EĞİTİM - 11 Aralık 2017 Pazartesi 12:46

SAÜ’de “İslami ilimlerde arapçanın yeri ve önemi” konulu konferans düzenlendi

A
A
A
SAÜ’de “İslami ilimlerde arapçanın yeri ve önemi” konulu konferans düzenlendi

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğu tarafından “İslamî İlimlerde Arapçanın Yeri ve Önemi” konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğu tarafından “İslamî İlimlerde Arapçanın Yeri ve Önemi” konulu konferans düzenlendi.


SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferans İlahiyat Fakültesinde yapıldı. Konferansta Arapçanın dünya dilleri arasındaki yerini anlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Arapçanın yaygın şekilde kullanılması bakımından Çince, İngilizce, Hintçe ve İspanyolcadan sonra beşinci dünya dili olduğunu, 1974 yılında Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusya ve Çinceden sonra altıncı resmî dil olarak kabul edildiğini söyledi.


Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi İslamî ilimlerde temel kaynakların Arapça olduğuna vurgu yapan Bostancı, bu kaynakları anlamanın olmazsa olmazının Arapça bilmek olduğunu belirtti. İslam alimlerinin dini ilimleri, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi Ulum-u aliye (yüksek ilimler) ve Sarf, Nahiv, Belagat gibi Ulum-u eliye (vasıta ilimler) olarak ikiye ayırdığını ifade eden Bostancı, ulum-u aliyeye ulaşmada en önemli aracın Arapça olduğuna dikkat çekti. Arapçaya vakıf olmadan Kur’an meali yapmaya kalkışmanın doğru olmadığını kaydeden Dekan Bostancı, bazı meallerde yapılan vahim çeviri hatalarından örnekler vererek, var olan meallerin hangisinin güvenilir olup olmadığını tespit ederken dahi Arapça bilmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.


İslam kültür ve medeniyetinin harikalarının ulaşılmayı bekleyen sayısız eserde saklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bostancı, konuşmasını Babanzade Ahmet Naim Efendi’nin “Hiç şüphe yoktur ki, Kur ân ve hadis önümüzde Arapça olarak dururken, kıyamete kadar bu dilin öğrenilmesinden vaz geçemeyeceğiz” sözü ile sonlandırdı. Soruların cevaplandırılmasının ardından program, hediye takdimi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon 1 kişinin öldüğü, 17 kişinin de yaralandığı yangına ait görüntüler dehşete düşürdü Afyonkarahisar’da dün gece 1 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin de yaralandığı yangında restoranda olan müşterilerin cep telefonu kameralarına yansıyan görüntüler dehşete düşürdü. Olay, Afyonkarahisar-İzmir karayolu Kadayıfçıoğlu Kavşağındaki bir akaryakıt istasyonu yerleşkesinde bulunan restoranda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, restoranda müşterilerin ısınması için yakılan elektrik sobası bir anda içerideki perdeleri tutuşturdu. Perdeden çıkan alevler, kısa sürede iş yerine yayıldı. Yangına restoran çalışanları müdahale ederken, çevredekilerin ihbarı ile bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler hızlı bir şekilde alevlere müdahale ederken, rüzgarın da etkisiyle yangın 2 katlı restoranın her yerini sardı. Yangın itfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. Olayda restoran çalışanı 1 kadın hayatını kaybederken, 17 kişi ise yaralandı. "Annem annem" diye bağırarak içeri girmeye çalıştı Yangın esnasında içerideki müşteriler tarafından cep telefonu ile çekilen görüntüler ise görenleri adeta dehşete düşürdü. Görüntülerde büyük panik yaşayan içerideki müşteri ve çalışanların dışarıya kaçmaya çalıştıkları görüldü. Görüntülerde yangında binada çökmeler de yaşandığı görülürken, dışarı çıkan bir şahsın ise "Annem annem" diye bağırarak tekrar içeriye girmeye çalıştığı ve yanındakilerin "Az sonra çıkar" diyerek şahsı telkin etmeye çalıştıkları gözlendi.
Mersin Emekliler, ’ileri yaşta beslenme’ konusunda bilgilendirildi Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından emeklilere yönelik düzenlenen ’ileri yaşta beslenme’ eğitiminde, yaşlılıkta sağlıklı beslenme alışkanlıkları üzerine bilgi verildi. Emekliler için birçok hizmet sunan Büyükşehir Belediyesi, yaş almışların sağlıklarını da önceleyen projelere imza atıyor. Bu kapsamda Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan emekli evlerinde eğitim veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ’ileri yaşta beslenme’ konusunda emeklileri bilinçlendirdi. Diyetisyen eşliğinde yapılan eğitimde; su, protein ve sebze tüketiminin önemine değinildi. Bol bol egzersiz yapılmasının da önerildiği eğitimde, aktif yaş alımı için emeklilerin neler yapması gerektiği konusunda bilgiler aktarıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı. "Yaşlılıkta en önemli besin kaynaklarından biri proteindir" Mersin Büyükşehir Belediyesi Polikliniği Diyetisyeni Hatice Öder, eğitimde yaşlılıkta beslenmenin nasıl olacağı, beslenmenin önemi ve beslenme önerilerinden bahsetti. Öder, "Yaşlılıkta en önemli besin kaynaklarından biri proteindir. Herhangi bir hastalık olmadığı sürece, günde 1 adet yumurta tüketmeye özen gösterelim. Yeşil yapraklı sebzelerden mutlaka faydalanalım. İleriki yaşlarda susuzluk hissini kaybediyoruz. O yüzden günde mutlaka 8-10 bardak su tüketelim. Sodyum ve tuz alımına da dikkat edelim. Ayrıca lifli gıdaları, sebze-meyveleri gün içinde mutlaka tüketmeye çalışalım" dedi. Emekli evi sakinleri verilen eğitimden memnun Emekli evi sakinlerinden Peruze Berke, "Burası bana çok iyi geliyor ve motivasyon sağlıyor. Eğitimler de faydalı. Sporumuz var, gezilerimiz oluyor, personel güler yüzlü, başkanımız çok iyi. Emekli evi bizim için gerçekten bulunmaz bir nimet" diye konuştu. Emekli evinde verilen beslenme eğitiminin önemine değinen Berke, kronik rahatsızlıkları olduğu için beslenmesine dikkat ettiğini kaydetti. Emekli evi üyelerinden Müslüm Doğan ise "Eğitimde öğrendiğim yeni bilgilerden sonra, beslenme alışkanlıklarımda değişiklikler yapacağım. Mesela su tüketimim az oluyordu, onu artıracağım. Tuz kullanımını azaltacağım. Vitamin eksiklerimi de doktorumdan öğrenip, düzeltmeye çalışacağım" dedi.