GÜNDEM - 05 Eylül 2024 Perşembe 16:14

Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Varto’nun sorunları tartışıldı

A
A
A
Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Varto’nun sorunları tartışıldı

Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanlığı, Varto ilçesinin sorunlarını masaya yatırmak üzere dernek lokalinde bir toplantı gerçekleştirdi.


Muş’un Varto Dernekleri Federasyonu (VADEF) bünyesinde kurulan Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği 1966 yılında Varto ilçesinde yaşanan depremle ilgili 58. yıldır çözülmeyen sorunları konuşmak üzere bir toplantı gerçekleştirildi. Depremin yıl dönümü münasebetiyle ilgili olarak bazı etkinliklerin yapıldığını ve bu etkinlikte Vartoluların duyarlı olmadıklarından yakınan dernek yetkilileri, ilginin olmamasından dolayı üzüntülerini dile getirdi.


Yapılan toplantının ve konuşmaların ardında bir açıklama yapan Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yıldırım Beyazgül, “Dernek yönetimi olarak Varto’daki sivil toplum örgütleri ile derneklerimizle, VADEF Genel merkez üyelerimizle, siyasi parti temsilcileri ve üyelerimizle katılımcılarla Varto’da ne yapabiliriz bir danışma kurulu toplantısı yaptık. İlerdeki süreçlerde de bu toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Dernek olarak Varto’nun sorunlarını nasıl daha bir şekilde giderebiliriz. Daha güçlü bir hal alabiliriz. Varto için neler yapabiliriz. Fikir alış verişinde bulunduk. Bu anlamda bize destek veren tüm sivil kuruluşlarına tüm katılımcılara ve Varto halkına selam ve saygılarımı sunuyorum. İyiki geldiler, bize güç kattılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Varto ilçesi iki deprem yaşamış bir ilçedir. Her zaman depremle yüz yüze olan bir ilçedir. Bu anlamda biz dernek olarak deprem paneli yaptık. İki tane deprem uzmanı getirdik burada panel düzenledik. Varto depremini anlatan ‘kafkaf’ isimli deprem filminin gösterimini yaptık. Âmâ ne yazık ki Vartolu vatandaşlarımız sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve üyelerimiz bu konuda ilgisiz kaldılar. Etkinlikten önce iki gün üst üste artçı depremler yaşanmasına rağmen halkımız bu konuda çok duyarsız kaldı. Hâlbuki Varto depremle karşı karşıya kalan bir ilçe o zaman depremle karşı karşıya kalırsak çok geç kalacağız. Bu konuda duyarlı davranıp deprem gerçeğini her zaman dile getirmemiz lazımdır” dedi.


Yaklaşık dört saat süren toplantı, alınan kararla sona erdi.



Varto’yu Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği’nde Varto’nun sorunları tartışıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ramazan Tabyasına ’Atlı Safari turu’ Ardahan’da, yerli ve yabancı turistler son dönemin alternatif turizm seçeneklerinden atlı safariyle tarih ve doğa içinde farklı bir tur deneyimi yaşıyor. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün organize ettiği Doğa Yürüyüşü etkinliği kapsamında, Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, beraberindeki Protokol Üyeleri ve Ardahan Rahvan At Kulübü üyeleriyle birlikte Yıldızlı Dağın zirvesinde bulunan tarihi Ramazan Tabyasına Atlarla yürüyüş düzenledi. Ardahan’da turistler için alternatif turizm seçeneklerinin başında at turu geliyor. Ardahan’ı ziyarete gelen turistler bölgedeki Rahvan At Kulübü aracılığıyla tarih ve doğa içinde atla gezip, farklı deneyim yaşıyor. Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Atlı yürüyüş sonrası tabyalarda incelemede bulunarak, daha sonra beraberindekiler ile birlikte Ay Yıldızın olduğu bölgeye yürüyüş gerçekleştirdi. Vali Çiçek, vatandaşların talepleri doğrultusunda iyileştirme ve boyama çalışmalarına başlanan Ay Yıldız’ın boyama etkinliğine katıldı. Atlı safarinin ardından değerlendirmelerde bulunan Vali Çiçek, Ardahan’ın kış turizminde olduğu gibi yaz turizmi açısından da önemli potansiyele sahip olduğunu belirterek, "Bugün Ardahan’da kırsal turizmin bir parçası olan doğa yürüyüşü ve atlı safari etkinliği konusunda farkındalık oluşturmak için buluştuk. Çalışma arkadaşlarımızla, kurum müdürlerimizle, siyasi parti temsilcilerimizle ve gençlerimizle birlikte Yıldızlı dağın zirvesine atlarla çıkarak, hem spor yaptık hem de zirvedeki tarihi tabyaları görme fırsatı elde ettik. Aynı zamanda Ardahanlı hemşerilerimizle beraber dağın eteğindeki Ay yıldızımızı boyadık. Ramazan tabyası, 1820’li yıllarda dönemin padişahı 2. Mahmut ve sonrasında Sultan Abdulaziz tarafından Rus tehdidine karşı Aziziye Kışlası ile aynı dönemde inşa edilmiş bir tabya. Dolayısıyla bu tarihi varlığı korumak gerekir. Ardahan müthiş bir doğaya sahip, bu tabyamızı da turizme dahil etme gayretindeyiz. İlimiz, kırsal turizm anlamında inanıyorum ki gelecek yıllarda hak ettiği değere kavuşacaktır” diye konuştu. Yürüyüşün ardından zirvede mola veren katılımcılara Ardahan’ın yöresel yiyecek ve içecekleri ikram edildi.
Adana Demirçalı, 1 günde 8 mahallede vatandaşlarla buluştu Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, kırsal mahalleleri ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Mahalle sakinleri ile sohbet eden Başkan Demirçalı, istek ve talepleri dinleyerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, saha çalışma ekibi ile birlikte Yakapınar, Özler, Herekli, Kütüklü, Çatalpınar, Havraniye, Geçitli Cumhuriyet ve Eski Misis mahallelerini ziyaret etti. Demirçalı, yapılacak çalışmaları yerinde planladı, mahalle sakinleri ile fikir alışverişinde bulunarak talep ve önerileri ilk ağızdan dinledi. Ziyaret ettiği tüm mahallelerin imar, yol yapım ve bakım, çok amaçlı sosyal alan, oyun parkı yapım ve düzenleme çalışmaları konusunda halkın taleplerini dinleyen ve ekiplerin çalışma alanlarını yerinde inceleyen Başkan Demirçalı, “Yüreğirli hemşerilerimizin hizmetlerimizle alakalı görüş ve fikirlerini almak, taleplerini ilk ağızdan duymak amacıyla mahalle ziyaretlerimize ara vermeden devam ediyoruz. Bu kapsamda bugün 8 mahallemizi ziyaret ederek mahalle sakinlerimizle bir araya geldik. Vatandaşlarımıza çalışmalarımızı anlatıp dilek ve önerilerini dinledik. Bizi bağrına basan, her gittiğimiz yerde büyük bir heyecanla karşılayan tüm hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kırsal bölgelerdeki mahallelerimize sağladığımız hizmetler artarak devam edecek” şeklinde konuştu. Başkan Demirçalı’nın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren mahalle sakinleri ise yapılan çalışmalar ve hizmetleri için teşekkür etti.
Düzce Yolcuya kask takmadı: "Ben alo dediğim zaman 10 tane kask gelir" Düzce’de polis ekipleri, motosiklet sürücüleri üzerinde denetim yaptı. Kendisi kask takan, yolcusunda kask olmayan sürücü, "Ben alo dediğim zaman 10 tane kask gelir, bana yazma ceza" demesine rağmen cezadan kurtulamadı. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şehir merkezinde motosiklet sürücüleri üzerinde denetim ve uygulama gerçekleştirdi. Bahçeşehir Bağlantı Yolu üzerinde bulunan uygulama yapan ekipler, motosiklet sürücülerinin kurallara uyup uymadığını kontrol ederek kask denetimi gerçekleştirdi. Polisle tartışması kurtaramadı Arkasında yolcuyla birlikte trafiğe çıkan motosiklet sürücüsü, kendisi kasklı olmasına rağmen arkasındaki yolcuda kask olmaması sebebiyle durduruldu. Kasksız yakalanan sürücü, "Bana cezayı yazma. Ben, alo dediğim zaman 10 tane kask gelir” diyerek polis ekibiyle tartıştı. Polis ekibi ise, "Emir mi veriyorsun? Şoförsen bunları bileceksin. Konuşma tarzın emir verir şekilde. Bize sesini yükseltme, saygılı ol, biz de sana saygılı olalım” diye cevap verdi. Sürücüye kasksız yolcu taşıdığı için 691 TL cezai işlem uygulandı. Polis ekiplerinin uygulaması sırasında bazı sürücüler, araçların arasından ilerleyerek uygulamadan kurtulmaya çalıştı. Ancak ekipler, araçları arasından uygulamadan kurtulmaya çalışan sürücüleri de fark ederek, durdurdu. Aile boyu motorla seyahat polise takıldı Uygulama sırasında baba, anne ve çocuğun birlikte bindikleri motosiklette durduruldu. Durdurulan motosikletteki anne ve çocuğun kask takmaması sebebiyle sürücüye 691 TL cezai işlem uygulandı. Ayrıca gün içinde yapılan uygulamada 107 motosiklet sorgusu yapılırken, 7 motosiklet trafikten men edildi. Kurallara uymayan sürücülere toplam 224 bin TL ceza yazıldı. (SA-RFK
Eskişehir Trafik kazalarında yaşanan hasar ve değer kaybıyla ilgili bu detaya dikkat edilmeli Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Dokuzlar, "Trafik kazalarında hasar ve değer kaybı zorunlu trafik sigorta şirketi tarafından ödenmektedir” dedi. Eyüp Dokuzlar, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında, "Sigorta Ve Özel Emeklilik Düzenleme Ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) Ankara’da 28’nci Tüketici Konseyi’nde yaptığı sunuma göre; sürücülerin araçlarına ilişkin zorunlu mali trafik sigortası, trafik kazalarında mağduriyetin önlenmesi adına tüm araç sahiplerinin trafik sigortalarını yaptırmaları zorunludur. 2024 yılı zorunlu trafik sigortası maddi teminat limiti (araç onarım ve değer kaybı) 200 bin TL. Bedeni teminat limiti ise 1 milyon 800 bin TL. Trafik kazalarında oluşabilecek zararların ödenmesi amacıyla sürücülerin ve dolayısıyla tüketicilerin zorunlu mali trafik sigortasını yaptırması gereklidir" şeklinde konuştu. "Kaza sonrası tazminatın talebi için hukuki bir sürece gerek yoktur" Mevcut durumda araç bedellerindeki artış nedeniyle zorunlu mali trafik sigortasındaki maddi teminat limitlerin yetersiz kalma ihtimaline karşı zararın tamamının karşılanabilmesi adına ihtiyari mali mesuliyet poliçeleri ile ek teminat limitinin de alınabileceğini kaydeden Dokuzlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Trafik kazaları sonrası tüketicilere bir şekilde ulaşan ’hasar aracıları’ konusunda tüketicilerin temkinli ve tedbirli yaklaşması önemlidir. Kaza sonrası tazminatın talebi için hukuki bir sürece gerek yoktur. Hak sahiplerinin sigorta şirketine başvurusu sonrası mevzuatı Sigorta Ve Özel Emeklilik Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde hasar ödeme süreçleri yürütülmektedir. Başvurunun doğrudan hak sahibi tarafından yapılması ile hasar aracıları tarafından yapılması arasında bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla talebin öncelikle sigorta şirketine iletilmesi, uyuşmazlık durumunda ise yargı yollarına başvurulması vatandaşlarımızın tazminata daha hızlı ulaşabilmeleri için önemlidir."
Denizli Merkezefendi’de enstrüman kurslarında kayıtlar başladı Merkezefendi Belediyesi’nin ücretsiz olarak düzenlediği enstrüman kurslarında yeni dönem kayıtları başladı. Piyano, keman, çello, perküsyon, bateri, bağlama, gitar, bas gitar, klarnet ve şan branşlarından oluşan enstrüman kurslarında kayıtlar başladı. On farklı branşta düzenlenecek olan kurslara 8 ila 50 yaş aralığındaki Merkezefendililer başvurabilecek. Bire bir olarak verilecek eğitimlere katılım kontenjanla sınırlıdır. Branşlarında uzman eğitmenler tarafından Merkezefendi Belediyesi Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak verilecek kurslara başvurular Merkezefendi Mahallesi Çam Sokak no:11/A bulunan kurs merkezinden yapılacaktır. Kurs kayıtları başlamış olup, başvurular 20 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek. “On farklı branşta eğitim alabilecekler” Sanata saygılı müzisyen yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Merkezefendi Belediyesi olarak ilçemizdeki vatandaşlarımıza sanattan kültüre, spordan eğitime birçok alanda kurs veriyoruz. Kursiyerlerimize istediği branşta eğitim alma imkanı sağlıyoruz. Amatör veya profesyonel müzik yapmak isteyen öğrencilerimize müzik eğitimleri branşlarında uzman eğitmenler tarafından verilecek. Yeni dönemde de kurslarımızın yoğun ilgi göreceğini düşünüyorum. Müziğe ve enstrümana ilgi duyan tüm sanatseverleri kurslarımıza bekliyoruz” dedi.