ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa AYKOME 2024 olağan genel kurulunu yaptı Manisa Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) 2024 yılı Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Dilek Yeltin’in başkanlık yaptığı toplantıda, altyapı çalışmaları ile ilçe belediyelerinden gelen bazı talepler görüşüldü. Manisa Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) 2024 yılı Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı. MASKİ İkiz Kuleler BESOT Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının başkanlığını Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Dilek Yeltin yaptı. Altyapı kuruluşları, kurumlar, bazı ilçe belediyelerinin temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğünün ilgili daire başkanlıklarının yer aldığı toplantıda, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Fen İşleri Dairesi Başkanı Dilek Yeltin toplantıda ilgili kurum ve kuruluşların öneri ve isteklerini de dinledi. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen AYBİS sistemi tanıtıldı. Olağan genel kurul sonrası açıklamada bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Dilek Yeltin, “AYKOME Şube Müdürlüğü Fen İşleri Daire Başkanlığımızın bünyesinde yer alan ve diğer altyapı yatırımcı kuruluşlarının kazı izin belgelerini düzenleyen, şehrimizde yapılan yer altı çalışmalarını koordine eden müdürlüğümüz. Bunların belirli periyotlarla genel kurulları yapılıyor. Kurulda ilgili firmalar, ilgili belediyeler ve kuruluşlar katılım sağlıyorlar. Biz de bugün 2024 yılı olağan genel kurulumuzu yapmış olduk. Firmalarla ilçe belediyeleri ile çok faydalı istişarelerde bulunduk. Eksiklerimizi tespit ettik. 2024 yılı ile ilgili yatırımları görüşme fırsatı bulduk. İnşallah bundan sonraki altyapı çalışmalarının daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlar” dedi.
Manisa Manisa’da Tarımsal Kooperatifler büyükşehir ile güçleniyor Manisa Büyükşehir Meclisi Kooperatifler Komisyonu, tarımsal kooperatiflerin karşılaştığı sorunlara kalıcı çözümler bulmak için kolları sıvadı. Yapılmaya başlanan çalışmalar sayesinde, Manisa’daki tarımsal kooperatiflerin daha güçlü ve etkin bir yapıya kavuşması bekleniyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde, tarımsal kooperatiflerin güçlendirilmesi ve Manisa’nın tarımsal stratejilerinde daha etkin rol almaları için toplantı düzenlendi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Manisa Büyükşehir Meclisi Kooperatifler Komisyonu üyeleri Mahmut Çalık, Hikmet Ceylan, Halil Erman Yılmaz, Zafer Özbudak ve Onursal Sayın katıldı. Toplantıda, tarımsal kooperatiflerin mevcut durumu, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara çözüm bulmak için yapılabilecek çalışmalar detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu, yaptığı açıklamada, Manisa’nın tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için kooperatiflerin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Kurucu, "Üreticilerimizin daha iyi şartlarda üretim yapmalarını ve gelirlerini artırmalarını istiyoruz. Kooperatifler bu konuda önemli bir rol oynayacak. Bu toplantılarla, kooperatiflerimizin sorunlarına çözüm bulmak ve onlara destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.
Manisa Manisa Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni başkanı Önder Aydın oldu Manisa Gazeteciler Cemiyeti’nin 24’üncü Olağan Genel Kurulu, Manisa Kültür Sitesi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Genel kurulda, başkanlık için Ali Filizkan ve İHA Manisa İl Temsilcisi Önder Aydın’ın yarıştığı iki listeyle seçime gidildi. 142 üyesi bulunan cemiyetin yapılan seçimine 117 üye katıldı. Bir oyun geçersiz sayıldığı seçimde oyların 72’sini alan Önder Aydın yeni başkan olurken, Ali Filizkan ise 44 oy aldı. Manisa basın camiasını bir araya getiren 24. Olağan Genel Kurulda, yarışan Ali Filizkan ve Önder Aydın cemiyetin geleceği için önemli vaatler ve projeler sundu. Katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşen genel kurulda, oy kullanma işlemleri büyük bir titizlikle sürdürüldü. Oy kullanımının sonunda Manisa Gazeteciler Cemiyeti’nde değişim gerçekleştirildi. Yeni başkan Önder Aydın oldu. "Önemli olan birlik ve beraberlik" Seçim süreci boyunca sürekli birlik beraberlik mesajları vererek kimseye art niyetle farklı bir gözle bakmadıklarını ifade eden Manisa Gazeteciler Cemiyeti yeni Başkanı Önder Aydın, "Çünkü birlik ve beraberlik olmadıktan sonra burada da olsa yönetimde de olsa bunu hiçbir işe yaramayacağını zaten biliyoruz. Önemli olan bu birlik ve beraberliği sağlamaktı ve sürekli bunun üzerinde durduk. Geçmiş dönemle ilgili burada herhangi bir eleştiride bulunmayacağım. Çünkü bundan önce Ali ağabeyimiz, daha önce Ertuğrul ağabeyimiz ve ondan önceki yöneticilerimiz bulundukları şartlar içerisinde, bulundukları dönemde, konjonktürde ellerinden geldiğince bulundukları imkanlar ölçüsünde bir şeyler yapmaya çalıştılar. Sağ olsunlar onlara bu konuda çok Teşekkür ederim, gazeteci arkadaşlarımız adına. Bizim buradaki amacımız sadece bir değişim olması, bir yenilenme olması. Çünkü biliyorsunuz, hayatımızda artık her şey değişiyor. Günün şartlarına baktığımızda bir dakika öncesiyle bir dakika sonrası bile farklı. Gündemler de öyle. İletişim araçlarına baktığımızda sadece gazeteler, radyolar, varken daha sonra hayata televizyonlar girdi biliyorsunuz. Arkasından internet haberciliği başladı. Ondan sonra şu anda çevremizde de görüyoruz. Çok da aktif olarak sosyal medya haberciliği var. Hatta şu anda yapay zeka haberciliği dahi başladı. Mesleğimiz de sürekli bir değişim içerisinde. Biz de bu konuda artık Gazeteciler Cemiyeti’nin de bir değişime uğramasını istiyoruz açıkçası. Yeni değişimle birlikte, yeni projeler, inovasyon katmak istiyoruz. Yeni bir heyecan olsun açıkçası. Bu yüzden yola çıktık. Peki biz bu değişimi başlatırken nasıl yola çıkacaktık? Ne yapacaktık? Öncelikle siz de biliyorsunuz az önce iki tane önergesini verdiğimiz konuyu gündeme getirdik. Tek tek bütün arkadaşlarımızla bunu paylaştık. Amacımız tabi ki burada herhangi bir kısıtlama yapmak değildi. Daha çok cemiyetin içinde bulunduğu kabuğun kırılmasını amaçladık biz. Çünkü Ali ağabey ve Ertan ağabeyimiz sağ olsun burada raporları alırken bahsettiler. Fakat biz hâlâ geçerli seviyede görmüyoruz. Çünkü ilçelerin çoğunda hâlâ üye olamayan, olmayan arkadaşlarımız var. Biz onların hepsini Manisa Gazeteciler Cemiyeti çatısı altına almak istiyoruz. Tabii almak istiyoruz derken yanlış anlaşılmasın. Bu işten sadece bu işten ekmek yiyen insanlarla çalışmak istiyoruz. Sarı basın kartı olsun veya olmasın. Hakkıyla çalışmalar yapacağız. Ama bu işten ekmek yiyip olmayan birçok arkadaşımız var. Onların da tamamını Manisa Cemiyeti altında toplamak istiyoruz. Daha çoğulcu bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili zaten önergemizin bir tanesi de bununla alakalıydı. Bu yüzden biz yönetim kurulu sayısını 11’e çıkarılmasını istedik. 11’e çıkartılırken yapacağız öyle söyleyeyim. Artık ilçelerdeki arkadaşlarımızın da cemiyetin yönetim kurullarında yer almasını istiyoruz. Bugün zaten göreceksiniz. Elimizden geldiğince listelerde olan şartlar gereği ve yönetim kurulu üyelerinin ilçelerdeki arkadaşlarımızı dahil ettik. Tabii yeni üyelerimizle birlikte artık ülkelerde daha aktif olmak istiyoruz. Çünkü oradaki yönetim kurulu arkadaşlarımız kendi ilçelerinde cemiyetin bir şubesi gibi fark edecekler. Orada bir güç olmaya çalışıyoruz. Manisa gazeteciler Cemiyeti’ni daha güçlü hâle getireceğiz. Bunu amaçlıyoruz" diye konuştu. "Hiçbir yerden destek almadık" Basın camiası için tehlikelerin olduğunu belirten önceki dönem Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan ise, "Buraya geldik. Ancak bir gerçek var. Hepimiz için bir tehlike var. Basın sektörü ölüyor. İşsiz arkadaşlarımız çoğalıyor. 2025 yılında çok kötü bir duruma gelecek. Bunun için birlik olmalıyız. Önder arkadaşın birçok projeleri var. Biz de yapmıştık. Yarışma da yaptık, etkinlik de yaptık. Ama benim dönemimde maalesef ben şanssız bir dönem başkanlığa geldim. Ne yaşadık biz? Salgın hastalığı yaşadık. Hiçbir etkinlik yapamadık. Hiçbir yerden destek alamadık. 2021-2024 yılı çok talihsiz geçti. Güneydoğu Anadolu depremini yaşadık. Biz yarışma yapmak istemez miyiz? Biz, sizleri bizlere görmek istemez miyiz? Biz basın kartı kullanan arkadaşlarımızın otoparktan yararlanmasını istemez miydik? Arkadaşlar biraz önce de ifade ettiğim gibi Manisa dahil Anadolu’daki tüm cemiyetler maalesef yokluk içindeler. Eğer siz kentin büyükşehir belediyesinden, ilçe belediyelerinden destek alamıyorsanız hiçbir şey yapamazsınız. İzmir’de gazetecilik yarışmasını düzenleniyor. Kim düzenliyor? Çok güçlü bir dernek var İzmir’den ama bu derneğin arkasından İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Konak Belediyesi var. Karşıyaka Belediyesi var. Allah razı olsun bizim belediyelerimiz de bize destek verdi. İşte Bilal arkadaşımız yardım etti. Kamerayı yaptırdı. Biz belediyeler himayesinde cemiyet binamızı açık tutuyoruz. Ancak iki dönem içerisinde birçok proje yapmak için uğraş verdik. Ne var ki büyükşehir belediyesi buna yanaşmadı. Yani ben konfederasyon üyesi olarak burada yurdun dört bir tarafındaki cemiyet başkalarını ağırlamak istedim. Bizleri yapamayız. Şimdi böyle bir ortamda ne etkinlik yapabildik, ne de yarışma yapabildik" şeklinde konuştu. Yapılan Genel Kurula 142 üyenin 117’si katıldı. Yapılan oylamada bir oy geçersiz sayılırken Önder Aydın 72, Ali Filizkan ise 44 oy aldı. Yapılan oylamanın ardından Manisa Gazeteciler Cemiyetinin yeni Başkanı Önder Aydın olurken, Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu: "Önder Aydın, Ersan Erdoğan, Nurgül Yılmaz, Özcan Özkan, Eylem Tunç, Hasan Deniz Çizmeci, Barış Gezici." Manisa Gazeteciler Cemiyetinin yeni Denetim Kurulunda, Hüsamettin Edebali, Serkan Tatlı, Gökben Türközü, Disiplin Kurulunda: Meral Türetken, Halis Teker, Aykut Yeniçağ, Üst Kurul Delegeleri: Önder Aydın, Sadık Cangel, Nurgül Yılmaz, Hasan Deniz Çizmeci, Onur Kurulu: Üzeyir Dindar, Erdinç Yumrukaya, Muammer Kökçüoğlu, Turan Işık, Süleyman Arasan, Selami Çelebi olarak yer aldı.