TEKNOLOJİ - 24 Mayıs 2024 Cuma 12:40

Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması için Niğde’de araştırma merkezi kuruluyor

A
A
A
Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması için Niğde’de araştırma merkezi kuruluyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması amacıyla Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi kuruluyor. Merkez, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.


Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi kurulması için Ömer Halisdemir Üniversitesi ve CBM Solar Enerji A.Ş. arasında işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan araştırma merkezi, ’Kumdan Panele Güneş Enerjisi’ konsepti ile ham maddeden son ürüne kadar güneş enerjisinin tüm aşamalarını kapsayan geniş bir çalışma ortamı sağlayacak. İmzalanan protokolün ardından hayata geçecek olan Fotovoltaik ve Silisyum Teknolojileri Araştırma Merkezi’nde yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler, yenilikçi güneş panelleri geliştirilecek. Silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yapılacak olan merkez ile güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretilmesi ve araştırma sonuçlarının hızlıca sanayi uygulamalarına entegre edilerek ticari başarıya dönüştürülmesi, alanda yetişmiş insan kaynaklarına katkıda bulunması, güneş enerjisi sektörüne yenilikler sunarak ülkemizin sürdürülebilir enerji hedeflerine önemli katkılarda bulunması hedefleniyor.


Protokol imza töreninde konuşan Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, "Bu yeni araştırma merkezi, üniversitemizin araştırma kapasitesini ve sanayi ile olan işbirliğimizi daha da güçlendirecektir. Bilimsel araştırmalarımızı sanayi uygulamaları ile birleştirerek tamamen yerli ve milli teknolojiler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu işbirliği, hem üniversitemiz hem de ülkemiz için büyük bir adımdır" dedi.


CMB Solar Enerji A.Ş. CEO’su Cengiz Ertaş ise, "Bu işbirliği, yenilenebilir enerji alanındaki inovasyonlarımızı bir adım öteye taşıyacak ve sektörümüzün geleceğine yön verecektir. Araştırma merkezi sayesinde güneş enerjisinin daha verimli ve ekonomik kullanımını sağlayarak, sürdürülebilir bir dünya için önemli adımlar atacağız" şeklinde konuştu.


Araştırma merkezi müdürlüğünü yürütecek olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Seyhan, yeni araştırma merkezinin hedeflerini açıkladı. Doç. Dr. Seyhan, "Kurulacak olan merkez, alanındaki bilgi ve tecrübesiyle merkezin yönetimini üstlenecek ve ileri teknoloji araştırmalarına liderlik edecektir. Yeni araştırma merkezinde yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirmek, yenilikçi güneş panelleri geliştirmek, silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yaparak üretim süreçlerini optimize etmek, güneş enerjisinin depolanması ve yönetimi konusunda yenilikçi çözümler üretmek, araştırma sonuçlarını hızlıca sanayi uygulamalarına entegre ederek ticari başarıya dönüştürmek, ülkemizin bu alanda yetişmiş insan kaynaklarına katkıda bulunmak hedefindeyiz. Araştırma merkezi, akademik araştırmalar ve sanayi işbirlikleri ile yeni nesil enerji teknolojilerini geliştirmeye ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya kararlı" ifadelerine yer verdi.



Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yerliliğin sağlanması için Niğde’de araştırma merkezi kuruluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne polisinden ’Şok’ uygulama: Araçlar didik didik arandı Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi’nde 8 ekip, 20 personelin katılımıyla ’Şok Asayiş Uygulaması’ yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi koordinasyonunda gerçekleştirilen genel güvenlik ve asayiş uygulamasında araçlar tek tek durduruldu, Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılan şahıslar üst aramasından da geçirildi. Ayrıca sürücülere alkolmetre ile de ölçüm yapıldı. Genel güvenlik ve asayişin sağlanması, suça konu unsurların tespiti ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik kent genelinde gerçekleştirilen uygulamaya, emniyet müdürlüğünün tüm birimleri katılım sağladı. Uygulama noktalarını dolaşan İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun da ekiplerden bilgi aldı. Kentin en işlek noktalarından birisi olan Zübeyde Hanım Caddesi üzerinde uygulama yapan ekipler bölgede kuş uçurtmadı. Araçlardan indirilen sürücü ve yolcu olarak bulunan şahısların kimlik kontrolü yapıldı, bagajlar ve araçların içi de tek tek kontrol edildi. Geniş katılımlı gerçekleştirilen uygulamalarda pek çok noktada aynı anda denetim yapıldı. 236 şahıs sorgulandı,113 araç arandı Denetimlerde 236 şahıs sorgulandı. 113 araç kontrol edildi. Toplamda 7 araç ve sürücüsüne idari para cezası uygulandı. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadı ve normal olarak son verildi. Halkın huzur ve güven ortamının sağlanması için gerekli denetim ve uygulamaların sık sık yapılacağı belirtildi. "Kurallara uyuyoruz" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Başkanı İlhan Şengül, denetime denk geldiklerini ancak kurallara uydukları için herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Herkesin kask ve gerekli ekipmanları kullandığını belirten Şengül, kask takmayan ve sürücü belgeleri olmayan arkadaşlara da belgelerini tamamlamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Uygulamaların trafikte yapılan yanlışları düzeltmek adına çok gerekli olduğunu söyleyen Şengül, "Tüm ekiplere teşekkür ederiz. Herkesin iyiliği için çalışıyorlar" dedi. "Uygulamaları yerinde ve doğru buluyorum" Trakya Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Üyesi Yaren Şenol, bilinçli ve kurallara uygun şekilde trafiğe çıkılması ve kask takmanın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından yapılan uygulamaları yerinde ve doğru bulduğunu belirten Şenol, diğer sürücülere seslenerek, "Lütfen kaskınızı takın, canınızı koruyun, hiç bir şey sizden daha değerli değildir" diyerek kurallara uyum çağrısında bulundu.