EĞİTİM - 01 Ocak 2025 Çarşamba 12:37

Minikler hem eğlendi, hem öğrendi

A
A
A
Minikler hem eğlendi, hem öğrendi

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi kırsal mahallelerde bulunan okullarda öğrencilere yangın güvenliği, afet farkındalığı ve uygulamalı acil durum müdahaleleri konularında eğitim verdi.


7 Bin 843 öğrenciye eğitim verildi


Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, il genelindeki kırsal eğitim seferberliği başlattı. 3 aylık süre içerisinde kırsal mahallelerdeki 93 okulu ziyaret eden itfaiye ekipleri 7 bin 843 öğrenciye afet ve acil durum yönetimi konusunda kapsamlı eğitim verdi. İtfaiye ekipleri eğitimlerin yanı sıra öğrencilere 10 bin adet boyama kitabı dağıttı.


Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Amiri Mehmet Haluk Önen “Kırsal mahallelerde öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren bilinçli bireyler olarak yetişmesi için afet ve acil durum eğitimleri düzenledik. Eğitimlerde yangın ve diğer afetlere karşı alınan önlemler sayesinde can ve mal kaybı riskini minimize edilmesini hedefledik. Kırsal mahallelerde bulunan okullarda eğitimlerimiz 2025 yılında da devam edecek” dedi.


Başkan Aras; “İnsanların erken yaşta aldığı eğitimler, öğrendiği bilgiler geleceklerini şekillendirir”


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras büyük yangınlar atlatan Muğla’da sorumlu ve bilinçli nesiller yetişmesi için eğitime büyük önem verdiklerini söyledi ve kırsal mahallelerdeki okullarda afet ve acil durum eğitimlerinin 2025 yılında da devam edeceğini belirtti.


Başkan Aras; “Atalarımızın “Ağaç yaşken eğilir” atasözü bize çok şey anlatır. İnsanların erken yaşta aldığı eğitimler, öğrendiği bilgiler geleceklerini şekillendirir. Bizlerde, Büyükşehir Belediyesi olarak eğitime, bilgiye büyük önem veriyoruz. Özellikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın her konuda bilgili, donanımlı yetişmesi, ülkesine, şehrine yararlı bireyler olması için çalışıyoruz. Büyük yangınlar yaşayan Muğla’mızda özelikle kırsal mahallelerde eğitim gören evlatlarımızı okullarında ziyaret ederek yangın eğitimleri verdik ve 7 bin 843 öğrencimize ulaştık. Hepsi birer fidan olan bu evlatlarımız aldıkları eğitimler sayesinde karşılaşacakları herhangi bir itfai olay karşısında daha donanımlı ve hazırlıklı olacak. Yaşadıkları şehri korumak için aldıkları bilgilerle elinden geleni yapacak.” dedi.


Öğrencilere verilen eğitimler


Yangın Güvenliği: Yangınların oluşum sebepleri, yangın anında yapılması gerekenler ve yangının yayılmasını engellemeye yönelik alınması gereken önlemler detaylı bir şekilde anlatıldı.


Afet Farkındalığı: Deprem, sel ve diğer doğal afetlere karşı hazırlıklı olmanın önemi vurgulandı. Ayrıca, afet anında yapılması gereken doğru müdahaleler hakkında öğrencilere bilgiler verildi.


Uygulamalı Eğitimler: Öğrencilere yangın söndürme cihazlarının nasıl kullanılacağı, tahliye planlarının nasıl yapılacağı ve diğer temel afet güvenlik uygulamaları hakkında pratik eğitimler verildi.



Minikler hem eğlendi, hem öğrendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Havaların soğuması kış çaylarına talebi arttırdı Havaların soğumasıyla kış çaylarına talep arttı. Soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar aktarların yolunu tuttu. Aktarlarda kış çayının kilosu 500 liradan tezgahlarda alıcı buluyor. Soğuk havaların gelmesiyle vatandaşlar soğuk algınlığından korunmak için aktarların yolunu tuttu. Grip, nezle, soğuk algınlığından korunmak isteyenler kış çaylarına talebi arttırdı. Vatandaşlar aktarlardan en çok ıhlamur, zencefil, tarçın, ve adaçayı satın alıyor. Aktarlar ise kış çayının taze olmasına dikkat çekti. Kış mevsiminin vazgeçilmezi kış çayının kilosu 500 liradan satılıyor. Kış çayının doğru miktarda kullanımını belirten aktar Cihan Özdemir, "Bu sene kış çayının kilosu 500 liradan satılıyor. 2 sene önce 300-350 lira, geçtiğimiz sene 400 liradan satılıyordu. Kış çaylarında olmazsa olmaz 7-8 adet bitki var. Bunların üzerine aktarlar kendi tercihlerine göre farklı kombinasyonlar yapabilir. Kış çayının içerisinde ıhlamur, ada çayı, zencefil, tarçın, karanfil ve zerdeçal bulunur. Hatmi çiçeği, papatya, meyan kökü ve ebegümeci gibi bitkiler de kış çaylarının olmazsa olmazlarından. Tüketirken doğru miktarda kullanılmalı. Çünkü doğru dozda kullanmanın iyileştirici etkisi varken, yanlış doz kullanıldığında zehirleyici etki de gösterebilir. 1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra gün içerisinde 2-3 bardak içmelerini tavsiye ediyorum. 2-3 bardaktan fazlası kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. 150-200 gram paketlerde satılıyor. Bir aile günde en fazla 2 kaşık kullanabilir. Hazır alınan kış çayı, bir ailenin 2 haftalık ihtiyacını giderir. Ayda 2 paket, kış ayları boyunca toplamda 6-7 paket ile bütün kışı rahatça geçirebilir. Kış çayının içerisinde böbrek, karaciğer fonksiyonlarını yorabilecek, yan etki bırakacak bir bileşen yoksa her gün düzenli içmelerini tavsiye ederiz. Ihlamur doğal antibiyotik görevi gördüğü ve üst solunum yolu enfeksiyonu ile öksürüğü kısa sürede çözebildiği için vatandaşlar düzenli olarak günlük 1 bardak kış çayı ve 1 bardak ıhlamur içerek sezonu geçirebilir" dedi. Kış çaylarını alırken tazeliğine dikkat çeken Özdemir, "Bazı bitkilerde gözle görülür şekilde bitkinin renginde solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme varsa alırken dikkat edilmeli. Çünkü hazırlayan esnafın bile dikkatinden kaçmış olabilir. Raf ömrü 2-3 seneyi geçmiş bir ürün, kış çayının içerisine konulmuş olabilir. Vatandaşlar gözleri ile kontrol etsin. İnternetten ürün görsellerine bakarak karşılaştırma yapsınlar. Ancak bu şekilde ayırt edebilirler" şeklinde konuştu.