GÜNDEM - 05 Temmuz 2024 Cuma 16:00

Başkan Özdemir, ‘Katılım Payı’ konusuna açıklık getirdi

A
A
A
Başkan Özdemir, ‘Katılım Payı’ konusuna açıklık getirdi

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin yatırım bedeli için gayrimenkul sahiplerinden katılım payı talep edilmesine ilişkin konuya açıklık getirdi. Başkan Özdemir; Niğde Belediye Meclisi Toplantısı’nda yaptığı açıklamada arıtma tesisi yapımında, belediyelerin katılım payı almasının, Belediye Gelirleri Kanununa göre zorunluluk olduğunu belirtti.


Şu an için hiçbir mükelleften katılım payı istenmediğini belirten Başkan Özdemir; itirazlar ve yeniden yapılacak hesaplamaların ardından, 4 taksit halinde ödenecek katılım paylarının ilk taksitinin Emlak Vergisi ile birlikte 2025 yılının Nisan ayında ödeneceğini vurguladı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; kamuoyunda farklı yorumlara yol açan ’Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin’ 170 milyon TL tutarındaki yatırım bedelinin, bu yatırımdan yararlanan gayrimenkul sahiplerinden ‘katılım payı’ adı altında tahsil edilmesi talebine ilişkin konuya, Belediye Meclisi’nin Temmuz dönemine ait toplantısında açıklık getirdi.



“Katılım Payı Belediyemizin Talebi Değil, Kanuni Bir Zorunluluktur”


2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun ilgili maddesine göre, belediyeler tarafından yaptırılan arıtma tesisleri için bunlardan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden katılım payı alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, bu kapsamda muhtarlıklara; ‘Katılım Payları Mükellef Listesi’ gönderildiğini hatırlattı. Kanun gereği, yaptıkları arıtma tesisi için gayrimenkul sahiplerinden katılım payı almama gibi bir lükslerinin olmadığına vurgu yapan Başkan Özdemir, bunun kanuni bir zorunluluk olduğunu, takibinin belediye başkanları tarafından yapılmasının da ilgili kanun maddesinde yer aldığını kaydetti. Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisini vatandaşlardan katılım payı düşüncesi ile yapmadıklarını da vurgulayan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; "Ancak belediye olarak katılım payı alınıp alınmayacağı konusunda detaylı araştırma yaptık. Defalarca kez Sayıştay’la görüştük. İlgili Bakanlıklara da sorduk. Aldığımız yanıtlarda net bir ifade var; yollar, kaldırımlar ve benzeri yatırımlarda katılım payı alınması idarenin (belediyenin) yetkisine bırakılmış. Ancak kanalizasyon gibi yatırımlarda katılım payı için ‘alınabilir’ ifadesi kullanılmıyor, direk ‘alınır’ ifadesi var. Bu nedenle, arıtma tesisi için yapılan katılım payı talebi kanuni bir gereklilik olduğu için böyle bir uygulama yapılacak” diye konuştu. Bugün itibariyle hiçbir gayrimenkul sahibi için uygulanan bir tahakkukun bulunmadığına da dikkati çeken Başkan Özdemir; "Şu an muhtarlıklara bir yazı gönderildi. Yaklaşık bir bedel hesaplandı. Bu hesaplanan bedeller de kesin hesaplar değil. İtirazlardan sonra yeniden hesaplamalar yapılacak. Buradaki amaç itiraz edecek vatandaşlar için bir hatırlatmadır. Bu çalışmaların tamamlanması için daha 6 ay süre var. Bu yıl içerisinde hiçbir mükellef katılım payı ödemeyecek. Herhangi bir faiz de işlemeyecek, ilk taksit ödemeleri seneye Nisan ayında başlayacak” şeklinde konuştu. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; 2018 yılında 74 milyon 720 bin TL’ye ihale edilen Akkaya Barajı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, ek yapılarla birlikte 137 milyon 670 bin 593 TL’ye çıktığını, toplum maliyetin ise 170 milyon olarak hesaplandığını da açıkladı. Katılım payları için arsaların da dahil edileceği yönünde yeni bir bilgiye ulaştıklarını anlatan Başkan Özdemir; konut, işyeri ve dükkanlardan sonra arsaların da dahil edilmesi için yapılacak yeni hesaplamaların ardından, mükellefler için muhtarlıklara gönderilen bugünkü rakamlarda değişiklik olabileceğine de işaret etti.



Katılım Payı Hangi Yerleşim Birimlerini Kapsıyor?


Bu arada Niğde Belediye Başkanlığı tarafından hangi yerleşim birimlerinin katılım payına dahil olacağı ve katılım paylarının nasıl hesaplanacağına ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada sadece ibadethanelerden katılım payı alınmayacağına dikkat çekilerek, Niğde Belediyesi mücavir alanı içerisindeki gayrimenkul sahipleri ile tesisi kullanan Yeşilburç köyü, Gümüşler kasabası, Aktaş kasabası, Güllüce köyü ile bütün kamu ve tüzel kişilerinden katılım payı alınacağı belirtildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Sağlık Müdürüne istifa çağrısı Türk Sağlık-Sen Karabük Şube Başkanı Sadık Doğdu, promosyon sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle İl Sağlık Müdürü İsmail Kara’yı istifaya davet etti. Promosyon sürecinin beklenildiği gibi devam etmediğini ifade eden Sadık Doğdu, İl Sağlık Müdüründen sadece tarafsızlık beklediklerini ama kendilerinin açıkça yasak olmasına rağmen sendika üyeliğini sürdürdüğünü belirtti. Türk Sağlık-Sen Karabük Şubesi olarak Karabük’te promosyon süreci ile ilgili uzun bir süreden beri çalışanların taleplerini, sendika olarak nasıl bir yol izlenmesine dair önerilerini dile getirdiklerini ifade eden Kara, "Özellikle çalışanların tüm temsilcilerinin fikirlerinin alındığı, beraber hareket etmenin esas alındığı ve ihale sürecinin her aşamasında çalışanların tüm sendikalara açık olması gerektiğini söylüyoruz. Biz bunları isterken tek derdimiz çalışanın mağdur olmaması ve ekonomik anlamda önemli bir katkı yapacak bir promosyon anlaşmasına imza atılmasıdır. Aksine tüm söylemlerimiz kulak ardı edilerek sosyal taraflardan paylaşılmadan tamamlanmak istenen bir promosyon süreci görüyoruz" dedi. 1. basamak ihalesi yapılırken neden 5 yıllık yapıldığını soran Doğdu, "30 aylık yapılamaz mıydı? Eğer 30 aylık yapsaydınız; 4 Aralık’ta yapacağınız banka promosyon anlaşması tüm ili kapsayacak şekilde olacaktı. Bugün hiçbir sağlık çalışanı mağdur olmayacaktı. Bunu hiç mi öngöremediniz? Hastanede çalışan işçi arkadaşlarımızı neden 1. basamakta yapılan ihaleye kattınız, Eskipazar Devlet Hastanesi ve Eflani Devlet Hastanesi’nde çalışan sağlık çalışanlarını da bu ihale kapsayacak mı? Üniversiteye bağlı akademik personeller banka promosyon ihalesinde yer alacak mı? İl Sağlık Müdürlüğü 2 ve 3. basamak yaklaşık 2500 çalışan için yapacağı anlaşmada yetkili sendika harici hiç kimse ile en ufak bir diyalog bile kurmamıştır. Sayın İl Sağlık Müdürü yasaya açıkça aykırı olmasına rağmen sendika üyeliğini sürdürdüğü bu malum senle kapalı kapılar ardında nasıl bir promosyon süreci yürüttüğünü az çok tahmin edebiliyoruz. Biz Sayın İl Sağlık Müdüründen sadece tarafsızlık bekliyoruz ama kendileri açıkça yasak olmasına rağmen malum-sen üyeliğini sürdürüyor. Biz sendikal mücadeleden ve rekabetten ne yılar ne de çekiniriz. Ama devletin makamlarını sendikacılık için kullananlarında her zaman karşısında dururuz. Sayın İl Sağlık Müdürü sendikacılığa çok hevesli ise yasak olmasına rağmen üyeliği devam ettirmesinden bunu anlıyoruz. Görevinden istifa etsin malum-sende bir görev alsın sendikacılık yapsın" ifadelerine yer verdi.
Balıkesir Bandırma’da ilçe spor güvenlik kurulu toplantısı gerçekleşti 2025 sezonu profesyonel ve amatör futbol ile basketbol müsabakalarının güvenli ve emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal başkanlığında, İlçe Spor Güvenlik Kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantı, Bandırma Kaymakamlık makamında gerçekleşti. Toplantıda, geçtiğimiz hafta Bandırmaspor’un lider takım Kocaelispor ile oynayacağı maç öncesinde Karacabey yol güzergahında akaryakıt istasyonundan taraftarlar arasında yaşanan tatsız olaylar detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, Bandırma’da 2024 yılı boyunca gerçekleştirilecek tüm spor müsabakalarında alınacak güvenlik önlemleri gündeme geldi. Özellikle Bandırmaspor’un Yeni Malatyaspor ile oynayacağı maç ve 3 Aralık 2024 tarihinde yapılması planlanan Türkiye Ziraat Kupası 4. Eleme Turu’nda Karacabey Belediyespor karşılaşması için alınacak tedbirler değerlendirildi. Karacabey Belediyespor un güvenlik önlemler kategorisinin değişmesi nedeniyle güvenlik tedbirlerinin bir miktar azaltılmasına karar verildi. Ancak, maçta yine de 100 özel güvenlik görevlisi görev alacak. Bunun yanı sıra, Bandırma’da gerçekleşecek spor müsabakalarında taraftarların giriş ve çıkışlarında üst aramaları ve araç kontrollerinin yoğunlaştırılacağı, böylece seyirciler için daha güvenli bir ortam oluşturulacağı ifade edildi.. Toplantının sonunda, spor etkinliklerinde şiddet ve düzensizliğin önlenmesi için alınacak tedbirlerin, taraftarların müsabaka alanlarına gidiş ve dönüş güzergahlarını da kapsayacak şekilde uygulanması gerektiği vurgulandı.
Eskişehir Eskişehir’de 6,5 büyüklüğünde deprem için gerçeği aratmayan tatbikat Eskişehir’de Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde AFAD-RED ve AYDES uygulamalarının kullanıldığı gerçeği aratmayan deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde her yıl düzenli şekilde yapılan deprem tatbikatlarından birisi bugün Eskişehir’de yapıldı. AFAD-RED ve Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) uygulamalarının desteği ile gerçekleştirilen tatbikatta, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi Uluönder Mahallesi merkezli olarak 6,5 büyüklüğünde deprem varsayımı yapıldı. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü toplantı salonunda, Eskişehir Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler başkanlığında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu bir araya geldi. Kentteki kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıda, AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun sunum yaptı. Tatbikat çerçevesinde, Eskişehir’de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kontrollü yıkımı devam eden bir okulun binasında, enkaz altından yaralı kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Bir yandan da yangın çıkan bir binadan mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekiplerince tahliye edildi. Zincirlikuyu Mahallesi Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Hasan Önal Parkı’nda, depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri çadırlar kuruldu. Gerçekleşebilecek bir deprem sonrasında depremzedelere sunulacak hizmetler sergilendi. Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı’nda da senaryo gereği kaza yapan uçakta çıkan yangının söndürülmesi ve içerde mahsur kalan yolcuların tahliye edilmesi için çalışma yapıldı. Kentin farklı noktalarında gerçekleştirilen tatbikatları, Eskişehir Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler, Eskişehir Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, Eskişehir Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun, kurum müdürleri, STK temsilcileri yakından takip etti. Gerçekleştirilen geniş çaplı tatbikatlarda, çok sayıda arama kurtarma grubu, STK temsilcileri, itfaiye, polis, jandarma, sağlık personeli, doğal gaz ve elektrik dağıtım firması çalışanları yet aldı. Gün boyu süren ve gerçeği aratmayan tatbikatlar toplam 568 personel ve 108 araç görev aldı.