ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Dicle’de öğretmenlerin çıkardığı okul gazetesi okurlarıyla buluştu Diyarbakır’ın Dicle ilçesi Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu gazetesinin ilk sayısı okurlarıyla buluştu. İlk sayısı 24 Kasım Öğretmenler Gününe özel olarak çıkan okul gazetesinin çıkmasında, gönüllü olarak 6 öğretmen görev aldı. Aylık olarak çıkarılması planlanan Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu gazetesi, 4 sayfa ve renkli baskıyla çıktı. Okulda görevli öğretmenler Ayşe Öksüz Kabayer, Sibel Saz, Murat Güzel, Betül Küçükosman ve Mehtap Akalp ile okul müdürü Burhan Akalp’in destekleriyle de çıkan okul gazetesi ilgi uyandırdı. Gazetenin editörü, aynı zamanda okulda görevli olan İngilizce Öğretmeni Çiğdem Biroğul, “Editörlüğünü üstlendiğim okul gazetesini gönüllü öğretmen arkadaşlarım ve değerli okul idarecilerimin desteğiyle hayata geçirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu gazeteyi çıkarmaktaki ilk amacımız, ‘Söz uçar, yazı kalır’ sözünden yola çıkarak, proje okulu olarak yaptığımız etkinliklerin kalıcı hale gelmesini sağlamak ve Dicle halkına okulumuzu daha iyi tanıtmaktır. Öğrencilerimizin sosyal açıdan kendilerini geliştirmeleri için okul idaresi ve öğretmenleri olarak böyle bir yol açarak, öncülük yapmak heyecan verici, çok daha güzel sayıların geleceğinden eminim" dedi. Şehit Bilal Dicle Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Burhan Akalp ise “Öğrencilerimize gerek okur yazar gerek araştırma yapma alışkanlığı kazandırma amacıyla öğretmenlerimizin rehberliğinde hazırlanan gazetemiz, okulumuz adına bizleri hem mutlu ederken hem de gururlandırdı. Okulumuzun imkanlarıyla öğrencilerimizi daha çok etkin kılan bu tarz çalışmaları her zaman destekleyip devamını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Eskişehir Bir asırdır gençleri ve yaşlıları bir araya getiriyor Eskişehir’de berberlik yapan Atilla Avukat, kendisini diğer berberlerden ayıran özelliğin iki nesli buluşturması olduğunu ifade etti. Eskişehir’de uzun yıllardır berberlik yapan Atilla Avukat, berber dükkânında en yaşlı müşterisinin 95, en genç müşterisinin ise 10 yaşında olduğunu dile getirdi. Yaklaşık 100 yılı aşkın süredir iki nesli bir araya getiren berber dükkânının geleneğini kendisi devraldıktan sonra da devam ettiğini söyleyen Avukat, gençler ile yaşlıların sıra beklerken kendi aralarında sohbet ettiğini söyledi. Çalışanların yaşının 70 yaşına kadar ilerlediğini belirten Avukat, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ben 11 yaşında berberlik mesleğine başladım, şu an 65 yaşındayım. Mesleğimi severek yapmaya devam ediyorum. 1990 yılından beri bu dükkânın sahibiyim, burada berberlik yapıyorum. Burası benden önce de 100 yılı aşkın bir berber dükkânıydı. Burayı diğer berberlerden ayıran özellik ise açıldığı günden beri müşterilerinin her yaş grubundan olması. 95 yaşında olan da 10 ila 15 yaşında olan da geliyor. Yaşlıların ve gençlerin buluşma noktası, bir araya geldiği yer olarak değerlendirebiliriz. Gençler ile yaşlılar sıra beklerken kendi aralarında sohbet, muhabbet ediyor. Yaşlıya da gence de hitap ediyoruz. Çalışanların yaşı 70 yaşına kadar ilerliyor. Vatandaşlar buraya gelip muhabbet ediyor, eski gelenek hâlâ devam ediyor.”