EKONOMİ - 18 Ekim 2024 Cuma 09:37

Varto’da ‘En İyi Peynir Yarışması’ ve ‘Tarımsal Ürün Sergisi’’ düzenlendi

A
A
A
Varto’da ‘En İyi Peynir Yarışması’ ve ‘Tarımsal Ürün Sergisi’’ düzenlendi

Muş’un Varto ilçesindeki kadın çiftçiler arasında ‘En İyi Peynir Yarışması’ ve ‘Tarımsal Ürün Sergisi’’ etkinliği düzenlendi.


3 köyün katılımıyla düzenlenen ‘En İyi Peynir Yarışması’, Varto Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün spor salonunda yapıldı. Öğretim üyesi Onur Şahin’in paydaşlığında gerçekleştirilen yarışmada, jüri üyeleri tarafından peynirlerin tadı, kokusu ve görünüşü ile peynirlerin laboratuvar analiz sonuçları dikkate alınarak değerlendirme yapıldı. Yarışmada büyükbaş dalında birinciliği Mayperoz Han, ikinciliği Esra Sağlam ve üçüncülüğü ise Müstesna Arslan aldı. Küçükbaş dalında ise birinciliği Melike Özkan, ikinciliği Bediha Akyol, üçüncülüğü ise Şadiye Aykan aldı.


Burada konuşan Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, “Muş ilimiz hayvansal ve tarımsal alanda potansiyeli yüksek olan bir ilimizdir. 357 bin alan tarım arazisi 357 bin hektar üzerinde çayır mera alanı, bunun yanın dada su alanı olan illerden biriyiz. İki tane büyük barajımız var. Bunun yanında göletlerimiz vardır. Özellikle Hamurpet göllerimizle ilgili çalışmalarımız var. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan için de iyi bir yere sahibiz. Bir milyon elli baş küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Bunun yanında katma değeri yüksek olan ürünler de bizim için çok önemlidir. Özellikle Alparslan-2 Barajı işletmesi yapıldıktan sonra çevresinde bulunan köylerimizin hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmesi için kadın çiftçilerimizin katılımıyla bu tür projeler yapılmaktadır. Bu projelerden biri de hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütlerimiz için peynir çeşitleri üreterek kamuoyuna göstermek ve katma değerle değerlendirmek için bu proje gerçekleştirildi. Yarışmacıların hangi kalitede ürün ürettiklerini bu yarışmada değerlendirmekteyiz” dedi.


Alparslan-2 Barajı’nı işleten firmanın çalışanı Abdulkadir Sarı ise geçen sene Akpınar köyünde yaptıkları yarışmayı bu sene biraz daha geliştirdiklerini belirterek, “Buradaki amacımız, kadınlarımızı üretici olarak desteklemek ve ev ekonomisine destek olmalarını teşvik etmektir. Barajdan etkilenen üç köyümüzden 24 yarışmacı katıldı. Bu yarışmada devlet kurumları destekleri ile kendi alanında uzman olan jüri üyelerimizle belirlenen birinciye 150 bin TL, ikinci yarışmacımıza 125 bin TL, üçüncü yarışmacımıza 100 bin TL ahır iyileştirme ödülü verilecektir” diye konuştu.


Varto Gençlik ve Spor Müdürü Murad Aktaş ise ilçede böyle bir yarışmanın yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, yarışmaya katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.


Yarışmanın ardından her üç köyünden üretilen hayvansal ve bitkisel ürünlerin yanı sıra el işi ürünlerin sergilendiği stantlar gezilerek protokol tarafından mayalanmış peynir kesildi.



Varto’da ‘En İyi Peynir Yarışması’ ve ‘Tarımsal Ürün Sergisi’’ düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da uyuşturucu operasyonları: 8 gözaltı İstanbul’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 8 şüpheli yakalandı, 500 kilo sıvı ve katı narkotik madde ele geçirildi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti” suçuyla ilgili şüphelilerin yakalanması ve suçların önlenmesine yönelik, Büyükçekmece, Esenyurt, Başakşehir ve Kadıköy ilçelerinde bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Yürütülen soruşturma çerçevesinde belirlenen adreslere yönelik 12 ila 16 Ekim tarihlerinde düzenlenen operasyonlarda 6’sı yabancı uyruklu 8 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Tespit edilen adreslerde yapılan aramalarda ise İran ve Balkan rotası üzerinden yurda sokulan 181 kilo 100 gram sıvı metamfetamin, 41 kilo 500 gram katı metamfetamin, 282 kilo skunk, 2 hassas terazi, uyuşturucu çoğaltımında kullanılan çok sayıda materyaller ile 165 bin 835 lira, 18 bin 874 dolar ve 6 bin 15 avro ele geçirildi. Altısı yabancı 8 kişi tutuklandı Toplam 504 kilo 600 gram katı ve sıvı narkotik maddeye el konulurken, 8 şüpheli emniyete götürüldü. Polisteki ifade işlemlerinden sonra mahkemeye çıkarılan uyuşturucu tacirleri, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiği açıklandı. Petrol dolu bidonlarda uyuşturucu Balkan ve İran rotasını kullanan uyuşturucu kartellerinin çalışma metotları da deşifre oldu. Skunk maddelerinin Arnavutluk ve Sırbistan’dan yurda getirildiği anlaşılırken, metamfetaminlerin ise İran’dan içi petrol dolu bidonlarla ülkeye geçirildiği ve İstanbul’un kırsal bölgesinde ayrıştırılarak katı ve sıvı uyuşturucu haline getirildiği öğrenildi.
Osmaniye Depremzede esnaf, kendi yaptığı 3 metrekarelik kulübede mesleğini sürdürüyor Osmaniye’de 54 yıllık iş yeri depremde yıkılan 75 yaşındaki Sabri Yıldırım, kendi imkanlarıyla yaptığı 3 metrekarelik kulübesinde ayakkabıcılık mesleğine devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen Osmaniye’de, 12 yaşında başladığı ayakkabıcılık mesleğine kalfa olduktan sonra 54 yıldır aynı iş yerinde kiracı olarak devam Sabri Yıldırım’ın depremde iş yeri yıkıldı. İş yeri yıkıldıktan sonra yerine koyulan konteynerin kirasını yüksek bulan Yıldırım, kendi imkanlarıyla yaptığı 3 metrekarelik ahşap dükkanında mesleğini sürdürüyor. Ayakkabı ve çanta tamirinin yanı sıra ayakkabı imalatı da yapan Yıldırım, mesleğin Osmaniye’deki son temsilcilerinden. Depremde iş yerinin yıkıldığını, kiraların da yüksek olmasından dolayı kendi imkanlarıyla ahşap kulübe yaptığını söyleyen Sabri Yıldırım, "İlkokulu bitirdim, 12 yaşından beri bir ustanın yanında çalıştım. Tek ustanın yanında çalıştım orada bu adam hakiki bir çizmeciydi körüklü çizme yapardı. Biz de ondan güzel bir sanat öğrendik. Kalfa olduktan sonra bir dükkan açtım. 54 yıldır aynı dükkanda çalışıyordum. Deprem olduktan sonra buralar yıkılınca bizim dükkan sahiplerimiz, bir baraka koydular ve yüksek bir fiyat istediler. Biz de bunu kaldıramayacağımızı söyledik. Ben geldim, bir baraka yaptım kendi imkanlarımla, 3 metrekare içerisinde ayakkabı yapıyorum, sökük yapıyorum, çanta yapıyorum. Ayakkabıyı sıfırdan kendim yapıyorum. Zaten benden başka da ayakkabı yapan kişi kalmadı. Osmaniye’de son usta benim" dedi.