ÇEVRE - 08 Mart 2025 Cumartesi 10:50

Çam ormanlarında ‘çam kese böceği’ tehlikesi

A
A
A
Çam ormanlarında ‘çam kese böceği’ tehlikesi

Samsun’da son zamanlarda çam ağaçlarında kendisini gösteren "çam kese böceği", hem ormanlarda hem de şehirdeki çam ağaçlarında tehdit oluşturuyor.


Beyaz pamuklu tırtıl keseleriyle çam ağaçlarını saran çam kese böcekleri, ağaçların büyümesini ve gelişmesini engelliyor. Samsun merkezde bulunan çam ağaçlarının neredeyse tamamında yuvalanan böcekler, Samsun-Ankara yolu üzerinde bulunan çam ormanlarında oldukça fazla. Pamuksu görüntüsüyle çam ağaçlarını kaplayan çam köse böcekleri verdiği zararın yanı sıra görenlerin de ilgisini çekiyor.


Çam kese (thaumetopoea pityocampa) böceği ormanlarda, çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde ağaçların üzerinde beyaz keseler şeklinde görülüyor. Nisan ayında toprağa inen tırtıllar, katar şeklinde görülmesi ile merak uyandırırlar. Çam kese böceklerinin, ağaçları kurutmadığı ve öldürmediği fakat gelişmesini yavaşlattığı ve zayıf düşmelerine neden olduğu öğrenildi.



Çam kese böceği ile mekanik ve biyolojik mücadele


Samsun’da Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çam kese böceği ile mücadelede mekanik (zararlı toplama) ve biyolojik mücadele (tel kafes, adacık yöntemi) yöntemleri kullanılıyor. Mekanik yöntemde ağaçlardaki beyaz keseler makaslarla kesip, adacık denen etrafını su ile çevrilen yerlere ve tel kafeslere konularak tırtılları yiyen parazitler tarafından yok edilmesi sağlanıyor. Bu şekilde yapılan çalışma ile ormana dönüşü sağlanan tırtılları yiyen yumurta parazitoitleri ve yararlı böcekler çam kese popülasyonunun azaltılmasında etkili oluyor. Çam kese böcekleri ile mücadelede doğaya zarar vermemek için kimyasal yöntemler kullanılmıyor. Bu kapsamda Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Ada Orman İşletme Şefliği 59-60-72-73-75 nolu bölmelerde toplam 124 hektar alanda çam kese ile mücadele yapılıyor.



Çam ormanlarında ‘çam kese böceği’ tehlikesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari 3 yıldır geleneği sürdürüyorlar: Bayram namazı öncesi ikramlık "doğaba çorbası" hazırlandı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 3 yıldır gelenek haline getirilen "doğaba çorbası" bu Ramazan Bayramı’nda da unutulmadı. Mahalle kadınları bir araya gelerek sabah namazı öncesi doğaba çorbasını hazırlayıp cemaate ikram etmeye hazır hale getirdi. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşların bayram hazırlıkları hız kazandı. Mezarlık Mahallesi’nde yaşayanlar, 3 yıldır devam ettirdikleri doğaba çorbası gelenekleriyle dikkat çekiyor. Cami imamı Halil Akdoğan’ın 3 yıl önce mahalle sakinleriyle birlikte başlattığı bu geleneği, mahalle kadınları sahiplendi. Bayram öncesi kadınlar, yaklaşık 300 kişilik cemaate doğaba çorbası hazırladı. Cami içinde kurulan kazanlarda pişirilen çorba, cemaatin hizmetine sunuldu. "Mahallemizde 3 yıldır bu geleneği sürdürüyoruz" Ramazan Bayramı’nda doğaba çorbasını geleneksel hale getirdiklerini ifade eden H. Mehmet Özyılmaz Camisi’nin İmamı Halil Akdoğan, "Mahalle kadınlarının elleriyle hazırladığı 300 kişilik doğaba çorbasını 3 yıldır Ramazan Bayramı sabahında cemaate ikram ediyoruz. Bu geleneği, Ramazan boyunca teravih ve sabah namazlarında bir araya gelip ibadet eden cemaatimizi ödüllendirmek için devam ettiriyoruz. Bu geleneği mahalle cemaatimizin katkılarıyla sürdürüyoruz. Allah’tan razı olsun, herkesin bayramı mübarek olsun" dedi. "Allah rızası için yapıyoruz" Bu geleneği sürdürmekten mutluluk duyduklarını belirten mahalle sakinlerinden Büşra Akdoğan, "Cami imamı Halil Akdoğan’ın liderliğinde ve cemaatin desteğiyle 3 yıldır devam ettirdiğimiz bu güzel geleneği sürdürmekten mutluyuz. Sabah namazı öncesi camide hazırlıklarımızı yaparak cemaati bekliyoruz. Allah, tuttuğumuz ibadetleri kabul etsin. Herkesin bayramı şimdiden kutlu olsun" ifadelerini kullandı.