SAĞLIK - 13 Eylül 2022 Salı 13:29

Okulda enfeksiyon riskine dikkat

A
A
A
Okulda enfeksiyon riskine dikkat

Okulların açılmasıyla toplu yaşam koşullarına bağlı olarak yeni vaka sayısında artış görülebileceğini belirten Prof.

Okulların açılmasıyla toplu yaşam koşullarına bağlı olarak yeni vaka sayısında artış görülebileceğini belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Koruma önlemlerine uyum artırılarak vaka sayılarının yükselmesi önlenebilir. Yetersiz el hijyeni bu tür enfeksiyonların bulaşmasında başlıca rol oynar. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir” dedi.


VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, okul öncesi alınması gereken enfeksiyon önlemleri hakkında uyarılarda bulundu.


Türkiye’de haziran-temmuz aylarında artış gösteren Covid-19 hasta sayılarının azalma eğiliminde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Okulların açılmasıyla toplu yaşam koşullarına bağlı olarak yeni vaka sayısında artış görülebilir. Koruma önlemlerine uyum artırılarak vaka sayılarının yükselmesi önlenebilir. Hastalanan çocuklar, öğretmenler ve okul çalışanları Covid-19 geçirdiklerinde evde kalmalıdır. Bu sadece Covid-19 için değil, okul ortamında kolayca bulaşan diğer solunum yolu enfeksiyonları için de geçerli bir önlemdir” şeklinde konuştu.



Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı


Okullarda maske, mesafe ve el hijyeni kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, şu bilgileri paylaştı:


“Sınıflar sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle ishal, dizanteri gibi bağırsak sistemi enfeksiyonları ile nezle, grip, farenjit gibi solunum sistemi enfeksiyonları okulların açılması ve sonbahar-kış gibi mevsimlerde daha sık görülmektedir. Besin zehirlenmeleri, bulantı, kusma ve ateşe neden olabilir. Özellikle açıkta satılan yiyecekler, açıkta iyi pişmemiş yiyecekler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler yoluyla bulaşan mikroplar ishale neden olabilir. Yetersiz el hijyeni bu tür enfeksiyonların bulaşmasında başlıca rol oynar. Açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir. Çocuklara iyi el hijyeni mutlaka hatırlatılmalıdır. Yemeklerden önce ve sonra, teneffüste oyun oynadıktan sonra ellerin yıkanması önemlidir. Eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Bu şekilde çevreden ve yiyeceklerden bulaşabilecek enfeksiyonlardan korunulabilir.”



Aşılama programlarına uyum sağlanmalı


Çocukların aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Pandemi döneminde Covid-19 endişesi nedeniyle çocukların rutin aşılama programlarına uyumunda sorunlar genel olarak tüm dünyada görülmüştür. Çocukların aşılanma durumları gözden geçirilmeli ve çocukluk çağı aşı takvimine göre gerekli tüm aşıları yapılmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Karademir: "Her daim esnafımızın yanında olacağız" Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, dernek yönetimiyle birlikte Battalgazi ilçesinin Kanal Boyu’ndaki Konteyner Çarşısı’nda esnaflarla bir araya geldi. Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, dernek yönetimiyle birlikte Battalgazi ilçesinin Kanal Boyu’ndaki Konteyner Çarşısı’nda esnaflarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Karademir, esnafın yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, özellikle 6 Şubat depreminden sonra şehri terk etmeyip işlerini sürdürmeye devam eden esnaflara moral vermek amacıyla bu ziyaretin gerçekleştirildiğini belirtti. Başkan Karademir, sosyal medyada Konteyner Çarşısı esnaflarına yönelik olumsuz eleştirilere tepki göstererek, "Malatya’dan ayrılmayan ve işini devam ettiren esnaflarımıza yönelik ’fahiş fiyatlarla ürün satıyorlar’ gibi suçlamalar asılsız. Biz, esnaflarımıza güveniyoruz ve kul hakkına saygılı olduklarına inanıyoruz" dedi. Karademir, esnafların ve vatandaşların güvenliğini sağlamak için Kanal Boyu’ndaki çarşıda motorlu araçların geçişinin yasaklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çarşıda doğalgazın verilmesi, elektrik altyapısının güçlendirilmesi ve temel hizmetlerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Bu tür altyapı iyileştirmelerinin çarşının daha canlı ve ekonomik hale gelmesini sağlayacağını ifade etti. Başkan Karademir, esnafların düzenli bir şekilde yerleşmesi gerektiğini belirterek, her dükkanın türüne uygun şekilde yerleştirileceği bir çarşı kültürünün oluşturulması gerektiğini söyledi. Peynirci, kadayıfçı, ayakkabıcı, balıkçı, kasap ve manav gibi farklı esnaf gruplarının yerlerinin belirli olması gerektiğini vurguladı. "Esnaf bir bütündür, çarşı birlik içinde yapılırsa esnaf mutlu olur ve Malatya yeniden ayağa kalkar" diyen Karademir, bu düzenin hem ekonomik hem de sosyal anlamda önemli olduğunu belirtti. MAGİNDER Başkanı, Malatya’nın sahiplerinin yalnızca sanayiciler veya büyük tüccarlar olmadığını, aynı zamanda küçük esnaf ve asgari ücretli çalışanların da bu şehri sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi. "Bu şehir Malatyalıların, sahipsiz değil. Esnaf, tüccar, sanayici ve halkın sahip olduğu bir şehirdir" diye konuştu. Karademir, esnafın sorunlarının çözülmesi için daha fazla desteğin gerektiğini vurguladı.
Erzurum Çığ altında kalan milli sporcu hayatını kaybetti Palandöken Kayak Merkezinde çığ altında kalan judo milli takımı sporcusu Emre Yazgan yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, çığın yaşandığı bölgede yaptığı açıklamada, olayın kayak merkezi pistlerinin bulunduğu alanın dışında, Sultansekisi mevkisinde yaşandığını belirterek, “Çığ hadisesinin ardından biri ağır 5 yaralımız vardı. Ben her iki hastaneye de giderek sporcuların durumuyla ilgili bilgi aldım. Şehir Hastanesinde 3 yaralı var. Müşahede altında tutuluyor. Üniversite hastanesinde Emre Yazgan sporcumuz vardı. Yoğun bakımda tedavi gördüğü, bütün tıbbi imkanları kullandıkları yönünde bilgi aldım. Ancak 14.30 itibariyle vefat etti. Kampta bulunan ikiz kardeşinin durumu iyi. Tedavisi devam ediyor. Spor camiamıza ve milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi. Vali Çiftçi, kampta bulunan antrenörlerini ziyaret etiğini ifade ederek, “Sporcularımız 4 gündür buradalar. Bir hafta daha burada olacaklardı. 4-5 senedir bu bölgeyi tanıdıklarını söylediler. Kondisyon amaçlı yürüyüşler ve kampları olduğunu söylediler. Çığ ile ilgili uyarılar yapılmıştı. Milletimize başsağlığı diliyorum” dedi. Çiftçi, Cumhuriyet Başsavcılığınca olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını, idari olarak da soruşturmayı yürüteceklerini kaydetti. Çığ hadisesinin kayak pistlerine 1 kilometre mesafede, kayak merkezinin dışında yaşandığını belirten Vali Çiftçi, pistlerin bu olaydan etkilenmediğini ve kayakseverlerin kayağa devam ettiğini söyledi.