GÜNDEM - 21 Ekim 2024 Pazartesi 09:06

Niğde’nin kadın kovboy muhtarı, atıyla mahalle sakinlerini ziyaret ediyor

A
A
A

Niğde’de ’kovboy muhtar’ olarak tanınan Tuğba Somkaya, Niğde Belediyesi’nin mahalle birleştirme kararının ardından büyüyen mahallesini atı ile dolaşarak mahalle sakinleri ile bir araya geliyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 5 erkek rakibine karşı kazandığı İnönü Mahallesi muhtarlığını başarıyla yapan ve adı kovboy muhtar olarak bilinen Tuğba Somkaya, Niğde merkezde bulunan Dere, Yenice ve İnönü Mahallelerinin birleşmesi ile Niğde’nin en kalabalık nüfusa sahip mahallelerinden birinin muhtarı oldu. Erkek adayların hepsini aldığı oylarla geride bırakan kovboy Muhtar Tuğba Somkaya birleşme kararının ardından daha büyük bir mahalle haline gelen İnönü Mahallesini atı ile dolaşıyor vatandaşın isteklerini soruyor.

Niğde’nin kadın kovboy muhtarı, atıyla mahalle sakinlerini ziyaret ediyor

Mahalle esnafıyla sohbet eden, hatırlarını soran, çocuklarla bir araya gelen İnönü Mahallesinin kovboy Muhtarı Tuğba Somkaya yaptığı açıklamasında mesleğini severek yaptığını söyleyerek; "31 Mart 2019 seçimlerinde 200 oy farkla İnönü Mahallesinin muhtarı seçildim. Niğde Belediye Meclisi’nin almış olduğu kararla Niğde’de bazı mahalleler birleşti. Benim bu şu anda muhtarlığını yaptığım mahallede de bu kararla 3 mahalle bir araya geldi. Kararın ardından Yenice ve Dere Mahallesi kapatılarak hepsi İnönü Mahallesi oldu ve mahallem 10 bin nüfusken 20 bin nüfusa çıktı, sınırlarımız büyüdü. Nüfusumuz arttı ve buna bağlı olarak işimiz artsa da yaşımız genç olduğu için mesleğimizi severek yapıyoruz. Daha çok insana hizmet ediyoruz. İnsanların ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sürekli bir aradayız zaten. Özellikle kadınlarla sık sık bir araya geliyoruz. Kovboy muhtar olduğum için atımla gezerek halkın yanında oluyorum isteklerini, şikayetlerini dinliyorum. Gerekli mercilere ulaştırıyorum ve taleplerin takipçisi oluyorum" dedi.

Zorlu rakiplerini geride bıraktı

31 Mart 2024 seçimlerinin daha zorlu olduğunu ve birleşme kararı alınan mahalle muhtarlarının da rakibi olduğunu anlatan Somkaya; “Karşımdaki iki rakibimden birisi birleşen Yenice Mahallesi ile Dere Mahallesi’nin muhtarıydı. Çok şükür bin oy farkla yeniden 3 mahallenin muhtarı olmuş oldum. Kimi zaman muhtarların devlete masraf olduğu ve gereksiz olduğu gibi bir algı var ama vatandaşı postacı evde bulamadığında tebligatı bize geliyor. Emniyet ekibi ev aramalarına giderken operasyon yaptığında kesinlikle bir muhtar muhtar yoksa bir muhtar azası olmak zorunda mahallenin refahı için biz bunlara da eşlik ediyoruz. Mahalle sakinlerinin farklı isteği oluyor. Bir hizmeti biri isterken öteki isteyemeyebiliyor ve biz mahallenin eksiğini, herkesin gönlünü edecek şekilde bildiğimiz için daha etkili oluyor ve hizmetlerin hızlanması konusunda da takipçi oluyoruz. .” diye konuştu.

Niğde’nin kadın kovboy muhtarı, atıyla mahalle sakinlerini ziyaret ediyor

“Muhtarlık gönül işidir.”

Mesleğini severek yaptığını söyleyen kovboy muhtar Somkaya; kadınlara da sosyal hayatın içinde olmaları yönünde tavsiyelerde bulunarak, "Ben mesleğimi gerçekten çok seviyorum, severek yapıyorum. Zaten muhtarlık gönül işidir, gönlünüzden gelecek, halkla iç içe olacaksınız onların yanına giderken muhtar gibi değil bir abla bir kardeş olarak gideceksiniz ki bu da bize güzel dönüşler olduğunu gösteriyor hep. Bir kadın kendi ekonomik özgürlüğünü kazanmalı, ayakları üzerinde durmalı, kimseye muhtaç olmamalı. Patates işçisi olabilir, muhtar olabilir, temizliğe giden bir kadın olabilir. Helaliyle, namusuyla yapılan her iş güzeldir. O yüzden kadınlara azimle yollarına devam etmelerini öneriyorum" şeklinde konuştu.

Mahalle sakinleri ise tekrar seçilen kovboy muhtar Tuğba Somkaya’dan memnun olduklarını dile getirerek uzun yıllar mahallelerinin muhtarı olmasını istediklerini söyledi.

Sema Tekeli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Karısını ve kayınbabasını vurdu, silahla motosiklet gasp edip kaçarken yakalandı Adana’da bir kişi boşanma aşamasında olduğu karısını ve kayınbabasını silahla vurdu. Şüpheli daha sonra da silah zoruyla gasp ettiği motosiklet ile kaçarken polis tarafından yakalandı. Olay, Yüreğir ilçesine bağlı 19 Mayıs Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, İzzettin T. (24), eşi Ayşegül T. (24) ile anlaşamadıkları için boşanma aşamasına geldi. İzzettin T. eşiyle görüşmek istedi ancak kayınbabası Salih K. (50) izin vermedi. Bunun üzerine İzzettin T., pusuya yatarak karısının dışarı çıkmasını bekledi. Karısı Ayşegül T. ve kayınbabası Salih K. evden çıkıp otomobile bindiği sırada İzzettin T. tabanca ile ateş açmaya başladı. Salih K. çenesinden ve kolundan, kızı Ayşegül T. ise ayağından yaralandı. Yaralı halde arabaya binen baba ve kızı polis merkezinin önüne kaçtı. Polislerin durumu fark etmesi üzerine hemen 112 acil ekiplerine durum bildirildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri baba ve kızını Seyhan Devlet Hastanesine kaldırdı. Yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Silah zoruyla motosiklet gasp etti, polisten kaçamadı Olayın şüphelisi İzzettin T., Muhammet G.’nin başına silah dayayarak motosikletini gasp etti. İzzettin T., gasp ettiği motosiklet ile kaçtığı sırada polis tarafından kovalamaca sonucu kıskıvrak yakalandı. Suç aletiyle yakalanan şüpheli Yüreğir İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı polisler tarafından gözaltına alındı.
Denizli Babasını ve ağabeyini bıçaklayıp evi ateşe veren şahıs ifadesinde kendisiyle çelişti Denizli’nin Tavas ilçesinde babasını ve ağabeyini bıçakladıktan sonra evi ateşe veren şahıs yakalanmasının ardından çelişkili ifadeler verdi. Cinayet şüphelisi şahsın uyuşturucu madde satın almak için para istediği babasıyla sık sık tartıştıkları ileri sürüldü. Olay, akşam saat 19.30 sıralarında Tavas ilçesine bağlı Aydoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, madde bağımlısı olduğu ileri sürülen K. Pekdemir (28), evde henüz belirlenemeyen bir nedenle tartıştığı babası Süleyman Pekdemir (60) ve ağabeyi Muhammet Pekdemir’i (35) bıçakla yaraladı. Olayın ardından evi ateşe veren şüpheli kaçarken, babası ve ağabeyi hayatını kaybetti. Yangın ihbarı üzerine bölgeye jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangına müdahale eden ekipler, büyük hasar oluşan evde baba oğlun cansız bedenleriyle karşılaştı. Jandarmadaki ifadesinde kendisiyle çelişti Olay yerinde çalışmalarını sürdüren jandarma ekipleri çevredeki güvenlik kameralarını inceledi. Yapılan incelemelerde olayın ardından bir şahsın motosiklet ile uzaklaştığı görüldü. Görgü şahitlerinin de ilk ifadeleri ışığında hareket eden jandarma ekipleri şüpheleri üzerine çeken K. Pekdemir’i yakalamak için çalışma başlattı. Şüpheli K. Pekdemir, polis ekipleri tarafından ilçe merkezinde yakalandı. Şüpheli K. Pekdemir’in jandarmadaki ifadesinde önce, "Bıçakla öldürdüm" dediği ardından ise "Tüfekle vurdum" şeklinde çelişkili ifadeler verdiği öğrenildi. "Uyuşturucu madde temini için sık sık babasından para istiyor" iddiası Olayın gerçekleştiği adreste Süleyman Pekdemir ve oğlu Muhammet Pekdemir’in birlikte yaşadığı öğrenildi. Süleyman Pekdemir’in bir süre önce eşinden boşandığı ve eşinin bir oğluyla birlikte kent merkezinde ikamet ettiği belirtildi. Olayın şüphelisi K. Pekdemir ise ilçe merkezinde yalnız yaşadığı öğrenildi. Madde bağımlısı olan K. Pekdemir’in babasından sık sık uyuşturucu madde satın almak için para istediği ve ikilinin bu nedenle tartışmalar yaşadığı iddia edildi. Jandarma ekipleri baba-oğlun hayatını kaybettiği evin etrafında geniş güvenlik önlemi alırken, büyük hasar oluşan evde detaylı inceleme yapılacağı kaydedildi.