ÇEVRE - 05 Aralık 2024 Perşembe 01:47

Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

A
A
A
Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kararıyla gündeme gelen 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Gıda arzının temeli tarım, tarımın temel kaynağı ise topraktır. Biz topraklarımızı, vatanı korur gibi korumak için çalışıyoruz" dedi.


Saylak, toprağın sonsuz yaşam kaynağı olduğunu, toprağı korumanın ‘Vatanı Korumak’ anlamına geldiğini belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim değişikliği, çölleşme ve doğal afetlerin tehdit ettiği tarımsal toprak varlığımızı gelecek nesillere koruyarak ve geliştirerek aktarabilmek adına yaptıklarımız, bundan sonra yapacaklarımızın da teminatıdır. Bakanlığımızın öncülüğünde, tarımsal üretim yapılan topraklarımızın verimliliğini, kalitesini artırmak, atıl topraklarımızı üretime kazandırmak ve yaşadığımız kayıpları bertaraf edebilmek adına projelerimizi art arda hayata geçiriyoruz. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlarımızın sorumluluğu olduğunu ve bu konudaki farkındalığı geliştirmek adına dayanışma içinde çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diye konuştu.


“Her yıl 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor”


Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 75 milyar ton toprağın erozyona uğradığını, hızlı yapılaşma, doğal afetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak varlığının büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Saylak, "Gıdanın, üretimin, tarımın temelini oluşturan sağlıklı topraklar en önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemin taşıyıcı gücüdür. O nedenle, üreticilerimizi sürdürülebilir olmayan toprak ve arazi kullanımı, kural dışı hasat, yanlış bitki koruma ürünü kullanımı, anız yakımı gibi uygulamalar konusunda sürekli uyarıyoruz" dedi.


100. yıl toprak analiz laboratuvarı


Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) işbirliğiyle ‘YİKOB Destekli Toprak Analizi’ projesi hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten İl Müdürü Barış Saylak, proje kapsamında Muğla’ya bir laboratuvar kazandırdıklarını kaydetti. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Menteşe İlçe Müdürlüğü binasında hizmete sunulan 100. Yıl Laboratuvarının, toprak ve sulama suyu faaliyetlerine devam ettiğini ve açıldığı günden bu yana 535 adet toprak ve 2 adet sulama suyu numunesinde analizler yaparak ayrıntılı sonuç raporlarını ilgili kişi ve kurumlarla paylaştığını açıkladı.


Muğla 100. Yıl Toprak Analiz Laboratuvarının son teknolojik alet ve ekipmanlarla çiftçilere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre geniş bir analiz yelpazesi ile hizmet sunduğunu söyleyen Saylak, "Üretimde yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın en öncelikli şartı, toprağı iyi tanımaktan geçer. Üreticilerimize her fırsatta hatırlattığımız gibi, doğru zamanda doğru gübre ve ilaç kullanımının ön şartı da toprak analizidir. Bilinçsiz gübreleme, sadece üreticimizin gelir kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın yapısını da bozarak, toprak ve çevre kirlenmesine yol açar. Bu nedenle, kalite, verim ve sürdürülebilirlik için tüm üreticilerimizi toprak analizi yaptırmaları konusunda uyarmayı görev biliyorum" dedi.


“19 ton zirai ambalaj atığı bertaraf edildi”


Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde Muğla Valiliği himayesinde Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı (MUÇEV) ortaklığında birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla doğa dostu bir proje olan, ‘Muğla İli Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı’ projesi ile Haziran 2021 yılından itibaren 19 ton zirai ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildiğini elirter Saylak, hedeflerinin temiz su, temiz toprak, temiz çevre. Bu projemizle pestisitlerin su kaynaklarımızı, toprağımızı, çevremizi ve denizlerimizi kirletmesinin önüne geçmek olduğunu belirti.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tüm ülkede ekilebilir tarım arazisi varlığını koruma altın aldığını ve yeni üretim planlaması ile birim topraktan elde edilecek üretim miktarını artırmak amacıyla çalıştığını hatırlatan Saylak, Türkiye’de 2024 yılı itibariyle koruma altına alınan ova sayısının 468’e çıkarıldığını söyledi. Saylak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karar ile 19 ilimizde 28 yeni ovayı tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı olarak ilan ettik. Koruma altına aldığımız büyük ova sayısı 468’e, korunan alan miktarı da yaklaşık 9,5 milyon hektara çıktı. Biz, yaşam kaynağımız olan toprağı en değerli hazinemiz olarak görmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bu vesileyle 5 Aralık Dünya Toprak Günümüzü bir kez daha kutluyorum" dedi.



Saylak: “Toprağı korumak, vatanı korumaktır”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Terme’de kaldırım işgallerinin önüne geçildi Terme Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki cadde ve sokaklarda vatandaşların kaldırımları daha rahat kullanabilmesi başlattıkları denetimler neticesinde ilçede kaldırım işgallerinin önüne geçildi. Yayaların kullanım alanı olan cadde ve sokaklardaki kaldırımların, işyerleri tarafından işgalinin önüne geçmek amacıyla Terme genelinde pek çok noktada zabıta ekipleri tarafından denetimler yapıldı. Kanun ve mevzuata aykırı olarak ticari malzeme ve gıda ürünlerini kaldırım ve yol kenarına yerleştiren işyerlerine uyarılarda bulunuldu. Ekipler, yaya yollarında herhangi bir olumsuz durum veya aksaklık yaşanmaması için esnafı kurallara uymaya aksi halde cezai işlem uygulanacağını kaydetti. Yapılan çalışmalara esnaflarında verdiği destekle yaya trafiğinin yoğun olduğu ana caddelerde kaldırım işgalleri son buldu. "İlçemizin geneline yayacağız" Terme Belediyesi Zabıta Müdürü İskender Ekiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kaldırımların sadece yayalar için olduğunu kaydetti. Müdür Ekiz, “Kaldırımların amacı vatandaşlarımızın rahatça hareket edebilmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda esnaflarımızın desteğiyle ilçemizde bir düzen oluşturduk. Ekiplerimiz ile birlikte ilçemizin cadde ve sokaklarında yaptığımız kaldırım düzenleme denetimlerimiz kesinlikle esnafımızı yıldırmak, yıpratmak değil. İlçemizde ciddi sorun teşkil eden kaldırım işgallerinin tamamen önüne geçerek yaşlılarımızın, engellilerimizin, bebek arabasıyla geçen ebeveynlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın konforlu ve rahat bir şekilde yaya kaldırımlarını kullanmalarını sağlamaktır. Göstermiş oldukları anlayış ve işbirliği için tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum. İlk başta yaya trafiğinin yoğun olduğu cadde ve sokaklarda başlattığımız çalışmayı ilçemizin genelinde de hayata geçireceğiz. Ekiplerimiz düzeni sağlamak ve sürdürmek için sahada olmaya devam edecek" dedi. Ekiz, vatandaşların karşılaştıkları sorunları doğrudan Terme Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne iletebileceklerini ve düzenin korunması için çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.
İstanbul Sultanbeyli Belediyesi’nden halka ücretsiz fitness hizmeti Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, ’Sultanbeyli FİT’ markasıyla yeni fitness salonlarını hizmete almaya başladı. Sporu ve sağlıklı yaşamı teşvik etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Tombaş, "İlkini Fatih Mahallesi’nde hizmete açtığımız Sultanbeyli FİT projesini tüm mahallelerimizde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kadın ve erkeklere, farklı gün ve seanslarda hizmet verecek Sultanbeyli FİT, tüm halkımıza ücretsiz olacak" dedi. Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş seçim döneminde verdiği sözleri hayata geçirmeye devam ediyor. Sadece 6 ayda 25 projeyi tamamlayan Tombaş, ’Sultanbeyli FİT’ markasıyla yeni fitness salonlarını hizmete almaya başladı. Halka ücretsiz hizmet verecek Her yaşta sporu ve sağlıklı yaşamı teşvik eden hizmetleri önemsediklerini belirten Başkan Tombaş, "Seçim döneminde en çok istenen taleplerden biriydi. Biz de göreve gelir gelmez çalışmalarımıza başladık ve Sultanbeyli FİT markasıyla yeni fitness salonları projemizi hazırladık. Projemizin ilkini Fatih Mahallesi’ndeki Bilim Sultanbeyli Merkezi’mizin bünyesinde hayata geçirdik. Hedefimiz 15 mahallemize de yaygınlaştırmak. Kadın ve erkeklere, farklı gün ve seanslarda hizmet verecek Sultanbeyli FİT, tüm halkımıza ücretsiz olacak. Devam zorunluluğu şartı arayacağız. Sürekli devamsızlık yapılması halinde kayıt düşecek ve sırada bekleyenlere hak tanınacak. Gençlerimizi, her yaşta spora gönül verenleri, sağlığın ve başarının adresi Sultanbeyli FİT’e bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Sultanbeyli FİT çalışma günleri ve seans programları hakkında detaylı bilgi için www.sugem.net adresinden erişim sağlanabilecek.
Antalya CHP’li 14 Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiyesi eğitim için Antalya’da buluştu CHP’li 14 Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye daireleri yöneticileri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen mesleki eğitim programında buluştu. Başkan Böcek, itfaiye için başta personel ihtiyacı olmak üzere modern ve donanımlı araçların, ekipmanların temini ve artırımı noktasında hedeflerini birer birer hayata geçirdiklerini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir belediyelerinin itfaiye teşkilatlarına yönelik “İtfaiye Teşkilatlarında Yangın Çıkış Nedenlerinin Belirlenebilmesi İçin İtfaiyecilerin Mesleki Eğitim Semineri” düzenledi. Başkan Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerin açılışına CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP’li 14 Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye daire başkanları ve itfaiye amirleri ile Burdur, Afyon, Uşak, Kütahya ve Bucak itfaiyelerinin yöneticileri katıldı. Başkan Böcek açılışta yaptığı konuşmada, “En zor ve en çaresiz anlarda, vatandaşlarımızın canını malını kurtarmak için kendi hayatını hiçe sayarak yardıma koşan kahraman itfaiye erlerimizi gönülden kutluyorum” dedi. Başkan Muhittin Böcek, planlı kurallı kimlikli bir kent vizyonuyla projelerini bir bir hayata geçirirken vatandaşların yangın, sel ve deprem gibi en kötü anında yardıma koşan fedakâr itfaiye teşkilatı için de gereken ne varsa yaptıklarını söyledi. 14 milyon Euro’ya 21 yeni itfaiye aracı Başta personel ihtiyacı olmak üzere modern ve donanımlı araçların, ekipmanların temini ve artırımı noktasında hedeflerini birer birer hayata geçirdiklerini ifade eden Başkan Muhittin Böcek, “Liyakat esasına dayalı sınav sistemiyle aldığımız 275 itfaiye erimizle sayımızı 663´e çıkardık. 94 yeni personel için bakanlığa talebimizi ilettik. Seçim beyannemimizde olan 5 yeni itfaiye istasyonu açarak istasyon sayımızı 48’e çıkardık. Güncel rakamlarla 119 milyon 500 bin TL yatırımla birisi mobil koordinasyon merkezi olmak üzere 10 itfaiye aracının alımını tamamladık. 75 milyon TL yatırımla, teknik ekipmanlarımız ile gücümüze güç kattık Ayrıca önümüzdeki hafta yapacağımız ihalede 14 milyon Euro üzerinde bir yatırımla alacağımız 21 itfaiye aracımızla, Antalya ve ülkemizin ihtiyaç duyacağı her bölgede hizmet vereceğiz” diye konuştu. “Cafi projesi örnek olacak” Antalya itfaiyesinin her yıl yaklaşık 13 bin vakaya müdahale ettiğini anlatan Başkan Böcek, depremden orman yangınlarına selden kazalara ihtiyaç duyulan her an ve her yerde tüm belediyeler ve kurumlarla birlikte siyaset üstü bir anlayışla çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Başkan Muhittin Böcek, şunları söyledi: “Ayrıca personelimizin eğitimini ve gelişimini destekleyen çalışmalarımıza önem vermekteyiz. Bu çalışmalarımızdan biri de Avrupa Birliği hibe desteğiyle yürütmekte olduğumuz ve bugün detayları anlatılacak olan Cafi projesidir. Proje kapsamında itfaiye teşkilatlarına kılavuz olacak “yangın yeri inceleme eğitim dokümanı” oluşturuldu. Araştırma, inceleme, iyi uygulama örneklerinin aktarımı ile ortaya çıkan eğitim programı sayesinde Türkiye’de ilk defa itfaiye teşkilatı altında yangın çıkış nedenini araştıracak bir birim oluşturulacaktır. Bu çalışmanın Türkiye geneline örnek teşkil edeceğini ve 14 büyükşehir belediyemize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.” “Yönetişim ve paylaşım önemli” CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, CHP’li belediyeler arası diyaloğun, yönetişimin ve deneyim paylaşımının önemine işaret etti. İtfaiyecilerin kadro sorunu olduğunu hep platformda söylediklerini aktaran Baran Bozoğlu, “Ancak hala bir adım atılmadı. İtfaiye yöneticilerinin haklarının hala verilmemiş olması da en büyük sorunlardan biri olarak karşımızda duruyor. Güçlü ses tonuyla kanun teklifleri vererek bunu dile getirmeye devam edeceğiz” dedi. Eğitimin konusunun çok değerli olduğunu söyleyen Bozoğlu, “Önemli olan yangının daha olmadan önüne geçilmesi. Bu eğitimde bunun bir parçası. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek’e çok teşekkür ediyorum. Sadece kendi kentindeki olaylara değil tüm Türkiye’deki orman yangınlarına, depremlere personeli ve ekipmanları ile koşan bir perspektif ortaya koyuyor” diye konuştu. “Ortak çalışma dili oluşturacağız” Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa da yangın çıkış nedenlerinin tespitinin belirlenmesine yönelik Avrupa Birliği projesinin sonuçlarının paylaşmak üzere bir araya geldiklerini kaydederek, “Yangının çıkış nedenlerini iyi tespit edip analiz edersek daha sonraki süreçlerde önlenmesine yönelik etkin tedbirler alabiliriz. Ortak bir çalışma dili oluşturup birlikte hareket edebilmek için bu toplantıyı düzenledik” ifadelerini kullandı.