EKONOMİ - 31 Ekim 2024 Perşembe 09:17

ÇAYKUR müstahsiller için kurdu, mini fabrikası turistlerin ilgi odağı oldu

A
A
A
ÇAYKUR müstahsiller için kurdu, mini fabrikası turistlerin ilgi odağı oldu

ÇAYKUR tarafından Ziraat Çay Botanik Bahçesi’nde kurulan asıl amacı müstahsillere küçük işlemlerle kendi çayını üretebileceklerini göstermek olan mini fabrika yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.


Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından Ziraat Çay Botanik Bahçesi’nin içerisinde mini bir fabrika kuruldu. Kurulan fabrika ile aslında çay müstahsillerine aslında kendi çaylarını kendilerinin üretebileceğini göstermek hedeflendi. Ama fabrika öyle bir hal aldı ki yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Görevliler tarafından gelen yerli ve yabancı turistlere el ile çay işleme gösterilirken onlara kendi çayını üretme fırsatı da verilmiş oldu. Bunu gören turistler ise Ziraat Çay Botanik Bahçesi’ndeki bu tesisleri uğrak hale getirdi. Gelen herkes kendi talebine göre beyaz çayını, yeşil çayını, el yapımı siyah çayını ve oolong çayını kendisi üreterek ücreti mukabilinde alıp evinde, ofisinde demleme, memleketine hediye olarak getirme fırsatı buldu.


Çay müstahsillerine kendi elleriyle topladıkları çayları butik bir işletme kurarak içmeye hazır hale getirebileceklerini göstermek adına mini fabrikayı kurduklarını dile getiren ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kurdukları mini fabrikanın yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgi gördüğünün altını çizdi. Fabrikayı ziyarete gelen turistlere çay yetiştiremeyecek kadar rağbet gördüğünü dile getiren Alim “Çayın ilk yıllarında, 1940-1950’li yıllarda üreticiler kendi elleriyle topladıkları çaylarını ezerek, kıvırarak çay haline getirip kendileri içtikleri çayı yapıyorlardı. El yapımıyla. Biz de aynı sistemi burada küçük mini bir fabrika kurduk. Üreticilerimize kendilerinin de bu şekilde ufak butik işletme kurarak hem turizme yönelik hem kendilerine yönelik hem bütçelerine katkı anlamında kendi bahçelerindeki çaylarını bu şekilde yapıp piyasaya çok rahat çıkarabileceklerini göstermek için bu denemeleri yaptık. Kaldı ki buradaki arkadaşlar yetiştiremiyor. Burada gelen yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Birçoğu kendileri elleriyle yapmış oldukları çayları satın alıyorlar” dedi.



“Başarılı sonuçlar çıkıyor”


Söz konusu mini fabrikanın ürettiği çayın tamamen doğal olmasının herkesi cezbettiğinin altını çizen Alim “Burada tamamen doğal. Bahçeden 2,5 yaprak toplanıp geliyor. 150 derecede öz suyu alınıyor. Daha sonra kurutuluyor ve içmeye hazır hale geliyor. Herkes kendi çayını yapabilir gibi veya butik işletmeler açabilir gibi çalışmamız var. Bu konuda gerçekten de başarılı sonuçlar çıkıyor. İnsanlar yapımına bunun başladılar bile. İşin aslı zaten bunun elle toplanıyor olması. Normalde ürettiğimiz çaylar fabrikasyon, yani makaslarla bilahare artık son zamanlarda makinelerle toplanıyor” ifadelerini kullandı.



“Farklı bir aroma ortaya çıkıyor”


Elle üretilen her çeşit çayın içiminin ve tadının, dolayısıyla aromasının farklı olduğunu kaydeden Alim “Buradaki işlemler Beyaz İksir dediğimiz beyaz çay; çayın çiçeği dediğimiz çiçek çayı, yeşil çay, oolong çayı, siyah çay hepsi yapılabiliyor. Elle yapılınca bunların çok çok daha farklı lezzeti, içimi her şeyiyle farklı bir aroma ortaya çıkıyor. Herkese öneririz. Yapmak isteyen, görmek isteyen kişilere yardımcı da olabiliriz. Gelip bizim mini fabrikamızla detayları görebilirler” şeklinde konuştu.



ÇAYKUR müstahsiller için kurdu, mini fabrikası turistlerin ilgi odağı oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri Büyükşehir’den etkinliklerle dolu bir ay Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Ekim ayında çeşitli etkinliklerle dolu dolu bir program sunarak, hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük ilgi topladı. Gastronomi Günleri, kitap fuarı, bilim şenliği ve daha fazlası Kayseri’yi etkinliklerin merkezi haline getirdi. Ekim ayı, Kayseri’de Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen birbirinden çeşitli etkinliklerle dolup taştı. Gastronomi Günleri Unutulmaz Deneyim Yaşattı 4-10 Ekim tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilen Gastronomi Günleri, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıları ağırladı. 57 yerel işletmenin katıldığı etkinlikte, 1 ton sucuk döner ikram edilerek lezzet avcılarına unutulmaz bir deneyim yaşatıldı. Atlı Cirit Müsabakaları’na 60 Sporcu Katıldı 4-6 Ekim tarihleri arasında Geleneksel Sporlar Binicilik ve Atlı Okçuluk Tesisi’nde düzenlenen Atlı Cirit 1. Lig Müsabakaları, geleneksel sporları yaşatmayı amaçladı. Yarışmaya katılan 60 sporcu, üç şehirden gelen takımlarla birlikte kıyasıya mücadele etti. Ödül töreninde konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, katılımcılara ve destek veren şehirlere teşekkür ederek, geleneksel sporların önemine vurgu yaptı. Kayseri Kitap Fuarı, Yine Rekor Kırdı 11-20 Ekim tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenen 7’nci Kayseri Kitap Fuarı, 1 milyon 85 bin 214 ziyaretçiyle yeni bir rekora imza attı. Fuar, yerli ve yabancı yazarları, yayınevlerini ve kitapseverleri bir araya getirerek, okuma kültürünü destekledi. Başkan Büyükkılıç, etkinliğin Kayseri’nin kültürel hayatına önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Voleybol Turnuvası Göz Doldurdu Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes A.Ş. ve Spor A.Ş. tarafından düzenlenen “En Havalı Voleybol Turnuvası” 16 takımın katılımıyla gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlikte, sporcular gösterdikleri performansla göz doldurdu. Doktorlar Bisiklet Turu’nda Buluştu Kayseri Tabip Odası ile iş birliği içinde düzenlenen 2’nci Doktorlar Bisiklet Turu, sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. 7 kilometrelik parkurda pedal çeviren doktorlar, sağlık ve egzersiz konularına dikkat çekti. Uluslararası Tenis Turnuvası, 26 ülkeden sporcuyu ağırladı Erciyes Dağı’nda 13-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Tenis Turnuvası, 26 ülkeden 300’ün üzerinde sporcuyu ağırladı. Katılımcılar, Kayseri’nin yüksek irtifa tesislerini beğenerek, şehrin spor potansiyeline dair olumlu geri dönüşlerde bulundu. Bilim Şenliği İle Bilimin Büyülü Dünyası Keşfedildi 25-27 Ekim tarihlerinde düzenlenen 6. Kayseri Bilim Şenliği, 100’den fazla etkinlik ve 50’nin üzerinde kurumun katılımıyla gerçekleşti. Astronomi, nanoteknoloji, çevre ve sürdürülebilirlik gibi konularda atölyelerle bilim meraklılarına keyifli deneyimler sunuldu. Katılımcılar, eğlenerek öğrenme fırsatı buldu. Ragbi Şampiyonası Kayseri’de İlk Kez Gerçekleştirildi Kayseri’de ilk kez Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde gerçekleşen Ragbi Türkiye Şampiyonası, 16 ilden 450 sporcunun katılımıyla yapıldı. Türkiye Ragbi Federasyonu tarafından düzenlenen bu etkinlik, sporcuların beğenisini kazanırken, Kayseri’nin spor organizasyonları açısından önemli bir merkez olduğunu bir kez daha gösterdi. Şehrin kültürel ve sportif hayatına katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi’nin bu organizasyonları, Kayseri’nin ulusal ve uluslararası alandaki tanınırlığını arttırdı. Birbirinden özel etkinliklere ev sahipliği yaparak, sporu ve bilimi bir araya getiren bir platform haline gelen tüm bu etkinlikler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde şehirdeki canlılık ile dayanışmayı pekiştirdi.
Van Uzmanlardan uyarı: Nemrut Krater Gölü’nde ayıları beslemek hayati tehlike oluşturuyor Nemrut Krater Gölü’nde bozayılarla karşılaşan ziyaretçilerin ayıları beslemeye çalışması büyük bir tehlike oluştururken, uzmanlar bu davranışın tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Avrupa Komisyonu’nun Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında "Mükemmeliyet Ödülü" alan ve dünyanın en büyük ikinci kalderası olan Nemrut Krater Gölü, sonbahar aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geliyor. Türkiye’nin en büyük krater gölünün bulunduğu bu eşsiz doğal güzelliğe gelen ziyaretçiler, yol üzerinde bölgenin yaban hayatıyla da karşılaşıyor. Ancak bazı ziyaretçiler, burada yaşayan bozayılarını elleriyle beslemeye çalışırken büyük bir tehlike altına giriyor. Ayılara yaklaşan ve görüntülerini çekmeye çalışan turistler, zaman zaman ayı saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. “Düdük veya zil götürülmelidir” Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, insanların yaban hayvanlarına bilinçsizce yiyecek bırakmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bozayıların genellikle sinirli hayvanlar olmadığını ifade eden Prof. Dr. Aslan, “İlkbahar ve sonbahar aylarında ayılar birlikte yaşar, diğer durumlarda ayılar yalnız yaşarlar. Ayıların saldırı durumuna geçmesi alanını korumasındandır. Eğer onunla temas etmeyip yolunuza devam ederseniz, o da yoluna devam eder. Bu durumda doğaya giderken gürültü yapmak gerekiyor. Düdük veya zil bulundurulmalıdır. Doğaya çıkmadan karşılaşacak olumsuzluklara göre tedbirli gidilmesi gerekiyor. Son zamanlarda yaban hayvanlarına besin verilmektedir. Bu durumda hayvan huyunu değiştirmektedir. Değişen iklimler birlikte kış uykusuna yatmamaktadırlar” dedi. “Besleme konusundaki kararı ise Doğa Kuruma Milli Parklar vermelidir” Bilinçsizce yaban hayvanlarına yiyecek bırakmanın tehlikeli olduğunu dile getiren Aslan, “Geziye çıkanlar kendi atıklarını doğaya bırakmaktadırlar. Yaban hayvanları bu alışkanlık haline getiriyor. Bu kez de beslemediğinizde çatışma meydana gelmektedir. İnsan ve tabiat çatışması bundan sonra daha çok olacaktır. Çünkü insan daha çok tabiata müdahale gücüne sahiptir. Buradaki en önemli nokta ise yaban hayvanları gereksiz yere beslenmemelidir. Besleme konusundaki kararı ise Doğa Kuruma Milli Parklar vermelidir. Bir yerde de piknik yapıyorsak doğayı kirletecek çöpler bırakmamalıyız. Orada da bir çöp kutusu varsa hayvanların açamayacağı şekilde olmalıdır” diye konuştu.
Burdur Burdur’da nesli tükenme tehlikesi altında bulunan vaşak görüntülendi Burdur’da av yasağının kalkmasının ardından avlanmaya çıkan vatandaşlar araçlarıyla arazide gezerken vaşak ile karşılaştı. İlk kez vaşak gören vatandaşların tepkisi kameralara yansıdı. Av yasağının kalkmasının ardından avcılar da izin verilen günlerde ve bölgelerde avlanmaya başladı. Hafta sonu Antalya’dan Burdur’a gelen Ali Teke ve arkadaşları arazide ilerlerken bir vaşak ile karşılaştı. Araç içinde hareket halindeyken yanlarında koşan vaşağı gören Ali Teke ve arkadaşları, bu anları kameraya kaydetti. Görüntülerde araçta bulunan biri yanlarından koşan vaşak için "Hasta galiba" yorumunu yaparken bir diğeri ise ona cevap olarak “Yok ya hasta değil enik o baksana, ekmek atalım mı”? diyerek vaşağa el salladı. "İlk başta kedi sandık sonra vaşak olduğunu anladık" Görüntüyü çeken Ali Teke gördükleri hayvanı ilk başta kedi sandıklarını ancak sonradan vaşak olduğunu anladıklarını söyleyerek, “Daha önce hiç vaşak görmemiştim doğada. Çok güzel bir görüntüsü vardı. Bizim için de güzel bir an oldu. Bize 100 metre kadar uzaklıktaydı. Burdur’da gezintiye çıktığımız o bölgede önceden su varmış ama şimdi su akmayınca hayvan susuz kalmış olabilir. Su arıyor gibiydi çünkü. Biz yanımızdaki ekmekleri attık ona daha sonra o bizden uzaklaştı. Biz hasta olduğunu düşündük ilk başta, biraz zayıftı hayvan. Sonrasında baktık hareketlenmeye başladı. Yürürken biraz çektik, ekmek falan attık ama büyük bir ihtimalle susuz kaldı diye düşünüyoruz” dedi. Nesli tükenmekte olan bu hayvanları öldürmesinler Vatandaşların doğada karşılaştıkları nesli tükenmekte olan bu hayvanları öldürmemeleri konusunda da uyarıda bulunan Ali Teke, “İlk defa bu şekilde bir vaşağa rastladım. Daha önce hiç denk gelmemiştim. Zaten nesli de tükenmekte olan bir hayvanmış. Biz onu görünce eğlendik yani neşemiz yerine geldi. Bu hayvanların yaşamına dikkat edilmesi gerekiyor. İnsanlar bu tür hayvanları kedisine, köpeğine, ineğine zarar veriyor diye öldürmek istiyorlar. Öldürmesinler, bu hayvanlar üreyip çoğalsın. İnsanlarımız biraz daha dikkatli olsunlar. Zaten çok zararsız bir hayvan bizim gördüğümüz kadarıyla” şeklinde konuştu.
İstanbul Yarının Köyleri projesinde üçüncü dijital merkez Taraklı’da açıldı Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen ’Yarının Köyleri’ projesi, yerel kalkınmayı desteklemeye devam ediyor. Proje kapsamında Sakarya Taraklı’da kurulan dijital merkez hizmete girdi. E-ticaret platformu Trendyol’un Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürüttüğü kırsal kalkınma projesi ’Yarının Köyleri’, Adana ve İzmir’in ardından Sakarya ile devam ediyor. Projenin üçüncü dijital merkezi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel paydaşlığında Taraklı’da açıldı. Yarının Köyleri projesi ile teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak istihdamın artırılması, üretimin güçlendirilmesi, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Köylerde kurulan dijital merkezlerde başta çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalarla Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Böylece yerelde yetiştirilen ürünlerin, zanaat eserlerinin ve el emeği ürünlerin, köyden doğrudan yurtiçi ve yurtdışındaki müşterileri ile buluşması için olanak oluşturuluyor. Projenin ilk dijital merkezi, Aralık 2023’te Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Kürkçüler Köyü’nde, ikinci merkez ise Mayıs 2024’te İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Ulamış Köyü’nde açıldı. Sakarya Taraklı’nın ardından Diyarbakır ve Hatay’da belirlenen köylerde dijital merkezler oluşturulması için çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında 2028 yılının sonuna kadar dijital merkez sayısının 10’a çıkması ve toplamda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması planlanıyor. Belirlenen illerde yeni e-ticaret girişimcisi oranının ise proje tamamlandığında yüzde 60 artması öngörülüyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Trendyol ile ortak amacımız, dijital araçların kalkınmada nasıl güçlü müttefikler olduğunu göstermektir. Bu merkez; toplumun tüm üyelerine dijital beceriler konusunda eğitim vererek ve farklı yerel ürünler için küresel pazarları açarak, yereldekilerin gelirlerini desteklemeye, fırsatları eşitlemeye ve köyle şehir arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır" dedi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Yarının Köyleri projesi ile üreticilerimiz teknolojiyi daha etkin kullanarak üretimde verimliliği ve yeni pazarlara erişimini artırırken, kültürel değerlerimizin korunup tanıtılması da sağlanacak. Taraklı Dijital Merkezimizle her yaştan hemşerimizin günümüz ekonomisi için gerekli olan becerileri edinmesini sağlayarak Sakarya’nın geleneği yenilikle harmanlamada öncü olmasını sağlayacağız. UNDP ve Trendyol ile bu iş birliğinin ilimizde ve üyelerimiz için olumlu sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini görmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Bir teknoloji şirketi olarak hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılmasını sürdürülebilirlik vizyonumuzun önemli bir parçası olarak görüyoruz. Kapsamlı bir yerel kalkınma projesi olan ’Yarının Köyleri’ çerçevesinde Sakarya Taraklı’da açtığımız bu üçüncü merkezle birlikte, yol haritamıza uygun olarak Geyve ayvasından, Göynük tokalı örtmesine kadar pek çok ürünün üretiminden pazarlanmasına kadar her aşamada destek sağlayacağız. Yarının Köyleri’nden çıkan ürünler, ülkemizin sınırlarını aşarak Azerbaycan’dan Almanya’ya, Dubai’den Çek Cumhuriyeti’ne faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlara ulaşacak." Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek Sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü geliştirerek Anadolu’nun yöresel ürünlerini markalaştırmayı hedefleyen proje kapsamında Taraklı, akıllı tarım uygulamalarıyla tanışacak. Köyde dijital tarım ekipmanları kurulacak. İklim/açık hava istasyonları, toprak nemi ölçüm istasyonları, pompa otomasyon cihazları gibi sistemler sayesinde veriye dayalı ilaçlama, sulama, ekim ve analiz için altyapı oluşturulacak. Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması desteklenecek. Böylece tarımsal verimin artmasına, yerel ürün kalitesinin iyileştirilmesine, maliyetlerin düşürülmesine ve doğanın korunmasına katkı sağlanacak. Yerel ürünler dijital dünyaya entegre olacak Bölgeye has öne çıkma potansiyeli olan ürünlerin tespitini de içeren Yarının Köyleri Taraklı Yol Haritası, bölgedeki paydaşların katılımıyla oluşturuldu. Geyve ayvası, beyaz kestane kabağı, cennet hurması ve enginar gibi yerel tarım ürünlerinin yanı sıra Göynük tokalı örtmesi, Taraklı bezi dokumaları ve ahşap oymacılığı gibi zanaat ürünleri, ilk etapta odaklanılacak ürünler olarak tespit edildi. Proje, köylülerin el emeğiyle ürettiği ürünlerin dijital dünyada tüketicilerle buluşmasına fırsat oluşturacak. Dijital Merkez’de eğitim ve danışmanlık hizmetleri Dijital Merkez’de, yerel üründen katma değerli ürüne dönüşüm süreçlerine destek olunması hedefleniyor. Söz konusu ürünleri halihazırda üreten ve ticaretini yapan kooperatif ve üretici birlikleri başta olmak üzere tüm üreticilere e-ticaret, e-ihracat, ürün geliştirme, markalaşma, paketleme, finans, kalite gibi konularda fiziksel ve çevrimiçi eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Tüm bu hizmetlerden çevre köylerden gelen katılımcılar da faydalanabilecek. Çocuklar için kodlama ve robotik atölyeleri Yarının Köyleri kapsamında kurulan dijital merkezler, toplumun her kesimine fiziksel ve çevrimiçi eğitim ve atölye çalışmaları sağlıyor. Her merkezde bir eğitim salonu ve bilgisayarlar, 3D yazıcı, robotik ve kodlama setleri ve küçük bir fotoğraf stüdyosu sunan bir teknoloji atölyesi bulunuyor. Ortaokul öğrencileri merkezde dijital becerilerini geliştirmek için robotik ve kodlama eğitimleri alabilecekler. Merkez, köy sakinlerinin dijital dünyaya entegrasyonunu hızlandıracak.