ÇEVRE - 07 Ocak 2024 Pazar 17:16

Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

A
A
A
Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan ve ’doğal sit ormanı’ olarak koruma altında olan ’Hacıosman Ormanı’na sadece bilim adamları girebiliyor. İçerisinde pek çok hayvan türü ve endemik bitkinin bulunduğu orman, Avrupa çapında önemli bir alana sahip olarak dikkat çekiyor.


Çarşamba ilçesinde tamamı orman rejiminde olan ve toplam 127,77 hektar alana sahip Hacıosman Ormanı içerdiği zengin bitki ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında öneme sahip, nadir ve tehlikeye maruz su basar orman olarak ön plana çıkıyor. Ormanda sivri meyveli dişbudak, ova akçaağacı, doğu gürgeni, adi gürgen gibi ağaç türleri bulunurken ağaç katını oluşturan ağaçların boyları 20 metre ile 40 metre arasında değişiyor. Hacıosman Ormanı’na ağaç katına ait 12 takson, çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edildi. Onlarca mantar türleri, çeşitli ötücü kuşlar ile balıkçıl kuşlara rastlanan orman, ’doğal sit ormanı’ olarak koruma altında.



"Sadece bilimsel amaçlı çalışmalarına izin verilmektedir"


Orman hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Samet Yılmaz, "Hacıosman Ormanları 121 hektarlık bir alana sahiptir. Deniz seviyesinde ve düz bir arazi yapısındadır. Hacıosman Tabiat Parkı ihtiva ettiği bitki örtüsü ve hayvan topluluğu ile Avrupa çapında önemli bir alana sahip bir ormandır. Nadir ve tehlikeye maruz su basar ormanı özelliği bulunmaktadır. Buradaki ekosistem ve habitatın korunması için sadece bilimsel amaçlı çalışmalarına izin verilmektedir. Bu yüzden ziyaretçi girişine yasaktır. Alanımız orman ve kumul vejetasyonu da bulunuyor" dedi.



Bu ormana bilim adamı olmayan giremez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kerem Yavaş: "Bizim için çok önemli 3 puandı" Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, Atakaş Hatayspor galibiyeti sonrası hedeflerinin ligi ilk 5’te bitirmek olduğunu belirterek, "Bizim için çok önemli 3 puandı" dedi. Trendyol Süper Lig’in 30. haftasında Eyüpspor, deplasmanda karşılaştığı Atakaş Hatayspor’u 1-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Eyüpspor Teknik Sorumlusu Kerem Yavaş, misafirperverliklerinden dolayı Hatayspor yöneticilerine teşekkür etti. Hatayspor’un saygıyı hak eden bir ekip olduğunu ifade eden Yavaş, "Yaşadıkları sıkıntıları malumunuz tüm Türkiye gibi biz de biliyoruz. Ama buna rağmen son 5 maçın 3 günü kazanmış, iç sahada kolay kolay pes etmeyen bir ekip var. Bu kolay değil. Onlara saygı duymanız gerekiyor. Biz de aynen bu şekilde hazırlandık ve maça çıktık. Oyun son 10 dakikaya kadar tamamıyla bizim kontrolümüzde, oyunun ritmi ve yönü tamamen bizim istediğimiz gibiydi. Bugün iyi bir oyun oynadığımızı düşünüyoruz. Sadece sonuçlandırma bölgesinde daha iyi değerlendirebilirdik. Skoru arttırabilseydik bizim adımıza daha rahat maç geçebilirdi. Ancak diğer taraftan baktığımızda da bu tip maçların klasiğidir; bu kadar pozisyona girip, atamadıktan sonra da skoru koruyamayabilirsiniz. Bunu da başardı oyuncularımız. Bizim için çok önemli 3 puandı" diye konuştu. "Sezona ligde kalmak adına başladık" Sezona ligde kalmak adına başladıklarını belirten Kerem Yavaş, bu hedefe erkenden ulaştıktan sonra yeni bir hedef ihtiyacı doğduğunu ifade ederek, "Türkiye Kupası’nı kazanacak takım ilk 4’e girerse 5.’nin de Avrupa’ya gideceği bir sezonu oynuyoruz. Hedefimiz bu ve bu doğrultuda bizim için çok önemli bir 3 puandı. Kazandığımız için çok mutluyuz. Şimdi önümüzde bir Adana Demirspor maçı var. Onlar da genç, potansiyel bir ekip. Onlar da bulundukları pozisyonu hak etmeyen bir oyun sahaya sergiliyorlar. Ciddi bir rakip olduklarını düşünüyoruz. O maçtan da alacağımız 3 puan bizi sezon sonuna kadar en azından ilk 5 için mücadele edecek duruma getirecektir" şeklinde konuştu.
Batman Batman’da Gazze için oturma eylemi yapıldı Batman’da sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce vatandaş, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için 15 dakikalık oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı. STK’lar öncülüğünde Atatürk Parkı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için 15 dakikalık oturma eylemi yaptı. Sık sık tekbir getirerek İsrail ve ABD’yi protesto eden vatandaşlar, ellerinde "Soykırıma hayır", "Dünya sessiz, insanlık sessiz, duyulan tek şey Gazze’deki çığlık" yazılı pankartlar taşıdı. Oturma eyleminin ardından grup adına basın açıklaması yapan Latif Rüzgar, Kudüs davasının yalnızca Filistin halkının değil, tüm Müslümanların ve mazlumların davası olduğunu söyledi. Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için mücadele etmenin her müminin görevi olduğunu belirten Rüzgar, "Hiç kuşkusuz Kudüs’ün kurtarılması için mücadele eden kahraman Gazze halkının yanında olmak, destek vermek Müslümanlar için, İslam ümmeti için dini bir görev olmakla birlikte bir varlık yokluk savaşıdır. Çünkü başta Amerika olmak üzere dünyanın egemen güçlerinin desteğini arkalarına alan işgalci siyonist Yahudiler, sadece Kudüs ve Filistin’e değil, geniş İslam coğrafyasına da gözlerini dikmiştir. Unutmayalım ki Gazze düşerse tüm ümmet düşecektir" dedi.