ÇEVRE - 01 Ocak 2025 Çarşamba 11:47

Fırtına 1 gün sürdü ama etkileri 18 gündür devam ediyor

A
A
A
Fırtına 1 gün sürdü ama etkileri 18 gündür devam ediyor

Rize’de 18 gün önce meydana gelen fırtınada sahilde dalgaların zarar verdiği işletmeler sosyal medyadan kaynaklı oluşan algı nedeniyle 18 gündür müşteri bulamıyor.


13 Aralık 2024 tarihinde şiddetli fırtına Rize’yi etkisi altına almış, sahil kesiminde olan birçok işletme fırtınadan olumsuz etkilenmişti. Fırtınanın neden olduğu dev dalgalar bazı işletmelerin camlarının kırılmasına neden olurken Rize Belediyesi’nin sosyal tesislerinde de vatandaşların oturma alanlarına zarar vermişti. Fırtınanın ardından işletmeler 1 gün içerisinde tadilatlarını yaptı ve hizmete açıldı ancak etkisini kaybeden dalgalar bu kez yerini etkisi devam eden sosyal medyaya bıraktı. Öyle ki o akşam ortaya çıkan görüntüler sosyal medyada hızla yayılmaya devam etti. Bu da vatandaşlarda "Sahildeki işletmelerde hizmet verilmiyor" algısına neden oldu.



“Üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen insanlar arıyor”


Dalgaların işletmelerde bıraktığı zararın 1 günde giderilmesine rağmen sosyal medyanın verdiği zararın devam ettiğini dile getiren işletme müdürü Gülşen Mahmudoğlu “Fırtına o akşam baya bir yüksek dalgaların oluşmasına sebep oldu. Bu durumdan bizde biraz etkilendik. Ama çok da fazla sürmedi. 1 gün içerisinde hemen toparlandık ve hizmete başladık. Üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen, insanların halen daha bizi arayıp ‘Hizmet veriyor musunuz?’ diye sorması ilgimizi çekti. Ben artık bir şey yapmamız için sosyal medyaya düşmemiz yeterli diye düşünmeye başladım. Bizi dalgalar biraz savurmuş olabilir ama o da sosyal medyanın azizliği diyelim. O da şöyle; dalgalar bizi vurdu mu? vurdu. Ama bunun temizliği tadilatı 1 gün sürdü” ifadelerini kullandı.



“Bizi dalgalar hiç mağdur etmedi, sosyal medya mağdur etti”


Sahildeki işletmeleri dalgalardan çok sosyal medyada yapılan paylaşımların mağdur ettiğine dikkat çeken bir başka işletme yetkilisi Şevki Akgün ise “Geçtiğimiz haftalarda dalgalar nedeniyle işletmemizde bir zarara maruz kaldık. Ama akabinde bu durumu hemen telafi ederek 24 saat sonra yeniden hizmete açtık. Günümüzde maalesef sosyal medya daha çok etkin olduğu için bir paylaşım, bir paylaşım, bir paylaşım daha derken çok büyük kitlelere yayılıyor. Bu da insanlar tarafından ‘Sahildeki işletmelerde çok büyük bir felaket oldu, yıkıldı’ gibi cümlelerin kullanılmasına neden oldu. Ama aslı öyle değil. 1-2 tane camımız kırıldı ve hızlı bir şekilde yeniledik. 24 saat kapalı durduk ve sonra hizmete başladık. Bizi dalgalar hiç mağdur etmedi aslında, bizi sosyal medya mağdur etti. Dalgalar, doğa gereğini yapıyor” şeklinde konuştu.



Fırtına 1 gün sürdü ama etkileri 18 gündür devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gemlik Gazeteciler Cemiyeti’nde Kongre Heyecanı Gemlik Gazeteciler Cemiyeti’nde kongre heyecanı yaşandı Gemlik Gazeteciler Cemiyeti 1. Olağan Genel Kurulu cemiyetin Cius AVM’de bulunan GGC Toplantı Salonu’nda cemiyet üyesi gazetecilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını dernek yöneticisi Serkan Kaynar’ın yaptığı toplantıda, divan başkanlığına Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ömer Faruk Demirok, başkan vekilliğine Bursa Çağdaş Gazeteciler Derneği yöneticisi ve Bursa Hakimiyet Gazetesi yazarı Namık Göz, divan yazmanlığına ise Bursa Gazeteciler Cemiyeti yöneticisi ve Bursa Tuna Gazetesi imtiyaz sahibi Musa Öztürk seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından genel kurulda, cemiyetin federasyonlarda katılarak Gemlik’i temsil edebilmesi için yönetim kuruluna yetki verildi. Tek liste ile gidilen seçimde Kurucu Başkan Erkan Zambak cemiyet başkanlığına seçildi. Zambak genel kurulda yaptığı teşekkür konuşmasında, kendisine gösterdikleri teveccüh için delegelere teşekkür ederken, cemiyetin kuruluşunda görev alan ve cesur yürekler olarak nitelendirdiği dokuz kişilik kurucular kurulundaki isimlere ayrıca şükranlarını sundu. Cemiyetin henüz genç bir oluşum olmasına karşın, üyelerinin her birinin başkanlık yapabilecek kapasitede, başarılı ve çok deneyimli gazeteciler olduğunu söyleyen Zambak, kuruluşundan bugüne altı aylık süreçte yapmış oldukları faaliyetleri hatırlatarak, "Bu genel kurul ile birlikte artık cemiyetimiz basın çalışanlarının güç birliği yapacağı, ortak akılla hareket edeceği bir çatı hüviyetini kazanmıştır. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. Olağan genel kurul sonrası cemiyet üyeleri Atatepe Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen yemekte bir araya geldiler. Yemeğe Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ve Başkan Yardımcısı Durmuş Uslu da katıldı. Olağan genel kurulda dernek kurullarına şu isimler seçildi. Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Hurşit Topal, Gencay Yılmaz, Serkan Kaynar, Serhat Seferoğlu ve Ömer Faruk Demirok Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Hasan Bozbey, Namık Göz, Caner Karcı, Osman Sezgiç, Berat Dursun
Diyarbakır Diyarbakır’da Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısı yapıldı Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırklardağı toplantı salonunda Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısı yapıldı. Vali Yardımcısı Ömer Coşkun başkanlığında yapılan toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar; kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Tarımsal Kuraklıkla Mücadele İle Kuraklık Yönetimi Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı 02/02/2022 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarımsal Kuraklıkla Mücadele İle Kuraklık Yönetimi Çalışmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, ülkede yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler hususunda Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, başkanlıklar, üniversiteler, valilikler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılacak çalışmalardaki görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Bu karar, tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak üzere ilgili bakanlıkların çalışmaları yanında tarımsal kuraklık yönetimince alınan kararlar ve uygulamalar doğrultusunda gerek yerleşim yerlerinde gerekse kırsal kesim kuru ve sulu ziraat alanlarında su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik ve sosyal destekler, mera otlatma planları ve arazi kullanım planları, kısıtlamalar ve acil eylemin uygulanmasına yönelik her türlü tedbiri kapsadığı belirtildi. Toplantıda Diyarbakır’da kuraklıkla mücadele edebilmesi için alınması gereken önlemler tartışılarak karara bağlandı.
Elazığ Geleceğin polis adayları, hayalleri için ter döküyor Elazığ’da, 32. dönem Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) sınavına girecek adaylar, fiziki mülakat sınavı için antrenmanlarda ter döküyor. Polis Akademisi Başkanlığına bağlı POMEM, lisans mezunu 8 bin 160 erkek ile bin 440 kadın ve önlisans mezunu 2 bin 40 erkek ile 360 kadın olmak üzere toplam 12 bin öğrenci alımı yapacak. Duyurunun ardından Elazığ’da polis memuru olma hayali kuran binlerce genç, fiziki mülakatı geçmek için antrenmanlarda ter döküyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren Elazığ Zirve Parkur sorumlusu Mustafa Sağlam, “Parkur merkezi olarak Elazığ’da genç kardeşlerimizi polislik, askeri okullar ve üniversitelerin spor fakültelerine hazırlıyoruz. Şu an aktif olarak 32. dönem POMEM kurs sınavı var. 12 bin alım olacak. Son yılların en çok alım yapılan sınavlarından bir tanesi oldu. Elazığ’da özellikle Fethi Sekin gibi şehitlerimizin varlığı bütün gençleri son zamanlarda polislik mesleğine daha fazla teşvik etti. İlimizde hem memur şehri olmamız hem de ilimizin gençlerinin polislik ve askerliğe yoğun ilgisi gerçekten bizleri çok duygulandırıyor" dedi. Polisliğin bölgenin en çok tercih edilen mesleklerinden bir tanesi olduğunu dile getiren Sağlam, "Özellikle ilimizde bu sınavlara hazırlanan çok fazla öğrenci var. Önceden Zülfü Ağar Polis Okulunda sınavlar olurken şimdiler de ise çevre şehirlerde alımlar yapılıyor. Ocak ayı içerisinde yapılacak olan sınav için Sivas’a Elazığ’dan 2 bine yakın öğrenci göndereceğiz. Bölgede bu noktada en fazla sayılardan bir tanesidir. Çünkü sadece lisans veya ön lisans mezunu olarak değil aynı zamanda lise mezunu arkadaşlarımız da polislik mesleğini çok fazla tercih ediyor. Bu yüzden ilimizin diğer bölgelere nazaran biraz daha fazla olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir adayın, 4 ay boyunca iyice hazırlık yapması gerekiyor. Nasıl ilimizde bulunan spor takımları profesyonel bir antrenman yapıyorsa POMEM adayları da bu şekilde antrenman yapmazsa parkuru geçemiyorlar. O yüzden çok iyi çalışarak planlama yapmak gerekiyor. Sabah 09.00’da antrenmanlarımız başlıyor akşam 21.00’a kadar devam ediyor. Özellikle ilimizde ve bölgemizde en çok tercih edilen parkur hazırlık kursuyuz. Türkiye genelinde profesyonel bir sistem kurduk. Sistemin içerisinde kardiyo ve fitness salonlarımız başta olmak üzere uzun mesafe parkurlarda da antrenmanlarımız sürdürüyoruz. Bunun dışında dışarıda dağ şartları ve koşu idmanlarıyla süreci devam ettiriyoruz. Bu noktada arkadaşlarımızın ilgisi de bizi yalnız bırakmıyor” diye konuştu.
Bursa Çiğ sütte üreticinin eline 16 lira 40 kuruş geçecek Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde üreticinin eline bir litre çiğ süt için 16 lira 40 kuruş geçeceğini belirterek, "Bu rakam bir ay sonra ödemeli. 15 gün sonra ödemeli olursa 16 lira 10 kuruşa düşüyor" dedi. Çetin, yaptığı açıklamada, Ulusal Süt Konseyi’nin üreticinin eline geçecek çiğ süt bedelini 1 Ocak 2025’ten itibaren nakliye ve soğutma bedeli dahil 17,15 lira açıkladığını hatırlattı. Bu rakamın yeterli olmamasına rağmen en azından üreticiye nefes aldıracağını düşündüklerini dile getiren Çetin, bu çerçevede sanayicilerle bu fiyatın üreticinin eline geçecek şekilde toplama maliyetini karşılamaları konusunda görüşmeler yaptıklarını anlattı. Yılbaşından önce Çanakkale’nin Biga ilçesinde bir toplantı yapıldığını aktaran Çetin, şunları söyledi: "Sanayiciler litre başına 17,75 verdi çiğ, soğutulmuş süte. Bunun içinden nakliye ve soğutma bedeli düştükten sonra kalan süt üreticisine ödenecek. Ardından Balıkesir’de de toplantı yapıldı. Burada da sanayiciler tarafından 17,75 tekrar edildi. Bu durumda küçük üreticimizin eline litre başına 16 lira 40 kuruş gibi bir para geçecek" "Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 17 lira 15 kuruşun üreticinin eline geçmesi konusunda ısrarcı olduğunu bildiklerini belirten Çetin, "Litrede 1 lira 35 kuruş nakliye ve soğutma bedeli düşünce geriye 16 lira 40 kuruş kalıyor. Bursa’da da Hayvancılık Genel Müdürlüğünden yöneticiler geldi. Biz 17,15 lira altında ücret geçmemeli diye özellikle belirttik ancak yine temmuzda yaşadıklarımızın aynısı oluyor" dedi. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde üreticinin eline 16 lira 40 kuruş geçmesi konusunda bir sonuca varıldığını vurgulayan Çetin, "Bir ay sonra ödemeli 16,40 kuruş oldu, 15 gün ödemeli istenirse 16 lira 10 kuruş alacak üretici. 17 lira 15 kuruş bile yeterli değilken 16 lira 40 kuruş iyi olmadı. Biz toplama maliyetlerinin kilometreye göre belirlenmesini bile istedik. Ne yazık ki sanayicinin 17 lira 15 kuruşun içine nakliye ve soğutma bedelini de dahil etmesiyle yine yük çiftçinin sırtına yüklenmiş oldu." diye konuştu.