YEREL HABERLER - 25 Mart 2012 Pazar 10:50

AKKÖPRÜ BARAJI`NIN İKİNCİ ÜNİTESİ DEVREYE GİRİYOR

A
A
A
AKKÖPRÜ BARAJI`NIN İKİNCİ ÜNİTESİ DEVREYE GİRİYOR

Ege`nin GAP`ı olarak nitelendirilen Türkiye`ni altıncı büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı`nda birinci ünitenin ardından bu hafta ikinci ünitenin devreye girerek enerji üretimine başlayacağı bildirildi.
Akköprü Barajı üzerinde tekne ile gezindi yaparak bilgi veren NTF Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Akar; ``Şuanda Akköprü Barajı`nın üzerinde ve gölündeyiz. Gölhisar deresi; Göl hisar kolu oldu. Karşı taraf Sandal deresiydi; Sandal kolu oldu. Eskiden aşağıdan geçen basit bir köy yolu, şimdi projeli 8 metre genişliğinde tam bir köy yolu oldu`` dedi.
Akköprü Barajı`nın doluluk oranının şu anda yüzde 80 olduğunu bildiren Akar; ``Belirlediğimiz ağaç kesim yerine kadar su dolacaktır. Bundan sonra gövdede tolu savak, dip savak tribünler ve enerji üretim yerleri hakkında bilgiler vereceğim. Akköprü Barajı bir bucuk aydır birinci ünitesi devreye girmiş, enerji üretimine başlamıştır. Çok yüksek çalışmayla Bu yöreye 24 saat enerji üretip, vermektedir. Akköprü Barajı`nın alanı 10 kilometre karedir. İçindeki suyun miktarı ise, içindeki suyun miktarı da 450 milyon metre küp olacaktır. barajın doluluk miktarı yüzde 80 doludur. Ben bu güne kadar böyle bir olay görmemiştim. Köyceğiz`e sel bastığında; eğer bu baraj olmasaydı her an hava alanı gidebilirdi. O derece muazzam bir su geldi. Şu anda tek tribünü 70 bin metre küp su verilmektedir. Bir saniyede 7 tanker su harcayarak maksimum enerji üretilmektedir. İkinci ünite devreye girince enerji üretimi iki misline çıkacaktır. Çok güzel bir üretim yapılmaktadır. Ankara devamlı arayıp, en üst seviyede çalışın diyerek baskı yapmaktadır. Bu günleri gördük`` diye konuştu.
NTF Yönetim kuruyu Başkanı İlker Akar, daha sonra barajın gövdesine çıkılarak; nasıl çalıştığını göstermek için, barajın kapakları açtırarak suyun nasıl dışarıya verildiğini anlattı. Akarsuyun boşaltılması hakkında da bilgi veren İlker, şunları söyledi: ``Heyelan gelir, çok yağışlar olursa, enerji üretimindeki su da yetmez ise, bu kapaklar açılarak fazla suyu buradan dışarıya verilecektir. Bu kapakların yapılma amacı. Barajın gövdesinin üzerinde su çıkmaması için 3 dış savak olarak yapılmıştır``
NTF Yönetim Kurulu Başkanı İlker Akar daha sonra enerji üretim merkezi, elektrik kontrol merkezi hakkında bilgi verdi. Akköprü Barajı enerji Merkezi`nde 31 personelin bulunduğunu, şu anda ten ünite çalışmasıyla bir şehrin enerji tüketimine karşılayacak kadar enerji üretilmektedir. İkinci ünite devreye girdiğinde bu üretim iki katına çıkacaktır açıklamasında bulundu.
Akar, Apköprü Barajı`nın tamamlandığını ve yapılan denetleme sonunda imzaların atılmasıyla buradaki işlerinin sona ereceğini sözlerini ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir