KÜLTÜR SANAT - 30 Ocak 2025 Perşembe 17:05

Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

A
A
A
Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Takvimi çerçevesinde OSM’de düzenlenen “Tanpınar ve Şehir” söyleşisinde Türk Edebiyatı’nın önemli değeri Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şehir anlayışı, İstanbul’un sanatsal dönüşümü ve edebiyatla şehir arasındaki bağı konuşuldu.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Ocak Kültür Etkinlikleri kapsamında Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “şehir tasavvurunu” ele alarak önemli bir vefa programına daha imza attı. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Prof. Dr. Mehmet Samsakçı’nın konuşmacı olduğu “Tanpınar ve Şehir” söyleşisi, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Edebiyatla şehir bağlantısının öneminden bahseden Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, “Edebiyat her zaman şehirlerle bağlantılıdır. Türk şairlerinin en çok işlediği şehir, Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul’dur. Geleneksel olarak İstanbul, şairler tarafından cennet olarak tasvir edilmiştir. Ancak modern dönemlerde ideal şehir kavramı değişmiş, Londra ve Paris gibi şehirler modern medeniyetin simgesi haline gelmiştir. Bu durum İstanbul’u eleştirilerin odağı haline getirmiştir” dedi.



“İstanbul, tarih boyunca medeniyetlerin rekabet ve mücadele sahası olmuştur”


Türklerin tarih sahnesinde şehirleşme kültüründen bahseden Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, “İstanbul, tarih boyunca medeniyetlerin rekabet ve mücadele sahası olmuştur. Batı, Türkleri Asyalı bir toplum olarak görüp, geldikleri topraklara dönmelerini istemiştir. Ancak Türklerin en büyük iddialarından biri, sahip oldukları şehirleşme kültürüdür. Tanpınar, şehirlerin ruhunu anlamış bir yazardır. Beş Şehir kitabında, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul’u ele alarak, bu şehirlerin tarihsel ve kültürel önemini gözler önüne sermiştir. Tanpınar, özellikle İstanbul’u bir medeniyet merkezi olarak görür. O’nun yazıları, tarihle bugünü nasıl bağdaştıracağımız ve medeniyetimizi nasıl sürdüreceğimiz sorularına ışık tutar” diye konuştu.



Edebiyatın unutulmaz ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve şehir perspektifi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 27 büyükşehirde eş zamanlı denetim: 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldı, 144 düzensiz göçmen tespit edildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 27 büyükşehirde 96 mobil göç noktası aracıyla yapılan denetimlerde 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldığını ve 144 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezine sevk edildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Göç İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca düzensiz göç ve göçmen kaçakçılarıyla yapılan mücadele çalışmaları kapsamında; Gaziantep, İstanbul, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Tekirdağ, Antalya, Sakarya, İzmir, Samsun, Kocaeli, Kayseri, Eskişehir, Konya, Denizli, Muğla, Malatya, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, Aydın, Trabzon, Ordu ve Erzurum olmak üzere toplam 27 büyükşehirde denetimler gerçekleştirildi. 96 mobil göç noktası aracı ile yapılan denetimlerde 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldı. 144 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı. Mobil göç noktasında GöçNET veri tabanına bağlı bilgisayar, parmak izi cihazı, göç uzmanları ve tercüman bulunuyor. Bu uygulamayla, bir taraftan düzensiz göçle sahada mücadele verirken; diğer taraftan da Türkiye’de yasal kalışı olanları ve turistleri rahatsız etmemek hedefleniyor.