EĞİTİM - 15 Ekim 2024 Salı 16:11

Muş’ta "El Ele Güvenli Geleceğe" projesi kapsamında bilgilendirme standı kuruldu

A
A
A
Muş’ta "El Ele Güvenli Geleceğe" projesi kapsamında bilgilendirme standı kuruldu

Muş Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından "El Ele Güvenli Geleceğe" projesi kapsamında açılan stantta bin 343 öğrenci bilgilendirildi.


Emniyet Müdürlüğünün birçok biriminde görevli ekipleri, MAUN’da stant açtı.


Düzenlenen etkinlikte, Terör, Güvenlik, Asayiş, Toplum Destekli ve Narkotik Şube Müdürlüğü personelleri öğrencilere, dolandırıcılık, terör, siber suçlar, sosyal medya kullanımı, bağımlılık ve KADES hakkında çeşitli bilgiler verdi.


Öğrencilere defter, tükenmez kalem, broşür, bez çanta, uçlu kalem, silgi seti ve grafik resim tekniği ile hazırlanan kişiye özel isim yazılı kaligrafi kâğıtları hediye edildi. Etkinlikte toplamda bin 343 öğrenciye ulaşıldı.


İl Emniyet Müdürlüğü tarafından okullarında bilgilendirme standı kurulduğunu söyleyen Tarih bölümü öğrencisi Haris İğneci, “Biz de bu standı ziyaret ettik. Güvenliğimizle ilgili biz de bilgilendirmeler yapıldı. Yaşayacağımız herhangi bir olayda polis ekiplerine nasıl ulaşacağız? Onlarla nasıl iletişim kuracağız? Nasıl görüşeceğiz gibi çeşitli bilgilendirme yapıldı. Bu da bizim için oldukça faydalı oldu. Özellikle zararlı, içerik üreticileri gibi bunlara daha dikkatli olacağız. Sosyal medya dolandırıcılarına karşı daha dikkatli olacağız. Aynı zamanda burada bir abilerimiz bize yardımcı oldular gerçekten. Bizi bilgilendirdiler. Gerçekten hani güzel şeyler yaptılar. Sanatı farklı gençleri standa çekmek için güzel şeyler yaptılar. Çok memnun kaldık. Daha önce başımıza gelen kötü olaylar oldu. Bir daha başımıza gelen bir daha yaşamaması için güzel adımlar atılıyor. Yani gerçekten memnun kaldık. Herhangi bir olay esnasında nasıl davranacağınız konusunda nasıl bilgiler verdiler” şeklinde konuştu.


Bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında kurulan stantların gereken bir şey olduğunu söyleyen MAUN Fen-Edebiyat Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi Hanım Okta, “Zaten üniversiteye katıldığımızda gerek yeni katıldığımızda gerek bu süreçte arkadaş ortamları, faaliyetler adı altında çok farklı yerlere çekilebiliyor. Özellikle terörle mücadele kapsamında bu bilgilendirilmenin yapılması çok iyi bir şey. Çok teşekkür ediyorum. Dolandırıcılar karşılığı ilgilendirdiler. Hiç bilgilendirirken siber suçlar hakkında, dolandırıcılık ve bir de toplumsal olarak örgüt planlı bilgilendirmeler yapıldı. Bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamında bilgilendirdiler. Kafamızda soru işareti olan ya da bilmediğimiz tam oturmayan yerleri çok detaylı bir şekilde bize anlattılar. Yani kafamızdaki bütün soru işaretlerini giderdiler. Kadına şiddete yönelik KADES uygulaması hakkında da bilgilendirme yapıldı. Ne kadar hızlı bir şekilde bize ulaşabileceklerini anlatarak bizi güvende hissettirdiler” dedi.



Muş’ta "El Ele Güvenli Geleceğe" projesi kapsamında bilgilendirme standı kuruldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit: "İsrail’in Türkiye’ye saldırmasının imkanı yok" 7. Kayseri Kitap Fuarı’na katılan Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit, Ortadoğu’daki son gelişmeleri değerlendirerek; "Diyorlar ki; ’İsrail Türkiye’ye saldıracak’. Bunun imkanı yok. İsrail’in aklını peynir ekmekle yemesi lazım" dedi. 7. Kayseri Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle buluşan Araştırmacı Yazar Ertan Özyiğit ile Stratejist Abdullah Çiftçi, Ortadoğu’daki gelişmeleri yorumladı. İsrail’in Türkiye ile savaşacak potansiyelinin ve cesaretinin olmadığını aktaran Çiftçi; "Ortadoğu’da büyük bir savaş çıkmaz, risk var ama çıkmaz. Türk Devleti de 15 Temmuz’dan sonra zaten bu günlere adım adım hazırlandı. Türkiye daha dün akşam 190 araçlık Suriye’nin kuzeyine takviye yaptı. Türkiye, balistik füze denemesi için Somali ile anlaştı. Bizler; Türkiye’nin askeri potansiyelini göremiyoruz, dışarıda büyük işler var. Türkiye büyük bir ülke. Askeri olarak İsrail’in Türkiye ile savaşacak kapasitesi de potansiyeli de yok. Cesaret edemez zaten. Örgütlerle savaşabilir" dedi. "İsrail’in aklını peynir ekmekle yemesi lazım" Türk Ordusu’nun bölgedeki bütün ülkelerle savaşabilecek güçte olduğunun altını çizen Ertan Özyiğit ise; "Öyle bir ordu düşünün ki dünyadaki ilk 6’ya giren büyük ordulardan bir tanesiyiz. İran İsrail ile birleşse, Suriye ve Irak’ı da koy ekstradan Yunanistan’ı da koy Türk ordusu hepsiyle savaşır. Tek bir şartla; İsrail nükleer silah kullanmadığı sürece. Diyorlar ki; ’İsrail Türkiye’ye saldıracak’. Bunun imkanı yok. İsrail’in aklını peynir ekmekle yemesi lazım. Böyle bir saldırı olursa da ’mış’ gibi olur. Aynı Irak, İran’a yapıldığı gibi. İran ile İsrail’in bir savaşı da mümkün değil bu arada. Buradaki savaşlar şunun üzerine kurulu; Pasifik’teki savaşı durdurmak için buradaki savaşa ihtiyacı var İngilizlerin, benim denklemime göre. Böyle çatışmalarla daha da karşılaşacağız" ifadelerini kullandı. Söyleşide ayrıca Ertan Özyiğit ile Abdullah Çiftçi, vatandaşların sorularını da yanıtladı.
Ordu Öğrencilerden gerçeği aratmayan deprem ve yangın tatbikatı Ordu’nun Aybastı ilçesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı sivil savunma uzmanları eşliğinde deprem ve yangın tatbikatları gerçekleştirildi. Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne bağlı pansiyonunda öğrencilerin ve personelin acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla gerçeğini aratmayan tatbikat düzenlendi. Tatbikatta ilk olarak öğrencilere deprem ve yangın anında yapılması gerekenler anlatıldı. Siren sesinin duyulmasıyla öğrencilerin, binayı kısa süre içerisinde izdihama yol açmadan boşaltmaları sağlandı. Deprem, yangın tatbikatı esnasında binadan çıkamayan bazı öğrenciler ise arkadaşlarının yardımıyla kurtarıldı. “Gerçekleştirilen tatbikatlar öğrencilerimiz açısından önem taşıyor” Tatbikatı değerlendiren Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İdris Arpacı, “Okulumuz pansiyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz sivil savunma uzmanları eşliğinde deprem ve yangın tatbikatları başarıyla gerçekleştirdik. Okulumuzda yapılan tatbikatlar, öğrencilerin ve personelin acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını sağlamak amacıyla düzenlendi. Bu eğitimler sırasında, yangın anında tahliye, deprem sırasında güvenli alanlara yönlendirilme ve olabilecek tehlikelere karşı alınacak önlemler detaylı bir şekilde uygulamalı olarak gösterildi. Gerçekleştirilen tatbikatlar, öğrencilerin bilinçlenmesi ve afet anında nasıl davranacaklarını öğrenmeleri açısından büyük önem taşıyor. İlçemiz genelinde gerçekleştirilen bu çalışmalar, gelecekte yaşanabilecek acil durumlarda can güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli adımlar arasında yer alıyor” dedi. Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki düzenlenen etkinlikte doğal afetler konusuna da dikkat çekildi.
Mardin Mardin’de restorasyonu tamamlanan 400 yıllık Süryani Çarşısı açıldı Mardin’in Dargeçit ilçesinde Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan 400 yıllık Süryani Çarşısı’nın açılışı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve koordinesinde, Valilik, Kaymakamlık, Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile bağlı kurumların katkılarıyla hayata geçirilen "Dargeçit Sokak Sağlıklaştırma Projesi" tamamlandı. Proje kapsamında sokak sağlıklaştırması ve restorasyonu tamamlanan tarihi çarşı açıldı. Valisi Tuncay Akkoyun, devletin güçlü iradesi ve verdiği büyük desteklerle Dargeçit ilçesinin günden güne geliştiğini, en önemlisi de vatandaşların artık doğduğu, büyüdüğü bu toprakları terk etmemesi, burada çalışıyor, burada yaşadığını, üretmeye, yaşamaya devam ederken de, tarihi eserler ve kültürel mirasına sahip çıkmaya devam ettiğini söyledi. Sokak Sağlıklaştırma Projesiyle sadece fiziksel bir dönüşüm değil, ilçede yüzyıllardır var olan ticaret, esnaflık ve bununla beraber dayanışma ve paylaşma kültürünü temsil eden, ahilik geleneğinin daha da gelişeceğine yürekten inandığını belirten Akkoyun, "Bu proje, aynı zamanda ilçemizdeki sosyal yaşamı da canlandırıp; ticaretin ve turizmin hareketlenmesine, iş imkanlarının artmasına, dolayısıyla da Dargeçitlilerin refahının artmasına zemin hazırlayacaktır. Proje ve uygulamalarındaki gayemiz, Dargeçit’in tarihi ve kültürel değerlerini muhafaza edip gelecek nesillere aktararak, Dargeçitli çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm hemşehrilerimize daha güzel bir yaşam alanı sunmaktır” dedi. Dargeçit Tarihi Eski Çarşısı’nda, Safa Caddesi, Kılıç Sokak, Demokrasi Sokak, Kilise Sokak’tan oluşan yaklaşık 600 metre uzunluğundaki alan içerisinde, çalışmalar yapıldığına değinen Vali Akkoyun, "Demokrasi Sokak’ta, toplam 62 adet dükkânın restorasyon ve onarım çalışmaları tamamlanıp, 8 adet betonarme yapının yıkımı yapılarak, tescilli dükkânların kemerleri ve üst örtü tonozları restore edilerek, yalıtım, altyapı ve aydınlatma işlemleri tamamlamıştır. Üst çarşı kısmında, vatandaşın özel mülkiyetinde bulunan tescilsiz 15 konutun oluşturduğu sokakta da, iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Kilise sokak, Kılıç Sokak, Zambak Sokak, Eğitim Sokak ve Safa Caddesi’nde ise parke döşemeleri, genel sıva-boya çalışmaları ve aydınlatma işlemleri tamamlanmıştır” diye konuştu. Açılışa, Dargeçit Kaymakamı Muhammed Enes İpek, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan ve vatandaşlar katıldı.
Ankara Emine Erdoğan: "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın, imece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kadın çiftçilere, "Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım" çağrısında bulundu. Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen "Toprağa İz Bırakan Kadınlar" programına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dört bir yanından kadın çiftçilerle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Emine Erdoğan, Anadolu topraklarının bereketine dikkati çekti. Avrupa kıtasının tamamında 13 bin çeşit bitki türü varken, Türkiye’de 12 bin çeşit bitki yetiştiğine işaret eden Emine Erdoğan, "Coğrafyamızın bu zenginliği bir ayrıcalık olduğu kadar, onu korumak, hepimiz için mühim bir sorumluluk" dedi. Kadınla toprak arasında emeğe dayalı uzun bir geçmiş olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, "Anadolu toprağı nasıl bereketliyse, Anadolu kadını da çalışkandır, üretkendir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda üretiminin yarıdan fazlası kadınların ellerinde gerçekleşiyor. Sizler, bir yandan vatanınızı doyurarak milletimize analık yapıyor diğer yandan henüz doğmamış evlatlarımızın hakkını gözetiyorsunuz" diye konuştu. "2017’den beri bin 537 çeşit ata tohumunu gen bankalarımızda koruma altına aldık" Emine Erdoğan, Ata Tohumu Projesi’nde de kadın çiftçilerin önemine değinerek, "Sandıklarınızda, kilerlerinizde, yıllarca sakladığınız ata tohumları sahip olduğunuz ferasetin, deneyimin ve ileri görüşlülüğün bir ispatıdır. Sizlerle birlikte 2017’den beri bin 537 çeşit ata tohumunu gen bankalarımızda koruma altına aldık. 37 adet yerel çeşit coğrafi işaretle tescillendi" bilgisini verdi. Sürdürülebilir tarımın yerel çeşitlerin üretimine bağlı olduğuna da dikkati çeken Emine Erdoğan, "Böylelikle, yerel tarım kadar, yerel mutfak ve yerel kültür de ayakta kalır. Biyoçeşitlilik korunur. Yerel tarımın iklim değişikliği ile mücadelede çok önemli bir yeri var. O nedenle tarım faaliyetlerimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz çok acil bir meseledir" ifadelerini kullandı. Kuraklığın, dünyanın en önemli sorunlarından biriyken tatlı suyun yüzde 70’inden fazlasının tarımsal sulamada kullanıldığına dikkati çeken Emine Erdoğan, "Hızlı bir şekilde su tüketimini azaltan sulama sistemlerine geçmeli ve doğanın tüm kaynaklarını koruma gayretinde olmalıyız" değerlendirmesini yaptı. Emine Erdoğan, gıda kaybının da dünyanın çözüm bekleyen başka bir ortak konusu olduğunu belirterek, israf edilen her gıdanın onu üretmek için harcanan enerji, su ve iş gücünün de israfı demek olduğunu vurguladı. "Doğru tarım uygulamalarıyla tabiata ihtiyaç duyduğu şifayı vereceğiz" Mahsulün büyük emekle sofraya geldiğini ifade eden Emine Erdoğan, şunları söyledi: "O yüzden tarlada, hasatta, nakliyede ve depolamada gıda kaybını önleyecek kalıcı çözümler üreteceğiniz kanaatindeyim. Bu noktada, aile çiftçiliği de hem iklim değişikliği ile mücadelede hem de sürdürülebilir tarımda önemli bir güçtür, tarımsal bilgi ve deneyimin hafıza merkezidir. Bilhassa gençlerimizi bu mirasa sahip çıkmaya teşvik edelim. Tarımın en büyük zenginlik olduğu dünyamızda el birliğiyle kırsalı gençler için fırsatlarla dolu bir alana dönüştürelim. İnanıyorum ki biz yerel ve bölgesel üretime sahip çıktıkça hem geleceğimizi koruyacağız hem de kırsalımızı kalkındıracağız. Doğru tarım uygulamalarıyla tabiata ihtiyaç duyduğu şifayı vereceğiz." Emine Erdoğan, Hazreti Muhammed’in, "Kimin tarlası varsa onu eksin. Kendisi ekmezse din kardeşine ektirsin" hadisini hatırlatarak kadın çiftçilere şöyle seslendi: "Bir verip bin aldığımız toprağın, üzerimizde hakkı vardır. Bu hakkı, onu ekerek, koruyarak, zehirli maddelerden uzak tutarak teslim edebiliriz. Bu hususta sizlerden çok şey beklediğimi ifade etmek istiyorum. Gelin sizler bu konuda öncü olun. Ekilmemiş tek bir karış toprağımız kalmasın. İmece kültürümüzü burada da yürürlüğe koyalım. El birliğiyle ekelim, el birliğiyle toplayalım." Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde oluşan organik atıklar kompost gübreye dönüştürülüyor Toprağa yalnızca karın doyuracak ürünü değil, geleceğin de ekildiğinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Emine Erdoğan, özellikle kompost gübreye önem verilmesini istedi. Emine Erdoğan, "Kompost gübre toprağı zenginleştirir, su tutma kapasitesini artırır, üzerinde yetişen bitkiler için de şifadır. Oysa, kimyasal gübreler, zirai ilaçlar, toprağı yorar, küstürür. Mesela, biz Külliye’de oluşan organik atıklarımızı kompost gübreye dönüştürüyor ve park-bahçe faaliyetlerimizde kullanıyoruz. Bahçede gördüğünüz bütün bitkiler kompost gübre ile beslenip serpiliyor. Böylece kimyasal gübrenin toprakta birikmesini, derinlere sızarak yeraltı sularına karışmasını ve gaz halinde havayı kirletmesini de engellemiş oluyoruz" ifadelerini kullandı. Tarım uygulamaları ve toprak kalitesinin toplum sağlığını doğrudan etkilediğinin altını çizen Emine Erdoğan, şunları kaydetti: "Soframıza koyduğumuz ürünler, sağlıklı bir topraktan gelmezse, nesillerimizin sağlığını da bozuluyor. Kimyasal ilaç ve gübrelere alternatif doğal yöntemleri kullanmazsak, biyoçeşitliliğimiz de tehlike altına giriyor. Oysa bu topraklar, Yaradan’ın yeryüzüne nakşettiği muhteşem bir eserdir. Attığımız her adımda, toprağa ve tabiata muamelemizde, bu gerçeği hiç unutmayalım." Emine Erdoğan, kadın çiftçilerin tüm sorunlarının çözümünde ve projelerinde destekçileri olacağını vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile programda emeği geçenlere şükranlarını sundu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Cennet Polat’ın birer konuşma yaptığı programda kadın çiftçilere ilişkin hazırlanan video gösterimi de yapıldı. Bakan Yumaklı tarafından Emine Erdoğan’a, üzümlerin bağ bozumunun hikayesinin anlatıldığı tablo hediye takdim edilmesinin ardından aile fotoğrafı çektirildi. Emine Erdoğan, kadın çiftçilerin ürettiği ürünlerin sergilendiği stantları gezdi Emine Erdoğan, Bakan Yumaklı ile 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 18 kadın kooperatifince fuaye alanında açılan stantları gezdi. Fuaye alanında kadın çiftçilerin, pamuk dallarından yapılan çiçek buketiyle karşılanan Emine Erdoğan, daha sonra stantlarda kadın çiftçilerin AB Tescilli Coğrafi İşaretli ürünler ile Ankara Sofu kumaşından ürünler başta olmak üzere tarhana, erişte, marmelat, reçel, sabun, kolonya, gül yağı, dokuma ve çeşitli el sanatları ürünlerini tek tek inceledi. Kadın çiftçilerden kooperatifleri ve ürettikleri ürünlere ilişkin bilgi alan Emine Erdoğan, başarılarından dolayı tebrik edip fotoğraf çektirdi.
Samsun Başkan Candal: “İşsizliğin önlenmesi ve istihdam konusunda üzerimize düşeni yapmak için buradayız” Samsun’un Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, “Belediye olarak, işsizliğin önlenmesi ve vatandaşlarımızın istihdam edilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmak için buradayız” dedi. Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, belediyenin istihdam ofisinde gerçekleştirilen iş görüşmelerinde araçlık yaptı. Vatandaşları dinleyen Başkan Candal, işsizliğin önlenmesi ve istihdam konusunda üzerlerine düşen görevi yapacaklarının altını çizdi. “İşsizliğin önlenmesi ve istihdam konusunda üzerimize düşeni yapmak için buradayız” İstihdam ofisinde vatandaşlar ile birebir görüşen Başkan Mustafa Candal, “Belediyemizin istihdam ofisinde iş görüşmelerine aracılık yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Hepimizin bildiği gibi, iş bulmak sadece bir ekonomik ihtiyaç değil, aynı zamanda insanın kendini geliştirmesi, toplumda yer edinmesi için de son derece önemlidir. Belediye olarak, işsizliğin önlenmesi ve vatandaşlarımızın istihdam edilmesi konusunda üzerimize düşeni yapmak için buradayız. Bugün, gençlerimizden deneyimli çalışanlarımıza kadar her bir bireyin potansiyelini değerlendirmek için buradayız. Her görüşme, yeni bir başlangıç, yeni bir fırsat demektir. Amacımız, hem iş arayanların hem de işverenlerin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak. Bu sayede, ilçemizin ekonomik dinamizmini artırarak, birlikte daha güçlü bir gelecek inşa edebilmektir” diye konuştu. “Vatandaşlarımıza daha hızlı ve güvenli bir ulaşım imkanı sunmayı amaçlıyoruz” Yavuzlar Mahallesi’nde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Candal, “Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz ile Yavuzlar Mahallemizde yol genişletme, zemin sıkılaştırma ve malzeme serimi çalışmalarımız ile yolumuzu sathi asfalt kaplamaya hazır hale getiriyoruz. İlçemizin geleceğine yatırım yaparak, vatandaşlarımıza daha hızlı ve güvenli bir ulaşım imkanı sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.