KÜLTÜR SANAT - 19 Nisan 2019 Cuma 12:12

Bu müze Türkiye’de bir ilk olacak

A
A
A
Bu müze Türkiye’de bir ilk olacak

Dünya ve Türkiye’nin sayılı medikal cerrahi alet üretim merkezlerinden biri olan Samsun’da, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ’Medikal Cerrahi Aletler Müzesi’nin yapımında sona gelindi.

Dünya ve Türkiye’nin sayılı medikal cerrahi alet üretim merkezlerinden biri olan Samsun’da, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ’Medikal Cerrahi Aletler Müzesi’nin yapımında sona gelindi.


2016 yılında Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan tescilli lokomotif tamir atölyesi binasının “Medikal Cerrahi Aletler Müzesi” olarak kullanılmak üzere esaslı onarımının yapılması için Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı. Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Türkiye’de bir ilk olacak Medikal Cerrahi Aletler Müzesi inşaatı, bitim aşamasına geldi.


Yapı kullanım alanı 1415 metrekare olan tescilli yapının restorasyon projeleri, Samsun Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı tarafından hizmet alımı yapılarak hazırlattırıldı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Proje tamamlandığında müze ile Samsun’un geçmişten bugüne cerrahi alet üretimindeki geçtiği aşamalar, ziyaretçilere anlatılacak. Ayrıca cerrahi el aletleri üretiminde kullanılan araç ve gereçler de müzede yer alacak.



Aletlerin nasıl üretildiği canlı görüntülerle gösterilecek


Öte yandan müzede cerrahi el aletlerinin ne şekilde üretildiğine dair canlı görüntüleri gösterilecek. Müze ile birlikte Samsun’un turizmine destek, cerrahi el aletleri sektörünün de bilinirliliğine katkı sağlanması amaçlanıyor.


Müzenin faaliyete geçmesinin ardından atıl durumda olan eski TCDD Atölye Binası’nın restorasyonu ile tarihi geçmişe güzellik katılması planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Kurtuluşun 102. yılı kutlamalarında "Perdenin Ardındakiler" coşkusu Manisa’nın Kula ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama şenliklerinin üçüncü gününde sahne alan "Perdenin Ardındakiler", izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Kula Belediyesi’nin düzenlediği 102. yıl kurtuluş etkinlikleri ve Beşibiryerde Turizm ve Sanat Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen bu anlamlı gecede, grubun sahne enerjisi büyük beğeni topladı. Kula’nın kurtuluşunun anlam ve önemini vurgulayan geceye, gençlerin ve halkın yoğun katılımı damga vurdu. Perdenin Ardındakiler’in performansı, konser alanını bir eğlence merkezine çevirirken, Kula Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik, izleyenlerin coşkusuyla doruk noktaya ulaştı. Kula halkı, hem şehrin tarihi onurunu yaşarken hem de müzik dolu bir akşamın keyfini sürdü. Konserin ilerleyen dakikalarında Kula İlçe Emniyet Amirliği tarafından son zamanlarda ilerleyen kadına şiddet olaylarına yönelik açılan “Kadına el kal-ka-maz” pankartı dinleyicilerin de desteğini topladı. Öte yandan Kula halkı büyük anlara tanık oldu. Oğuzhan Üzer ve Merve Karaduman çifti Perdenin Ardındakiler grubu sahne almadan önce sahnede düzenlenen evlilik teklifi ile bir yuva kurmanın ilk adımını atarken, tüm Kulalılar da bu ana şahit oldu. Öte yandan Kula’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama etkinlikleri yarın, yani 7 Eylül Cumartesi günü İnci Mercan konseri ile devam edecek.
Mardin Bakan Işıkhan, 3 . Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 3. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı. Bakan Işıkhan, "Mardin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı da gerekli kılan Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu perçinleyecek temel motivasyonun merkez üslerinden biri olacağına inanıyorum" dedi. 3. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kadim kültürü nesilden nesle aktaran en nadide el sanatlarından, yöresel tatlara, medeniyeti ilmek ilmek işleyen zanaat örneklerinden konserlere kadar birçok etkinliğin üç gün boyunca sergileneceği böyle bir festivalde bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Mardin baba ocağı, ata toprağı olduğunu belirten Bakan Işıkhan, Mardin’in yüzyıllarca Türk’ün, Kürt’ün, Arap’ın, Süryani’nin, Ezidi’nin huzurla bir arada yaşadığı, geçmişten bugüne, birçok inanca, kültüre ve yaşam tarzına ev sahipliği yapmış kardeşliğin, birliğin, beraberliğin sembolü olmuş bir şehir olduğunu ifade etti. Mardin’in sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı da gerekli kılan Türkiye Yüzyılı vizyonunu perçinleyecek temel motivasyonun merkez üslerinden biri olacağına inandığını dile getiren Bakan Işıkhan, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde devlet ve millet el ele verip bu hedeflerin gerçekleşmesi, Mardin’in kalkınması ve ilerlemesi için tüm imkanlarımızı ortaya koyarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirerek, çalışma hayatı hizmetlerimizi, istihdam teşvik politikalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Mardin’i, bünyesinde barındırdığı tüm unsurlarıyla birlikte hak ettiği noktaya hep birlikte taşıyacağız. Bu organizasyonlar vesilesiyle Midyat’tan yayılacak olan bu kardeşlik dalgasının, ülkemizin her bir köşesine ulaşmasını, hatta sınırları aşarak tüm insanlığa ilham vermesini diliyorum." Midyat, tarihin ve medeniyetin kesiştiği bir nokta, bir kültür ve hoşgörü merkezi olarak her zaman göz kamaştırdığını aktaran Bakan Işıkhan, "Her adımında geçmişin izlerini taşıyan bu güzel ilçemiz, kadim medeniyetlerin izlerini, farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşama kültürünü bize sunmaktadır. Bugün de burada aynı hoşgörü ve birlik ruhunu taşıyan bu festivalle, kültür ve sanatın birleştirici gücünü bir kez daha görüyoruz. Sanat, insanın ruhunu besleyen, kültür ise toplumu şekillendiren önemli değerlerimizdir" dedi. Günlük hayatta daha mutlu ve üretken olmayı sağlayan bu tür kültürel ve sanatsal programların çok önemli olduğunu düşündüğünü belirten Bakan Işıkhan, "Bu bakımdan, Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde, Midyat Belediyemiz ve Kaymakamlığımız tarafından düzenlenen bu değerli organizasyonda, emeği geçen herkesi tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Uluslar Ligi: Türkiye: 0 - Galler: 0 (Maç sonucu) UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup ilk maçında A Milli Futbol Takımı, deplasmanda karşılaştığı Galler ile 0-0 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 51. dakikada Arda Güler’in ceza sahası içi sol çaprazından çevirdiği top Barış Alper’in altıpasın gerisinden yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak direğin üzerinden dışarıya çıktı. 55. dakikada savunma arkasına atılan pasa hareketlenen Wilson’ın ceza sahası içi sağ tarafında son çizgiden çevirdiği topa sağ çaprazdan Johnson’un şutunda meşin yuvarlak direğin yanından dışarıya gitti. 62. dakikada kendi yarı alanının sol taç çizgisine yakın noktasında baskıya giden Barış Alper Yılmaz, Neco Williams’a yaptığı faul sonrası ikinci sarıdan kırmızı kart görerek oyundan ihraç edildi. 87. dakikada sol taraftan Hakan Çalhanoğlu’nun kullandığı köşe vuruşuna iyi yükselen Abdülkerim Bardakcı’nın kale önünden kafa vuruşunda kaleci Ward meşin yuvarlağı kurtardı. Hakemler: Rohit Saggi, Morten Jensen, Anders Olav Dale Galler: Danny Ward, Connor Roberts, Joe Rodon, Ben Davies, Neco Williams, Ethan Ampadu, Jordan James (Oliver Cooper dk. 88), Brennan Johnson, Harry Wilson, Sorba Thomas (Louie Koumas dk. 72), Aaron Ramsey (Kieffer Moore dk. 72) Yedekler: Karl Darlow, Adam Davies, Mark Harris, Louie Koumas, Benjamin Cabango, Owen Beck, Rubin Colwill, Josh Sheehan, Charles Crew Teknik Direktör: Craig Bellamy Türkiye: Mert Günok, Zeki Çelik (Emirhan Topçu dk. 90), Kaan Ayhan, Çağlar Söyüncü, Abdülkerim Bardakcı, Mert Müldür, İsmail Yüksek (Okay Yokuşlu dk. 77), Orkun Kökçü (Hakan Çalhanoğlu dk. 64), Arda Güler (İrfan Can Kahveci dk. 90), Kenan Yıldız (Kerem Aktürkoğlu dk. 77), Barış Alper Yılmaz Yedekler: Altay Bayındır, Uğurcan Çakır, Samet Akaydin, Salih Özcan, Umut Nayir, Can Uzun, Eren Dinkçi Teknik Direktör: Vincenco Montella Kırmızı kart: Barış Alper Yılmaz (dk. 62) (Türkiye) Sarı kartlar: Harry Wilson, Brennan Johnson (Galler), Kenan Yıldız, Kaan Ayhan, Çağlar Söyüncü, Mert Müldür (Türkiye)