ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin Valisi Turan Ergün: "Heyelan altında araç kalıp kalmadığı ile ilgili bilgi gelmedi" Artvin’in Arhavi ilçesi Kıyıcık mevkiinde meydana gelen heyelan ile ilgili konuşan Artvin Valisi Turan Ergün, "Şu ana kadar bize heyelan altında araç kalıp kalmadığı ile ilgili bir bilgi gelmedi" dedi. Artvin’in Arhavi ilçesi ile Rize’nin Fındıklı ilçesi arasındaki Güngören tünel çıkışında gece saat 03.15 sıralarında heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yamaçtan kopan dev toprak ve kaya kütleleri Karadeniz Sahiil Yolunun çift yönlü olarak ulaşıma kapanmasına neden oldu. Heyelan sonrası bölgeye incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Vali Turan Ergün, yaptığı açıklamada "Bu gece saat 03.15 civarında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen bir ihbar sonucunda burada bir heyelan olduğunu öğrendik. Şu anda tam bizim olduğumuz Kıyıcık mevkiinde, Rize-Artvin il sınırının Artvin kısmında. Tüneli geçtikten sonra burada büyük bir helal meydana geliyor gece ve şu anda da Rize-Artvin uluslararası yolu iki yönlü olarak da trafiğe kapandı. Biz bununla ilgili gerekli tedbirlerimizi aldık. Şu anda burada emniyet, Jandarma, Kızılay, AFAD, karayolları, sağlık ekipleri, sahil güvenliğimiz denizden karşı tarafı takip ediyor. Aynı zamanda yine şu anda sesi de duyuyorsunuz zaten yine heyelan devam ediyor. Onun için bu özellikle enkazın kaldırılmasıyla ilgili günün aydınlanması önemli. Şu anda yine kenardan karayolları ekiplerimiz yavaş yavaş başlayacaklar ama özellikle hava aydınlanınca ne kadar toprak var karayolunda onu öğreneceğiz. Şu anda gerçekten 3 metreden fazla yüksekliği var, 4 metre civarında yükseklik var" dedi. Heyelandan kaynaklı yola inen molozların altında araç kalıp kalmadığına dair bir ihbar almadıklarını, gerçeğin ise PTS (Plaka Tanıma Sistemleri) kayıtları ile ortaya çıkacağına vurgu yapan Vali Ergün, PTS kayıtları üzerinde çalışma yapıldığını ifade ederek "Şu ana kadar bize altında araç kalıp kalmadığı ile ilgili bir bilgi gelmedi. Yani kaldığına ilişkin herhangi bir elimize ulaşan bir bilgi yok ama bununla ilgili PTS kayıtlarından arkadaşlar Artvin-Rize yönünde ya da Rize-Artvin yönünde işte PTS’den geçen araçların öbür tarafa geçip geçmediği yönünde bir araştırma yapıyorlar. İnşallah altında kalan herhangi bir araç yoktur diye dua ediyoruz" diye konuştu. "Ulaşım köy yolundan sağlanıyor" "Yolun açılmasıyla ilgili bütün ekiplerimiz hazır ama şu anda heyelan bir taraftan da devam ediyor" diyen Vali Ergün "Gündüz olunca daha yoğun bir çalışmayla arkadaşlar burada başlayacaklar çalışmaya. Şu anda biz acil durumlarda özellikle bizim burada Arhavi Yolgeçen Köyü ile Rize ilimizin Fındıklı ilçesinin Derbent Köyü arasındaki köy yolundan acil ve küçük araçlara geçiş veriyoruz. Onun dışında karayolunun şu anda ulaşıma kapalı. Rize Valimize demiştik araçları zaten yönlendirdik ve bilgilendirdik. Şu anda yolun iki tarafında da birikmiş herhangi bir araç trafiği yok" şeklinde konuştu.