EKONOMİ - 16 Ağustos 2024 Cuma 14:55

Tarım Kenti Niğde, Türkiye’de birçok üründe söz sahibi

A
A
A
Tarım Kenti Niğde, Türkiye’de birçok üründe söz sahibi

Türkiye’de birçok tarım ürününde söz sahibi olan Niğde’de bazı ürünlerde hasat dönemi yeni başlıyor. Şehirde kiraz ve çavdarda hasat dönemi sona ererken, patates, lahana, elma, ve şeftali gibi ürünlerde ise hasat dönemi devam ediyor.


Niğde’nin Türkiye’de tarımsal üretimde birçok üründe ülkemizde ilk sıralarda kimi ürünlerde ise ilk 10 arasında yer aldığını söyleyen Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş; çiftçilerin bu yıl rekolteden memnun olduklarını ifade etti. Niğde’de birçok tarım ürününde hasat sezonunun sona erdiğini ifade eden İl Müdürü Asım Baş; “Hasat sezonumuz başladı ve kimi ürünlerde ortasına geldik. Niğde olarak biz üreten ve tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir kentiz. Niğde alt yapı yatırımlarıyla beraber ihracatı da gelişme eğiliminde olan bir şehir. Önde olduğumuz avantajlı ürünlerimiz var, stratejik ürünler dediğimiz, patates, lahana, çavdar, kuru fasulye, elma, domates, kiraz, nektari gibi ürünler Türkiye’de ilk 10 da olduğumuz ürünlerimiz. Patateste bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de rekoltede artış var. Patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Niğde’de 2023 yılında 194 bin 800 dekar alanda üretimi yapılırken 757 bin 480 ton rekolte elde edildi. Bu yıl ise ekim alanı 261 bin 300 dekara yükseldi ve rekolte beklentisi de 1 milyon 45 bin ton" dedi. Lahana üretiminde Niğde’nin Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Baş; “Niğde’de 25 köyümüzde üretimi yapılan lahana hasadımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl lahana üretimimiz aynı. 2023 yılında ilimizde 132 bin 130 ton lahana üretimi yapılırken bu yıl ise 132 bin 155 ton civarındadır. Lahana yıllardır olduğu gibi bu yılda normal seyrinde gidiyor. Kiraz hasadımız ise bitti. Türkiye’nin en son kiraz hasadı ilimizden gerçekleşti ve geçen hafta 2 Bin 100 rakımdaki bir bahçemizde kiraz hasadımızı tamamladık. Kirazımızın büyük kısmı ihracata gidiyor, şeftali doğrudan ihracata gidiyor, patates ihracatımız günlük 250-300 ton ortalama, Suriye, Dubai hatta Afrika pazarına girdik Moritanya’ya gidiyor bu sene. Genel itibariyle yüzde 80-90’ı yurtdışına ihracat ediliyor” şeklinde konuştu.


Türkiye’de elma ağacı bakımında ilk sırada yer alan Niğde’nin, üretimde Isparta ilinden sonra ikinci sırada bulunduğunu belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Baş; “İlimizde 2023 yılında 240 bin 590 dekar alanda üretimi yapılan elmada 581 bin 304 ton elma rekoltesi elde edildi. 2024 yılında elma üretimi yapılan alan 246 bin 900 dekar alana yükselirken, bu yıl beklenilen rekolte ise 621 bin 788 ton. Elma hasadımız yeni başladı, Ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Niğde tarımsal anlamda her zaman gelişimi yüksek olan ve potansiyelini sonuna kadar kullanan bir il. Hem üretilen üründen hem de katile açısından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. 2023 bitkisel üretim ve hayvansal üretim açısından bereketli bir sezonu geride bıraktık. İlimizin ürünleri kaliteli ve ihracat kısmını bizler çok önemsiyoruz. Bu potansiyelimiz artarak devam edecek” ifadelerine yer verdi.



Tarım Kenti Niğde, Türkiye’de birçok üründe söz sahibi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.