SAĞLIK - 27 Eylül 2024 Cuma 13:05

Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

A
A
A
Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Erkut Koç, okulla uyum sorunu yaşayan çocuklar için yapılması gerekenlerin neler olduğunu açıkladı.


Çocukların televizyon izleme ve internet kullanım süreleri konusunda aileleri uyaran Erkut Koç, çocuklara belli sorumluluklar vermek gerektiğine değindi. Koç, "Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar uzun bir yola giriyorlar ve bu uzun yolda bizim de yapmamız gereken şeyler var. Çocuğa sorumluluk vermelidir. Mesela kıyafetlerini, beslenme çantasını kendisinin hazırlaması gibi sorumluluklar verilmelidir. Bu sorumluluk sadece okul yaşantısı ile sınırlı da olmamalıdır. Evde basit işlere yardım etmesine de imkan verilmelidir. Bir bitki yetiştirmesi, hayvan beslemesi gibi sorumluluklar da çocuğun özgüvenini geliştirmekte etkili olacaktır" dedi.



"Okula uyum sorunu yaşayan çocuklarla vedalar kısa tutulmalı"


Okul hayatına yeni başlayan çocukların yaşadığı uyum sorunu ile ilgili ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Koç şunları söyledi: "Okula başlayan çocuklar uyum güçlükleri yaşayabilirler. Kendi başına bir şeyleri başarmakta zorlanabilir, ayrılık kaygısı yaşayabilirler. Bu sorun yaşandığında vedalar kısa tutulmadır. Anneden ayrılmak istemeyen çocukları bir yakını ya da babası okula bırakabilir. Çocuk ağlama krizlerine girdiğinde çok net olmalıyız ama o krizler bütün gün karın ağrısı şikayetleriyle devam ediyorsa o zaman bir uzman yardım alınmalıdır."



"Çocuklarda ekran süresi yarım saati geçmemelidir"


Okula uyum problemi yaşayan çocukların cezalandırılmasının ve başka çocuklarla kıyaslanmasının doğru olmadığını da sözlerine ekleyen Koç, çocuklarla sohbet etmenin önemine de değindi. Koç, "Çocuklarımız okuldan geldikten sonra en az 15 dakika onlarla sohbet etmemiz gerekiyor. ’Bugün okulda ne yaptın’ gibi sorular sormalıyız ancak ’nasıl yaramazlıklar yaptın’ gibi sorular kesinlikle sormamalıyız. Kitap okuma çalışmaları yapılmalıdır. Hiçbir şekilde diğer akranlarıyla kıyaslamak yapılmamalıdır. Çizgi filmin zarar vereceği düşünülmüyor ama ekrana maruz kalmak uzun süreler olmamalıdır. Sadece televizyon değil, telefon, bilgisayar, tablet, bunların hepsinin toplamı yarım saati geçmemelidir. Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklara yapılan yanlışlar, yetişkin birey olduklarında karşılarına çıkabilir" diye konuştu.



Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine altın öneriler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun YEDAŞ, kar yağışı sonrası arızaları gidermek için sahada Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), aşırı kar yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın yol açtığı elektrik kesintilerini gidermek ve muhtemel elektrik kesintilerini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, arızalara olabilecek en hızlı şekilde müdahale ettiklerini söyledi. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren YEDAŞ, yoğun kar yağışı nedeniyle elektrik kesintisi yaşanmaması için tüm olumsuz hava şartlarına rağmen çalışmaları aralıksız yürütüyor. Elektrik dağıtımının aksamaması ve vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için merkez ve kırsal mahallelerde çalışmalar sürüyor. 320 araç ve 850 personel ile sahada Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle enerji nakil hatlarında oluşan buz yükünden kaynaklı iletken kopmaları ve direk yıkılmaları meydana geliyor. Devam eden kar yağışı ve buna bağlı ağaç devrilmelerinin kapattığı yollar ise ulaşımı zorlaştırıyor. Tüm ulaşım zorlukları ve zorlu hava şartlarına rağmen YEDAŞ, 320 araç ve 850 personel ile kesintiden etkilenen vatandaşların mağduriyetini gidermek için gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler karla kaplı bölgelerde zorlu doğa şartlarında güçlükle ilerleyerek arızaları gidermeye çalışıyor. “Arızlara olabilecek en hızlı şekilde müdahale sağlıyoruz” YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, yaptığı açıklamada saha ekiplerinin tam kadro sahada olduğunu belirterek, “Hizmet bölgemizde yoğun kar yağışı ve fırtınaya bağlı olarak meydana gelen elektrik kesintilerini gidermek için operasyon ve saha ekiplerimiz var gücüyle çalışıyor. Genel Müdürlükte oluşturduğumuz kriz masası sayesinde saha ekiplerinin çalışma alanlarının planını yaparak, ekiplerin hareket kabiliyetlerini artırıyor, arızalara olabilecek en hızlı şekilde müdahale sağlıyoruz. Bu kapsamda ilk etapta kar yağışı ve fırtınadan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarını hızlıca tamamlayıp, hemen sonrasında onarım çalışmalarını başlattık. Sahadaki tüm personellerimiz, kaliteli ve sürdürülebilir enerji anlayışıyla enerji akışını tekrar sağlamak adına büyük bir özveri gösteriyor. Güvenliği ön planda tuttuğumuz çalışmalar esnasında vatandaşlarımızdan sabır ve anlayış beklemekteyiz” dedi.