GÜNDEM - 17 Nisan 2024 Çarşamba 09:26

25 liralık rendeyle başlayan hikaye, 1 buçuk milyonluk işletmeye dönüştü

A
A
A

Osmaniye’de kooperatif aracılığıyla aile ekonomisine destek olmak isteyen kadın girişimcilerin 25 liraya aldıkları rende ile başlayan hikayeleri, 1 buçuk milyonluk sermayeden oluşan bir işletmeye dönüştü.

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde kooperatif aracılığıyla coğrafi işaret tescili bulunan Osmaniye yer fıstığı helvası ve yöresel ürünleri de kooperatif çatısı altında üreten kadınlar, elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Düziçi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen 23 ev hanımı, 25 Türk lirasına aldıkları rendeyle çıktıkları yolda Ticaret Bakanlığı KOOP-DES, Sanayi Bakanlığı SOGEP ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) 1 buçuk milyonluk ekipman desteği sayesinde makineleşen kooperatif 50 çeşit ürünün yurt içi ve yurt dışı satışını yapıyor.

25 liralık rendeyle başlayan hikaye, 1 buçuk milyonluk işletmeye dönüştü

Osmaniye’nin kadınlarının ne kadar güçlü olduğunu göstermek için kooperatif kurduğunu söyleyen Başkan Rahime Yüksek, "Kooperatifi kurma hikayem aslında bütün kadınların şu anda sıkıntısı gibi benim de bir sıkıntıdan kaynaklandı. Eşim bir rahatsızlık geçirdi sağlık sorunları oldu ondan dolayı ekonomik bir sıkıntı içerisine girdim. Kendim gibi bu tür ekonomik sıkıntı çeken kadınlara nasıl destek olabilirim, bunlarla nasıl bir iş birliği içerisinde bir platform kurabilirim diye düşünürken kooperatifi kurmak geldi aklıma. Çocukluk arkadaşlarımı, mahalleden ve köylümden kadınları topladım ve kooperatifi anlattım. Biz Kars’ın kadınlarını, Kahramanmaraş’ın kahraman kadınlarını, İzmir’in Urla’nın kadınlarını izledik. Osmaniye’nin neden güçlü kadınları olmasın diyerek. Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde çok güzel bir kooperatif kurduk" dedi.

25 liralık rendeyle başlayan hikaye, 1 buçuk milyonluk işletmeye dönüştü

"Bir rendeyle başlayan hikayemiz, 1 buçuk milyonluk sermayeye dönüştü"

Her zaman devletin desteğini hissettiklerini söyleyen Başkan Yüksel, "Başta tabii kooperatifi kurduğumuz zaman imkansızlıklar vardı. Zor şartlar altında 25 TL ile almış olduğumuz bir rendeyle başlayan hikayemiz şu an gördüğünüz gibi 1 buçuk milyonluk bir makine ekipman desteğiyle devam ediyor. Hem yurt içi hem yurt dışı satışlarımızla beraber büyüyoruz. Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir kooperatif olduğumuz için, Ticaret Bakanlığı’nın KOOP-DES projesinden kaynaklanarak 150 bin liralık bir hibe aldık. Sanayi Bakanlığı’nın SOGEP projesi çerçevesinde 1 buçuk milyonluk makine ve ekipmana sahip olduk, 25 lirayla başlayan hikayemiz, şu an milyonlara ulaşan bir sermayeye dönüştü. Bu konuda bize destek olan Osmaniye Valimizin emekleri çok büyük, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı çalışanlarının ve genel sekreterlerin emeği çok büyük. Her zaman devletimiz yanımızdaydı ve biz çok büyük destekler aldık" dedi.

25 liralık rendeyle başlayan hikaye, 1 buçuk milyonluk işletmeye dönüştü

"Hedefimiz Osmaniye’de yer fıstığını geliştirmek"

Yer fıstığının Osmaniye için önemli olduğunu belirten Yüksek, "Kooperatif bünyemizde çalışan kadınlarla beraber biz coğrafi işaretli yer fıstığımızı işlemeyi hedefledik. Bununla ilgili mutfağımıza çok güzel bir AR-GE çalışmasıyla Osmaniye yer fıstığı helvasını ürettik. Yer fıstığı helvası çıktığımız pazarlarda, fuarlarda ve panayırlarda çok dikkat çekti. Şu anda hem yurt dışı hem de yurt dışı pazarlarda artı sosyal medya satışlarında yer fıstığı helvamız yerini buldu. Bununla beraber yine yer fıstıklı acuralar, yer fıstık ezmeleri, yer fıstıklı baklavalara kadar üretimli yapmaktayız. Yaklaşık 50 çeşit ürünümüz bulunmakta. Şu an yaptığımız çalışmalarda mutfağımızda bu ürün yelpazemizi genişletmek için çabalamaktayız" ifadelerini kullandı.

25 liralık rendeyle başlayan hikaye, 1 buçuk milyonluk işletmeye dönüştü

Müslüm Balko - Merden İslah

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir’de "Orman Benim" etkinliğinde, yangınlara neden olabilecek malzemeler toplandı Eskişehir’de bulunan Kocakır Ormanı’nda Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve öğrencilerin katılımıyla "Orman Benim" etkinliği düzenlenip, orman yangınlarının çıkmasına zemin hazırlayan malzemeler toplandı. Tarım Ve Orman Bakanlığınca orman yangınlarının önlenmesi ve muhtemel yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi için ülke genelinde "Orman Benim" kampanyası tertip edildi. Etkinlikte vatandaşlarla orman yangınlarının çıkmasını önleyici bilincin oluşması amaçalandı. Ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de düzenlenen "Orman Benim" etkinliğine Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sayın İsmail Çetin, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler vatandaşlar katıldı. “İlimizde ve bütün ilçelerinde 14 farklı yerde bu etkinliği gerçekleştireceğiz” Kocakır Ormanı’nda yapılan organizasyonda konuşan Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sayın İsmail Çetin, “Bugün, Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın Türkiye çapındaki koordinesiyle, ilimizde ve bütün ilçelerinde 14 farklı yerde bu etkinliği gerçekleştireceğiz. Bu etkinlik esnasında ormanda yangına sebep olabilecek, tutuşmayı sağlayabilecek riskli maddelerin ormanlardan uzaklaştırılması amacıyla hem çöp toplama etkinliği yapacağız hem de üretim artığı dallarımızın öğütücü makinesinden geçirilmesi suretiyle cipse ve talaşa dönüşmesini sağlayacağız” dedi. “Orman yangınlarına karşı alacağımız tedbirleri gözden geçireceğiz” Müdür Çetin’den sonra kürsüye gelen Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ise şöyle konuştu: “Ormanlarımız oldukça önemli ve kıymetli. Onların korunması ve bizden sonraki kuşaklara aktarılması hepimizin ortak görev ve sorumluluğu. Geçmiş yıllara baktığımızda çeşitli nedenlerle orman yangınlarının ortaya çıktığını görüyoruz. Çıkan yangınlara da baktığımızda büyük bir bölümünün imalden, kusurdan ve insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu tür etkinlikler de toplumsal duyarlılığı daha üst noktaya taşıma bakımından bizlere önemli bir katkı sunacaktır. Her kurumun, herkesin önemli görev ve sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Biz bu etkinlikten sonra benim başkanlığımda ilgili kurumlarımızın yöneticileriyle bu yaz sezonu orman yangınlarına karşı alacağımız tedbirleri gözden geçireceğiz ve yeni bir takım kararlar alacağız. Başta Eskişehir halkı olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarımızdan alınmış bu kararlara uyulması konusunda hassasiyet bekliyoruz.” Daha sonra Vali Hüseyin Aksoy ve Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sayın İsmail Çetin, orman yangınların çıkışını kolaylaştıran çalı ve kuru dalları öğütücü makinaya attı. Daha sonra sivil toplum kuruluşu üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar yangının çıkmasını kolaylaştıracak malzemeleri ormandan topladı. Etkinlikte minik öğrencilerin mutluluğu ve heyecanı göze çarptı.
İzmir Acil tıp uzmanları Medicana’da buluştu İzmir’deki acil servis hekimleri, Acil Tıp Gününde Medicana International İzmir Hastanesinde bir araya geldi. Medicana International İzmir Hastanesi, Türkiye’de acil tıp uzmanlığının kuruluş yıl dönümü olan 30 Nisan Acil Tıp Gününde, “Dünü, Bugünü, Yarını ile Acil Tıp Konuşuyoruz” adlı bir toplantı düzenledi. Acil tıp uzmanlığının gelişmesinde büyük katkıları olan; Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, Prof. Dr. Cem Oktay ve Prof. Dr. Murat Ersel’in konuşmacı olduğu etkinliğe, İzmir’de farklı sağlık kurumlarında görev yapan acil tıp uzmanları, pratisyen hekimler ve asistan hekimler katıldı. “Acil servis hekimleri tükenmişlik sendromunu en çok yaşayan meslek grubu” 30 yıl önce Türkiye’nin ilk acil tıp uzmanı olan Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, pandemi ve deprem süreçlerinde acil tıp uzmanlarının toplum sağlığında ne kadar önemli bir rol üstlendiğinin anlaşıldığını belirterek, “Geçtiğimiz 9 günlük tatilde ülkemizdeki acil servislere 5 milyon kişi başvurdu. Bu rakam sağlık sisteminde acil servislerin rolünü özetliyor aslında. Acil servis hekimleri; psikolojik ve fiziksel şiddeti, tükenmiştik sendromunu en çok yaşayan meslek gruplarından. Çalışma şartları, eğitim şartları ve özlük haklarının iyileştirilmesine ihtiyaç var” dedi. Prof. Dr. Cem Oktay, acil tıp uzmanlığının 30 yılda geldiği noktayı değerlendirerek, günümüzde artık bu alanda yoğun bakım, çocuk ve toksikoloji gibi yan dallara ayrılmaya başladığını söyledi. Yapay zekanın her alanda olduğu gibi acil tıpta da kullanıldığını belirten Prof. Dr. Murat Ersel de, “teletıp” kavramının gelecekte daha da yaygınlaşacağını; ancak bu sistemin entegre edilirken konuya titizlikle yaklaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Medicana International İzmir Hastanesi Acil Servis Sorumlu Hekimlerinden Uzm. Dr. Fecri Bengi, acil tıp uzmanlarının özel sektörde de çalışması konusunda desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerken, Genel Müdür Dr. Ulvi Ünal ise şöyle konuştu: “Bir hastanede yöneticiler akşam evlerinde rahat uyuyabiliyorsa, o hastanenin acil servis ekibi işlerini canla başla yapıyordur.”
Kayseri BBP’nin Pınarbaşı adayı Cumhur İttifakı lehine seçimden çekildi Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) Pınarbaşı Belediye Başkan Adayı Hayrettin Uslu, 2 Haziran’da tekrarlanacak olan seçim öncesinde Cumhur İttifakı lehine seçimden çekildi. AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm; yönetim kurulu üyeleri ile birlikte BBP Kayseri İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek, İl Başkanı Erkan Demirci ile görüştü. Burada konuşan Üzüm; BBP Pınarbaşı Belediye Başkan Adayı Hayrettin Uslu’nun 2 Haziran’da tekrarlanacak olan seçim öncesinde Cumhur İttifakı lehine seçimden çekildiğini belirtti. “Cumhur İttifakının birlikteliğinin önemini hepimiz daha net bir şekilde hissettik” diyen Üzüm; “31 Mart’ta kazasız belasız güzel bir seçim dönemi atlattık. Bu seçim döneminde Kayseri için Cumhur İttifakının birlikteliğinin önemini hepimiz daha net bir şekilde hissettik. Biz her şeyi birlikte hareket ederek ve nezaket çerçevesinde konuşarak ve istişare ederek çözüme ulaştırdık. Büyük Birlik Partisi büyükşehir de Cumhur İttifakının görüşüne uygun şekilde her gittikleri yerde Memduh Büyükkılıç başkanımıza ve bizlere destek istedi. Büyük Birlik Parti’nin adaylarının çıktığı ilçelerimiz oldu. Bu seçim neticesinde sonuçlandıktan sonra özellikle Develi ilçesinde aday olan ve hatırı sayılır bir oy alan İmdat Güven başkanımızı seçim gecesi arayıp birlikte hareket ettiğimizi ve seçim döneminde nezaketli ve Cumhur İttifakının anlayışına uygun bir şekilde seçim çalışması yaptığı için teşekkür ettik. Aynı teşekkürü il başkanımıza da ilettik. Bu uyum süreci halen devam ediyor. Kayseri’de 31 Mart akşamı maalesef sancılı bit süreci yaşandı. İlçe seçim kurulu, arkasından il seçim kurulu ve en son YSK Pınarbaşı’nda seçimlerin tekrarlanması yönünde karar verdik. Bu doğrultuda Büyük Birlik Partisi il başkanına, partinin Pınarbaşı adayı Hayrettin başkanımıza ve Genel Başkan Mustafa Destici’ye teşekkür etmek istiyorum. Kendilerinin aldıkları karar doğrultusunda 2 Haziran’da Pınarbaşı’nda yapılacak olan seçimlerde Cumhur İttifakı lehine çekilmeye karar kıldılar. Bizlere verdikleri destekten ve birlikteliğimizi sürdürdüklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Pınarbaşı ve Kayseri’mize hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. "Bu tamamen milletle beraber hareket etme ülküsünden kaynaklanan bir durumdur" BBP Kayseri İl Başkanı Erkan Demirci de; "31 Mart seçimlerinde genel merkezimizin takdirleri doğrultusunda tüm büyükşehirlerde Cumhur İttifakı adaylarını destekledik. Kayseri’de de bu kapsamda Memduh Büyükkılıç Başkanımıza destekler verdik. Genel Başkanımızın talimatları ve partimizin çizgileri doğrultusunda sergilenen bir tavırdı. Bunun haricinde ilçelerde adaylarımızı çıkarttık. Biz Cumhur İttifakı’nın bir paydaşı olarak bu ruhta hareket ettik. Biz yapıcı, estetik içerisinde vatan, millet ve bayrak ülküsü çerçevesinde Cumhur İttifakı’nın bir paydaşı olma hasebiyle doğru noktada bulunmaya çalıştık. Bu kapsamda seçimlerde oyumuzu yüzde yüz oranında artırdık ama şu andaki vardığımız noktada Pınarbaşı seçimlerinde genel merkezlerimizin de takdirleri doğrultusunda bir Cumhur İttifakı adayımız Menduh Bey’i destekleme doğrultusunda kendi adayımızı çekme kararı aldık. Bu tamamen milletle beraber hareket etme ülküsünden kaynaklanan bir durumdur. Bu noktada başka tarafta olma şansımızda yoktur. Partimiz birçok ilde bu küçük nüansları düşünerek aday çıkartmadı. Kıymetli Fatih Üzüm Başkanıma ve Hayrettin Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Biz şu andan itibaren Pınarbaşı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayını destekleyeceğimizi açıklıyoruz. İnşallah bu kapsamda da çalışmalarımız devam edecek. Genel merkezimizin de tercihleri doğrultusunda sahada olacağız” şeklinde konuştu. BBP Pınarbaşı Belediye Başkan Adayı Hayrettin Uslu da; "Cumhur İttifakı çerçevesinde bizde çalışmalarımızı yaptık ve 31 Mart seçimlerine girdik. 31 Mart’ta ertelenen seçimlerden dolayı genel merkezimizin takdiriyle adaylıktan çekilmemizi rica ettiler. Bizde zararımız olacağına yanlarında olmayı tercih ettik. Genel merkezimizin takdiriyle adaylıktan çekildik. Allah hayırlı, uğurlu etsin. Desteklerimizle yanlarında olduğumuzu da buradan belirtmek istiyorum” diye konuştu.