SAĞLIK - 29 Mart 2025 Cumartesi 10:38

KOAH hastası 4. kez solunum cihazından çıktı, hayata 5. kez ’merhaba’ dedi

A
A
A
KOAH hastası 4. kez solunum cihazından çıktı, hayata 5. kez ’merhaba’ dedi

Samsun’da 73 yaşındaki bir KOAH hastası, 4. kez solunum cihazına bağlandığı yoğun bakımdan çıktı. Hastanın tedavisini yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "KOAH hastalarımız başta viral enfeksiyonlar olmak üzere bu tetikleyici faktörler ile öksürük, nefes darlığı ve oksijen düşüklüğü şikayetlerinde artmanın yanında ’hiperkapnik solunum yetmezliği’ dediğimiz ölümcül bir klinik tablo ile karşımıza çıkıyor" dedi.


Samsun’da yaşayan Hamit Öztopal, hem KOAH hem de obezite hastalığı nedeniyle "hiperkapnik solunum yetmezliği" tanısı alarak 1 yılda 4 kez yoğum bakıma yattı. Solunumu duran hastayı iyileştiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya KOAH hastalığı ile ilgili bilgi verdi. Özkaya, "Özellikle kış aylarında kötü hava şartları, çöl tozları benzeri olayların hava kirliliği ve enfeksiyonlar ile kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tetiklendiğini biliyoruz. KOAH hastalarımız başta viral enfeksiyonlar olmak üzere bu tetikleyici faktörler ile öksürük, nefes darlığı ve oksijen düşüklüğü şikayetlerinde artmanın yanında ’hiperkapnik solunum yetmezliği’ dediğimiz ölümcül bir klinik tablo ile karşımıza çıkıyor. Sadece KOAH hastalarında değil, ’obezite-hipoventilasyon’ dediğimiz fazla kiloya bağlı yine bu ciddi klinik tablo ortaya çıkıyor. Bir çok hastada KOAH ve obezite birlikte olup, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde obezite sıklığı yüzde 13’ken, Sağlık Bakanlığı verilere göre Türkiye’de yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun obez olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, dünyada yaklaşık 10 kişiden 1’i KOAH. Ülkemizde ise bu oran gerçekte daha fazla olup, henüz tanı almamış hasta oranı çok daha fazladır. Çünkü hastalar uzun süren öksürük ve nefes darlığı şikayetlerini sigara içmeye bağlıyor ve doktora başvurmadıkları için KOAH hastalığı tanısı çok geç konuyor. 73 yaşındaki hastamız Hamit bey, hem KOAH hem de obezite nedeniyle son 1 yıl içinde 4 kez ’hiperkapnik solunum yetmezliği’ tanısı ile solunumu durmuş ve yoğun bakımda 4 kez solunum cihazına bağlanıp iyileşti. Artık hastalıklarını daha iyi tanıyor ve düzenli tedavi ile 4. kez hayata merhaba diyor. Bugün, mübarek Ramazan Bayramı’nı evinde geçirmek üzere taburcu ediyoruz" diye konuştu.



KOAH hastası 4. kez solunum cihazından çıktı, hayata 5. kez ’merhaba’ dedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri "Altın embriyo" ile anne oldu Kayseri’de annelik özlemi çeken ve ameliyatlar geçiren kadın, Kayseri Şehir Hastanesi’nde gördüğü 1 yıllık tedavinin ardından ilk denemede yapılan ’altın embriyo’ denilen tek yumurta transferi anne olmanın heyecanını yaşadı. Kayseri’de rahminde bulunan irili ufaklı miyomlar (kansersiz iyi huylu tümörler), yumurtalık yetmezliği ve erken menopoz teşhisi konulan ve daha önce anne olmak için 2 ameliyat geçiren kadın Kayseri Şehir Hastanesi’ne başvurdu. Burada Tüm Bebek Ünitesi’nde tedavi altına alınan kadından, 1 yıllık tedavi sürecinin ardından 1 tane embriyo elde edildi. ’Altın yumurta’ adı verilen yumurta transferi ile ilk denemede hamile kalan kadın, hayatının mutluluğunu yaşadı. Gebelik sürecini de takip eden doktorlar, 37’inci haftada sağlıklı bir şekilde doğan erkek çocuğunu annenin kucağına verdi. Süreç hakkında bilgiler veren Kayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç. Dr. İlknur Çöl Madendağ, "Hastamız 30 yaşında ve yaklaşık 5-6 yıllık çocuk özlemi ile bize başvurmuştu. Daha önce gittiği farklı merkezlerde rahminde irili ufaklı çok sayıda miyomlar ve rahime baskı yapan miyomlar nedeniyle 2 kez ameliyat geçirmişti. Bütün bu faktörler bizim için negatif faktörlerdir. Hastamız bize başvurduğunda erken menopoz denilen yumurtalık yetmezliği, aşırı derecede zayıflığını tespit ettik. Aynı zamanda tiroid fonksiyon bozukluğu ve hiper tiroidi nedeniyle yaklaşık 40 kiloydu. Öncelikle bütüncül yaklaştık ve hiper tiroid bozukluğunu düzelttik. Arkasından yumurtalığı ile ilgili destek tedavilerini verdik. Rahmindeki irili ufaklı miyomların rahim iç duvarına baskı yapıp yapmadığını tespit edip gerekli rahim duvarını hazırlığını yaptık. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tedavilerini düzenleyip gebelik sonucuna ulaştık. Hastamızın verdiğimiz ciddi tedaviler sonrasında sadece 1 tane embriyosunu elde edebildik ve altın yumurta denilen tek yumurta transferi ile ilk denemede gebelik haberini müjdelik. Tüm gebeliğini ünitemizde takip ettik. Bu arada rahim ağzı boyunun kısalması, bebeğin kilo alımında beklenenden az faktörler gibi ciddi sorunlarla da karşılaştık. Sıkı takip ve ardından 37’inci haftada sağlıklı bir şekilde 2 bin 350 gram erkek bebeğini kucağına verebildik" ifadelerini kullandı.