "Simit Samsun’un en meşhur yiyeceklerinden biridir. Yapımında un, maya, pekmez ve susam kullanılır. Odun ateşinde daha iyi olan simit, 4-5 dakikada pişer. Her şehrin simidinin kendine has özellikleri var. Sıcak kazanı olan Samsun simidine Amasya’nın unundan, Samsun’un suyundan yapılır. Simit, 1-2 gün bayatlamadan dayanabilir. Özellikle şehir dışından gelenler meşhur Samsun simidini alarak memleketlerine götürüyor. İstanbul, Edirne, Malatya, Şanlıurfa’ya giden birçok kişi buradan 400-500 simit alarak şehirlerine götürüyorlar. Şu anda bayram yoğunluğu var. Şehirlerine dönecek vatandaşlar simitlerini alıp, şehirlerine öyle gidiyorlar. Biz günde 8 bin ile 10 bin adet simit üretiyoruz" diye konuştu. ‘Susamlı İskender’ olarak da adlandırılan Samsun simidinin yaklaşık 1,5 milyon olan Samsun nüfusunun 10’da 1’ine denk gelecek şekilde her gün üretildiği ifade edildi.
Bursa BUÜ’nün projeleri destek görüyor Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Teknorot Otomotiv ortaklığı ile sunulan "İleri Preform Teknolojisi ile Net Şekilli Salıncak Üretimi" konulu 1505 projesi, destek almaya hak kazandı. Üniversite-Sanayi işbirliği ile yürütülecek olan proje ile kompozit malzemelerin hafiflik ve mukavemet avantajlarını kullanarak, geleneksel metalik salıncak kollarına alternatif yüksek performanslı çözümler sunulması hedefleniyor. Proje ekibinde Prof. Dr. Mehmet Karahan’la birlikte Prof. Dr. Abdil Kuş, Mert Ali Özel ve Ebubekir Beyazoğlu yer alıyor. Hasar toleransı azalacak, servis ömrü uzayacak Çalışmanın aşamaları ve önemi hakkında bilgi veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Karahan, "Bu proje ile ileri preform teknolojisi kullanılarak kompozit malzemeden otomotiv süspansiyon salıncak kolunun tasarımı, analizi ve optimizasyonu gerçekleştirilecek. Üretilen prototipler üzerinde statik ve dinamik mekanik testler ile deneysel doğrulamalar yapılacak ve kompozit salıncak kolları, talaşlı imalat ihtiyacını olmaksızın doğrudan kullanıma hazır halde üretilebilecek. Böylelikle hem malzeme fireleri sıfırlanmış hem de elyaflar kesilmediği için yapısal bütünlük bozulmamış olacak. Ayrıca z-yönünde katmanlar bağlandığı için klasik kompozitlere göre delaminasyon direnci ciddi düzeyde yüksek olacağından hasar toleransı ve servis ömrü daha uzun olacak. Daha hafif araç bileşenleri, yakıt tüketimini azaltarak karbon ayak izini minimize edecek. Proje sonunda, otomotiv sektöründe benzeri görülmemiş kalitede ve performansta kompozit salıncak parçaları üretilerek sektöre önemli katkılar sağlanacaktır" açıklamasında bulundu. Nitelikli proje ortakları Projede işbirliği yapılan Teknorot Otomotiv ve BUTEKOM’dan da bahseden Karahan, "Teknorot Otomotiv, binek ve hafif ticari araçlar için süspansiyon ve direksiyon parçaları üreten Avrupa’nın en büyük üreticisidir. 2011’den bu yana Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen Teknorot, 120’yi aşkın Ar-Ge personeline sahip Horizon Europe ve Eureka gibi uluslararası fonlarla desteklenen çok ortaklı Ar-Ge projeleri yürüyor. Ayrıca bugüne kadar 20’ye yakın projesini başarıyla tamamladı. 81 patent ve faydalı model başvurusu bulunan şirket, bunlardan 39’unu tescil ettirdi. Turkish Time 2023 araştırmasına göre, Türkiye’nin en iyi 250 Ar-Ge merkezi arasında, ulusal patent başvuru sayısında 13. sırada yer alıyor. Projede çözüm ortağı olan BUTEKOM ise kompozit malzeme konusundaki donanımlı altyapısı ile numune üretimleri ve testlerin gerçekleştirilmesinde çözüm sağlayacak" dedi.
İstanbul Mart’ta en çok patates pahalandı Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Buna göre, geçen ay yüzde 42,1 fiyat artışı görülen patates en fazla pahalanan ürün olurken, en fazla ucuzlayan ise yüzde 18,13 azalışla havayolu ile yolcu taşımacılığı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerini paylaştı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,46 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,26 artış olarak gerçekleşti. Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla söz konusu ayda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Mart ayında en fazla fiyat artışı yüzde 42,1 ile patateste yaşandı. En çok ucuzlayan ise yüzde 18,13 azalışla havayolu ile yolcu taşımacılığı oldu. En fazla fiyat artışı yaşanan ürünler; patates yüzde 42,1, evcil hayvanlar ile ilgili ürünler yüzde 23,85, şans oyunları yüzde 22,82, taze sebzeler (patates hariç) yüzde 19,9, taze meyveler yüzde 11,21 oldu. En çok ucuzlayan ürünler ise havayolu ile yolcu taşımacılığı yüzde 18,13, karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı yüzde 5,28, çocuk giyim yüzde 4,76, kadın giyim yüzde 4,57, tereyağı yüzde 2,74 olarak gerçekleşti.