YEREL HABERLER - 22 Haziran 2016 Çarşamba 13:23

Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon

A
A
A
Çiftçinin 40 Yıllık Gelir Kapısı; Limon

1970’li yıllarda pamuk gelirlerinin düşmesi nedeni ile narenciye üretimine yönelen çitçi, Muğla’nın Ortaca ilçesinde 40 yıldır ürettiği limonu Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.
Muğla’da üretilen yıllık 260 bin ton narenciyenin, 100 bin tonunu üreten Ortaca’da yaklaşık 60 bin ton enterdonat limon üretimi yapılıyor. Üretimin yüzde 75’e yakın kısmı ihraç ediliyor.
Yaprakları oldukça iri olan ve ağaçları kuvvetli gelişen enterdonat limonu, farklı iklim özellikleri bulunması, kışın bol yağışlı ve ılıman geçmesi, nemli bir bölgede bulunulması ve üstün ekolojik koşullar taşıması nedeniyle Ortaca ve çevresinde meyve kalitesini her daim yüksek tutuyor.
60 bin dekar arazi üzerinde yaklaşık 60 bin ton enterdonat limon üretimi yapıldığını dile getiren Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; ‘’Ayrıca Nar ve Domates üretimimiz var. Muğla’da üretilen 260 bin ton narenciyenin 100 bin tonu Ortaca’da üretiliyor. Bu üretiminde yaklaşık yüzde 75’e yakın bir oranı ihraç ediliyor. Bu bölgede en iyi yetişen ürünlerin başında limon geliyor. İhracatta en büyük pazarlarımızdan biri olan Rusya’ya ve çeşitli Avrupa ülkelerine limon ihraç etmekteyiz. Bölgemizde ki limonun kalitesi, suyu ve aroması birinci sınıf. Güzel, verimli bir şekilde üretimi yapılıyor’’ diye konuştu.
Limonun Bölgede pamuktan narenciyeye geçiş döneminde ilk üretilen ürünlerden biri olduğunu hatırlatan Çöllü, ‘’Önemli bir gelir kaynağı, bölgemiz narenciye üretiminde lokomotif bir bölge olmasının yanı sıra turizm ile iç içe olduğu için yeşil ile mavinin birleştiği yerdeyiz’’ dedi.
Ailesinin, Ortaca’da limon üretimine ilk başlayan üreticilerden olduğunu ifade eden Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, harita mühendisi Hasan Şahin, "60’lı yıllarda limonun daha verimli olduğu düşünülerek bu bölgeye getirilmiş, özellikle Ortaca bölgesinde hem kalite açısından, hem aroma açısından ve verim açısından enterdonat limonun çok daha iyi olduğu alıcılar tarafından bize belirtiliyor. Daha iyi gelişebilmesi içinde bir takım çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle Ortaca’nın yüzde 80’ine yakını enterdonat limon üretimi ile uğraşıyor. Kalite ve verim açısından olduğu gibi gelir olarak da memnunuz’’ şeklinde konuştu.
60 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Sakıp Çakır, pamukçuluğun ardından, narenciyeye başladıklarını belirterek, Muğla ilinde en çok limonunun yetiştiği yerin Ortaca ve köyleri olduğunu söyledi.
1975 Yıllında Alanya’ya bir arkadaşına gezmeye giden babasının pamuk yerine limon ekmeye başladığını anlatan Ekrem Başdoğan ise, ‘’bize babadan kalma bir meslek bu. Havası, iklimi, toprağı ile çok güzel bir yörede yaşıyoruz. Limonlarımızın kalitesi çok güzel’’ ifadelerini kullandı.
Pamukçuluğun ardından 40-45 senedir limon üretimi yaptıklarını söyleyen 82 yaşındaki Ziya Şahin de, bölge limonunun çok değerli olduğunu vurguladı.
Pamuktan, limon üretimine geçiş sırasında bölge ilk limon diken üreticilerden biri olan Şahin, ‘’kabuğu ince olur, sulu olur. Son zamanlarda masrafın biraz fazlalaşmasından dolayı çiftçi olarak zorlanmaya başladık. 83 yaşına giriyorum. Yine bahçe yapacak olsam yine limon yaparım. Bu bölge limona çok uygun bir bölgedir’ dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, Güney Afrika nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Çok Taraflı İlişkiler Genel Müdürü Kezban Nilvana Darama Yıldırımgeç, Sierra Leone Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne Enerji ve Çok Taraflı Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Burak Rende, Güney Sudan Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Protokol Genel Müdür Yardımcısı Metin Ergin, Sırbistan Cumhuriyeti nezdinde ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine İkili İlişkiler Genel Müdürü İlhan Saygılı atandı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda açık bulunan Sosyal Yardımlar Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Safa Koçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda açık bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcılığına İş Müfettişi Erhan Taylan atandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda ise bazı üst kademe kamu yöneticileri görevden alındı. Yerlerine ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 1.Hukuk Müşavirliğine Murat Demir, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığına Selçuk Advan ve Mithat Aydın, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliğine Devran Ünlü, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliklerine Zafer Benli ve Mithat Yüksel ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğine Halil Yılmaz atandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda ise 17 adet Vergi Başmüfettişi ve 2 adet Vergi Müfettişi ataması yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ve 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk görevden alınırken 2. Bölge Müdürlüğü’ne 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, 9. Bölge Müdürlüğü’ne 8. Bölge Müdürü Gültekin Aksan ve 14. Bölge Müdürlüğü’ne Melikunnas Özkaya atandı. Sağlık Bakanlığı’nda ise Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan görevden alındı ve yerine Mehmet Fidan getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında açık bulunan 6 bölgenin Liman Başkanlıklarına atamalar gerçekleştirilirken Ticaret Bakanlığında ise 13 Ticaret Başmüfettişi ve 1 Ticaret Müfettişi ataması yapıldı. Ayrıca karar ile birlikte Helal Akreditasyon Kurumunda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Zafer Soylu ve Genel Sekreterliğe Mustafa Süleyman Beşli getirildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı 1. Hukuk Müşavirliğine ise Nergis Sağlık atandı.
Kütahya Kütahya’da "Helal Gıda ve Boykot" konulu konferans Kütahya’da, Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma Platformu (KÜSİDAP) tarafından, "Boykot ve Helal Gıda" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Üyesi Dr. İdris Tüzün ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Müdürü Gıda Mühendisi Hayreddin İşbilir, konuşmacı olarak katıldı. Dr. İdris Tüzün, konuşmasında, helal lokmanın maddi ve manevi hayatımıza tesirlerinden bahsetti. Tüzün, "Gerçekleri görüp, kendimize bir çeki düzen vermemiz lazım. Yememizle, içmemizle, helale dikkat etmemiz lazım. Aldığımız şeylerin helal olması gerekiyor; yoksa manen zarar görürüz. Eskiden ordular şehirleri, kaleleri fethederdi, değil mi? Ama günümüzde manevi fetihler ve işgaller var. Özellikle gıda konusunda Türkiye tamamen işgal edilmiş durumda, Yahudi sermayesi tarafından kuşatılmış. Daha kötüsü ise, beyinlerin işgal altında olması. Bizim bir çeki düzen vermeye başlamamız lazım. Öncelikle, kendimizi nefsani arzulardan arındırmamız gerekiyor. Aile hayatımıza bir ihsan duyarlılığı kazandırmamız lazım. Türkiye Müslüman, ama helal ve haram noktasında ne kadar dikkat ediyoruz?. Bizim organize bir şekilde, Müslümanlar olarak toplumdaki ahlaksızlıklarla ve haramlarla mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği Genel Müdürü Hayreddin İşbilir, boykotun artık imanı bir mesele olduğunu dile getirdi. İşbilir, "Bugün Türkiye’ye yılda 4 bin tane katkı maddesi giriyor. Bu gıda maddesi. Bir de kozmatikte kullunalın katkı maddesi var. Bu da 8 bin civarında. Boykot bir imani meseledir" diye konuştu. Konferans sonrası Tüzün’e, Kütahya Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma Platformu (KÜSİDAP) Başkanı Ülfet Balon, İşbilir’e de AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı tarafından hediye takdim edildi.