SAĞLIK - 19 Aralık 2024 Perşembe 12:41

Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

A
A
A
Uzmanından kronik hastalık takibi değerlendirmesi

Altunhisar Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Dr. Oğuzhan Şahin; Sağlık Bakanlığı’nın kronik hastalık takibi ve akılcı ilaç kullanımı konusundaki yönetmelik değişikliklerini değerlendirdi.



Niğde’nin Altunhisar ilçesinde hizmet veren Altunhisar Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Oğuzhan Şahin; kronik hastalık takibi ve akılcı ilaç kullanımı uygulamalarına yönelik yaptığı açıklamada ilgili yönetmeliklerde yaptığı değişikliklerin sahadaki uygulamalarını aktardı. Dr. Şahin, "Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı hastaların hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların ve obezite, kardiyovaskuler risk gibi durumların tarama ve takiplerini yapabilmesi için oluşturduğu hastalık yönetim platformu üzerinden buna yönelik işlemlerimizi yapıyoruz. Bu sayede hastalık riski olan kişileri erken tespit etmek ve hastalarımızın hastalıklarını kontrol altında tutmak daha kolay oluyor" ifadelerine yer verdi. Hedefin; hastaların sağlık hizmetlerine kolay erişimi olduğunu söyleyen Dr. Şahin, akılcı ilaç kullanımı konusunda da bilgilendirme yaptı.


Özellikle kronik hastalıklarda düzenli takiplerin önemine vurgu yaparak, hastaların gerekli sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırıldığını ve aile sağlığı merkezlerinin bu konuda aktif bir rol üstlendiğini söyleyen Şahin; "Yönetmeliğin bir diğer konusu da akılcı ilaç kullanımı. Bu sayede hem hastaların gereksiz ilaç kullanmasının önüne geçiliyor ki bunun hem hastanın sağlığının korunması hem de tedavisinin sadeleştirilerek kolaylaştırılmasına faydaları var. Aile hekimliği mevzuatında geçtiğimiz ay başında bunlara yönelik değişiklikler oldu. Bu değişikliklerle ilgili hem bakanlık hem de İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı bizlere gerekli bilgilendirmeleri yaptılar. Çalışmalarımızı yapılan değişikliklere göre yeniden düzenledik ve süreçte herhangi bir aksaklık veya mağduriyet yaşanmadı" ifadelerine yer verdi.


(ST-TB-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce 80 yaşındaki hastaya koroner baypas ameliyatı yapıldı Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, başarılı ameliyatlarına devam ediyor. Tıkalı üç damara yapılan baypas işlemiyle 80 yaşındaki hasta hayata yeniden döndü. Göğüste sıkışma ve nefes darlığı şikayeti olan 80 yaşındaki Ü.G., Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Kardiyoloji Kliniği’ne sevk edilen hastaya yapılan koroner anjiyografi sonucunda üç damarının tıkalı olduğu anlaşıldı. Koroner baypas ameliyatı olması kararı alınan hasta, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Yiğit Tanrısever ve ekibi tarafından ameliyata alındı. Tıkalı üç damarı başarılı bir operasyonla açılan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve kısa süre içerisinde taburcu edileceği bildirildi. Baypas ameliyatının ileri yaşlarda yüksek riskli bir ameliyat olduğuna dikkat çeken Dr. Tanrısever, "Yapılan tetkiklerde kalbe giden üç damarının tıkalı olduğu tespit edilen 80 yaşındaki hastamızı başarılı bir ameliyat ile yeniden hayata döndürdük. Hastanemizin imkanları sayesinde riskli grup hastalarımıza koroner baypas ameliyatını başarıyla uygulayabiliyoruz. Çalışmalarımızı her zaman bir üst seviyeye taşıyarak halkımıza kaliteli hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini dile getiren Ü.G., tedavisinde emeği geçen tüm sağlık personeline teşekkür etti.
Erzincan Erzincan’da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: "Kesme kadayıf tatlısı" Erzincan’ın yöresel tatlıları arasında yer alan ve coğrafi işaretli Erzincan kesme kadayıf tatlısı, Ramazan ayında yoğun talep görüyor. 2021 yılında "Erzincan kesme kadayıfı" ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen ve Mahreçli Coğrafi İşaret Belgesi alan tatlı, yörenin asırlık lezzetleri arasında yer alıyor. Asırlardır sofraları süsleyen tatlı Ramazan ayında iftardan sonra olmazsa olmazlardan. Yöre insanı tarafından üretilen tereyağı, süt, şeker ile yoğrulan hamur, yufka haline getirildikten sonra elde bıçakla kesilerek tel tel haline getiriliyor. Daha sonra, bakır tepsiye konulan kadayıfın üzerine yine bölgede yetişen cevizlerden bolca bırakılan kadayıf, tereyağı sürüldükten sonra fırında kısık ateşte pişiriliyor. Şerbetli olmasına rağmen tüketiciler tarafından hafif bir tatlı olduğu söylenirken özellikle iftardan sonra yenildiğinde rahatsız etmediğini ifade ediyor. Erzincan’da uzun yıllardır kadayıf üreticiliği yapan Fatma Ballı, 3 kişi başladıkları işletmede 40 kişi çalıştıklarını, tescil almak için de uzun uğraş verdiklerini anlatarak, "2005 yılında bu işe girdik eşimle beraber. O zaman 3 kişiydik, şimdi 40 kişiyiz. Erzincan’ın tanınmış ürünü kesme kadayıfı üretiyoruz. Ramazan ayı geldi ve üretimimiz daha fazla arttı. İftar sofralarının vazgeçilmezi kesme kadayıf üretiyoruz. 2019 yılında kadayıfa tescil için başvuruda bulunduk. 2021 yılının mayıs ayında bize cevap geldi ve Erzincan’ın tescilli ürünü oldu" dedi. ‘Dökme kadayıf gibi yapılmıyor’ Kesme kadayıfın tarifi hakkında İHA muhabirine bilgi veren Ballı, "Hamurunda diğer kadayıflar gibi değil de farklılığı; içerisinde süt, yağ, yumurta, karbonat, sirke ile yoğuruyoruz. Daha sora açıp kesiyoruz. Diğer dökme kadayıflar gibi değildir. Biraz meşakkatlidir. Daha sonra tepsiye tere yağı ile yayıp cevizle süsleyip ikram ediyoruz" diye konuştu. ‘‘Ramazan ayında üretim hızlandı, bayrama yakın yoğunluk artar’ Üretici Fatma Ballı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte üretimin hızlandığını bayrama yakın daha da artacağını belirterek, "Ramazan ayında daha fazla iftar sofralarını süslüyor. Bayrama yakın daha fazla insanlar birbirlerine ikram ettiği için yoğunluğumuz daha fazla olacak" ifadelerini kullandı.