ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Açıköğretim sınavlarının Yüksekova’da yapılması için ortak çağrı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde açıköğretim sınavlarının yapılması için belediye başkanları ve STK temsilcileri ortak çağrıda bulundular. Yüksekova Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Rıfat Tüner öncülüğünde bir araya gelen Esendere Belde Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Büyükçiftlik Belde Belediye Başkanı Çayan Çiçek ve Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, açıköğretim sınavlarına girecek olan öğrencilerle bir araya geldi. Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odasında düzenlenen programda; Hakkari merkeze 190 kilometre mesafede bulunan Derecik, 130 kilometre mesafedeki Şemdinli ve 75 kilometre mesafedeki Yüksekova’dan yola çıkan öğrencilerin, zorlu kış şartlarında sınavlara katılmak için çektikleri zorlukları dile getirdiler. Öğrencilerin mağdur olduklarını belirten başkanlar, sınavların Yüksekova’da yapılmasını istediler. Öğrencilere destek olacaklarını belirten başkanlar, gerekli dilekçelerin verildiğini aktardılar. Konuya ilgili açıklamada bulunan Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Yüksekova, Şemdinli ve Derecik ilçelerinde yaşayan öğrencilerin özellikle ulaşımda ciddi zorluklar yaşadığını ifade ederek, “Uzun mesafeler, konaklama, kötü hava şartları ve ulaşım altyapısının yetersizliği nedeniyle bu öğrencilerimiz sınavlara katılabilmek için büyük bir ekonomik ve fiziksel yük altına girmektedir. Yüksekova, Hakkâri’nin en gelişmiş ilçelerinden biri olup, ulaşım açısından diğer ilçelere göre daha avantajlıdır. Bu nedenle, açıköğretim sınavlarının Yüksekova’da yapılması, bölgedeki öğrenciler için çok daha erişilebilir ve pratik bir çözüm olacaktır. Hem Yüksekova’nın merkezi konumu hem de diğer ilçelerden gelen öğrencilerin ulaşımını kolaylaştırması, bu öneriyi daha da güçlü kılmaktadır” dedi. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve öğrencilerin eğitim haklarının engellenmeden yerine getirilebilmesi için yetkililere ve Vali Ali Çelik’e çağrıda bulunan Çoğaç, “Yetkililerin bu konuda hızlı bir çözüm üretmelerini talep ediyoruz. Açıköğretim sınavlarının Yüksekova’da yapılması, bölgedeki öğrencilerimizin mağduriyetlerini büyük ölçüde giderecek ve eğitimde eşitlik ilkesinin uygulanmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi, bölgedeki öğrencilerin yaşadığı mağduriyetlerin sona erdirilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için acil bir çözüm bekliyoruz” ifadelerini kullandı.