EĞİTİM - 03 Nisan 2023 Pazartesi 12:59

OMÜ 48. yaşında: ’Girişimci ve yenilikçi’ üniversiteler arasında 35. sırada

A
A
A
OMÜ 48. yaşında: ’Girişimci ve yenilikçi’ üniversiteler arasında 35. sırada

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 48.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) 48. kuruluş yıl dönümünü, ’girişimci ve yenilikçi’ üniversiteler arasında 35. sıraya yükselerek taçlandırdı.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “2022 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”nde, 2021 yılına göre 11 basamak yükselerek Türkiye’deki üniversiteler arasında 35. sıraya yerleşti. Üniversitelerin yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin tetiklenmesi ve bu alandaki performanslarının ölçülmesi amacıyla Türkiye’de 2012 yılından bu yana açıklanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin 11.’si 1 Nisan’da duyuruldu. Endeks kapsamında en girişimci ve yenilikçi 50 üniversite; "Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği", "Fikrî Mülkiyet Havuzu", "İş Birliği ve Etkileşim" ile "Ekonomik ve Toplumsal Katkı" boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanarak kamuoyu ile paylaşıldı. OMÜ, 2014 yılında ilk defa 50. sıradan girdiği Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde daha sonraki yıllarda sıralamaya girememişti. 2021 yılında ise endekste 46. sırada yer alan OMÜ, 2022 yılında ise 35. sıraya yükseldi. Endeks sıralamasında bir taraftan 2 yıl arka arkaya kendine yer bulan OMÜ, diğer yandan 11 basamaklık bir ilerleyişle kararlılığını ve istikrarını tescil etmiş oldu.



OMÜ 48 yaşını kutluyor


Öte yandan, OMÜ’nün 48. kuruluş yıl dönümü, Kurupelit Kampüsü’ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılarak kutlandı. Çelenk sunumunun ardından konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Kuruluş yıl dönümüne özel olarak belirmek istediğimiz, ‘girişimci ve yenilikçi’ üniversitelerde, bakanlığımız ve TÜBİTAK tarafından yapılan çalışmayla, OMÜ ilk olarak 2014 yılında 50. sıradan girdiği endekse geçen yıl 46. sıradan girmişti. 1 Nisan’da yapılan açıklamayla 11 basamak yükselmek süratiyle 35. sıradan ‘girişimci ve yenilikçi’ unvanını alan üniversiteler arasında yer aldı. OMÜ’nün her geçen gün daha fazla güçlenerek kendi öz gücünü dikkate alıp onunla daha kalıcı izler bırakmaya ve güçlü bir kurumsal yapıyla önümüzdeki nice uzun yıllarda yaşamasını arzu ediyoruz” dedi.


OMÜ’nün 48. kuruluş yıl dönümünde çeşitli etkinlikler yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ayvalık’ta çöp döküm alanında çıkan yangın otluk ve zeytinlik alana sıçradı Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde çöp döküm alanında çıkan yangın, otluk ve zeytinlik araziye sıçradı. Alınan bilgiye göre, saat 15.30 sıralarında Altınova Mahallesi çöp döküm alanında yangın çıktı. Rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, çöplük alanın yanındaki otluk alana sıçradı. Rüzgâr yönünde Altınova Mahallesi’nin Sahil-Dalyan mevkii istikametine doğru ilerleyen yangın, çöplük alanda bulunan Ayvalık Belediyesi ile hayvanseverler tarafından yaptırılan ahşap köpek kulübelerini küle çevirdi. Saatte yaklaşık 70 kilometre hızla esen rüzgarın da etkisiyle Madra Çayı kanalı boyunca ilerleyen alevler, otluk alandaki iki ağıla da zarar verdi. Bölgede hayvancılık yaptığı öğrenilen ağıl sahiplerinin 100’ün üzerinde büyükbaş, 35 adet buzağı ve 30’a yakın küçükbaş hayvanı alevlerden kurtarabilmek için serbest bıraktıkları bildirildi. İlk belirlemelere göre yaklaşık 25 hektarlık alanda etkili olan yangın, Altınova sahil bölgesinin Dalyan mevkiinde de etkili oldu. Bölgedeki zeytinliklerin de zarar gördüğü yangına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği’ne ait arazözlerin yanı sıra Ayvalık Belediyesi ve özel firmalara ait su tankerleriyle müdahale edildi. Yangın güçlükle kontrol altına alınırken, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ve Belediye Başkanı Mesut Ergin soğutma çalışmalarının sürdüğü yangın mahalline gelerek incelemelerde bulundu. Yangında Madra Deresi’nin kenarındaki sazlık alanın ve iki çiftlikte 100 saman balyasının yandığını kaydeden Kaymakam Yaman, yangında 50 ile 70 arasında zeytin ağacının da zarar gördüğünü belirtti.
Ankara Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan: “TTB seçimlerinde nispi temsil sistemi uygulanmalıdır” Sen) Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Kuruluş amacı hekimlerimizin haklarını korumak ve sağlık sistemini geliştirmek olan Türk Tabipleri Birliği’nin seçimi, kuruluş amaçlarından uzaklaşan TTB’yi asıl amacına döndürmek için büyük fırsattır. Fakat uygulanan seçim sistemi bunun önüne geçmektedir. Bu sebeple TTB seçimlerinde çarşaf liste uygulanması sistemi yerine nispi temsil sisteminin uygulanması şarttır" dedi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 76’ncı Kongresi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğini söyleyen Doğan, ayrıca TTB yönetiminde Sağlık Bakanlığı’ndan temsilci olması gerektiğini belirtti. TTB’nin hekimlerin tamamını temsil eden bir yapıya kavuşması gerektiğini ifade eden Doğan, “Yapılan seçimle iki yıl boyunca TTB’yi yönetecek konsey ve kurulları belirlenecek. Ancak mevcutta uygulanan yöntemden dolayı TTB’de gerçek temsil sağlanamamaktadır. Kuruluş amacı hekimlerimizin haklarını korumak ve sağlık sistemini geliştirmek olan Türk Tabipleri Birliği’nin seçimi, kuruluş amaçlarından uzaklaşan TTB’yi asıl amacına döndürmek için büyük fırsattır. Fakat uygulanan seçim sistemi bunun önüne geçmektedir. Bu sebeple TTB seçimlerinde çarşaf liste uygulanması sistemi yerine nispi temsil sisteminin uygulanması şarttır. Bu sayede çoğulcu ve katılımcı bir temsiliyet sağlanabilir” ifadelerini kullandı. “TTB yönetiminde Sağlık Bakanlığı’ndan da temsilci olmalı” TTB yönetiminde Sağlık Bakanlığı’ndan temsilci bulundurulması gerektiğine de dikkat çeken Doğan, “Bunun yanı sıra Türk Tabipleri Birliği’ni denetim görevi kanun ile Sağlık Bakanlığına verilmiş olmasına rağmen bugüne kadar bu yetki yalnızca birkaç defa kullanılmıştır. Türk Tabipler Birliği yönetiminde Sağlık Bakanlığı adına temsilci bulundurulması işleyişe katkı sunacak, kamu niteliğinde olan bu kurumun kamu ile arasındaki bağı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.