ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF Başkan Vekili Ceyhun Kazancı:"2026 Dünya Kupası’nda olacağız" Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ceyhun Kazancı, hedeflerinin 2026 Dünya Kupası’na katılmak olduğunu belirterek, "2026’da orada olacağız ve çok büyük işlere imza atacağız" dedi. Turkuvaz Medya Spor Zirvesi, Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlendi. Program çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TFF Başkan Vekili Ceyhun Kazancı, A Milli Takım’ın hedeflerine de değindi. Kazancı, "Milli takım özelinde cuma günü kura çekimimiz var. Hedef hepimizin çok özlem duyduğu Dünya Kupası’na katılmak. 2026’da orada olacağız ve çok büyük işlere imza atacağız. Mart ayında Macaristan ile oynayacağımız Ulular Ligi’ndeki müsabakalar var. Sonrasında eleme maçları başlayacak" diye konuştu. "Pozitif birliktelik ortamını sağlamamız gerekiyor" Türk futbolunda yaşanan tartışmalarla ilgili ise Kazancı, "Her sezon süregelen şeyler. Bunlara odaklanmamak, pozitif olmak lazım. Artık kenetlenme vakti. Türk futbolunu daha ileriye götürmek için hep beraber kenetlenerek bir araya gelmemiz, hem milli takıma sirayet edecek şekilde hem kulüp takımlarımızı daha yukarılara çıkaracak, Avrupa kupalarında büyük başarılara sağlayacak şekilde o pozitif birliktelik ortamını sağlamamız gerekiyor. Bizler Türkiye Futbol Federasyonu olarak bu konuda elimizden gelen çabayı göstereceğiz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Beşiktaş’taki 47 şehit için duygusal anma Terör örgütü PKK tarafından 10 Aralık 2016’da Beşiktaş Stadyumu önünde gerçekleştirilen hain saldırıda şehit olan 40’ı polis 47 kişi, şehadetlerinin 8. yılında Beşiktaş 10 Aralık Şehitleri Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız’ın da katıldığı törende duygusal anlar yaşandı. Terör örgütü PKK tarafından 10 Aralık 2016’da Beşiktaş Stadyumu önünde gerçekleştirilen hain saldırıda şehit olan 40’ı polis 47 kişi için bir anma töreni düzenlendi. Beşiktaş 10 Aralık Şehitleri Parkı’ndaki ay ve yıldızı simgeleyen anıt önünde gerçekleştirilen törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Beşiktaş Kulübü Başkanı Hüseyin Yücel, şehit yakınları ve emniyet mensupları katıldı. Saygı duruşunun ardından ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Emniyet Müdürü Vefa Karakurdu ile Kartal Yuvası personeli Tunç Uncu başta olmak üzere tüm şehitler için dualar okundu. Vali Gül, Emniyet Müdürü Yıldız, Beşiktaş Kulübü Başkanı Hüseyin Yücel ile şehit yakınları 10 Aralık Anıtı’na karanfiller bıraktı. Şehit yakınlarının duygu dolu anlar yaşadığı törende gözyaşları sel oldu. Törenin ardından Dolmabahçe Camii’nde şehitler için mevlit okundu. “Terörün her türlüsünü lanetliyoruz” Törene katılan Beşiktaş Kulübü Başkanı Hüseyin Yücel, “Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün de burada her sene olduğu gibi bir araya geldik. Tekrardan terörün her türlüsü lanetliyorum ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
Bingöl Bingöl Sağlık Müdürü Tatlı: ’’İl dışı sevkler azalacak” Bingöl Devlet Hastanesinde açılan perinatoloji bölümüyle il dışı sevklerin azalacağını belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, “Özellikli bölümler arasında bulunan perinatoloji, ilimizden başka illere gitmek zorunda kalan birçok gebe vatandaşımızın hastanemizde hizmet almasını sağlayacak. İl dışı sevklerde büyük oranda azalma gerçekleşecek” dedi. Bingöl Devlet Hastanesinde hasta kabulüne başlayan Uzm. Dr. Yusuf Dal’ın atanmasıyla birlikte ilk kez perinatoloji bölümü de açılmış oldu. Perinatoloji bölümünün açılmasıyla birlikte gebeliğinde problem yaşayan birçok anne adayı artık başka bir ile gitmek zorunda kalmayacak. Bingöl’de sağlık alanında hizmet etmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Samet Tatlı, “Bizler Bingöl’de hangi görevde olduğumuz fark etmeksizin her zaman sağlık alanında hizmet etmeye gayret ettik. Çevremizdeki birçok ilde bulunmayan perinatoloji bölümünü açmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Riskli gebelik geçiren tüm annelerimiz artık rutin takiplerini burada yapabilecek. Hatta bazı çevre illerden dahi hasta kabul edebilecek durumdayız. Anne ve Bebek Dostu bir hastane olacak olan Bingöl Devlet Hastanemizde böyle özellikli bir bölümün olması sağlık açısından şehirde atılmış önemli adımlardan biridir. İlerleyen dönemlerde bu tarz bölümlerin çoğaltılması ve il dışı sevklerin minimum düzeye indirilmesi için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.