GÜNDEM - 12 Haziran 2024 Çarşamba 14:21

Dikiş makinası başında geçen 81 yıl...Ömrünü verdiği mesleğine oğlu devam ediyor

A
A
A
Dikiş makinası başında geçen 81 yıl...Ömrünü verdiği mesleğine oğlu devam ediyor

Niğde’nin ilk gömlek terzisi 88 yaşındaki Osman Ulusoy, 7 yaşındayken çırak olarak başladığı mesleğini 64 yıl önce açtığı dükkanda artık oğlu ile sürdürüyor.


Niğde’yi özel dikim gömlekle tanıştıran 88 yaşındaki Ulusoy, yaşı gereği eskisi gibi tezgahının başına çok geçemese de, "Kumaşların kokusu, dikiş makinasının sesi bana besin maddesi gibi geliyor" dediği dükkanına hala geliyor.


"Bu dükkan olmasa, bu yaşta sıhhatim bu kadar düzgün olmazdı" diyen ve geleneksel terziliğin son temsilcilerinden Osman Ulusoy dikiş makinesi başında geçen 81 yıllık meslek hikayesini anlattı. Ulusoy, “1936’da Niğde’nin Kayabaşı Mahallesi’nde doğdum. 7 yaşında terzi çırağı oldum. Erkek terzisi olarak askere gittim. Askerliği İzmir’de yaptım ve orada bir gömlekçiyle tanıştım. Orada gömlekçilik hevesi başladı döndüğümde 1960 yılında dükkanı açtım“ dedi.


Geçmişte mesleğin çok daha zahmetli olduğunu söyleyen Ulusoy, teknoloji ile mesleğin daha da kolaylaştığını belirterek, “1960’larda özel gömlek diktiren yoktu ama 70’lerde köylümüz yeraltı sularını bulunca ekim, dikim yapmaya başladı. Soğan, patates üretip zenginleşti. O yıllarda üretim yapan köylü zenginleşince üç yaşındaki çocuğuna bile gömlek diktirdi“ diye konuştu.


“Kumaş kokusu, makine sesi bana besim maddesi gibi geliyor”


64 yıl önce açtığı dükkanını yanında yetişen oğluna devreden Ulusoy, dükkan devam etmese sağlığının bu kadar iyi olmayacağını söyledi. Osman Ulusoy, “Oğlum okumaktan vazgeçti, sanatkar olacağım dedi, dükkana o devam ediyor. Bu dükkan olmasa belki sağlığım bu kadar düzgün olmazdı. Çünkü dolaşıp geliyorum, burada dinleniyorum, eşi dostu görüyorum. Kumaşların kokusu ve makinenin sesi bana besin maddesi gibi geliyor” dedi.


12 yaşında mesleği babasından öğrenen Ali Ulusoy ise mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi. “Kapımızı çalıp bu işi öğrenmek istiyorum diyen yok” diyen 48 yaşındaki Ali Ulusoy da gençlerin zahmetli işler istemediğini belirtti.


“Mesleğin son temsilcisi biziz”


Baba mesleğini devam ettiren Ali Ulusoy da, “İğnenin ucundaki rızkımızı eriyoruz. Adı üstünde özel dikim. Müşterilerimiz kumaşını beğeniyor, isteklerini söylüyor, isterse ismini yazıyoruz, kişiye özel isimli gömlek dikiyoruz. Bir gömleğin kesimi, dikimi, başlangıç ve nihayeti beş saati alıyor. Fabrikasyon üretim bu zanaatı geride bırakamaz ama bizim artık kapımızı çalıp da ben bu işi öğrenmek istiyorum diyen yok. Çırak da, kalfa da, usta da benim. Şimdiki gençler biraz daha zahmeti az olan işleri tercih ediyorlar. Onun için bu el sanatları maalesef yavaş yavaş yok oluyor. Bizden sonra böyle bir meslek kalmayacak artık, maalesef bu mesleğin son temsilcisi biziz” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da kar nedeniyle mahsur kalan 75 yaşındaki kadın kurtarıldı Ordu’nun Akkuş ilçesinde kar yağışı nedeniyle mahsur kalan 75 yaşındaki kadın, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla kurtarıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, Akkuş ilçesi Ortabölme Çömezli Yaylası’nda mahsur kalan 75 yaşındaki Meliha Çayır’ı, zorlu hava ve arazi şartlarına rağmen başarılı bir operasyonla kurtardı. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen ihbarda, Meliha Çayır’ın evinin verandasının üzerine biriken kar nedeniyle çatısının çöktüğü ve bu durumun kendisini evde mahsur bıraktığı bildirildi. İhbar üzerine harekete geçen İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, yoğun kar yağışı ve 1,5 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen olay yerine ulaşmak için iş makineleri ve itfaiye araçlarıyla yola çıktı. Kurtarma çalışmaları 5 saatten fazla sürdü Yaklaşık 5 saat 15 dakika süren zorlu yol açma çalışmalarının ardından ekipler, Meliha Çayır’a ulaştı. Kurtarma süreci boyunca Çayır ile sürekli telefon irtibatı kuran ekipler, hem sağlık durumu hakkında bilgi aldı hem de moral desteği sağladı. Çayır, ekiplerin rehberliği ve desteği sayesinde sağ salim kurtarılarak güvenli bir şekilde evinden çıkarıldı. Ekipler, Meliha Çayır’ı sağlık kontrolünden geçirip durumu stabil hale getirdikten sonra kendisini damadı ve kardeşine teslim etti. Zor hava şartlarına rağmen hızla organize olan ve titizlikle çalışan Ordu İtfaiyesi ekipleri, zamanla yarışan bu kurtarma operasyonuyla takdir topladı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, benzer durumlarda vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramaktan çekinmemesi gerektiğini belirtti.