KÜLTÜR SANAT - 20 Ekim 2024 Pazar 15:52

Ortaçağ’ı Kapadokya’ya taşıdılar

A
A
A
Ortaçağ’ı Kapadokya’ya taşıdılar

Kostüm ve aksesuar üreticilerince Nevşehir’de, ’Orta Çağ Panayırı’ düzenlendi. Panayıra katılanlar; Macaristan’dan gelen sanatçıların Ortaçağ’da kullanılan müzik aletleri ile seslendirdikleri Ortaçağ müziği eşliğinde gönüllerince eğlendi ve dans etti.


Ürgüp ilçesinde ’Orta Çağ’ temalı bir restoranın bulunduğu Bey Sokak’ta gerçekleştirilen etkinlikte, Orta Çağ’da günlük yaşamda kullanılan aksesuar ve giysilerin yanı sıra çeşitli eşyaların sergilendiği bir birinden ilginç stantlar açıldı. Macar sanatçılar da sokakta Ortaçağ aletleri çaldı. Ortaçağ’ı Kapadokya’ya taşıdıklarını söyleyen İşletmeci Muammer Erinal yaptığı açıklamada; "Restoranımız ortaçağ temalı. Bu tema bölgede çok ilgi çekiyor. İnanılmaz bir kitleye ulaştık. Bu eserleri yapan sanatçı arkadaşlarınız burada sergi açıyorlar ve satışlar yapıyorlar. Buraya gelen misafirlerimiz orta çağ havasını tadıyorlar” dedi. Erinal; MacaEistan’dan gelen sanatçıların da Ortaçağ’da kullanılan müzik aletleri ile ortaçağ müziklerini çaldığını söyledi. Tarihe meraklı olduğunu söyleyen Fatma Güçlü de düzenlenen panayırda birbirinden ilginç ve Ortaçağ’dan beri kullanılan şapkaların dikkatini çektiğini söyledi. Güçlü; "Tarihi çok seviyorum. Bu nedenle buradayım. Ayrıca ortaçağ müziği ile birleşince her şey çok güzel oldu” dedi.


Kapadokya tatili için Ürgüp’e gelen Haluk Mert Belhan da; “Ürgüp’ü gezerken bir anda burası karşımıza çıktı. Çok şaşırdık, bu sakağa girmişken arkadaşlarım için hediye alıyorum. Ayrıca televizyonlarda ve filmlerde gördüğümüz ortaçağ aksesuarlarını burada yakından görebiliyoruz” ifadelerini kullandı. Sanatçı Deniz Emek Apaydın ve Selin Yosun Paktunç da; “Ortaçağ’a meraklıyız. Bu nedenle ortaya böyle ürünler çıkartabiliyoruz. Ortaçağ merakımız tarihi ve mitolojiyi sevmemizden kaynaklanıyor. Burada Ortaçağ’a ait birçok ürünü burada bulabilirsiniz. Diziler ve filmlerin verdiği meraktan dolayı çok yoğun ilgi ile karşılaştık” ifadelerini kullandılar.



Ortaçağ’ı Kapadokya’ya taşıdılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Köksal, “Türkiye’de ilk korumacılık Muğla’da başladı” Tarihi Kentler Birliği 2024 yılı Olağan İkinci Meclis Toplantısı Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi ev sahipliğinde 300 Belediye Başkanı ve 500 Meclis üyesinin katıldığı toplantı, Marmaris’te başladı. Başkan Köksal, “Türkiye’de ilk korumacılık Muğla’da başladı” Tarihi Kentler Birliği toplantısında sunum yapan Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, “ ÇEKÜL Vakfı Kurucu Başkanı, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in ifade ettiği ’Biz Türkiye’de korumacılığı 1973’te Muğla’da başlattık, o zamanki yerel yönetim olmasaydı bunu başaramazdık’. Biz bugün Sayın Kerem Ekinci’yle Türkiye’nin ve Muğla’nın koruma tarihini, değerli büyüğümüz, sevgili hocam Oktay Ekinci’nin ’Yaşayan Muğla’ kitabı üzerinden ele alacağız. Değerli hocam Oktay Ekinci kültür varlıklarının, tarihi dokuların korunmasında öncü bir isim ve çok değerli bir meslek büyüğümüzdür. Hayatını kültürel mirasın korunmasına adayan sevgili hocam Oktay Ekinci’yi bir kez daha sevgiyle, saygıyla ve minnetle anıyorum. Oktay Hocam, ‘İnsanın yaşayamadığı bir mekân yaşamaz’ der. Yalnızca fiziksel dokunun korunması değil, önemli olan bu dokunun içinde yaşamın olması ve akmasıdır. Menteşe Karabağlar Yaylası sadece coğrafi bir alan değil, insanın toplumsallığını, dayanışmasını, üretimi yeniden ördüğü müşterek mekândır. Mescitler, kahvehaneler, meydanlar. Her bir buluşma, üretim ve paylaşım alanıdır Karabağlar’da” 25 anıtsal yapı 1974 yılında resmen koruma altına alındı Başkan Köksal, korumaya yönelik ilk resmi girişimlerin 25 adet anıtsal yapının 1974 yılında resmen koruma altına alınmasıyla başladığını belirtti. Koksal, Sivil Mimarlık Örneklerinin Tescili ve Kentsel Sitin Korunmasına Yönelik Kararların cami, mescit, hamam gibi tek yapıların koruma altına alınmasından sonra 1975 - 1979 arasında sivil mimarlık örneklerinin yaşatılmasına, kültür mirasımızın kentsel sit ölçeğinde korunmasına yönelik kararlar alındığını kaydetti. 1979 yılında 178 ev koruma altına alındı Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, 1979 yılında 178 evin, korunması gereken eski eser ve sit sınırlarının belirlendiğini ifade etti. Başkan Köksal, “Ülkenin birçok kentinde sit alanları, eskimiş, köhnemiş, ömrünü doldurmuş, yıkılması ve kaldırılması istenen tarihi doku, o tarihte Muğla’da bir hazine olarak görülüp, sokak eskizleri yapılmış, kentsel tasarım detaylarına, yapı detaylarına (bacalar, cepheler, kat planları, kapılar, tavan süslemeleri) kadar detaylı bir çalışma yapılmış. Oktay hocam hepsini eliyle çizmiş, belgelemiş” dedi. “Karabağlar Yaylası bizim için çok önemli” Başkan Köksal, “Karabağlar Yaylası doğal su sirkülasyonu, doğal su kanalları, irimleri, kesikleri, yayla yolları, içindeki camileri, kahveleri, yurtlarıyla bizim için çok önemli bir alan. Burası ile ilgili 1977 ylında sit kararı alınmış” dedi.
Muğla Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 0 - Galatasaray: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 13. haftasında Galatasaray deplasmanda Bodrum FK ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 13. dakikada Mertens’in sağ taraftan kullandığı serbest vuruşta direkt kaleye yönelen top Gökhan Akkan’dan sekti. Pozisyonun devamında ceza sahası içi sol çaprazından Osimhen’in röveşatasında meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarıya çıktı. 21. dakikada sol taraftan gelişen Bodrum FK atağında Fredy, ceza sahası içi sol çaprazında topla buluştu. Fredy’nin şutunda meşin yuvarlak kaleci Muslera’da kaldı. 36. dakikada sol tarafta aldığı topla Metehan’dan sıyrılıp ceza sahasına kadar giren Ege’nin sol çaprazdan uzak direğe vuruşunda meşin yuvarlak dışarıya gitti. 45. dakikada orta alanda yaşanan mücadelede Ege Bilsel, Lucas Torreira’ya yaptığı faul sonrası ikinci sarı karttan gördüğü kırmızı kartla oyundan ihraç edildi. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, İbrahim Çağlar Uyarcan, Mehmet Kısal Bodrum FK: Gökhan Akkan (Diogo Sousa dk. 29), Üzeyir Ergün, Ondrej Celustka, Arlind Ajeti, Ege Bilsel, Samet Yalçın, Gökdeniz Bayrakdar, Fredy, Taylan Antalyalı, Zdravko Dimitrov, George Puşcaş Yedekler: Kenan Özer, Gabriel Obepka, Pedro Brazao, Ahmet Aslan, Celal Dumanlı, Enes Öğrüce, Yusuf Sertkaya, Oğulcan Başol, Taulant Seferi Teknik Direktör: Volkan Demirel Galatasaray: Fernando Muslera, Metehan Baltacı, Kaan Ayhan, Abdülkerim Bardakcı, Barış Alper Yılmaz, Lucas Torreira, Gabriel Sara, Roland Sallai, Yunus Akgün, Dries Mertens, Victor Osimhen Yedekler: Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Kerem Demirbay, Berkan Kutlu, Hakim Ziyech, Elias Jelert, Victor Nelsson, Yusuf Demir, Michy Batshuayi, Efe Akman Teknik Direktör: Okan Buruk Kırmızı kart: Ege Bilsel (dk. 45) (Bodrum FK) Sarı kart: Samet Yalçın (Bodrum FK), Abdülkerim Bardakcı (Galatasaray)