KÜLTÜR SANAT - 26 Mart 2025 Çarşamba 15:24

Tarihi Haznedaroğlu Konağı, kent müzesi olacak

A
A
A
Tarihi Haznedaroğlu Konağı, kent müzesi olacak

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başladı. Konak, çalışmaların ardından kent müzesi olarak hizmet verecek.


Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde, geride kalan 6 yılda Altınordu ilçesinde bulunan Selimiye Konak, Ünye ilçesinde bulunan Yürürler Konağını restore eden, Çamaş Cevat Bey Konağı’nda restorasyon çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) destekleriyle Haznedaroğlu Konağı’nı restore ediyor.


Kent müzesi olarak kullanılmak üzere Ordu Üniversitesi ile imzalanan protokol gereğince 12 yıllığına Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen ve son dönem Türk mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan konak, yapılan çalışmalarla geleceğe taşınacak.



18. yüzyılda inşa edildi


Kademoğlu Konağı olarak da bilinen ve mahallede yer alan kale kalıntısı üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı’nın zemin katını oluşturan kalenin Cenevizlilerden kaldığı düşünülüyor. Son dönem Türk konut mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan tarihi konak, dikdörtgen bir plana sahip, zemin üzeri iki kattan oluşuyor. Güneydoğu cephesinde, yapıya bitişik vaziyette bir şapel yer alan konak, yapının geçmişinin 18.yüzyıla kadar uzandığını kanıtlar nitelik taşıyor.



Kent müzesi olarak hizmete sunulması planlanıyor


Karadeniz kıyısındaki doğal güzelliklerin içinde yer alan Bolaman Kalesi, Bizans döneminde temeli atılarak gözetleme ve karakol görevini yürütmek üzere inşa edildi. Kesme taşlardan oluşan kalenin kalıntıları üzerine ise 18. yüzyılda ahşap konak yapıldı. Çift cumbalı olan ve bölgenin mimari özelliğini yansıtan konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca aslına uygun onarıldı.


Bir süre restoran olarak hizmet veren Haznedaroğlu Konağı’nın son olarak ise tarihi ve turistik açıdan kent müzesi haline getirilmesi için çalışmalara başlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilecek olan tarihi konak, kent müzesi olarak hizmet verecek.



Tarihi Haznedaroğlu Konağı, kent müzesi olacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Vali Yavuz: Depremin yaralarını dayanışmayla sarıyoruz Malatya Valisi Seddar Yavuz, 6 şubat depremlerinin ardından kentte yürütülen çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirterek, "2025 yılı içinde tüm hak sahiplerine konutlarını teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi. Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan Bayramı’nın 1. günü kent protokolünün ve STK’ların katılımı ile bayramlaşma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen bayramlaşma programına Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AK Parti Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, İhsan Koca ve İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Erman Kiraz, askeri ve mülki erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve oda başkanları katıldı. "Malatya’nın birliği güçleniyor" Programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Ramazan ayının huzur içinde geçtiğini belirterek, "Bayram, dayanışma ve birlik ruhunu pekiştiren özel günlerden biridir. Malatya olarak her zaman olduğu gibi kenetlenmeye ve el ele vermeye devam ediyoruz. Şehrimizi hep birlikte ayağa kaldıracağız" dedi. "Depremin yaralarını hep birlikte sarıyoruz" Programda konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz ise, 6 Şubat depremlerinin ardından büyük bir dayanışma örneği sergilendiğini belirterek, "Depremin ilk anından itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla bölgeye koştu. 95 bini aşkın konut ve iş yerinin inşası sürüyor. 2025 yılı itibarıyla vatandaşlarımız güvenli evlerine ve iş yerlerine kavuşacak" dedi. Vali Yavuz, Malatya’nın birlik ve beraberlik ruhunun her zaman güçlü olduğunu vurgulayarak, "Bayram, dayanışma ve kardeşliğin en güzel şekilde yaşandığı günlerdir. Malatya, bu süreçte büyük bir özveriyle kenetlendi. Tüm hayırseverlerimize ve destek veren herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. "Güvenli ve yaşanabilir bir Malatya inşa ediyoruz" Malatya’nın geleceği için tüm kurumların tek hedef doğrultusunda hareket ettiğini belirten Yavuz, "Amacımız, Malatya’yı depreme dayanıklı, güvenli ve modern bir şehir haline getirmek. 2025’in sonunda, herkesin huzurla yaşayacağı bir Malatya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu. Bayramlaşma programı, katılımcıların iyi dileklerini paylaşmasıyla sona erdi.
Eskişehir ÜYEP Modeli semineri gerçekleştirildi Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜYEP) tarafından düzenlenen "Üstün Yeteneklilerin Eğitimine Yönelik Uygulamalar: ÜYEP Modeli" semineri, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi E Blok Konferans Salonunda gerçekleştirildi. ÜYEP Müdürü Prof. Dr. Fatih Karabacak’ın konuşmacı olduğu seminere başta ÜYEP Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Bal Sezerel olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi. "ÜYEP Türkiye’de tek merkez" Anadolu Üniversitesi ÜYEP Müdürü Prof. Dr. Fatih Karabacak konuşmasında şunları söyledi: "Bugün ÜYEP’in modüler içeriğinden çok Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi web sayfamızda yazmayan şeylerden bahsetmek istiyorum. 2007 yılında bir proje olarak başladığımız, hafta sonları ortaokul öğrencilerine fen ve matematik eğitimi verdiğimiz süreç bittiğinde ailelerden eğitime devam etmemiz konusunda istekler gelmeye devam etti ve genç araştırmacılar gelmeye başladı. 2014 yılına kadar hiçbir tüzel kişiliği olmadan Eğitim Fakültesi içinde eğitimlerimizi vermeye devam ettik ve 2014 yılında bir merkez olduk. ÜYEP, geçen zamanda büyük bir marka haline geldi. 2015 yılında Avrupa Birliğinden akredite belgesi aldık ve hala Türkiye’de tek merkez. Her sene yaklaşık 600 civarı öğrenci, matematik ve fen temelli iki sınava giriyor. En yüksek puanı alan 28 kişilik gruptan oluşan ortaokul öğrencilerine hafta sonları 3 saat fen, 3 saat matematik olacak şekilde eğitim veriyoruz. Yaz okullarında ders çeşitliliğimiz oldukça artıyor, 24 çeşit 10’ar saatlik ders modüllerimiz var. Hızlandırma ve zenginleştirme programlarımız var. Olabildiğince bilgisayar ve laboratuvar destekli eğitim vermeye çalışıyoruz. Programlarımız dışında 4-12 yaş aralığına ASIS Zekâ Testini yapıyoruz. Geçen sene 550 civarında kişi tanımlama testi için başvuruda bulundu. 4 ortaokulda tanımlama testi desteği veriyoruz." "Üstün Yeteneklilerin Eğitimine Yönelik Uygulamalar: ÜYEP Modeli" semineri, ÜYEP Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bilge Bal Sezerel’in ÜYEP Müdürü Prof. Dr. Fatih Karabacak’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.
Eskişehir Aksoy çiftinden şehit ailesine ve gaziye bayram ziyareti Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, eşi Hülya Aksoy ile birlikte şehit Tarkan Karaca’nın ailesi ile gazi Ferhan Tek’e ziyarette bulundu. Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, Van İli Bahçesaray İlçesi kara yolunda yaşanan çığ felaketi sonucu şehit düşen Jandarma Uzman Onbaşı Tarkan Karaca’nın ailesini bayram vesilesiyle ziyaret etti. Aksoy çifti, şehidin babası Yasin Karaca, annesi Nurhan Karaca ve kardeşi Oğuzhan Karaca ile bir araya gelerek bayramlarını kutladı. Şehidin ailesi, yapılan ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, bayramda kendilerini yalnız bırakmayan Aksoy çiftine teşekkürlerini iletti. Ziyaret, sıcak bir sohbet ve yapılan duayla sona erdi. Vali Aksoy, müdahalesi ile felaketi engelleyen gaziye geçmiş olsun dileklerini iletti Aksoy çifti, Mersin’de polis memuru olarak görev yaptığı esnada bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu yaralanarak gazi olan Ferhan Tek ve ailesini de ziyaret ederek bayramlarını kutladı. Hüseyin Aksoy’un Mersin Valiliği döneminde gerçekleşen olay sonucu Gazi olan Ferhan Tek ve ailesi ile sıcak bir sohbette geçen ziyarette, aile olay anından itibaren kendilerini hiç yalnız bırakmayan Vali Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’a teşekkür etti. Vali Aksoy ise, o dönem yaptığı müdahale ile daha büyük bir felaketin önüne geçen gazi Ferhan Tek’e geçmiş olsun dileklerini ileterek, vatanın birlik ve beraberliği için fedakârlıkta bulunan gazilerimizin her zaman yanında olduklarını vurguladı.
Elazığ Huzurevindeki Mehmet amcanın sürprizi valiyi hem duygulandırdı hem gülümsetti Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Ramazan Bayramında Gazi Huzurevini ziyaret ederken, 84 yaşındaki Mehmet Arif Özenç tarafından hazırlanan ve Vali Hatipoğlu’nun Elazığ’daki görev sürecini yansıtan anlamlı bir albümle sürpriz yaptı. Vali Hatipoğlu, bu duygusal hediye karşısında mutluluğunu ifade ederek, Özenç’e teşekkürlerini sunarken, fotoğrafçısı Mehmet Öner’e "Mehmet Örnek al" demesi ise tebessüm ettirdi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Ramazan Bayramını kutlamak amacıyla eşi Ayfer Hatipoğlu ve beraberindekilerle birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Gazi Huzurevini ziyaret etti. Burada huzurevi sakinleriyle bir araya gelen Vali Hatipoğlu, yaşlı vatandaşlarla bayramlaşıp sohbet etti. Ancak bu ziyaret, sadece bayramlaşma ile sınırlı kalmadı, 84 yaşındaki Mehmet Arif Özenç, Vali Hatipoğlu’na özel bir sürpriz hazırlayarak duygusal bir anı ortaya çıkardı. Özenç, Vali Hatipoğlu’nun Elazığ Valiliği görevine başladığı günden itibaren çekip sosyal medya hesaplarında paylaştığı fotoğraflardan bir albüm yaptı. Fotoğraflarla dolu bu anlamlı albüm, Hatipoğlu’na sürpriz olarak takdim edildi. Mehmet Arif Özenç, yıllar boyunca biriktirdiği fotoğraflarla, valinin Elazığ’daki izlerini ve hatıralarını derlediği bu albümle, Vali Hatipoğlu’na duyduğu saygıyı ve takdiri özel bir şekilde ifade etti. Albümü elinde tutarken duygulanan Vali Hatipoğlu, sürpriz karşısında büyük bir mutluluk yaşadı. "Bu albüm beni gerçekten çok duygulandırdı" diyen Vali Hatipoğlu, huzurevi sakinlerinin ilgisi ve Mehmet Arif Özenç’in yaptığı jest karşısında teşekkürlerini sundu. Ayrıca, fotoğrafların düzenlendiği albüm üzerinden fotoğrafçısı Mehmet Öner’e, "Mehmet, örnek al" demesi ise tebessüm oluşturdu. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Vali Hatipoğlu, "Öncelikle aziz milletimizin İslam aleminin ve Elazığlı hemşehrilerimizin mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize vesile olması ve güçlendirmesi adına tüm vatandaşlarımızın bayramını tekrardan tebrik ediyoruz. Biz de bugün sabah İzzetpaşa Camii’nde vatandaşlarımız il birlikte bayram namazını kılarak güne başladık. Orada vatandaşlarımızla bayramlaştık. Yine devletimizin koruması altındaki çocuklarımızla, gençlerimizle ve şimdi de huzurevindeki yaşlı vatandaşlarımızla bayramlaşıyoruz. Kendilerinin hayır dualarını aldık. Bu arada da Mehmet amcamız PTT emeklisi ve bizim için çok anlamlı bir sürpriz hazırlamış. Elazığ’da göreve başladığım andan itibaren çekilmiş ve paylaşılmış olan fotoğraflardan bir albüm hazırlamış. Beni de çok duygulandırdı" dedi.