ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Yalova’da DEAŞ operasyonlarında tutuklu sayısı 8’e çıktı Yalova’da polis tarafından DEAŞ terör örgütüne yönelik 3 farklı tarihte düzenlenen operasyonlarda tutuklu sayısı 8’e yükseldi. Alınan bilgiye göre, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma çerçevesinde, Yalova Emniyet Müdürlüğü, İstihbarat ve Terörle Mücadele Daire Başkanlıkları arasında yapılan koordineli çalışma sonucu, 21 Şubat 2024 tarihinde Pakistan ve Afrika ülkeleri üzerinden DEAŞ Silahlı Terör örgütüne katılacağı tespit edilen 6 örgüt mensubu ile aynı soruşturmada Yalova’da eylem hazırlığı içinde olduğu, akabinde DEAŞ Silahlı Terör Örgütüne katılacağı şeklinde bilgileri olan 3 şüpheli operasyon sonucu yakalanmıştı. Muhtemel eylem yapacağı tespit edilen şahıslarla örgütsel ilişki içinde bulunduğu saptanan şüphelilere yönelik 29 Kasım 2024 günü eş zamanlı yapılan operasyonda, 11 zanlı gözaltına alındı. Aynı soruşturma içinde 3 farklı tarihte yapılan operasyonlarda adli işlem yapılan 20 şüpheliden 8’i tutuklandı, 9’u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 3’ü hakkında ise tutuklamaya yönelik aranma kaydı çıkartıldı. Operasyonlar sonucu tutuklanan 8 şahıs cezaevine teslim edildi. Şahısların ikametlerinde, araçlarında ve iş işyerinde yapılan aramalarda 2 tabanca, 3 av tüfeği, kama, büyük kılıç, av tüfeği fişeği, askeri kamuflaj malzemesi, DEAŞ Silahlı Terör Örgütünün kullandığı sözde bayrağı ve mührü ile örgüte ait dokümanlar ele geçirildi.
Afyon Yangın sonrası 4 çocuklu aile evsiz kaldı Afyonkarahisar’da 4 çocuklu aile çıkan yangın sonrası evsiz kalırken, çocuklarını son anda kurtaran baba ise “Zaten sıkıntılı durumdayım. Borcumda çok. Benim hiçbir şeyim yok. Yetkililerden yardım bekliyoruz inşallah el uzatırlar” dedi. Sandıklı ilçesine bağlı Çiğiltepe köyünde elektrik kontağından çıktığı düşünülen yangında 2 katlı ahşap ev kullanılamaz hale geldi. Evde uyudukları sırada yangına yakalanan Ahmet ve Nevin Türker çifti hemen çocukların odasına koşarak 4 çocuğunu dışarı çıkardı. İtfaiye ekiplerine haber veren çiftin yardımına köylüler koştu. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürürken, yangın yaklaşık 3 saatin sonunda kontrol altına alınabildi. Evi yanan Ahmet Türker, ”Hepimiz uyuyorduk. Elektrikten çıktı büyük ihtimal zaten başka bir şeyden de olmaz. Çocuklarımı kurtardım ben ona şükür ediyorum. Uyandığımda evin yarısı yanmak üzereymiş. Durumu görünce ben kapıyı zorla tekme attım çocuklarımı kurtardım. Duman orayı basmış çocuklarımı kurtardım can havli ile kendimi dışarı zor attım. Buraya bir çadır kuracağım artık. Zaten sıkıntılı durumdayım. Borcumda çok. Benim hiçbir şeyim yok. Çocuklarımla beraber amelelik yapıyorum. Yetkililerden yardım bekliyoruz inşallah el uzatırlar” dedi. Çiğiltepe Köy muhtarı Hüseyin Gülcan, “4 tane çocukları var. Amelelikle günlük 800 lira yevmiye ile çalışıyorlar. Mağdurlar yetkililerden yardım bekliyoruz. Ev yapma durumları yok” diye konuştu.
Elazığ 35 yıldır ayakkabı boyayarak evini geçindiriyor Elazığ 15 Temmuz Demokrasi Meydanında 35 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Ahmet Kartalmış, geçim mücadelesi ve azmiyle takdir topluyor. Kartalmış geçimini sağladığı mesleği ile 4 çocuğunu okutmanın gururunu yaşıyor. Elazığ 15 Temmuz Demokrasi Meydanında ayakkabı boyacılığı yapan Ahmet Kartalmış (52), azmiyle takdir topluyor. Mesleğe 17 yaşında başlayan 4 çocuk babası Kartalmış, yaşadığı geçim sıkıntısına rağmen 4 çocuğundan 2’sini okuttuğunu, 2’sini ise okutmaya devam ettiğini söyledi. “Okumadığım için pişmanım” Kış aylarında çalışmanın zorluğundan bahseden Kartalmış, “Ekmeğimi ayakkabı boyacılığı yaparak kazanıyorum. Bu iş sayesinde çocuklarımı okutuyorum. Tabi kış aylarında çalışmak çok zor. Bununda nedeni hava çok soğuk ama mecbur işimizi yapmak zorundayız. Günlük 600 ile 700 lira bir kazanç sağlıyoruz. Okumadığım için çok pişmanım. Okumanın kıymetini şimdi daha iyi anlıyorum. Bu yüzden çocuklarımı okutmaya çalışıyorum. Çocuklarıma okumanın öneminden bahsediyorum ve gençlere naçizane tavsiyem, eğitimlerini tamamlayarak kendilerini geliştirsinler ve bir meslek sahibi olsunlar” dedi. "Boyacılık bizden sonra biter" Yapmış olduğu mesleğin gençler tarafından tercih edilmediğini belirten Ahmet Kartalmış, “Gençler şimdi bir işe girip çalışmıyor bile, gelip burada boyacılık mı yapacak? Zaten gençlik bitmiş. Biz 17 yaşımızdan beri bu işi yaptığımız için devam ettiriyoruz ama bizden sonra boyacılık yapan olmaz. Bizde bir yerde mecburiyetten yapıyoruz. Geçimimizi sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.