ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Prof. Dr. Acar Baltaş’tan “Liderlikte yeni eğilimler” konferansı Aras EDAŞ, liderlik vizyonunu geliştirmek amacıyla yöneticilere düzenlendiği organizasyonda, Türkiye’nin önde gelen psikologlarından olan ve aynı zamanda eğitimci/yazar kimlikleriyle de öne çıkan Prof. Dr. Acar Baltaş’ı davet etti. Şirketin Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen "Liderlikte Yeni Eğilimler" başlıklı konferans, yöneticiler ve çalışanlar tarafından büyük ilgiyle takip edildi. Personelin gelişimine katkı sağlayacak etkinliklere ev sahipliği yapan Aras EDAŞ, Kişisel Gelişim ve motivasyon açısından, her yıl düzenlenen etkinlikte bu yıl Şirket “Liderlikte Yeni Eğilimler” konulu konferans için duayen psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş’ı ağırladı. Türkiye’nin ilk nöro-psikologlarından olan Baltaş, uzun yıllardır iletişim ve tıbbi psikoloji alanındaki bilgilerini iş hayatındaki çalışanlarla paylaşıyor. Prof. Dr. Baltaş, konuşmasında modern iş dünyasında liderliğin dönüşümünü ve çalışan motivasyonu ile etkili iletişimin önemini vurguladı. Konferansta, liderlerin ekip çalışmaları içinde güven inşa etme, çalışan motivasyonu ve personeli inovasyonu teşvik etme üzerine derinlemesine tartışmalar yapıldı. Ayrıca yöneticilerin, ekibinin potansiyelini ortaya koymalarına yardımcı olmak için daha fazla destek ve mentorluk sunmaları gerektiği ifade etti. Aras Elektrik Genel Müdürlük konferans salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Genel Müdür Fikret Akbaş: “Her yıl düzenlediğimiz motivasyon etkinliğimizde siz değerli çalışma arkadaşlarımızla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sayın Acar Baltaş’ın anlatacağı konularla da buradan çok önemli bilgilerle ayrılacağımıza eminim. Herkese iyi seyirler diliyorum.” dedi. Akbaş, ayrıca konferansın şirketin kültürüne katkı sağladığını ve tüm çalışanların liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik bir fırsat sunduğunu belirtti. “Liderlikte Yeni Eğilimler” konulu 3 oturumdan oluşan konferansta Baltaş, 21.yy’da iş hayatı ve farklılaşan çalışma davranışları, ekip yönetimi ve performansında liderin sorumlulukları, paylaşılan liderlik, karşılıklı bağımlılık gibi konular üzerinde durdu. Konferansta, Prof. Dr. Baltaş ile katılımcılar arasında soru-cevap bölümü gerçekleşti. Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler’in de katıldığı programda Kiler yeni yılda şirket hedefleri ve çalışma planları üzerine konuşma yaptı. Kiler: “Sürdürülebilir ve kaliteli hizmet anlayışımızı bir kurumsal değer olarak daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda, enerji dağıtımında hizmet kalitesini artırmak; müşterilerimize kesintisiz ve güvenilir enerji sunmanın temelidir. Öz verili çalışarak doğru ve yerinde hizmet sağlamak daha sağlam bir itibarı beraberinde getirecektir” ifadelerine yer verdi. Aras EDAŞ’ın sorumluluk bölgesindeki 7 il yöneticilerinin bir araya geldiği organizasyonda, hem Ümit Kiler’in konuşması hem de Prof. Dr. Acar Baltaş’ın eğitimi ile personel, konferansın sonunda yoğun bir motivasyonla ayrıldı.
Denizli DTO Başkanı Erdoğan; “Emlak Yasası istiyoruz” Emlakçılar, Denizli Ticaret Odası’nda (DTO) buluştular. Odanın Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Bilgilendirme Toplantısı büyük ilgi gördü. Toplantının başında üyelerine açıklamalarda bulunan DTO Başkanı Uğur Erdoğan, açıklamalarıyla yeni Anayasa tartışmalarına farklı bir boyut kazandırdı. Açıklamalarında Emlak Yasası çıkarılmasını öneren Başkan Erdoğan, Ülke genelinde resmî kayıtlı 60.000 işletme ve 150.000 resmî kayıtlı çalışanıyla sektörün, ticari hayata önemli bir katkı sağladığına ve her vatandaşı ilgilendiren bir alan olduğuna dikkat çekti. Denizli Ticaret Odası (DTO)’daki, Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Bilgilendirme Toplantısı’nı takip etmeye gelenler ile oda oldukça kalabalık günlerinden birini daha yaşadı. Salon doldu taştı. Salon içinde ve dışındaki fuaye alanında samimi ve sıcak sohbetler ile renkli görüntüler oluştu. Etkinlik, Başkan Erdoğan’ın açış konuşmasıyla başladı. Büyük ilgi gören ve salondakilerin dikkat kesildikleri konuşmasında Başkan Erdoğan sektörün ve üyelerinin öneri, beklenti ve taleplerini sıraladı. Bugüne kadar sektöre ve ilgili komitelerindeki üyelerine yönelik yürüttükleri çalışmaları anlattı. Ardından Başkan Erdoğan, Denizli Ticaret Odası olarak sektörün gelişmelerine yönelik faaliyetlerinin kesintisiz sürdürdüğünü ifade etti. Yapılan buluşma ve program için yeni birisini daha hayata geçirilmenin gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Konuşmalarının devamında Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülke genelindeki verilere dikkat çeken Başkan Erdoğan, “Ülke genelinde resmî kayıtlı 60 bin işletme ve 150 bin resmî kayıt altındaki çalışanı barındıran iş gücüyle, yıllık 2 milyon 400 bin işlem hacmine ulaşan ve 165 milyarlık dolarlık bir ekonomiye sahip olan sektörümüzdeki gelişmeleri, bizler de sizler gibi yakından takip ediyoruz” dedi. “Sektörümüz ve üyelerimizle ilgili birçok ilke imza attık” Başkan Erdoğan, Denizli Ticaret Odası’nın sayıları 30’u bulan meslek komitelerinin arasında, 2018’den bu yana yeniden yapılanan ve gençlerle dinamizm kazandığı 13’üncü emlak faaliyetleri komitesini ve çok sayıda önemli mesleki başarıya imza attıklarını belirtti. Emlak sektörüyle ilgili Denizli’de çoğu bir ilki oluşturan çok önemli çalışmalar yürüttüklerini de dile getiren Başkan Erdoğan, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Yönetmelik Tasarısı çalışmalarına büyük katkı koyduk. Üyelerimize anlaşmalı bankalardan 0,99 faiz oranıyla kredi imkânı sağlayarak konut edindirme ve konut stoklarını eritmeye yönelik çalıştık. İlgili kurumlar ve bankalarla, düşük faizli konut kredisi sağlayacak yeni bir kampanya düzenlenmesi için de görüşmelerimiz var. Sektörde yetkin isimlerin yer almaları için gerekli olan mesleki yeterlilik belgesi eğitimlerini düzenledik. Türkiye’de bir ilke imza atarak mesleki Anadolu lisesinde ilgili branşta emlak sınıfının açılması için görüşmeler yaptık ve başvuruda bulunduk; TOBB’a da bununla ilgili yazdık ve bölümümüzü açtırdık. Böylelikle, sektörümüzün temelini sağlamlaştırma anlamında önemli bir adım attık. Üyelerimizin iş sözleşmelerini standart hale getirdik ve online olarak herkesin kullanımına sunduk. İl Göç İdaresi Müdürlüğümüz ile görüşerek sahte ikametgâh gibi mülteciler ile ilgili sorunların ülke genelinde düzeltilmesi yönünde girişimlerde bulunduk. Banka, belediye ve maliye gibi kamu kurumlarında, emlak yönetimi mezunlarının istihdamına yönelik girişimlerimiz oldu. Sektörümüzün özellikle ilgili kurumlarda daha verimli ve etkin roller alması amacıyla da bazı çalışmalar yürüttük. Mesleğinizi icra ederken hukuki anlamda bazı sıkıntılar yaşadığınızı ve bu durumun hepinizi bir şekilde mağdur ettiğini çok iyi bildiğimizden dolayı, yetkin ve uzman isimlerle günümüz şartlarına uygun hukuki sözleşmeler hazırlattık ve sektördeki üyelerimizin hizmetine sunduk. Denizli Ticaret Odamızın logosunun da bulunduğu bu sözleşmeler sayesinde, oda olarak biz de sizler ile vatandaşımız arasında bir nevi garantörlük görevini üstlendik. Ayrıca, üyelerimizin güvenilirliğini vurgulamak adına sizlere portföyünüzün tanıtımını ve duyurusunu yaparken kullandığınız ilanlarla afişlerinizde de odamızın logosunu kullanma imkânı tanıdık. Mesleki dayanışmayla üyelerimizin arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla, meslektaşlarınıza özel ve güvenilir network ağımız olan DTO Emlak Portalımızı kurduk ve kullanımınıza sunduk. Belediyelerimizle emlak beyanı sorununuzu görüştük; işi ve süreci kolaylaştıracak şekilde meslektaşlarınızın beyanının esas alınmasına yönelik gereken uygulamanın devreye girmesini sağladık. Proje, ruhsat ve iskân için e imza alt yapısının oluşturulması maksadıyla komisyon oluşturduk; bazı girişimlerde bulunduk. İlgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarımızla görüşmelerimiz oldu; bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere toplantılar düzenledik” diye konuştu. “Kentsel dönüşümün yapılmasını ve yakın zamanda da bunun uygulanmasını bekliyoruz” Başkan Erdoğan, ayrıca Denizli’nin bir deprem şehri olmasından dolayı binaların ve kentin yenilenerek daha da sağlamlaştırılması ve daha güvenli bir hale getirilmesi yönünde, yerel yönetimlere ada bazında kentsel dönüşüm yapılmasını önerdiklerini duyurdu. Salondakilere yakın zamanda da bunun uygulanmasını beklediklerini müjdeleyen Başkan Erdoğan, “Her şeyden önemlisi, tam da yeni anayasa tartışmalarının gündemde olduğu bugünlerde, biz de bu mesleğimiz ile ilgili bir talebi gündeme getirmek istiyoruz. Her vatandaşımızı ilgilendiren bir konu ve meslek grubu olan bu alanı kapsayan bir Emlak Yasasının çıkarılmasını öneriyoruz ve bekliyoruz. Ayrıca TOBB’a da emlak sektör meclisi kurulması için yazdık, başvurduk” dedi. “Taşınmaz beyanları, gerçek rayiç satış bedelleri üzerinden yeniden düzenlenmelidir” Bununla beraber sektörün gelişmesi için yoğun bir çaba harcadıklarının altını çizen Başkan Erdoğan, ‘Emeğime dokunma!’ sloganıyla başka bir çalışma daha yaptıklarını ve maliye teşkilatının idarecileriyle ayakçı olarak tabir edilen emlakçı sorununu ayrıntılı ele aldıklarını ve konuyu en yetkili mercilerle de müzakere ettiklerini hatırlattı. Erdoğan, “Komitemizin girişimleri ve bizim de desteğimizle sağladığımız yetkililerin özel ilgisiyle, bu sorununuzu da bir an önce çözmeye çalışıyoruz. Ticaret İl Müdürlüğümüzle, yetki belgesi ve sonrasında yaşananlara dair bilgilendirme toplantısı ile çalıştay yaptık. Sektörümüzü geliştirip büyütmek adına yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, sorunlarınızı her fırsatta ilgili merciler ile yetkililere taşıdık. Bunların neredeyse tamamını, verimli ve etkili bir çalışmayla, kısa zamanda çözüme kavuşturduk. SGK, Tapu, Emniyet Müdürlüğümüz ve emlak ile ilgili komitelerimizle de sektörümüze ve üyelerimize yönelik çalışmalar yürüttük. Özellikle de 538 Sayılı Kanun’da yer alan, taşınmaz beyanlarının gerçek rayiç satış bedelleri üzerinden yeniden düzenlenerek resmi kayıtlara geçmesi hakkında görüşmelerde bulunuyoruz; bu konuda yoğun bir çabamız var. İlgili kurumlar ve belediyelerimiz ile defalarca kez irtibata geçtik ve yetkililerle tek tek görüştük. Bu sorunun çözümü, meslek erbabı üyelerimiz açısından su kadar hayati önem taşımaktadır” diye konuştu. “Sektörümüz, devlet desteklerinden daha fazla faydalandırılmalı” Başkan Erdoğan, sektörün devlet tarafından sunulacak yeni imkanlarla da desteklenmesini istedi. Erdoğan, “Kamu kaynaklarıyla kanalıyla, üyelerimiz ile firmalarımızın daha da güçlenmesi için ofis çalışanlarımıza yönelik desteklerin devreye sokulmasını istiyoruz. Denizli Ticaret Odası olarak, mesleğinizi icra etme şartlarının iyileştirilmesinin yanında üyelerimizin ve çalışanlarının güncel gelişmelerden haberdar olmaları, mesleki ve kişisel gelişimlerini tamamlamaları için eğitimler ve etkinlikler de düzenliyoruz. Bugün de bunlardan birine daha imza atmanın haklı gururunu sizlerle paylaşıyoruz. Bu ve benzer konulardaki başarılı çalışmaları ile üstün gayretlerinden dolayı, ilgili 13’üncü meslek komitemizin üyelerine, yoğun katılımınızdan dolayı da bugün bizi yalnız bırakmayan sizlere teşekkür ediyorum. Lütfen şunu asla unutmayın; sizlere her türlü konuda kapımız her daim sonuna kadar açık. Telefonumuz da 7 gün 24 saat açık. Bizler, sizler için varız. Her zaman her konuda yanınızda olacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı. DTO, Ticaret Bakanlığı uzmanlarını üyeleri ile buluşturdu Başkan Erdoğan’ın konuşması, büyük alkış aldı. Denizli Ticaret Odası’nın 13’üncü Meslek Komitesinin organizasyonu ile DTO hizmet binasının ilk katındaki toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinlik, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün taşınmaz ticareti konusunda en yetkin isimleri olarak nitelendirilen Ticaret Uzmanı Cansu Koyulhisarlı ile Uzman Yardımcısı Sevil Özakça’nın sunumlarıyla devam etti. Denizli Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Tuba Uzun’un eşlik ettiği konuşmacılar, sunumlarının ardından salondakilerin sorularını da yanıtladı. Katılımcılar, oldukça verimli buldukları etkinlikten dolayı Başkan Erdoğan ile ekibine de teşekkür ettiler.