EKONOMİ - 11 Ekim 2024 Cuma 17:11

ÇTB Başkanı Yılmaz: "Yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi dünya pazarlarına sunma gayreti içindeyiz"

A
A
A
ÇTB Başkanı Yılmaz: "Yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi dünya pazarlarına sunma gayreti içindeyiz"

Samsun Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, "Oda ve borsalar olarak yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi koruma ve ekonomik değer elde ederek dünya pazarlarına sunma gayreti içindeyiz" dedi.


13. Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) Samsun ve ilçelerinin yöresel ürünleri tanıtıldı. Samsun TSO öncülüğünde Samsun’daki oda ve borsaların desteğiyle açılan Samsun standını başta Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve eski Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da ziyaret ederek, Samsun ve ilçelerinin yöresel ürünleri hakkında bilgi aldı.


Samsun oda ve borsalarının standında, Samsun simidi, Bafra pirinç pilavı, pidesi ve Vezirköprü semaver çayı ziyaretçilere dağıtıldı. Yoğun ilginin olduğu Samsun standında, Çarşamba yöresinin kıvratması ve kuru çay simidi, fındığı, Bafra’nın nokulu, kaymaklı lokumu, pirinci, Vezirköprü’nün semaveri de katılımcıların büyük ilgisini çekti. Standa gelenlere ayrıca, Samsun’u tanıtan kitapçıklar verilerek, Samsun ve ilçelerinin coğrafi işaretli ürünleri tanıtıldı.


YÖREX’in, bölgelerin yöresel ürünlerinin daha fazla tanıtılmasına imkan oluşturduğunu belirten Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, “2010 yılından bu yana her yıl düzenlenen YÖREX’i, bölgelerimizin ürünlerinin tanıtımı, tadımını ve pazarda aktif rol oynaması açısından oldukça değerli buluyorum. Türkiye’nin tüm bölgelerinin ürünleri ve ürünlerin tarihleri oldukça derin, ülkemizin kendine has ürünlerinin Türkiye’de ve dünyada tanıtılması aktif ticaretimiz için büyük önem arz ediyor. Çarşamba Ticaret Borsası olarak, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın(TSO) öncülüğünde her sene fuara katılım göstererek Çarşamba’nın ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Oda ve borsalar olarak yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi koruma ve ekonomik değer elde ederek dünya pazarlarına sunma gayreti içindeyiz" diye konuştu.


Fuarda, Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz’a; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Zeren, Genel Sekreter Sercan Yaşar, Meclis Üyeleri Mehmet Çalışkan ve Hüseyin Işık eşlik etti.



ÇTB Başkanı Yılmaz: "Yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimizi dünya pazarlarına sunma gayreti içindeyiz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay 14 kişiye mezar olan "sahildeki gökdelen" davasında sanıkların yargılanmasına devam edildi Hatay’ın İskenderun ilçesinde 6 Şubat 2023’teki depremlerde 14 kişinin hayatını kaybettiği ve ’sahildeki gökdelen’ olarak bilinen 17 katlı MCG Towers’ın yıkılmasına ilişkin davada tutuksuz 13 sanığının yargılanmasına devam edildi. Depremde 14 kişiye mezar olan 17 katlı MCG Towers’a ilişkin duruşma İskenderun 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya; proje mühendisi Yıldıray Ş, şantiye Şefi Şule Ö, yapı denedim şirketi yetkilisi Sakin K, statik proje mühendisi Mehmet Y, ustabaşı Abdülhamit B, jeoloji mühendisi Mehmet İ, mimar Hatice S, proje mimarı Meltem Y. ile avukatlar ve müştekiler katıldı. Başka suçtan cezaevinde bulunan müteahhit Mehmet Coşkun G. ile tutuksuz sanıklardan yapı denetim görevlisi Hikmet N, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan müteahhit Mehmet Coşkun G, bir suçu varsa da onu çekmeye hazır olduğunu belirtti. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut halinin devamına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Duruşma öncesi yıkılan binada yakınlarını kaybedenler ile avukatları adliye önünde açıklama yaparak, “İkinci dava duruşmasında mahkeme işçi raporu için hazır olmalarını söyledi. Aradan beş ay geçiyor, bilirkişi olarak görev verdikleri kişi duruşmaya bir hafta kala ben bu işten anlamam diyerek çekiliyor. Böylece raporda ortada yok, daha da olacağı kesinlik kazanmadı. Hatta bundan sonraki duruşmada da bilirkişi raporunun olup olmayacağı konusunda şüphelerimiz var” dedi.
Niğde Niğde’de "Gastronomi Festivali" başladı 11-19 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek Niğde 4. Gastronomi Festivali başladı. Niğde Belediyesi’nin, yöresel ürünleri ve gastronomi unsurlarının yanı sıra tarihi ve doğal güzelliklerinin, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması amacıyla bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Niğde 4. Gastronomi Festivali Derbent Meydanından festival alanına yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreninde halk oyunu gösterisi sunuldu, Niğde Belediyesi ritim grubu tarafından gösteri yapıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde’nin medeniyetlerin buluştuğu bir kent olduğunu söylerken köklü tarihinin kentin yeme, içme kültürüne de yansıdığını ifade etti. Vali Çelik, "Niğde bulunduğu jeopolitik konumu nedeniyle tarihi süreç içerisinde birçok farklı medeniyetin yaşadığı bir kent olmuştur. Bu da kenti gastronomi açısından zengin kılmış. Niğde’de şuanda coğrafi işaret alan 6 ürünümüz var ama coğrafi işaret alabilecek 40’ yakın yemek türlerimiz var. Niğde’nin gastronomisini önce Türkiye’ye ardından dünyaya tanıtmak için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise hedeflerinin her yıl kentte festival gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Özdemir, "Şehrimizin tarihi ve kültürel varlıklarını bütün dünyaya tanıtmamız lazım. Çok değerli, çok kıymetli bir şehrimiz var. Bu festivaller bu tanıtıma büyük katkılar sağlıyor. Bu organizasyonun neredeyse tamamını bütçesini festival alanına stant açan esnaflar karşıladı. Kamuya hiç bir yük getirmeden şehrimizde 9 gün sürecek bir festival gerçekleştiriyoruz. Buradan ben bütün esnaflarımıza teşekkür ediyorum. Çamardı’nın dondurmasını, Altunhisar’ın çileğini, Çiftlik’in patatesini, fasulyesini önce Türkiye’ye ardından en iyi şekilde bütün dünyaya tanıtacağız" ifadelerine yer verdi. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri Niğde 4. Gastronomi Festivali’nin açılış kurdelesini kesti. 19 Ekim tarihine kadar devam edecek olan Niğde 4. Gastronomi Festivali’nde, paneller, söyleşiler, gastronomi avı, workshop’lar, atölyeler, sergiler, tadımlar, yemek yarışmaları ve gastro şovlar yer alacak. Ziyaretçilerin Niğde ve çevresine özgü yeme ve içme kültürünü tanıma fırsatı bulacağı festivalde her akşam halk konserleri düzenlenecek. Tuğçe Kandemir konseri ile başlayan halk konserlerinde Aysel Yakupoğlu, Umut Kaplan, Sancak, Ayna, Lara, Arzu Akdaş, Ceza ve Hakan Altun sahne alacak.