EKONOMİ - 01 Ağustos 2024 Perşembe 14:24

Ordu’da fındık hasadı başladı

A
A
A
Ordu’da fındık hasadı başladı

Ordu’da bu yıl sahil kesimlerinde bazı üreticiler bahçelere girerek hasada başladı. Sıcak havadan dolayı hasatta zorlandıklarını belirten üreticiler, fiyatların açıklanmasını talep ettiler.


Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, bazı kesimlerde olgunlaştı. Altınordu ilçesinin Saraycık, Turnasuyu ve Kayabaşı Mahallelerinde, Perşembe ilçesinin sahil kesimlerinde erken olgunlaşan mahsullerini toplamak için sabahın erken saatlerinde bahçeye giren fındık üreticileri ve işçiler, yeni sezonun ilk hasadını yapmaya başladı. Üreticiler hava sıcaklıklarının hasadı zorlaştırdığını, fiyatların ise açıklanması gerektiğini söylediler.



“Geçen yıllara göre fındık daha güzel”


Saraycık Mahallesi’nde fındık hasadına başlayan Ömer Aksu, saat 07.00 itibarıyla bahçeye girerek hasada başladıklarını söyledi. Yağmur olmadığı sürece hasadın bu şekilde devam edeceğini söyleyen Aksu, “Sezon geçen yıllara göre güzel, fındık da randıman da güzel. Ancak fiyatlardaki belirsizlik tedirgin ediyor. Şimdiye kadar fiyatın açıklanması gerekiyordu. İnşallah iyi bir fiyat verilir diye düşünüyorum. Arazi yapısı engebeli, yağmur yağdığı dönemlerde fındık toplarken çok zorlanıyoruz. Sadece toplamak değil, sonrasında da bir sürü prosedürü var. Türkiye genelinde ilk olarak bizim mahalle toplamaya başlıyor. Biz yere düşmeden fındığı topluyoruz. Bu nedenle bizim buralarda erken başlanıyor” diye konuştu.



“Bu bizim geçim kaynağımız”


Fındık hasadı yapan Hatice Aksu ise “Bu yıl çok şükür hasada başladık ancak fiyatların düşük olma ihtimali bizi endişelendiriyor. Hasat zor geçiyor, ailecek topluyoruz. Fındığımız az olduğu için kendi kendimize yetiyoruz. Bir yıl boyunca fındığı bekliyoruz, geçimimizi bununla sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi.



Sahil kesimlerine fındık harmana indi


Bazı üreticiler işçi alarak hasadını yaptıkları fındığı harmanlara getirdi. Üreticiler, fındıklarının erkenden olgunlaştığını, bu nedenle toplayıp harmana getirdiklerini belirtti.


Öte yandan oluşturulan komisyon tarafından yürütülen rekolte tespit çalışmalarına göre Türkiye genelinde bu yıl 738 bin 931 ton, Ordu’da ise 202 bin 41 ton fındık üretimi olması bekleniyor.



Ordu’da fındık hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Mut’ta taşımalı eğitime bir gün ara verildi Mersin Valiliği, Mut ilçesinde taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle ara verildiğini bildirdi. Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada:" Hava durumuyla ilgili olarak Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden gelen bilgiler, valiliğimiz tarafından mütemadiyen kamuoyuyla paylaşılmakta ve gerekli duyurular, uyarılar yapılmaktadır. Bu konuda Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgi ve değerlendirmelere göre Mersin genelinde etkisini gösteren, kıyı kesimlerde yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışı ile birlikte rüzgar ve tipi şeklinde fırtınanın 25.11.2024 tarihi gece saatlerine kadar etkisinin devam edeceği tahmin edilmektedir. Ulaşımda aksamalar, buzlanma, çatı uçması, soba zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Muhtemel olumsuzluklara karşı ilgili kamu birimlerimiz, ekiplerimiz, yeterli sayıda personel ve araç ile süreci yakından takip etmektedir"denildi. Sertavul geçidi geçici olarak kapatıldı, taşımalı eğitime ara verildi Açıklamanın devamında ise"Mut İilçemizin kırsal kesimlerinde ve yaylalarında görülen yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Mersin ilimizi Karaman iline bağlayan Sertavul Geçidi tedbiren trafiğe kapatılmıştır. Mut İlçemizde taşımalı eğitim yapılan okullarımızda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle (25 Kasım 2024 Pazartesi) ara verilmiştir. İlimizin özellikle yüksek kesimlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın, yapılan meteorolojik duyuru ve uyarıları dikkate almaları, tedbirli davranmaları büyük önem arz etmektedir. İhtiyaç durumunda bildirimde bulunmak, yardım talep etmek için 112 Acil Çağrı Hattımız günün 24 saati vatandaşlarımızın hizmetindedir" ifadelerine yer verildi.
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .