EĞİTİM - 20 Eylül 2024 Cuma 10:47

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 11 akademisyeni dünyanın en etkili bilim insanları arasında

A
A
A
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 11 akademisyeni dünyanın en etkili bilim insanları arasında

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte 11 akademisyen, Stanford Üniversitesi (ABD) tarafından Elsevier veri tabanında Yıllık Etki ve Kariyer Boyu kategorilerinde yayımlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi”nde yeniden yer almayı başardı.



Alanlarında uzman araştırmacılar tarafından 22 farklı alan ve 174 alt bilim dalındaki bilim insanları arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren 200 bini aşkın bilim insanının verileri, bilimsel h-indeksi, dengelenmiş ortak yazarlı hm indeksi, atıf sayısı, yazar sırası ve sayısı, kendine atıf oranı gibi değişkenlere göre değerlendirildi.


Değerlendirmenin ardından yapılan sıralama ise Elsevier veri tabanında Yıllık Etki ve Kariyer Boyu olmak üzere iki ayrı kategoride yayımlandı.


2023 yılı verilerinin esas alınarak yapılan sıralamaya göre Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Prof. Dr. Murat Barut, Prof. Dr. Adnan Görür, Prof. Dr. Mustafa Sarıdemir, Prof. Dr. Ümit Atıcı, Prof. Dr. Emin Çadırlı, Prof. Dr. Yasin Kabalcı, Prof. Dr. Murat Gökçek, Prof. Dr. Yeliz Konuklu, Prof. Dr. Zeliha Selamoğlu ve Doç. Dr. Khawar Jabran girmeyi başardı.


Böylece 11 akademisyen her iki kategoride de Dünyanın Etkili Bilim İnsanları Listesine adını yazdırdı.



Rektörden Akademisyenlere Tebrik


Konuyla ilgili yaptığı açıklamada yüzde 2’lik dilime girerek Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları sıralamasında yer alan akademisyenleri tebrik eden Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Hocalarımızın imza attığı bu başarı, Üniversitemizin uluslararası görünürlüğü ve prestiji açısından oldukça kıymetli. Üniversitemizin önümüzdeki yıllarda gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte üniversite ile bilim insanları sıralamalarında daha yüksek noktalarda bulunacağına inanıyorum. Araştırma odaklı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin bu yöndeki çalışmaları hızla sürecek. Ayrıca üniversitemizin bilimsel araştırma ve geliştirme kapasitesine katkı sunan tüm akademisyenlerimize verilen desteklerin devam edeceğini de belirtmek istiyorum. ” diye konuştu.



Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin 11 akademisyeni dünyanın en etkili bilim insanları arasında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .