GÜNDEM - 12 Ocak 2024 Cuma 14:53

Muş’ta kahvehaneler kütüphaneye döndü

A
A
A
Muş’ta kahvehaneler kütüphaneye döndü

MUŞ (İHA) – Muş’un Hasköy Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile ilçede herkese kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için "Közde Çay Elde Kitap" projesi başlatıldı.


Muş’un Hasköy ilçesinde saat 11.11’de "Közde Çay Elde Kitap" projesi çerçevesinde ev, kahvehane, kurum ve okullarda kitap okuma etkinliği düzenleniyor. "Közde Çay Elde Kitap" projesi ile ilçede vatandaşından esnafına, öğrencisinden bürokrasisine kadar herkes kitap okuyor. Vatandaşa kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve sevdirmek amacıyla başlatılan projeye ilçe halkı yoğun ilgi gösteriyor. Proje çerçevesinde oluşturulan ekip, kahvehanelere ve kurumlara kitap dağıttı. Vatandaş ile öğrenciler, haftanın belirli günleri saat 11.11’de evde, okulda, kahvehanede ve kurumlarda kitap okunuyor. İlçede kahvehanelerde vatandaşlar bir yandan çaylarını yudumlarken bir yandan ise kitap okuyor.


Anadolu Lisesindeki kütüphanede öğrencilerle bir araya gelerek kitap okuyan Hasköy Kaymakamı Mücahit Öztürk, ‘Közde Çay, Elde Kitap’ projesi kapsamında okulda öğrencilerle kitap okuduklarını ifade ederek, "Aynı saatte bütün kahvehanelerimizde, evlerimizde, kamu kurum ve kuruluşlarımızda eş zamanlı olmak üzere bir kitap okuma etkinliği planladık ve okuma saati gerçekleştirdik. İlçede köz çayına olan alışkanlığı kitap okumaya da taşımayı amaçladık. Buradaki amacımız aslında bu projenin isminden de anlaşıldığı gibi közde çay alışkanlığını yani ilçemizin çaya olan tiryakiliğini biz kitaba da taşımak istiyoruz. Bu manada projemize böyle bir isim verdik. Projemizde genel manada daha çok okuyan bir Hasköy ve okuduğunu daha iyi anlayarak derslerinde daha başarılı olan öğrenciler hedefliyoruz. İlçemizin ciddi bir manada çay alışkanlığı var ve közde çayı meşhur. Biz eğitim öğretimi hayatımızın dışına, sokağa, evlere taşımak istiyoruz. İlçemizde kitap okuma alışkanlığı, kitap okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Bu şekilde ilçemizin eğitim kalitesinin artacağını düşünüyoruz" dedi.


Daha çok okuyan, okuduğunu daha iyi anlayan bir Hasköy hedeflediklerini belirten Öztürk, "Okuduğunu anlayan bir öğrencinin her derste başarılı olacağına düşünüyorum. Bu manada projemizin ilçemize, öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. İnşallah güzel hedeflerimiz var, güzel sonuçlar alacağız. Daha çok okuyan, okuduğunu daha iyi anlayan bir Hasköy hedefliyoruz. İnşallah bu minvalde hareket edeceğiz" dedi.


Vatandaşların uygulamadan memnun olduğunu söyleyen kahvehane işletmecisi Ali Uslu ise kahvehaneye bırakılan kitapların vatandaşlar tarafından okunduğunu söyleyerek, "Müşterilerimiz hem kitap okuyup hem de çay içiyorlar. Burada hem köz çayının tadına varıyorlar hem kitap okuyorlar. Milletimiz bu uygulamandan memnun. Kaymakamımıza teşekkür ederim. Allah ondan razı olsun” şeklinde konuştu.


Kahvehanede kitap okuyan Fatih Bingöl de, bu uygulamanın hayata geçirilmesinden çok memnun kaldığını söyleyerek, "Kitabımı ve köz çayımı aldım, arkadaşlarımla kitap okuduk. Çok hoşumuza gitti. Kıştan dolayı bizim arkadaşlarımız, amcalarımız, büyüklerimiz boş olduklarından dolayı kahveye gelip köz çayının yanında kitaplarını okuyorlar. Devletimize minnettarız, çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.


Hasköy Said Nursi İmam Hatip Ortaokulunda projenin tanıtım yüzü olan öğrencilerden Hayrünisa Özsözlü de, kahvehanede kitap okuyarak vatandaşları teşvik ettiğini ifade ederek, “Ben bu projenin tanıtım yüzüyüm. Arkadaşlarımla beraber evleri ve kahvehaneleri gezerek kitap okuyoruz. Vatandaşlarımıza tanıtıyoruz” dedi.



Muş’ta kahvehaneler kütüphaneye döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak Üniversitesinden 1 ayda 1000 kitap Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencileri, son sınıf bitirme projeleri kapsamında hazırladıkları "1 Ayda 1000 Kitap" sosyal sorumluluk kampanyası ile anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bir ay içerisinde bin adet kitap toplamayı başaran ekip, Uşak Belediyesi ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmayla kitapları ilkokul öğrencilerinin kütüphanesine bağışladı. Ardından Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçerek proje için lojistik destek isteyen öğrenciler, belediye yetkililerinden olumlu yanıt aldı. Ortaklaşa olarak yürütülen proje kapsamında, daha önceden Uşak Belediyesi’ne kütüphaneleri için kitap bağışı talebinde bulunan TOKİ İlkokulu ile görüşme sağlandı. Gerekli görüşmeler tamamlandıktan sonra öğrencilerin ve Belediye yetkililerinin katılımıyla düzenlenen renkli etkinlikte; hem ilkokul hem de ortaokul kısmındaki öğrencilerin yararlanabileceği geniş kütüphaneye projeyle toplanan bin adet kitap bağışı gerçekleşti. Raflar tek tek doldu “Gelecek Sayfada” projesini başlatan İletişim Fakültesi öğrencileri ve belediye ekipleri okul yönetiminin de desteğiyle her biri ayrı bir dünyanın kapılarını aralayan bin kitabı tek tekraflardaki yerleriyle buluşturdu. Tamamı bağış olarak elde edilen, 7-18 yaş arası tüm çocuk ve gençlere hitap eden kitaplar; roman ve öyküler, çocuk hikâyeleri, yabancı dil eğitim kitapları, gençlik kitapları ve çeşitli kaynak kitaplardan oluşuyor. Bu kitapların bağışlanmasıyla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okuma alışkanlıklarının geliştirilmesi, bilgiye erişiminin kolaylaştırılması ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanması hedefleniyor. Öte yandan etkinlikte Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Belediye Kütüphanesinden 150 kitapda TOKİ İlkokuluna bağışlanarak öğrencilere armağan edildi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü yetkilileri Uşak Belediyesi’ne kitap desteği için başvuran okullara destek olmaya devam edeceklerini belirtti.