EKONOMİ - 12 Aralık 2024 Perşembe 16:52

60 milyar dolarlık pazarda Samsun, “Ben de varım” dedi

A
A
A
60 milyar dolarlık pazarda Samsun, “Ben de varım” dedi

Dünyada şu anda 60 milyar dolar, 2050’de ise 5 trilyon dolar seviyesine ulaşması beklenen tıbbi ve aromatik bitki pazarından aldığı payı arttırmak isteyen Samsun, "Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli" gerçekleştirdi.


Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB), üreticilerin ve vatandaşların daha bilinçli bir şekilde tarım yapmalarını sağlamak için seminer ve konferanslar da düzenliyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi tarafından tıbbi aromatik ve bitkiler konusunda farkındalık oluşturmak adına "Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Paneli" düzenledi. Panelde, alanında uzman akademisyenler, tıbbi ve aromatik bitkilerin sağlık üzerindeki faydalarını, kullanımlarını, potansiyelini ve bu bitkilerin nasıl kullanılabileceğine kadar geniş bir yelpazede katılımcılara bilgi verdi.


“Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki ekonomide döngü değeri 60 milyar dolar”


2050’de tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki ekonomide döngü değerinin 5 trilyon dolar seviyesine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, “Samsun, yaş sebze-meyvenin yanı sıra tıbbi ve aromatik ürünlerin üretildiği çok önemli bir alana sahip. 2000’li yıllarda tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya üzerindeki ekonomide döngü değeri 60 milyar dolar civarında. 2050 yılında bunun 5 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Özellikle pandemide başlayan ve devam eden süreçte doğal bitkilere yönelik tedavi yöntemlerinin ve kozmetik alanında kullanılan unsurların tıbbi-aromatik bitkilerden oluşturulması vesilesi ile her gün biraz daha önemini arttırıyor. Bu nedenle panelimizin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğimizi ifade ediyorum. Çünkü şehrimizin sahip olduğu değerlerin neler olduğunu akademisyenler farkında ama birçoğumuz değiliz. Samsun hem coğrafi hem de sahip olduğu değerler bakımından çok özel bir noktada yer alıyor. Panelimizin bu anlamda faydalı konulara değineceğini düşünüyorum” dedi.


“Türkiye, ekolojik çeşitlik ve zenginliği ile her yerde her şeyi yapabilen bir ülke gibi algılanıyor”


Türkiye’nin ekolojik ürün çeşitliliği sorunu olmadığını ancak markalaşmada sorun yaşadığını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, “Türkiye, ekolojik çeşitlik ve zenginliği ile her yerde her şeyi yapabilen bir ülke gibi algılanıyor. Halbuki ekolojik çeşitlilik bir avantajdır, doğru kullanırsak. Yoksa çeşitlilik tamam ama ticarileşme yok. O nedenle hammadde üretmede sorunumuz yok. Çiftçimizin üretim sıkıntısı yok. Önemli olan ne için kimin için ürettiği. Hedef kitleye ulaşıyor mu, yalnızca hammadde olarak mı satıyorsunuz, bir işlem geçirmiş veya mamul ürüne dönmüş olarak mı satıyorsunuz bu seviyeye getirebilmek önemli. Bunun için de kitlesel üretim yapabilecek hareketliliği sağlamak gerekiyor. Biz akademisyenlerle birlikte çevremizi, yöremizi planlayıp, ona göre özellikle sanayisiyle entegre olması gereken işlerde bunu hiç aksatmadan yapmamız gerekiyor. Samsun ile ilgili en büyük sıkıntı, marka olamamadır. Birçok ürün var, ovalarıyla coşan bir il ama marka olamamış. Marka olmanın da bazı kuralları var. Farklı olsa bile marka olamadığınızda bunun kıymetini kimse bilemiyor. İnşallah bu duyarlılık ve atılımlarla birlikte Samsun, önemli bir noktaya gelir” diye konuştu.


“1,5 bin hane tıbbi ve aromatik bitki üreterek geçimini sağlıyor”


İl genelinde bin 500 hanenin geçimini tıbbi ve aromatik bitki üretiminden sağladığına dikkat çeken Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise “Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı günümüzde oldukça arttı. İlimizde defne başta olmak üzere salep, nane, kekik gibi ürünler üretiliyor. Kavak’ta kesinlikle ya hayvancılık ya meyvecilik ya su birikintisi varsa da bakla yetiştireceksiniz. Geçiş bölgelerinde bir buğday ekimi yapılarak geçim sağlayamazsınız. Tıbbi aromatik ürünlerde ise ne kadar denizden yüksekte üretilirse kalite o kadar artıyor. İlimizde tıbbi ve aromatik bitkide eksikliğini hissettiğimiz en büyük şey sanayisi. Belli bir yerde sadece yağ olarak çıkartılıyor. Ama bunun kozmetik ve diğer alanlarda kullanımı da mutlak suretle geliri arttıracaktır. İlimizde toplam 4 bin 150 dekar alanda tıbbi aromatik bitki üretiliyor. Defneyle beraber bin 500 hane geçim sağlıyor. 2 bin tonu aşkın bir üretim de yapılıyor” şeklinde konuştu.


Panelde Prof. Dr. Ömer Çalışkan salep üzerine, Prof. Dr. Selim Aytaç kenevir üzerine, Prof. Dr. Şahane Funda Arslanoğlu Samsun’da yetiştirilecek tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında, Hicran Çıkış Kanca SBB tıbbi bitki çalışmaları üzerine ve Dr. Oğuzhan Yücel de Samsun’da tıbbi bitki üretimi girişimciliği üzerine sunum yaptılar.


SBB Sanat Merkezi Küçük Salon’da düzenlenen panelin sonunda katılımcılar uzman akademisyenlere merak ettikleri soruları yönelterek tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olma fırsatı yakaladılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Başkan Tugay: “Atıklar evlerde ayrıştırılacak” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yeni haftaya Güzelbahçe’de başladı. Göreve geldiği günden bu yana istek, proje ve sorunları yerinde dinleyen Başkan Dr. Cemil Tugay, atıkların evlerde ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi uygulamasına başlayacaklarını belirterek, “Bu konuyu belki 1 ay içinde İzmir’de uygulanır hale getireceğiz. Hiç geri dönüştürülmeyen çöp kalmasın diye hayal ediyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, koordinasyon toplantılarına Güzelbahçe’de devam etti. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Belediyesi bürokratları katıldı. Başkan Dr. Cemil Tugay, ilçenin sorunlarını, ihtiyaçlarını dinledi ve gerekli çalışmaların hızla yapılacağını söyledi. Başkan Tugay, 2025 yılının projeler yılı olacağını kaydetti. Tugay: “2025’te hızlanacağız” İlçeler ile koordinasyon toplantılarını yılda iki kez yapacaklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 2024’te planlamaları tamamladıklarını, 2025 yılında ise daha da hızlanacakları ve daha fazla sorunu çözeceklerini söyledi. İzmir’in 2030 yılına kadar karbon nötr bir kent olması için çalıştıklarını söyleyen Başkan Dr. Cemil Tugay, “Kendimizi motive ederek, 2030 yılında olabildiğince karbon emisyonumuzu düşürecek bir çalışma yapmamız lazım. Siyasi ve idari sorumluluk almış kişiler olarak bu konuda gerçeklerle yüzleşmeli ve etkili adımlar atmalıyız” dedi. Tugay, enerji tüketiminin makul seviyelere çekilmesi gerektiğini de belirterek, “Binaların dış cephelerinin aydınlatmaları ile ilgili bazı kurallar koyacağız ve bazı yasaklar getireceğiz. Enerji tüketiminde biraz daha dikkatli olmayı amaçladığımız bir çalışma olacak. Bir de atıkların geri dönüşümü ile ilgili bir çalışmayı yakında başlatacağız. Dünyaya baktığımızda insanların evlerinde çöpleri ayrıştırdığını ve ayrı ayrı toplandığını görüyoruz. Bu konuyu yakında, belki 1 ay içinde İzmir’de uygulanır hale getireceğiz. Farklı renk poşetler dağıtacağız, üzerinde barkodlar olacak. Bunları evlerden ayrı sistemle toplayacağız. Hiç geri dönüştürülmeyen çöp kalmasın diye hayal ediyoruz. Bu şekilde İzmir’de yapılabilecek en güzel işlerden birini yapmış ve Türkiye’ye örnek olmuş olacağız” ifadelerini kullandı. Günay: Güzelbahçe ailesi olarak her zaman yanınızdayız Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay da, “Biz Güzelbahçe ailesi olarak her zaman yanınızdayız. Bürokrat arkadaşlarımız size gelip görüşüyorlar, sıkıntı yaşamıyorlar. Olanları da çözeceğiz” diye konuştu. Mezarlık yeri için koordineli bir şekilde çalıştıklarını da belirten Günay, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına teşekkür etti. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan da, İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerinin çalışma ivmesinin giderek yükseldiğini belirterek, projeleri sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.
Bursa Devletin sıcak eli Mustafakemalpaşa’yı sardı Geçtiğimiz Ağustos ayında göreve başlayan Mustafakemalpaşa Kaymakamı Mehmet Okur, ‘Vatandaş Buluşmaları’ çerçevesinde mahalle ziyaretlerini aralıksız sürdürürken, kısa sürede her yaştan insana kulak vererek devletin sıcak eli ve gülen yüzü oldu. Haftanın iki gününü, özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlara ayıran Kaymakam Okur, kurum müdürleri ve muhtarlarında katıldığı geniş kapsamlı programlar düzenleyerek mahallelerin sorunlarının tespit edilmesine ve çözümüne ilişkin kurumlar arasındaki koordinasyona öncülük ediyor. Okur, geçtiğimiz Aralık ayında başladığı ziyaretlerinde bu zaman kadar 20 mahalleyi gezerken, son olarak yeni yılın ilk haftasında Tatkavaklı ve Ocaklı sakinleri ile buluştu. “Var gücümüzle çalışıyoruz” Vatandaşların ihtiyaç ve taleplerini dinleyerek, ilgili kurumlara iletilen sorunların yakından takibini yapan Kaymakam Mehmet Okur, “Bizler vatandaşlarımıza en iyi kamu hizmetini sunmak, talepleri karşılamak, eksiklikleri gidermek için görevimizin başındayız. Gayemiz Mustafakemalpaşa genelinde her bir vatandaşımızın imkânlar ölçüsünde en iyi yaşam standartlarına sahip olmasıdır. Bu doğrultuda insanımıza hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Mustafakemalpaşa’da görevdeki 5. ayını dolduran Kaymakam Mehmet Okur, ‘Vatandaş Buluşmaları’ programı ile sorunların çözümüneyönelik seferberlik başattı. Son bir ay içinde Yeşilova, Tepecik, Koşuboğazı, Çeltikçi, Ayaz, Karaoğlan, Yalıntaş, Sünlük, Demireli, Söğütalan, Ormankadı, Ovazatlı, Güllüce, Paşalar, Alpagut, Devecikonağı, Çaltlıbük ve Kestelek’e çıkarma yapan Okur, 2025 yılının ilk haftasında da Tatkavaklı ve Ocaklı mahallerinde vatandaşlarla buluştu. Okur’un heyetinde, birçok kurumun müdürü ve temsilcisi yer aldı. Vatandaş sordu, kurum müdürleri cevapladı İlk ziyaretini, 6 bine yaklaşan nüfusuyla Mustafakemalpaşa’nın en büyük 5. mahallesi olan Tatkavaklı’ya yapan Okur, Muhtar Mehmet Orak’tanbilgiler aldı. Mahalle sakinlerinin de söz alarak, istek ve şikâyetlerini dile getirdikleri toplantıda başta altyapı olmak üzere mesire alanı, deprem tatbikatı, rampa ve kantar sorunları, mera ıslahı, imar planları, mevsimlik işçiler ve tarımsal sulamada ani yaşanan elektik kesintilerinin üreticilere yüklediği maliyetler ile hastaneye ulaşımın sağlandığı mahalle içi altgeçitlerin aydınlatılması gündeme geldi. İlgili kurum temsilcilerinin, çözüm eksenli görüşlerini vatandaşlara anlattıkları buluşmada, özellikle Devlet Hastanesi önünde kazalara engel olunması için trafik düzenlemesi, halk otobüsü ve taksi duraklarının da yerlerinin değiştirtilmesi talep edildi. Günün ikinci ziyareti için daha sonra Ocaklı’ya geçen Kaymakam Mehmet Okur ve beraberindeki heyete, Muhtar Ali Kemal Aydın tarafından mahalle hakkında bilgilendirmede bulunuldu. BUSKİ’nin hizmet alanı ve yeni yerleşim yerlerine ilişkin sorunların ele alındığı toplantıda Ocaklı sakinleri, toplulaştırma sonrası tarımsal yaşanan su sıkıntılarına dikkat çekti. ‘İnsan odaklı kamu hizmeti’ vurgusu Tüm ziyaretlerinde sorunları ve önerileri not alan Kaymakam Mehmet Okur, kurumlar arasında kurulacak güçlü bir koordinasyonla sıkıntılara neşter vurmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Her görüş ve önerinin kendileri için değerli olduğunu belirten Okur; “Mülki idare amiri olarak her zaman vatandaşlarımızın yanındayız. Kapımız herkese açık. Vatandaş memnuniyetini esas alan bir anlayışla Mustafakemalpaşa’da insan odaklı kamu hizmetlerinin sunulmasına önem veriyoruz. Verimli geçen toplantılardaki esas gayemizde bu. Her mahallemizin kendine özgü sorunları olduğu gibi ayrı sıkıntılarda mevcut. Tüm kurum müdürlerimiz belli bir plan ve program doğrultusunda çalışacak, bizlerde bunların takipçisi olacağız. Acil sorunların çözümü içinde bizzat devrede olacağız Toplantılarımızı her hafta gerçekleştirmeye özen göstererek devletimizin sunduğu kaynakları vatandaşlarımıza ulaştıracağız ”diye konuştu. Bağları güçlendiren yaklaşım Vatandaşın, devleti yanında hissetmesinin önemine vurgu yapan Okur; “Vatandaşlarımızın kendisini huzur ve güven içinde hissetmesini temin etmek, ihtiyaçlarını zamanında giderebilmek ve devletimizin şefkatini, hoşgörüsünü ve adaletini hissettirmek en önemli vazifemizdir” dedi. Toplantılara ilgi gösteren mahalle sakinleri de, çözüm odaklı anlayışı ve vatandaş ile devlet arasındaki bağları güçlendiren yaklaşımı ile takdir kazanan Kaymakam Mehmet Okur’a teşekkür etti.