GENEL - 09 Mayıs 2019 Perşembe 18:01

SAÜ’de Kur’an-ı Kerimi güzel okuma yarışması düzenlendi

A
A
A
SAÜ’de Kur’an-ı Kerimi güzel okuma yarışması düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Arapça Dil Topluluğu tarafından Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Arapça Dil Topluluğu tarafından Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması düzenlendi.


SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik, Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, Sakarya İl Müftüsü İhsan Açık, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.


Sakarya Üniversitesi öğrencileri arasından Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması’nda finale kalanların yarıştığı etkinlikte bir konuşma yapan SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, “Rabbimizin bütün insanlığa hitap eden kelamı olan Kur’an-ı Kerim’deki tatlılık, güzellik, etkileyicilik ve çok yüksek edebi ses ancak onu dikkatli okumakla anlaşılabilir. Onu okuyan kimse doğrudan doğruya Allah sözünü dinlemiş ve onunla muhatap olmuş demektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) sizin en hayırlınız Kur-an’ı öğrenen ve öğretendir diye buyurarak, Kur’an’ı öğrenmenin ve öğretmenin faziletine işaret etmiştir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Kur’an’ın hidayet rehberi olması, manasına nüfuz edilmesi ve mesajının benimsenmesi hayata aktarılması ile mümkün olur. Bugün yapılan yarışmaya destek veren, jüride yer alan ve yarışmaya katılan herkesi tebrik ediyorum” dedi.


Yarışmada finale kalan öğrencileri tebrik eden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Kur’an-ı Kerim’i hem güzel okumak hem de onu anlamak önemli. Hayat rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’i bugün burada güzel seslerden dinleyeceğiz. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, “Kur’an-ı Kerim, Peygamberimiz vasıtasıyla bir hidayet rehberi olarak indirilmiştir. Sadece manasıyla değil, sesiyle sedasıyla okunuşuyla insanları cezbeden hislendiren bir rehber. Yarışmanın düzenlenmesine vesile olan herkese yürekten tebrik ve teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Yarışmada Muhammet Emin Yakan birinci, Ebubekir Güven ikinci ve Mehmet Yıldız üçüncü oldu. Etkinliğin sonunda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara BTK Akademi’den “Yapay Zeka Zirvesi” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi “Yapay Zeka Zirvesi” düzenledi. BTK Akademi ev sahipliğinde, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle “Yapay Zeka Zirvesi” düzenledi. Zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve öğrenciler katıldı. Zirvede konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Yapay zeka, aslında son 15-20 yılda daha da görünür hale gelse de temelleri çok daha eskilere dayanıyor. Bilgisayar biliminin babası olarak kabul edilen Alan Turing’e kadar gidiyor geçmişi. Kavramsal olarak ise ilk kez 1956’da önemli bilim insanlarının katıldığı bir çalıştayda ‘yapay zeka’ kavram olarak ortaya konmuş ve yapay zekanın temelinde yatan mantık olan otomasyonun tarihi ise Ford’a ve Sanayi Devrimi’ne kadar uzanıyor. Peki neden bu kadar önemli yapay zeka? Bunun birinci etmeni veri, verinin çoğalması. Kimileri yeni çağın petrolü diyor, kimileri altın diyor, bana göre ne dense adeta yersiz kalıyor sanki, o kadar kıymetli. Bir araştırmaya göre insanlığın sadece geçtiğimiz sene ürettiği veri miktarı 100 zetabayt. Bu yıl sadece 150 zetabayta ulaşması bekleniyor. 22 sıfırlı bir ölçü birimi zetabayt. Bir örnek vermek gerekirse dünya nüfusunu 8 milyar olarak kabul ettiğimizde kişi başına adeta her birimizin kütüphanesi olduğunu, kütüphanelerce veri düşüyor öyle düşünün. Nesnelerin interneti ile artık her şeyimiz her adımımız, konuşmamız, nefes alıp vermemiz bile veri” ifadelerini kullandı. “Veri ne işe yarıyor?” sorusunu cevaplandıran Bakan Yardımcısı Sayan, “Anlamlı bilgiye ulaşmaya yarıyor. Sonrasında bu bilgiyi içselleştirmeye ve nihayetinde kendimizi ve çevremizi anlamamıza, yanlışı-doğruyu, iyiyi-kötüyü ayırt ederek en doğru kararı vermeye yarıyor ki buna da ‘bilgelik’ diyoruz. Bilgeliğin, yani her durumda doğru karar vermenin insana ne kadar büyük bir güç katacağını düşünmenizi istiyorum bu noktada” şeklinde konuştu. Küresel ölçekte dijital dönüşümün hızla ilerlediğini kaydeden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Bu dönüşümün merkezinde yapay zeka, nesneleri interneti, büyük veri, blok zincir gibi ileri teknolojiler yer alıyor. Küresel yapay zeka sektörü hızlı bir büyüme gösteriyor. 2024 yılı itibariyle 250 milyar ABD dolar seviyesine ulaşması beklenen bu sektörün, 2030’da 1,8 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe erişileceği öngörülmektedir. Günümüzde yapay zeka sağlık hizmetlerinden, müşteri hizmetlerine, pazarlama ve satıştan, yüksek teknoloji üretimine kadar geniş bir yelpazede kullanılarak sektörlerin dönüşümünü sağlamaktadır” açıklamasında bulundu.