ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı: “Bacıeren kültürünü unutturmamak, geleneği yaşatmak için çalışacağız” Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, “Bacıeren kültürünü unutturmamak, geleneği yaşatmak için çalışacağız. Bu kültürü yaşatanlara da ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi. Gölbaşı Belediyesi ve Ankara Kulübü Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Bacıeren Ankara Kınası" etkinliği, Mehmet Akif Ersoy Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe il ve ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, STK ve siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan programda konuşan Başkan Odabaşı, bacıeren teşkilatı sayesinde 13. yüzyıldan bu yana Türk kadınlarının üretimde ve sosyal hayatta aktif rol aldığını belirterek, bu teşkilatın modern anlamda kurulan ilk kadın örgütlenmelerinden biri olduğunu ifade etti. Ankara Kulübü öncülüğünde seğmenler ve bacıerenlerin geleneğini yaşattığını kaydeden Odabaşı, “Biz de bacıeren kültürünü unutturmamak, geleneğimizi yaşatmak için çalışıyoruz. Bu kültürü yaşatanlara da ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü Ankara Kulübü Derneğimizde yetişen yüzlerce, binlerce seğmen ve bacıerenlerimiz bu kültürü yaşatırken, ülkemizi de yurt dışında temsil ediyorlar. Ben onları izlerken rahmetli annemi hatırlıyorum, çok duygulanıyorum” diye konuştu. Etkinliğin sonunda Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, Ankara Kulübü Genel Başkan Yardımcıları Emel Koç ve Serpil Yıldırım’a CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanvekili Faruk Köylüoğlu ve Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı tarafından çiçek takdim edildi. Program Ankara oyun havaları eşliğinde eğlenceli anlarla sona ererken, Odabaşı katılımcıları 27 Aralık Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıl dönümü vesilesiyle 26 Aralık’ta düzenlenecek programa da davet etti.
Samsun ’Canik Çocuk Kitapları Günleri’ kapılarını ziyaretçilerine açıyor Samsun’un Canik Belediyesi’nin ilçede düzenlediği ‘Canik Çocuk Kitapları Günleri’ kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, çocukların düşünce dünyasının zenginleşmesini, kelime hazinelerinin gelişmesini ve okuma alışkanlığı kazanmalarını hedeflediklerini söyledi. Canik Belediyesi ilçede geleneksel olarak düzenlediği Canik Çocuk Kitapları Günleri’yle çocukları kitaplarla ve yazarlarla bir araya getirmeye devam ediyor. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede bir gelenek haline getirdikleri Canik Çocuk Kitapları Günleri’yle çocukları bu yıl da çocuk kitapları yazarları, eğitici ve eğlenceli etkinliklerle bir araya getireceklerini ifade ederek tüm çocukları ve vatandaşları etkinliğe davet etti. Canik Çocuk Kitapları Günleri’yle çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, “Canik Çocuk Kitapları Günleri, bu yıl da etkinlikler ve aktivitelerle dolu programlarıyla kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Çocuklarımızı, yaş düzeylerine göre belirlenen kitaplarla ve yazarla buluşturacağız. Canik Çocuk Kitapları Günleri ile çocuklarımızın düşünce dünyasının zenginleşmesini, kelime hazinelerinin gelişmesini ve okuma alışkanlığı kazanmalarını hedefliyoruz. Çocuklarımızı eğitici ve eğlenceli aktivitelerle de buluşturacağımız Canik Çocuk Kitapları Günlerimize, tüm çocuklarımızı ve hemşehrilerimizi bekliyoruz" dedi. Canik Belediyesi tarafından ilçede gerçekleştirilecek olan Canik Çocuk Kitapları Günleri’nde çocuk kitapları yazarları, imza ve söyleşi programları gerçekleştirecek. Canik Çocuk Kitapları Günleri’nde yer alacak yazarlar, söyleşi programları çerçevesinde çocukların soruları yanıtlayacak. Canik Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle ilçede düzenlediği ve çocukların binlerce kitap üzerinde inceleme fırsatı bulacağı Canik Çocuk Kitapları Günleri’nde katılımcıları çok sayıda özel hediye ile buluşturacak. Canik Çocuk Kitapları Günleri, 9-13 Aralık tarihleri arasında bir alışveriş merkezinin etkinlik alanında gerçekleştirilecek.
İzmir Temiz Körfez için dev adım İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’nde sirkülasyonu sağlayarak, denizin temizlenmesinde önemli rol oynayacak dip tarama çalışmalarına başladı. Peynircioğlu Deresi ve Körfez’in kuzey aksını kapsayan bölgede ilk etapta 700 bin metreküp dip çamurunun taranacağı çalışmanın startını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay verdi. Bostanlı’dan Körfez’e açılarak tarama gemisinin bulunduğu bölgeye giden Tugay, “İki tarama gemisi ve çıkan çamuru taşıyan 6 tane gemi ile temizlik çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışma Körfez’de sirkülasyonu sağlayacak. Bakanlığın yapması gereken bir iş ama önemli değil. Körfez bizim körfezimiz. Tüm birimlerimizle Körfez temizlenene kadar durmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Körfezi’ndeki kirlilik sorununa neşter vurmak için çalışmalarını hızlandırdı. İzmir Körfez Çalıştayı’nın ardından uzmanlar, akademisyenler ve bürokratların Körfez’in temizlenmesi ve korunmasına yönelik çeşitli görüşlerini değerlendiren İZSU Genel Müdürlüğü diğer yandan da ilgili bakanlıklardan alınan izinlerin ardından harekete geçti ve Körfez’de tarama çalışmalarına başladı. Körfez’e açılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’dan ve kurum yetkililerinden bilgi aldı. İlk etapta Peynircioğlu Deresi’nde yaklaşık 100 bin m, Çiğli kısmında ise yaklaşık 600 bin m olmak üzere toplam 700 bin metreküp tarama yapılacak İZSU Genel Müdürlüğü bu çalışmaları 440 milyon liralık yatırımla gerçekleştirecek. "Körfez bizim Körfezimiz" Uzun zamandır İzmir’in konuştuğu Körfez kirliliği konusunda “Temizlik seferberliğine başladıklarını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Körfez’in dip temizliğine ihtiyacı var. Suyun temizlenmesi için dipten bir temizlik gerek. Çok uzun süre derelerden Körfez’e gelen atıklarla boğuşuyoruz. Çamur da, çöp de geliyor. İzmir tarihi boyunca Körfez’de biriken unsurlar bunlar. Bu da Körfez’in temizlenmesine engel oluyor. Bugün Peynircioğlu Deresi’nin körfezle buluştuğu noktada dip temizliği gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde diğer kısımlarda akıntı olması için çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bugün çalışmaya başlayan gemimiz için dün akşamüstü saatlerinde İzmir Liman Başkanlığı’ndan izin çıktı. Bugün saat 09.00 itibariyle de çalışmalarımızı başlattık. İki tarama gemisi ve 6 tane de çıkan çamuru taşıyan gemi ile temizlik çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışma Körfez’de sirkülasyon sağlayacak. Alg patlamasının da önüne geçecek. Bu yaptığımız çalışmalar aslında Bakanlığın yapmış olması gereken bir işti. Ama önemli değil. Bakanlık bu durumu görmüyorsa bizim yapacağımız bir şey yok. Körfez bizim körfezimiz. Tüm birimlerimizle Körfez temizlenene kadar durmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlk hedefimiz Körfezde alg patlamasının ve kokunun olmaması” dedi. "Tüm yaptığımız çalışmalar Körfez’e katkı sağlayacak" Körfez temizlik çalışmalarına etki edecek birçok projeyi de hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Dr. Tugay, “Çiğli 4. Faz çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayında tamamlayacağız. Bununla da yetinmeyip 5. fazı da gerçekleştireceğiz. Yeni ihalelerle yağmur ve kanal ayrıştırma çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu sene içerisinde en zor ilk 41 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırmalarımızı kent merkezinde gerçekleştireceğiz. Tüm yaptığımız çalışmalarla Körfez’e büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bizim için bu konu üzerinde en çok çalıştığımız konu. Özellikle İzmirli vatandaşlarımız bu çabaya destek vermeli. Yağmur suyu mazgallarının temiz tutulması gerek. Derelerin kirletilmemesi gerek. Körfezi temiz tutma görevi her İzmirliye aittir. Bu hassasiyeti tüm vatandaşlarımızdan bekliyorum. Körfez bizim onurumuz, gözbebeğimiz. Çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Sürecin işleyişi Çalışmalar iki etapta yürütülecek. İlk 180 günde ise acil olarak Peynircioğlu Deresi’nde yaklaşık 100 bin metreküp, Çiğli kısmında yaklaşık 600 bin metreküp olmak üzere toplam 700 bin metreküp tarama yapılacak. 700 bin metreküp tarama çalışmasının maliyeti ise 440 milyon lira olacak. Bununla beraber geriye kalan ikinci etapta 1 milyon 800 bin metreküp dip çamurunun taranması için ise 2025 yılında ihaleye çıkılacak. Böylelikle İZSU Genel Müdürlüğü İzmir Körfezi’nde 2 milyon 500 bin metreküplük dip taraması gerçekleştirecek. Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 santim derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki dip tarama malzemesinin alınması ile körfezin akıntı hızı ve kirliliği azalacak.