ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da “Siber Vatan” heyecanı: Eğitimler başladı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye Siber Vatan Programı çerçevesinde eğitimlere başlandı. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen Türkiye Siber Vatan Programı, gençlerin büyük ilgisiyle başladı. Bu özel program, geleceğin siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmeyi ve ülkenin dijital savunma altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Siber güvenlik alanında kendini geliştirmek isteyen Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinden yoğun ilgi gören programa 112 kişi başvuru yaptı. Başvurusu kabul edilen öğrenciler, ilk olarak geçtiğimiz Kasım ayında siber güvenlik alanında temel teorik eğitimlerini tamamladı. Ardından kendilerine özel olarak tanımlanan uygulama görevlerini gerçekleştirdiler. Bu görevlerini başarıyla tamamlayan 58 öğrenci, ulusal çapta düzenlenen sınava katılma hakkı kazandı. Sınav sonucunda başarılı bulanan 41 öğrenci seçilerek yüz yüze eğitim programına katılma hakkını elde etti. Siber güvenlik alanında ilk faz eğitimlerine 4 Aralık’ta başlayan 41 öğrenci, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde ilk kısmını tamamladı. Öğrencilerin ikinci ve üçüncü faz eğitimlerinin ise bahar döneminde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Gençlerin siber güvenlik alanındaki potansiyellerini keşfetmelerine imkan sağlayan program, sadece eğitimle sınırlı kalmıyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda istihdam fırsatına sahip olacaklar. Bu sayede gençlere mesleki yetkinlik kazandırılırken, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki gücüne de katkı sağlayacak uzmanların yetişmesi sağlanmış olacak.
Aydın Nazilli’de yol çalışmaları devam ediyor Nazilli Belediyesi yağmur yaş dinlemeden yol yenileme ve yeni yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Nazilli Belediyesi kent genelinde yeni yol açma ve deforme olan yolları yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Nazilli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler Yeşil Mahalle 765 sokakta yol genişletme ve yenileme çalışması yaparken aynı sokaktan 738 sokağı birleştiren yeni yol açtı. Toplamda kaldırımlarla birlikte 945 metre karelik taş döşemesi yapılan yollar çamur ve tozdan arındırıldı. Yeşil Mahallede yapılan yol yenileme ve yeni açılan yollar için Belediye Başkanı Tetik ve Nazilli Belediyesi personeline mahalle sakinleri adına teşekkür eden Mahalle Muhtarı Şenol Öztürk, “Geçen dönemde söz verip mahallemizde gerçekleştiremediğimiz işleri bu gün Ertuğrul Başkanımızın talimatları ile start vermiş durumdayız. Ertuğrul Başkanımız göreve gelir gelmez ilk toplantımızda kendisine bahsettiğimiz konuları ivedilik sırasına göre ele alıp, sorunların çözümleri için gerekli çalışmaları yapıyor. Program dahilinde tek tek yapılacak işlerin sıralamasının başında şu anda yenilemesi gerçekleştirilen 765 sokak vardı. Bu sokakta deforme olan yoldan vatandaş çok mağdurdu. Her yağmur yağdığında bu yolda 1 hafta su birikintileri kalıyordu. Bu yüzden de sürekli çamurlu bir yol idi. Vatandaş bu çamurlu yolu kullanmakta çok zorlanıyordu. Bunun yanında yine 738 ile 765 sokağı birleştiren yeni yol açıldı. Başkanımız da bu konuda çok ilgili. Yapılan çalışmalardan dolayı başta Belediye Başkanım Ertuğrul Tetik’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Nazilli Merkez ve kırsal mahallelerdeki sorunların neler olduğu ve bu sorunların program dahilinde ivedilik sırasına göre teker teker çözüme kavuşturulacağının altını çizen Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, “Mahallelerimizin sorunlarını biliyoruz. Vatandaşlarımızın rahata kavuşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceliğimiz en kötüsünden başlayıp teker teker düzeltmek ve yenilerini eklemek. Yenileme yaptığımız yolların sadece taşlarını döşemiyoruz. Genişletilmesi gereken kısımları ölçülerine uygun olarak genişletirken stabilize çalışmaları yapılan kısımlarda alt yapı ile ilgili oluşabilecek sıkıntıları Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte çözüyoruz. Yeşil Mahallemizde yenilenen ve yeniden açılan yolumuzun mahalle sakinlerimize ve Nazillimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir’den Türkiye’de ilk niteliğinde engelli kadın ve kız çocuklarına yönelik proje Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Türkiye’de ilk niteliğindeki ulusal, uluslararası kapsamı olan Spor ve İstihdam ile Engelli Kadınlar ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi Projesi’nin lansmanı yapıldı. Engelli kadın ve kız çocuklarının daha güçlü, daha bağımsız hayat sürmelerini sağlamayı, sporun gücünden yararlanarak istihdam edilebilirliklerini arttırılması için gerekli verileri toplamayı hedefleyen projenin tanıtım programı özel bir otelde düzenlendi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşik Krallık İkili İş Birliği Programı desteği ve Etki Yatırım Danışma Kurulu’nun (EYDK) girişimleriyle, UNESCO Fit For Life Spor Programı ile uyumlu olarak tasarlanan proje kapsamında verilerle engelli kadın ve çocukların güçlendirilmesine yönelik sürdürülebilir, etkili müdahalelerin şekillendirilmesine katkı sağlanacak. Proje tanıtım programı sonrası ulusal ve uluslararası alanında uzmanların katılımlarıyla özel oturumlar, bilgilendirme sunumları ve paneller yapıldı. “Engellilerin önündeki bütün engelleri kaldırıyoruz” Tanıtım programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı konuşmada başarı hikayesinde yaşadığı zorluklara ve kariyerindeki dönüm noktalarını anlatarak, “Engellinin önündeki engelleri kaldırabilirsek bu bir kalkınma projesi olur. Fırsat eşitliği verildiği zaman büyük bir başarı hikayesine dönüşebildiğini gören bir ailenin evladı olarak huzurlarınızdayım. Kaybedenler vazgeçenlerdir. Engelsiz bir şehir için, engelli dostu bir şehir için yola çıktık. Engellilerin eğitimde önlerindeki engelleri kaldırmamız, bu şehri eğitim şehri yapmamız gerekiyordu. Spor iyileştiriyor, birleştiriyor. Dünyada bu işi hep erkekler yaptı ama arkaya baktığında hep bir kadın gücü var. Şimdi biz bu şehri genç, kadın ve engelli dostu bir şehir yapmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bunun için ampute kadın futbol takımı Gaziantep Modeli ile kurulabilir. Türkiye’nin en güzel Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açtık. Kadın istihdamı çok önemliydi. Ortez ve Protez Merkezi’ni açtık. Tesisleri tamamladık. Engellilerin önündeki bütün engelleri kaldırıyoruz” dedi. “Gerçek bir değişiklik sağlanması adına bu proje önemli” Birleşik Krallık Büyükelçiliği Ankara Müsteşarı Wendy Wvyer ise projenin kadınlar ve kızlar için sosyal uyumluluk açısından bir gerekliliği hedefleyerek hazırlandığını aktararak, “Gaziantep örneği içerisinde depremin tahrip edici etkisi oldu. İnsanlar ıstırabını hala yaşıyor. Kadınların ve kız çocuklarının bir çok sıkıntı yaşadığı aşikar. Kadınların ve kız çocukların güçlendirilmesi arz etmekte. Ekonomik eğitim olarak güçlendirilmelidir. Bu hususlar doğrultusunda Birleşik Krallık hükümetinin kapsamında öncü olduğumuzu dile getirmekteyiz. Bu proje kapsamında engelli kadın ve çocukların güçlendirilmesi adına Gaziantep’e geldik. Toplumsal eşitlik ve fırsat eşitliği sağlanması unsurlarını kapsıyor proje. Eşit fırsatlar için bu projenin önemi ortada. Türkiye de özellikle sporun güçlü bir kaynak olduğu bilinen bir konu. Bu proje içerisinde futbol birtakım fırsatları oluşturacak. Geleceklerine daha iyi bir imkan sağlayacak kız çocuklarının. Gaziantep adına çok önemli. Gerçek bir değişiklik sağlanması adına bu proje önemli. Deprem sonrasında yaşanan bu zorlukların aşılması adına destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Bu topluma bir yatırımdır, sosyal bir yatırımdır” Etki Yatırımı Danışma Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ise, “Hem Gaziantep hem Türkiye hem de dünya için önemli bir proje. Engelli sayılarına baktığımızda kadınlarımız bu sayının yarısını oluşturuyor. Engelli kadınlarımızı istihdama katmak, spora katmak ülke ve dünyamız için çok önemli. Projenin yerel ortaklarının en önemlisi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi. Başkan Fatma Şahin daha ilk günden bize inanarak bu proje için elini taşın altına koymaya karar verdi. Değerli ekibiyle yanımızda oldu. Mayıs ayından bu yana çalışmaktayız bu projeyi başlatmak için. Bu projenin sadece sosyal sorumluluk ve bağış projesi olmadığının altını çizmek istiyorum. Bu bir yatırım projesi. Bu topluma bir yatırımdır, sosyal bir yatırımdır. Dünyanın dikkatle izlediği bir proje olacak bu” diye konuştu.