KÜLTÜR SANAT - 28 Şubat 2019 Perşembe 15:54

SAÜ’de,“Bir İlim Olarak Tasavvuf” isimli konferans düzenlendi

A
A
A
SAÜ’de,“Bir İlim Olarak Tasavvuf” isimli konferans düzenlendi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri Prof.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri Prof. Dr. Mustafa Kara’nın “Bir İlim Olarak Tasavvuf” konulu konferansı ile devam etti.



Büyükşehir Kültür Sanat etkinlikleri Prof. Dr. Mustafa Kara’nın “Bir İlim Olarak Tasavvuf” konulu konferansı ile devam etti. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde gerçekleştirilen konferansta düşünme, yorumlama, mezhepler ve tasavvuf konuları üzerine konuşuldu. Programın sonunda ise Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Kara’ya günün anısına çiçek takdim etti.



Kara konferansta yaptığı açıklamada, “Tasavvufun bin yıllık bir tarihi vardır ve bu tarih sürecinde bazı bölgelerde tasavvuf gelişim göstermiş bazı bölgelerde ise geri kalmıştır. Tasavvufun içinde bulunmak için bir tarikata üye olmaya gerek yoktur. Düşünebilmemiz yetecektir. Bize bir beyin veren Rabbim yorumlama yeteneği, düşünme yeteneği vermiş ve bu yetenekleri bize verdiyse biz düşünmeye, yorum yapmaya mecburuz beynimizin yaratılışı budur. Bu yüzden ben mezhep konusuna muhteşem bir olay olarak bakıyorum. Çünkü mezhepler fikir hürriyetinin ve hür düşüncenin neticesidir. Bu fikir hürriyetin neticesi olan mezhepleri birbiriyle çatıştıran ise maalesef yobazlıktır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Piknikçiler Sarıkamış ormanını çöplüğe çevirdi Kars’ın gözde doğal alanlarından biri olan Sarıkamış Ormanları, son dönemde piknikçilerin bıraktığı atıklarla adeta çöplüğe dönüştü. Doğanın kalbi olarak bilinen bölge, çevre kirliliği nedeniyle ciddi bir tehdit altına girdi. Ayrıca bölgede piknikçiler tarafından yakılan ateşler ise orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. “Piknik atıkları ormanı kirletti” Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Sarıkamış Ormanları’na akın eden piknikçiler, doğanın güzelliklerini gölgelendirip, ormanın dört bir yanını çöp yığınına dönüştürdü. Plastik şişeler, yiyecek ambalajları, cam kırıkları ve diğer atıklar, ormanlık alanın çeşitli bölgelerinde birikmiş durumda. Özellikle piknik alanları çevresinde biriken çöpler, hem estetik açıdan hem de ekosistem açısından ciddi zararlara yol açıyor. Sarıkamış Ormanları’ndaki durum, doğaseverler ve vatandaşlar arasında endişe oluşturuyor. Gelişi güzel atılan çöpler, rüzgarın etkisiyle ormanın derinliklerine savrulurken, birikmiş çöpler ise etrafa pis koku yayıyor. Doğaseverler, ormanın temizliği ve korunması için yetkililere çağrıda bulundu. Yetkililerden önlem alınmasını bekleyen doğaseverler, "Bu ormanlar bizlerin nefes aldığı alanlar. Piknikçilerin bıraktığı çöpler doğaya büyük zarar veriyor ve ormanın ekosistem dengesini bozuyor" diyerek tepkisini dile getirdi. “Yasağa rağmen ateş yakılıyor” Kars Valiliği’nin ormanlık alanlarda piknik ve ateş yakılması yasağına rağmen, Sarıkamş’ta ormanlık alanlara gelen vatandaşlar, burada yasağa aldırış etmeden ateş yakıyor. Piknik yaptıktan sonra bütün atıklarını piknik yaptığı yerden bırakarak ayrılan vatandaşlar, Sarıçam ormanlarının her geçen gün biraz daha kirlenmesine sebep oluyor. Sarıkamış ormanların başta boz ayılar olmak üzer çok sayıda yaban hayvanın bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Sarıkamış Ormanları’nın eski doğal güzelliğine kavuşabilmesi için hem bölge halkının hem de ziyaretçilerin çevre bilincini artırması ve ormanları koruma konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Sarıkamış Ormanları’nın temizliği için Başta Sarıkamış Belediyesi olmak üzere Kaymakamlık Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortak hareket etmesi gerekiyor. Özellikle Keklik Deresi mevki Sarıkamış Karakurt arasında bulunan ormanlık alandaki çöplerinin alınarak bölgenin piknikçilere kapatılması gerektiğini dikkat çekiliyor. Bölge de yakılan piknik ateşleri ise orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Sarıkamış ormanlarında atılacak her adım, doğal mirasın gelecek nesiller için korunmasına büyük katkı sağlayacak.
İstanbul Hapimag Sea Garden Bodrum’da Antakya lezzetleri misafirlerle buluşuyor Bodrum’un doğa ile iç içe eşsiz koylarından Yalıçiftlik’te misafirlerini ağırlayan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, yerel ürün ve üreticilere destek olmak, yöresel lezzetleri evrensele taşımak amacıyla beş yıl önce başlattığı ‘Lezzet Günleri’ etkinliklerine devam ediyor. Bu yıl da 2017 yılında UNESCO’nun ’Üretici Şehirler Ağı’na katılan, Türk ve Orta Doğu mutfağının kesişim noktası olan Antakya lezzetlerini misafirleriyle buluşturdu. Kurulduğu 1994 yılından bu yana yerel değerlere ve üretime sahip çıkma misyonu ile hareket eden ve bu yıl 30. yaşını kutlayan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, 22-23 Ağustos tarihleri arasında beşinci kez Lezzet Günleri’ne ev sahipliği yaptı. Antakya mutfağına özel düzenlenen etkinlik kapsamında tesisin Yiyecek&İçecekten Sorumlu Baş Şefi Orhan Demirok, Sea Garden Gastro Team ve Antakya’nın yerel şefleriyle; tamamı Antakya’dan gelen ürünlerle lezzetli mezeler, tatlılar, şerbetler ve aromatik otları kullanarak menüler hazırladı. Her sene düzenledikleri Gastronomi Günleri kapsamında bu yıl Antakyalı şefleri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Hapimag Türkiye, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Hollanda Ülke Direktörü Kerem Demirkol; “Kurulduğumuz günden bu yana yerel değerlerimize sahip çıkmayı misyon edindik; bölgemizde ve diğer bölgelerdeki yerel üreticileri her zaman destekliyoruz. Bu misyon çerçevesinde kültürel bir mozaik haline gelen ve yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan, 2017 yılında UNESCO tarafından Üretici Şehirler Ağı’na layık görülen Antakya mutfağını dünyanın dört bir yanından gelen yabancı turistlerle buluşturmak, yabancı misafirlere Türk mutfaklarını anlatmak bizim için çok önemli. Antakya’dan gelen şefler ve özel malzemelerle misafirlerimiz bu bölgelere gitmeden de buraların mutfak kültürünü deneyimleyebiliyor. Bu tür etkinliklerle yerel tatlarımızı uluslararası arenada daha da tanınır kılmayı hedefliyoruz” dedi. ‘Yöresel Lezzetler ile Küresel Adımlar’ Hapimag Sea Garden Resort’un Yiyecek&İçecekten Sorumlu Baş Şefi Orhan Demirok, otelin sürdürülebilir gastronomi yaklaşımı ile yöresel lezzetlere verilen önemi harmanladıklarını belirterek "Hapimag Sea Garden Resort Bodrum olarak, yerelden küresele uzanan bir perspektifle çalışıyoruz. Mutfak ekibimiz, yerel üreticilerden özenle seçtiğimiz mevsiminde taze ürünleri, modern tekniklerle buluşturarak misafirlerimize sunuyor. Özellikle, UNESCO tarafından tanınan ve tescillenmiş Antakya mutfağının aromatik ve eşsiz lezzetlerini, misafirlerimizle buluşturmaktan büyük bir keyif alıyoruz. Antakya’dan gelen ve Gastronomi Günleri’nde emeği geçen tüm şeflerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.
İstanbul TEKNOFEST Tarımsal İKA yarışması final heyecanı başlıyor TEKNOFEST çerçevesinde insansız kara araçları ile tarım teknolojilerinin geliştirilmesi hedefiyle düzenlenen Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışma Finalleri 26-30 Ağustos tarihlerinde İzmir Bilişim Vadisi’nde gerçekleşecek. Final aşamasını başarıyla tamamlayan ve dereceye giren takımlara ise birincilik ödülü olarak 100 bin TL, ikincilik ödülü olarak 80 bin TL, üçüncülük ödülü olarak da 60 bin TL verilecek. T3 Vakfı ve Bilişim Vadisi yürütücülüğünde düzenlenen Tarımsal İKA’da yarışmacıların karada hareket eden robotlar yardımıyla tarımda verimliliği artırma projeleri geliştirmeleri ve otonominin tarım alanındaki katkılarını keşfetmeleri hedefleniyor. Yarışmaya, yurt içi ve yurt dışında öğrenim gören ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri, mezunları en az 3 kişiden en fazla 10 kişiden oluşan takımlar halinde katılıyor. Tasarımdan üretime, görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir insansız tarım robotu projesinin tüm yönlerini içeren Tarımsal İKA Yarışmasına 225 Takım toplam bin 160 üye ile başvuruda bulundu. Finalist olmaya hak kazanan, 237 üyeden oluşan 26 takım İzmir Bilişim Vadisi’nde kıyasıya mücadele edecek. Gerçek bir tarla veya tarım arazisine benzetilmiş bir alan olarak tasarlanan yarışma parkurunda göreve çıkan İKA’nın alanda bulunan bitki sıra arasında kalan toprağı sıradaki bitkileri ezmeden 5 cm derinliğinde işlemesi (işleyici eleman toprak dışına çıkmadan) otonom olarak geçebilmesi ve yabancı otları (boy, renk, görüntü, vb.) özelliklerinden tespit etmesi gerekiyor. Ayrıca İKA’ların toprağı işleme (çapalama) şekillerinin da tarımsal bir çözüm olması önem taşıyor. Yarışmacılar, kendilerine verilen süre içerisinde toprağı doğru şekilde işledikleri her metre ve tespit ettikleri yabancı otlar için puan alacaklar. Final aşamasını başarıyla tamamlayan ve dereceye giren takımlara ise birincilik ödülü olarak 100 bin TL, ikincilik ödülü olarak 80 bin TL, üçüncülük ödülü olarak da 60 bin TL verilecek.
Konya Pedrinho: "Konyaspor’a yardım etmek ve burada olmak mutluluk veriyor" Trendyol Süper Lig’in ilk 3 haftasında kaydettiği 2 serbest vuruş golüyle dikkatleri üzerine çeken Konyaspor’un Brezilyalı futbolcusu Pedrinho, "Konyaspor’a, takımıza yardım etmek ve burada olmak mutluluk veriyor" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, yaz transfer döneminde 27 yaşındaki Brezilyalı orta saha oyuncusu Pedrinho ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Yeşil-beyazlı takım ile çıktığı ilk lig maçı olan Kasımpaşa karşılaşmasında frikikten ilk golünü atan Pedrinho, ligin 3. haftasında oynanan Bodrum FK mücadelesinde de frikikten güzel bir gole daha imza attı. "Buraya gelmekten çok mutluyum" İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Pedrinho, Konyaspor’a transfer sürecini anlattı. Konya’ya gelmekten dolayı mutlu olduğunu aktaran Brezilyalı futbolcu, "Konya’ya gelmeden önce bu güzel şehir hakkında bilgim yoktu. Guilherme ile konuştum. Guilherme ile görüştükten sonra Konya projem başladı. Tabii ki buraya gelmekten çok mutluyum, Konya’yı ve Türkiye’yi çok seviyorum. Konyaspor gibi bir takımda forma giymekten çok mutluyum, çok keyifliyim" şeklinde konuştu. "Burada bir etki oluşturmak istiyorum" Trendyol Süper Lig’in ilk 3 haftasında 2 frikik golü atan Pedrinho, her zaman takıma fayda sağlamak için çalışacağını belirtti. Pedrinho, "Elbette çok güzel bir hissiyattı. Konyaspor’a, takımıza yardım etmek ve burada olmak mutluluk veriyor. Konyaspor’a geldiğimde burada bir etki oluşturmak istiyorum. Burada bir pozitif etkim olmasını istiyorum. Antrenmanlarıma tüm hızıyla devam ediyorum. Geleceğin neler göstereceğini hep birlikte göstereceğiz" ifadelerini kullandı. Serbest vuruştan goller atmaya devam edeceğini söyleyen 27 yaşındaki oyuncu, Brezilyalı futbolcular Neymar ve Ronaldo’yu örnek aldığını da sözlerine ekledi. Son olarak Konya’daki yemek kültürü hakkında konuşan Pedrinho, "Konya mutfağına dair birçok şeyi denedim. Burada en çok sevdiğim yemeğin de kebap ile etliekmek olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.