YEREL HABERLER - 06 Mart 2012 Salı 15:10

SAĞLIK ŞAKAYA GELMEZ

A
A
A
SAĞLIK ŞAKAYA GELMEZ

Nöroşirurji Beyin Cerrahı Opr. Dr. Naki Keleş, bel kırığında "yürüyemez, ayağa kalkamaz" denilen vakalarda muhakkak alanında uzmanlaşmış doktor tarafından hasta muayene edilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık konusunun hiç bir zaman şakaya gelmediğini dile getiren Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Nöroşirurji Beyin Cerrahı Opr. Dr. Naki Keleş, "Özellikle sıkça rastladığımız bel kırığı vakalarında işinde uzman kişiler tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Halk arasında ’kırıkçı çıkıkçı’ diye tabir edilen kimselere gidilmemesi konusunda halkımız uyarıyoruz. Hastaya ’sen bir daha yürüyemezsin, hayatını böyle sürdüreceksin’ sözünü kullanan bu kişilerin bilgisiz ve halkı yanlış yönlendiren kişilerdir. Hastalarımızın mutlaka bir uzman gözüyle değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Bel kırığı hakkında bilgi veren Opr. Dr. Naki Keleş, "İskeletin temel direğini teşkil eden omurga dediğimiz bel kemiği, halka şeklindeki birçok kemiklerin üst üste gelmesinden hasıl olmuş bir teşekküldür. Bunun boru şeklindeki boşluğu içinde, sinir sisteminin en önemli parçası olan, omurilik bulunur. Omurganın boyun, sırt veya bel kısmı üzerine düşmesi, vurulmalar neticesi olarak, belkemiği kırıkları ortaya çıkar. Yüksek yerlerden şiddetli düşmeler, çeşitli trafik kazaları bu neticevi verirler. Belkemiğinde şiddetli ağrı bu kemikte tam veya kısmî şekil bozukluğu omuriliğin tazyik ve yaralanmasından ileri gelen ve kırık bölgenin aşağı kısımlarında hâsıl olan felçler, bacaklarda başlayan karıncalanma ve uyuşmalar, küçük ve büyük abdesti tutamamak gibi haller, belkemiği kırıklarının en çok görülen belirtileridir. Kazaya uğrayanın bel kemiği kırılmış ve yere düşmüşse yerden kolaylıkla kalkamaz. Kırığın yerini ve mahiyetini ancak röntgen muayeneleri belli eder. Halkalardan bir tanesinin bile ezilip kırılması bütün bu sıkıntılara sebep olabilir" diye konuştu.
Felç hasıl olmuşsa, omuriliği sıkıştıran kemiği kaldırmak için ameliyat yapılması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Naki Keleş, şöyle konuştu: "İyileşme şansı omuriliğin yaralanma derecesine bağlıdır. Bu yaralanma fazla ise tam veya kısmı felçler, bütün ömür boyunca devam edebilir. Hasar bırakırlar. Tedavisi uzun müddet devam eden böyle hastalar küçük veya büyük apteslerini tutamaz, altlarına bırakırlar. Hastanemizde bel kırığı vakalarına sıkça rastlıyoruz. Bu tür kırıkları başarılı operasyonlarla tedavi ediyoruz. Bir daha yürüyemezsin denilen birçok hastayı tedavi ederek ameliyat sonrası yürür bir şekilde taburcu edip, günlük yaşantısına dönebiliyorlar. Sağlık alanın da Samsun’da çok gelişmiş teknolojiden yararlanıyoruz. Bu tür vakalarda muhakkak bir doktora başvurun. Vücudumuzun temel direği olan omurga dediğimiz bel kemiği ihmale gelmez bunu sakın unutmayın."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Güney Marmara Teknoloji ve İnovasyon yarışması sonuçlandı Bandırma’da ilk kez düzenlenen ve Güney Marmara Teknoloji ve İnovasyon Derneği (GMTİD) tarafından organize edilen 2024 Güney Marmara Teknoloji ve İnovasyon Yarışması, 22 Kasım 2024’te yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Anaokul, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilerin teknolojik becerilerini sergileme fırsatı bulduğu yarışma, hem heyecan hem de ilgiyle takip edildi. Etkinlik, öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırmayı ve geleceğin inovasyon liderlerini desteklemeyi amaçladı. Birçok yenilikçi projenin yarıştığı etkinlikte jüri üyeleri detaylı bir değerlendirme yaptı. Yarışmanın birincilik ödülünü Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri, çevre temizliği konusunda çözüm önerileri sunan "Doğa Temizlik Robotları" adlı projeleriyle kazandı. Çevre kirliliğini azaltmayı ve daha yaşanabilir bir çevre sağlamayı hedefleyen proje, jüri tarafından 84,3 puan aldı. Dereceye giren projeler ve öğrenciler 1. Ödülü: Cumhuriyet İlkokulu "Doğa Temizlik Robotları"; Rengin Demir, Bengisu Çalışkan, Duru Çelik, Kemal Ege Marangoz, İpek Anar, Deniz Kobak 2. Ödülü: 600 Evler Anaokulu "Eğlenceli Salıncak Nisa Yıldırım, Aslı Varlı, Toprak Dorlak, Mehmet Eymen Durgut, Özüm Berber" 3. Ödülü: Şehit Mustafa Boz İlkokulu "Akıllı Mikroplar Dedektörü" Elif Talya Germiyanlıoğlu, Vildan Aysima Demir, Elif Gürsoy Mansiyon Ödülleri: 4. Minik Dahi: Şehit Doğuş Uran Anaokulu "Sulama Robotu" Aras Açıkel 5. Yenilikçi Bakış: Bandırma Belediyesi Türkan Saylan Gündüz Bakımevi "Grup Nebula / Yardımlaşma" Alya Tosun, Ekin Kılıç, Maysa Ayşe Güngör, Uygar Kaplan, Zümrüt Bulut Etkinlikte emeği geçen sponsorlar ve jüri üyelerine teşekkür eden GMTİD, yarışmanın yalnızca kazananları belirlemeyi değil, bilim ve teknolojiye olan ilgiyi artırmayı hedeflediğini vurguladı. Yarışma, Bandırma’da bilim ve yenilik adına önemli bir adım olarak öne çıktı.