ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Trabzon’dan Gümüşhane’ye uyuşturucu madde getiren şahıs yakalandı Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Trabzon’dan Gümüşhane’ye uyuşturucu madde getiren şahsı yakalarken, şahsın üzerinde, aracında ve evinde çok sayıda malzeme ele geçirdi. Edinilen bilgiye göre İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, yaptıkları istihbarat çalışmaları neticesinde S.D isimli şahsın aracıyla Trabzon’dan Gümüşhane’ye uyuşturucu ve uyarıcı madde getireceği bilgisini aldı. KOM ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleriyle uyuşturucu arama köpeği ’Delil’in de katılımıyla İkisu köyü mevkiinde yol kontrol ve arama faaliyetinde durdurulan şüpheli şahsın aracında uyuşturucu arama köpeği Delil’in tepki vermesi üzerine Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığından arama kararı alındı. Karara istinaden şahsın üzerinde, aracında ve evinde yapılan aramada 9 gram kubar esrar, 3 adet sentetik ecza hapı, 2 adet öğütücü aparatı, 1 paket sigara sarma kağıdı, 2 adet kullanma aparatı ele geçirdi. Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda hakkında adli tahkikata başlanan şahıs ifadesinin alınmasının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Öte yandan Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik ekiplerinin Karaer Mahallesi Aydın Doğan Caddesi üzerinde bir araç içerisinde yaptığı aramada Y.E.B. isimli şahsın üzerinden 0.16 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.
Aydın Aydın’da Kasım ayı içerisinde 25 bin 915 araca işlem yapıldı Aydın’da emniyet ve jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimler çerçevesinde Kasım ayı içerisinde 25 bin 915 araca işlem yapılırken, meydana gelen 684 trafik kazasında 5 kişi hayatını kaybetti. Aydın’da trafik güvenliğinin artırılması ve korunması için Aydın Valiliği gözetim ve denetiminde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı trafik ekipleri tarafından 2024 yılı Kasım ayı içerisinde toplam 155 bin 425 araç kontrol edilirken, 25 bin 915 araca işlem yapıldı. Alınan önlemlere rağmen; trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle 2024 Kasım ayı içerisinde Aydın sınırlarında toplam 287 maddi hasarlı, 392 yaralamalı ve 5 ölümlü olmak üzere toplam 684 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda toplam 524 kişi yaralandı, 5 kişi ise hayatını kaybetti. Konu ile ilgili Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Valiliğimizce, ilimizde trafik güvenliği ve vatandaşlarımızın can ve mal emniyetinin daha etkin sağlanmasına yönelik olarak alınan tüm tedbirler arttırılarak aynı kararlılıkla ve gayretle sürdürülecektir. Trafik kurallarına uyan, trafik düzeninin sağlanmasına ilgi ve destekleriyle katkı sağlayan değerli vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Trafik kazalarının azalması için sürücü ve vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmaları, özellikle hatalı şerit değiştirmemeleri, alkollü araç kullanmamaları, kural ihlali yapanların ise 112 nolu Acil Çağrı Merkezi telefonuna ihbar edilmeleri hususlarında vatandaşlarımızın bilgisine, desteklerine büyük ihtiyaç vardır" ifadelerine yer verildi.
Kayseri ’Sağlığa Kulaç At’ yüzme yarışması başladı Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş., 2024 Avrupa Spor Şehri Kayseri’de ’Sağlık İçin Kulaç At’ sloganıyla düzenlediği Tesisler Arası Yüzme Yarışması’na ev sahipliği yapıyor. 305 sporcunun katıldığı yarışlar, 3-5 Aralık tarihleri arasında Kayseri’nin çeşitli spor tesislerinde gerçekleşiyor. Avrupa Spor Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu (ACES Europe) tarafından 2024 yılı Avrupa Spor Şehri seçilen Kayseri, spor alanındaki başarılarına bir yenisini daha ekliyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. tarafından düzenlenen ’Sağlığa Kulaç At’ Tesisler Arası Yüzme Yarışması, 3 Aralık itibarıyla start aldı. Yarışma, 16-65 yaş arası sporcuların katılımıyla, Kayseri’nin farklı spor tesislerinde 3-5 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Kayseri’deki Talas Sosyal Yaşam Merkezi, Köşk Sosyal Yaşam Merkezi, Millet Bahçesi Sağlıklı Yaşam Merkezi, Beyazşehir Sosyal Yaşam Merkezi ve Talas Spor Tesisi’nde düzenlenen yarışmalara toplam 305 sporcu katılıyor. Yarışmacılar, 16-25, 26-35, 36-45, 46-55, 56-65 yaş olmak üzere beş farklı yaş kategorisinde mücadele edecekler. Yarışmaların ardından 10 Aralık’ta Millet Bahçesi Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek olan finalde, her yaş kategorisinde en iyi üç sporcu madalya ile ödüllendirilecek. Ayrıca, dereceye giren birinciye 30, ikinciye 21, üçüncüye ise 15 günlük ek spor paketleri hediye edilecek. Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş., Kayseri’nin spor alanındaki gelişimini desteklemek ve halkı spor yapmaya teşvik etmek amacıyla düzenlediği bu etkinlikle, sağlık ve spor bilincinin arttırılmasını hedefliyor. ’Sağlığa Kulaç At’ yarışması, sadece sporcular için değil, Kayseri halkı için de motivasyon kaynağı olmayı amaçlıyor. Yarışmaların tören günü ise 10 Aralık’ta Millet Bahçesi Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde saat 18:00-20:00 arasında gerçekleştirilecek.