ÇEVRE - 06 Kasım 2024 Çarşamba 13:09

Sakarya’da o mahallenin yağmur suyu altyapısı kışa hazır

A
A
A
Sakarya’da o mahallenin yağmur suyu altyapısı kışa hazır

SASKİ, Yazlık Mahallesi’nde tamamladığı çalışmalar kapsamında bölgeye 600 metrelik yeni yağmur suyu hattı kazandırdı. Yeni hat ile birlikte kış aylarında etkisini artıran yağışlar olumsuzluklara neden olmadan eksiksiz şekilde taşınacak.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), kurak geçen yaz aylarının ardından kış aylarında etkili olması beklenen yağışlara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Yağışların olumsuzluklara sebep olmadan eksiksiz şekilde taşınması için yatırımlarına devam eden kurum, son olarak Yazlık Mahallesi’ne 600 metrelik yeni hat kazandırdı. Proje çerçevesinde bölgeye çok sayıda yağmur suyu ızgara imalatı da yapıldı. Kurum tarafından yapılan açıklamada kuraklığın ardından beklenen yağışların güçlü altyapı ağı ile taşınacağı belirtilirken, “Su kaynaklarımıza can olacak yağışların bir damlasının dahi israf olmasına müsaade etmeyeceğiz. Şehir genelinde sürdürdüğümüz çalışmalar ile güçlü altyapı ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. Bu çerçevede Yazlık Mahallesi’ni su baskını ve taşkınlardan korumak için yeni projemizi bölgeye kazandırdık. Bölge halkına hayırlı olmasını dileriz” ifadeleri kullanıldı.



Sakarya’da o mahallenin yağmur suyu altyapısı kışa hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakarya’da Cumhuriyet’in ilanından önce inşa edilen tarihi konak yeniden yükselecek Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın talimatıyla başlatılan çalışma çerçevesinde şehrin merkezi Kuyudibi’nde Cumhuriyet’in ilanından önce inşa edilen ve bir yangında kullanılamaz hale gelen tarihi konak aslına uygun yeniden inşa edilerek şehrin tarihine hediye edilecek. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şehrin tarihine ışık tutacak bir çalışma için daha kolları sıvadı ve konuyla ilgili gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı. 100 yıllık konak yeniden Kuyudibi Mahallesi’nde 1922 yılında, Cumhuriyet’in ilanından 1 yıl önce tamamı ahşap uygulamayla inşa edilen tarihi konak, elim bir yangın vakasında kullanılamaz hale gelmiş ve yıkılmıştı. Şehrin tarihine, değerlerine hassasiyetle yaklaşan ve tüm tarihi dokuları şehre kazandırmak gayesiyle hareket eden Başkan Alemdar, konağın aslına uygun yeniden inşa edilerek şehre kazandırılması için talimat verdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarihi konağın yeniden inşası için bir proje çalışması başlattı. Alemdar, konağı aslına uygun yeniden inşa ederek şehrin mazisine, tarihine hediye edeceklerini açıkladı. Başkan Alemdar, "Şehrimizin tarihine, özgün dokusuna ve mazisine değer veriyoruz. Bu yüzden nerede bir tarihi iz varsa peşinden gidiyor, günümüze kazandırmak için gayret gösteriyoruz. Kuyudibi’nde bir asır evvel inşa edilen ve sayısız depreme, badireye karşı ayakta kalan konağımızı şehre yeniden kazandırmak için bir çalışma başlattık. Tamamı ahşap olan ve son dönem Osmanlı mimarisinden izler taşıyan tarihi yapıyı aslına uygun yeniden inşa ederek şehrimize hediye edeceğiz. Sakarya’mıza hayırlı olsun" dedi.
Giresun Giresun’a has samaksa tatlısı yeniden damakları şenlendirecek Giresun’un geleneksel tatlarından biri olan ve kokulu üzüm şırasından yapılan samaksa tatlısı, günümüzde unutulmaya yüz tuttu. Bu özel tatlının yeniden yaygınlaştırılması için üretimine başlandı. Giresun ve çevresinde yetişen kokulu üzümlerle yapılan samaksa tatlısı, hem lezzeti hem de hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Bir zamanlar her evde yapılan, sofraları süsleyen bu tatlının yapımını bilenlerin sayısı ise günümüzde hızla azalıyor. Giresunlu girişimci Özer Akbaşlı, samaksa tatlısının yeniden sofralara kazandırılmasının yanı sıra, bölge ekonomisine de katkı sağlayabileceğine dikkat çekti. Akbaşlı, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Rize ve Artvin illerinde benzer bir tatlı olan pepeçura hala yapılıyor. Ancak Giresun’da samaksa neredeyse unutulmuş durumda. Kokulu üzümden yapılan bu tatlı, hem organik hem de geleneksel bir lezzet. Yapım süreci ise oldukça basit. Üzüm sıkılır, şırası kaynatılır, ardından mısır unu ve buğday unu karıştırılarak kıvam alması sağlanır. Son olarak bu karışım kaselere dökülüp, üzerine soğuk süt ve fındık unu eklenerek servis edilir” dedi. "Eskiden her evde yapılırdı" Akbaşlı, geçmişte her evde kokulu üzüm yetiştirildiğini ve bu üzümlerden pekmez ve samaksa gibi tatlılar yapıldığını belirterek, “O dönemde herkes ihtiyacı kadarını alır, fazlasını çarşıda veya pazarda satarak aile ekonomisine katkı sağlardı. Ancak günümüzde üzüm yetiştirilmediği gibi, samaksa yapan kişi sayısı da oldukça azalmış durumda. Oysaki tamamen organik olan bu tatlılara büyük bir ilgi var. Üzüm hasadı eylül ayında yapılır ve bu üzümün suyu bekletilerek yılın her döneminde samaksa yapılabilir. Hem sofralarımıza lezzet katmak hem de aile ekonomisine katkı sağlamak mümkündür” dedi. Organik tatlılara ilgi artıyor Akbaşlı, samaksa tatlısının doğal içeriği ve yapımının geleneksel yöntemlerle olmasının özellikle organik gıdalara olan ilginin arttığı günümüzde büyük bir fırsat oluşturduğunu ifade ederek, Giresun’da bu tatlının yeniden üretilmesinin hem yöresel kültürün yaşatılmasına hem de bölgedeki üreticilere ekonomik katkı sağlanmasına imkan sağlayacağını kaydetti.
Elazığ ETSO’dan yatırımcılara yönelik kamu destek ve teşvik eğitim programı Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, mevcut yatırımcılar ile yeni yatırım yapacak müteşebbislere yönelik ihracat süreçleri ve devlet destekleri konusunda bir eğitim programı düzenliyor. Ticaret Bakanlığı ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile düzenlenecek programda, Bakanlık yetkilileri tarafından yatımcılara sağlanan destekler konusunda detaylı bilgiler verilecek. Eğitim programında şu konular hakkında bilgiler verilecek, ‘’Mal ihracatına yönelik sağlanan devlet destekleri, KOBİ ve kümeleme destekleri, fuar destekleri, markalaşma ve tasarım destekleri, e-ihracat destekleri / kolay ihracat platformu, hizmet ihracatına yönelik sağlanan devlet destekleri, yeşil mutabakata uyum projesi destekleri ‘responsible’ programı, Ticaret Bakanlığı destek yönetim sistemi.’’ Elazığ’ın ekonomik alanda gelişmesi, yeni yatırım alanları, ihracat ve Ticaret Bakanlığa başta olmak üzere diğer kamu kurumlarının verdiği desteklerden, mevcut ve yeni yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenleyecekleri eğitim programının yatırımcılar açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Elazığ TSO Başkanı Alan, ‘’Elazığ, üretim ve ihracatı ile son yıllarda önemli bir atılım yaşayan şehir konumunu her yıl daha da pekiştiriyor ve daha ötelere taşıyor. Birinci OSB’den sonra ikinci OSB’miz olan TEKNOVA’da parsellerimizin kısa bir süre içerisinde yoğun bir talep görmesi ve üretime başlaması da gösteriyor ki ilimiz üretim ve ihracat yolunda istikrarlı bir büyüme yaşıyor. Mevcut iş insanlarımızın yatırımlarını daha da genişletmeleri, yeni ve genç girişimcilerimizin de Ticaret Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarımız tarafından sağlanan teşvikler konusunda düzenleyeceğimiz eğitim programına tüm yatırımcılarımız davetlidir’’ dedi. 7 Kasım 2024 Perşembe günü Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda saat 09.00’da başlayacak eğitim programına katılım sağlayanlara Bakanlık onaylı katılım sertifikası verilecek.