YEREL HABERLER - 02 Mart 2012 Cuma 19:05

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ÜCRET TARİFESİ BELLİ OLDU

A
A
A
İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ÜCRET TARİFESİ BELLİ OLDU

Samsun İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi mart ayı 2 birleşiminde Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları dışındaki yerlerde kurulacak olan 1, 2 ve 3. sınıf gayri sıhhi müesseselere işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücret tarifesi ile araç ve komisyon giderleri belirlendi.
İşyeri açma ve çalışma ruhsat ücretlerinin 2012 yılı itibari ile yüzde 10.26 oranında yeniden değerlendirmeye alındığını belirten İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Bekir Yıldırım, "İlgililerin isteğine bağlı olarak ruhsat işlemleri ve diğer hususlarda yapılması gereken inceleme ve denetimler için, komisyon üyelerinin harcırahlarının talep sahipleri tarafından karşılanacaktır. Buna göre 50 kilometreye kadar olan mesafeler için 70 TL, 50 kilometre ile 100 kilometre arası mesafeler için 100 TL, 100 kilometreden fazla olan mesafeler için ise 130 TL tutarındaki araç giderleri talep sahipleri tarafından karşılanacak. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 84. Maddesi gereğince işyerlerinin açık alanlarının 5 bin metrekareden ve kapalı alanlarının da 5 bin metrekareden fazla olan kısımlarından ücret alınmayacak. Şirketlerin isim değişikliği yapması veya başka nedenlerle ruhsat sahibinin isminin değişmesi sebebiyle ruhsatın yeniden düzenlenmesi halinde ruhsat ücretleri aynen tahsil edilecek. Birinci sınıf gayri sıhhi müesseselere denetleme izni verilmesi halinde, ruhsat ücretinin yarısı tutarında ücret alınacak" dedi.
Gayri sıhhi müesseseler (GSM) işyeri açma ve çalışma ruhsatı 2012 ücret tarifesini açıklayan Yıldırım, "Maden Kanunu kapsamında olan gayri sıhhi müesseselerden alınacak olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücretleri 1. sınıflar metrekare başına açık ve kapalı alan 1.90 TL, 2. sınıf işyerleri açık alan 1.80 TL, kapalı alan 1.90 TL, 3. sınıf işyerleri için açık alan 1.10 TL, kapalı alan ise 1.50 TL olarak belirlendi. Birinci sınıf GSM madencilik faaliyetlerinden alınacak ücret 3 bin TL’den, ikinci sınıf GSM madencilik faaliyetlerinden alınacak ücret 2 bin TL’den ve üçüncü sınıf GSM madencilik faaliyetlerinden alınacak ücret ise bin TL’den az olmayacak. Diğer GSM’den alınacak olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücretleri ise 1. sınıf işyerlerinden metrekare başına açık alanı 1.80 TL, kapalı alanı 1.90 TL, 2. sınıf işyerleri 1.70 TL, kapalı alanı 1.80 TL, 3. sınıf işyerleri ise açık alan 0.70 TL, kapalı alanı da 0.90 TL olarak belirlendi. Buna göre de Birinci sınıf GSM kapsamındaki işyerlerinden alınacak ücret 2 bin TL’den, ikinci sınıf GSM kapsamındaki işyerlerinden alınacak ücret bin TL’den ve üçüncü sınıf GSM kapsamındaki işyerlerinden alınacak ücret ise 250 TL’den az olmayacak" diye konuştu.
Sıhhi müesseseler işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücret tarifesinde belirlendiğini belirten Yıldırım, "Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kapsamında olan işyerlerinden alınacak olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücretleri ise 1. sınıf işyerlerinde metrekare başına açık alandan 1.10 TL, kapalı alandan 1.80 TL, 2.ve 3. sınıf işyerlerinden metrekare başına açık alandan 0.60 TL, kapalı alan da 0.90 TL olarak belirlendi. Birici sınıf sıhhi müessese umuma açık istirahat ve eğlence işyerlerinden alınacak ücret bin TL’den ikinci ve üçüncü sınıf sıhhi müessese umuma açık istirahat ve eğlence işyerlerinden alınacak ücret de bin TL’den az olmayacak. Diğer sıhhi müesseselerden alınacak olan işyeri açma ve çalışma ruhsatı ücretleri ise birinci sınıf işyeri açık alan 0.90 TL, kapalı alan 1.10 TL, ikinci ve üçüncü sınıf işyerleri ise açık alan 0.40 TL, kapalı alan da 0.80 TL olarak belirlendi. Birinci sınıf sıhhi müessese kapsamındaki işyerlerinden alınacak ücret 500 TL’den ikinci ve üçüncü sınıf sıhhi müessese kapsamındaki işyerlerinden alınacak ücret 50 TL’den az olmayacak" şeklinde konuştu.
Daha sonra gündem dışı söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Dilaver Atlı, eğitim yatırımlarına değindi. Samsun’da eğitimi önemsediklerini belirten Atlı, şöyle konuştu: "Yarınlarımız bugünkü öğrencilerimiz ve gençlerimizdir. Yarınlarımızın sağlam bir temele oturmasını ve iyi bir gelecek sunmasını istiyorsak onları iyi yetiştirmeliyiz. 2011 yılı içersinde ilköğretim yatırımları kapsamında toplamda 9 tane ilköğretim okulu ve 1 adet anaokulunu Samsun’da kazandırmak için yatırımlarımız hızla devam ediyor. 2012 yılı bütçesinde yer alan ve bu yıl hükümetimizin Samsun’a sunduğu ekstra Milli Eğitim ödenekleri ile birlikte yapma imkanı kazanmış olduğumuz ilköğretim okullarımız var. Geçtiğimiz yıl bakanlık bütçesinden ilköğretim yatırımları için sadece 2.5 milyon TL gelmişti. Bu dönemden itibaren ise 8.5 milyon TL yatırım gelmiştir. Bakanlıktan gelen 8.5 milyon TL ile 2012-2013 yılları içersinde Asarcık Musaağa Köyü İlköğretim Okulu’na 8, Atakum Atakent İlköğretim Okulu’na 40, Atakum Seyfi Demirsoy İlköğretim Okulu’na 24, Canik Fatih Temiz İlköğretim Okulu’na 16, Havza 25 Mayıs İlköğretim Okulu’na 6, 19 Mayıs Dereköy İlköğretim Okulu’na 12, Vezirköprü Akören İlköğretim Okulu’na 8, Vezirköprü Kabalı İlköğretim Okulu’na 12, Vezirköprü Sırbaşmak İlköğretim Okulu’na 6, Tekkeköy Anaokulu’na 4 ve Canik Anaokulu’na da 4 derslik olarak kazandıracağız."
Yatırımlarının ortaöğretim okullarında da devam ettiğini belirten Atlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Bakanlıktan gelen bütçe ile Salıpazarı Kapalı Spor Salonu, Alaçam 200 öğrencili pansiyon binası, Havza 200 öğrencili pansiyon binası, Vezirköprü 200 öğrencili pansiyon binası, Atakum Recep Tanrıverdi Lisesi Kapalı Spor Salonu, Atakum 24 derslik Anadolu Lisesi, Ladik 24 derslik Anadolu Lisesi ve İlkadım 24 derslik Sağlık Meslek Lisesi ile 200 öğrencilik pansiyon binasına yatırımlarımız olacak. Toplamda ise 30 milyon 832 bin TL’dir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir