GÜNDEM - 12 Haziran 2024 Çarşamba 14:24

Dikiş makinası başında 81 yıl geçirdi

A
A
A

Niğde’nin ilk gömlek terzisi 88 yaşındaki Osman Ulusoy, 7 yaşındayken çırak olarak başladığı mesleğini 64 yıl önce açtığı dükkanda artık oğlu ile sürdürüyor.

Niğde’yi özel dikim gömlekle tanıştıran 88 yaşındaki Ulusoy, yaşı gereği eskisi gibi tezgahının başına çok geçemese de, "Kumaşların kokusu, dikiş makinasının sesi bana besin maddesi gibi geliyor" dediği dükkanına hala geliyor.

"Bu dükkan olmasa, bu yaşta sıhhatim bu kadar düzgün olmazdı" diyen ve geleneksel terziliğin son temsilcilerinden Osman Ulusoy dikiş makinesi başında geçen 81 yıllık meslek hikayesini anlattı. Ulusoy, “1936’da Niğde’nin Kayabaşı Mahallesi’nde doğdum. 7 yaşında terzi çırağı oldum. Erkek terzisi olarak askere gittim. Askerliği İzmir’de yaptım ve orada bir gömlekçiyle tanıştım. Orada gömlekçilik hevesi başladı döndüğümde 1960 yılında dükkanı açtım“ dedi.

Dikiş makinası başında 81 yıl geçirdi

Geçmişte mesleğin çok daha zahmetli olduğunu söyleyen Ulusoy, teknoloji ile mesleğin daha da kolaylaştığını belirterek, “1960’larda özel gömlek diktiren yoktu ama 70’lerde köylümüz yeraltı sularını bulunca ekim, dikim yapmaya başladı. Soğan, patates üretip zenginleşti. O yıllarda üretim yapan köylü zenginleşince üç yaşındaki çocuğuna bile gömlek diktirdi“ diye konuştu.

“Kumaş kokusu, makine sesi bana besim maddesi gibi geliyor”

64 yıl önce açtığı dükkanını yanında yetişen oğluna devreden Ulusoy, dükkan devam etmese sağlığının bu kadar iyi olmayacağını söyledi. Osman Ulusoy, “Oğlum okumaktan vazgeçti, sanatkar olacağım dedi, dükkana o devam ediyor. Bu dükkan olmasa belki sağlığım bu kadar düzgün olmazdı. Çünkü dolaşıp geliyorum, burada dinleniyorum, eşi dostu görüyorum. Kumaşların kokusu ve makinenin sesi bana besin maddesi gibi geliyor” dedi.

Dikiş makinası başında 81 yıl geçirdi

12 yaşında mesleği babasından öğrenen Ali Ulusoy ise mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi. “Kapımızı çalıp bu işi öğrenmek istiyorum diyen yok” diyen 48 yaşındaki Ali Ulusoy da gençlerin zahmetli işler istemediğini belirtti.

Dikiş makinası başında 81 yıl geçirdi

“Mesleğin son temsilcisi biziz”

Baba mesleğini devam ettiren Ali Ulusoy da, “İğnenin ucundaki rızkımızı eriyoruz. Adı üstünde özel dikim. Müşterilerimiz kumaşını beğeniyor, isteklerini söylüyor, isterse ismini yazıyoruz, kişiye özel isimli gömlek dikiyoruz. Bir gömleğin kesimi, dikimi, başlangıç ve nihayeti beş saati alıyor. Fabrikasyon üretim bu zanaatı geride bırakamaz ama bizim artık kapımızı çalıp da ben bu işi öğrenmek istiyorum diyen yok. Çırak da, kalfa da, usta da benim. Şimdiki gençler biraz daha zahmeti az olan işleri tercih ediyorlar. Onun için bu el sanatları maalesef yavaş yavaş yok oluyor. Bizden sonra böyle bir meslek kalmayacak artık, maalesef bu mesleğin son temsilcisi biziz” ifadelerine yer verdi.

Sema Tekeli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Başkan Eyüp Kahveci, engelli derneklerinin yönetici ve üyeleriyle buluştu Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kütahya Kent Konseyi Engelli Meclisi tarafından düzenlenen tanışma kahvaltısında engelli derneklerinin üyeleriyle bir araya geldi. Bengisu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinlikte, vatandaşlar Başkan Kahveci’ye merak ettikleri soruları sorma ve taleplerini iletme imkânı buldu. Başkan Kahveci, vatandaşların karşılaştığı sorunların çözümü için kararlılıkla çalıştıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Sorunlarınız, bizim sorunlarımızdır. Çözüm odaklı bir yaklaşımla hareket ettiğimizi bilmenizi isterim. Tüm talepleriniz not alınmıştır. Yakında halk otobüslerinin denetimlerine başlanacak, eksiklikler giderilecek ve personelin sizlere daha fazla yardımcı olması sağlanacaktır. Ayrıca belediye olarak almamız gereken tedbirleri de hızla hayata geçireceğiz.” Glutensiz kafe müjdesi Başkan Kahveci, engelli vatandaşların yaşam kalitesini artırmaya yönelik projelerden de bahsederek, 30 Ağustos İş Merkezi ve Zanaat Çarşısı’nda kısa süre içinde hizmete girecek olan Glutensiz Kafe’nin müjdesini verdi. Etkinliğe, Kütahya Kent Konseyi Başkanı Bülent Cebeci, başkan yardımcıları, birim müdürleri, dernek temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Kahveci, tüm vatandaşların taleplerine çözüm odaklı bir yaklaşımla destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Kastamonu Küle dönen evdeki baba ve engelli oğlunun cansız bedenlerine ulaşıldı Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çıkan yangında küle dönen evdeki baba ve engelli oğlunun cansız bedenleri bulundu. Yaralı kurtarılan bir kişinin ise hayati tehlikesi devam ediyor. Olay, Tosya ilçesi YukarıBerçin köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Sabri Gizli’ye (80) ait evde bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın 2 katlı evi sardı. Yangını gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler tarafından, evden yaralı olarak çıkan Şahin Gizli (45), yapılan ilk müdahalesinin ardından Tosya Devlet Hastanesine kaldırıldı. Olay yerine intikal eden itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında iki katlı ev kullanılmaz hale gelirken, yaklaşık 50 küçükbaş hayvan telef oldu. Şahin Gizli’nin, babası Sabri Gizli ve engelli kardeşi Salih Gizli’nin yangın sırasında evde bulunduğunu söylemesi üzerine ekipler evde arama çalışması başlattı. Jandarma, itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından evde yapılan çalışmalar neticesinde, Sabri Gizli ve oğlu Salih Gizli’nin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler tarafından baba ve oğlunun cenazeleri enkaza dönen evden çıkartıldı. Tosya Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalesinin ardından Ankara’daki bir hastaneye sevk edilen Şahin Gizli’nin hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Öte yandan, Kastamonu Valiliği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ekipleri vatandaşlara psikososyal destek verdi.