Bazı bal firmalarının ürünlerini televizyon, bazıları ise internet üzerinden ``˜organik bal`, ``˜çiçek bal``, ``˜kovan balı` gibi isimlerle satış yapmaya başlaması ``˜sahte bal` iddiasını da gündeme getirdi. Reklamlarda kampanyaların düzenlendiği ``˜Bal` ile ilgili olarak şikâyetlerin de artması üzerine Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Birlik Başkan Yardımcısı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, ``Türkiye adeta sahte bal cenneti. Bu durumdan biz üreticiler olarak yıllardır şikâyet ediyoruz. Bakanlığın ortaya çıkardığı isimlerden Kayserilioğlu ile yıllardır Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği olarak mahkemelerde karşı karşıya geldik. Bizi dinleyen yoktu. Nihayet Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker konuya el attı. Kendisine arıcılar olarak minnettarız. Özellikle bal sahtecilerinin Bakanlık internet sitesinde yayınlanması yerinde oldu`` dedi.
ÇAM BALI EN ÜVENLİ BAL
Şahin, bakanlıkça düzenlenen operasyonun yerinde olduğunu, ancak yapılan haberlerin üreticiyi hem olumlu hem olumsuz etkilediğini söyledi. ``Şu anda en güvenli bal çam balı`` diyen Şahin, ``Bu sahtekârların arılı arısız ürettikleri ballar çiçek balı olarak satılıyor. Çam balı olarak satmaları mümkün değil. Henüz oraya kadar gelemediler. O nedenle vatandaşlarımız çam balını rahatlıkla alabilirler. Çiçek balını da bildikleri yerlerden alsınlar. Bu yüzden biz de MAYBİR olarak balımıza sahip çıkıyoruz. Her yöre kendi balına sahip çıksın`` dedi.
ARI VE BAL PETEĞİ KODEKSİ ŞART
MAYBİR Başkanı Şahin sahte bal ile mücadelede ne yapılması gerektiği konusunda ise ``Hala bu alanda arı ve bal peteğinin kodeksinin olmaması düşündürücüdür. Bakanlığın sahte bal üreticilerini internet sitesinde teşhir etmesini takdirle karşılıyoruz. Bunu üreticiler yapıyorsa, üreticiler de yansın. Burada üreticilerin suçu, vebali yok. Bu konudan hepimiz muzdaribiz. Bakanlıktan şimdi glikoza, özellikle mısır şurubuna kota koymasını bekliyoruz. Bu arada üreticilere de 3`er, 5`er kilo şeker verilmelidir. İşin en acı yanı hala bir Arı ve Bal Peteği Kodeksi yok. Balın, arı ürünlerinin kimyası ortaya konmalı. MAYBİR olarak buna Muğla`da biz yapmaya çalışıyoruz. Bunu ülke genelinde bakanlık yapmalı. Özellikle ``˜Arı keki` mutlaka denetlenmeli. Mum baskıları da öyle. Arılar arı keki ile beslenirken, ürünleri bal petek içinde yer alır. O petek de mumdan üretilir. Bütün bunlar denetim altına alınmalı`` dedi.