GÜNDEM - 04 Ekim 2024 Cuma 12:11

Yaş almış vatandaşlar Büyükşehir Belediyesinin etkinliklerinde eğlendi

A
A
A
Yaş almış vatandaşlar Büyükşehir Belediyesinin etkinliklerinde eğlendi

Mersin’de Büyükşehir Belediyesinin emekli evlerinden faydalanan yaş almış vatandaşlar, düzenlenen etkinliklerde eğlendi.


Büyükşehir Belediyesi, yaş almış vatandaşların yaşam kalitesini artırmak ve sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren emekli evlerinden faydalanan yaş almışlar, ’Dünya Yaşlılar Günü’ dolayısıyla düzenlenen ve 3 gün süren etkinliklerde keyifli vakit geçirdi. Anamur Emekli Evi üyeleri Anamur sahilinde akranlarıyla bir araya geldi. Deniz manzarası eşliğinde şarkı ve türkülerle halay çekip oynayan yaş almışlar, keyifli bir gün geçirerek, Dünya Yaşlılar Gününün tadını çıkardı. Yenişehir Emekli Evi üyeleri ise Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Gençlik Kampı’nda ağırlandı. Doğada vakit geçiren Yenişehir Emekli Evi sakinleri, Büyükşehir Belediyesi Türk Müziği Orkestrası’nın konseriyle eğlendi. Mezitli, Halkkent ve Tarsus’teki emekli evi üyeleri de farklı etkinliklerle günlerini kutladılar. Yaş almışlar için hazırlanan etkinlikler 3 gün sürdü.



"Daha kaliteli bir yaş almışlık dönemi yaşatmak istiyoruz"


Tarsus Gençlik Kampı’ndaki etkinliğe katılan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, emeklilere ellerinden geldiğince destek olmak istediklerini kaydetti. Yıldırım, "Bu destekleri, emekli evinde hizmet ederek, kaliteli vakit geçirmelerini sağlayarak, sağlık kontrollerini ve sağlık taramalarını yaparak, bilgilendirme toplantılarıyla, konserlerle, gezilerle yerine getiriyoruz. Kısacası onlara hem sağlık, hem de sosyal alanda destek vererek, daha kaliteli bir yaş almışlık dönemi yaşatmak istiyoruz. Bugün yaş almış vatandaşlarımızla farklı bir yerde, farklı bir ortamda birlikte olduk. Tarsus Gençlik Kampı, onların keyifle vakit geçirdiği güzel bir alan. Emeklilerimizin ve yaşlılarımızın her zaman yanında olacağız" dedi.



"Yaş almış vatandaşlarımızın her zaman yanındayız"


Anamur Emekli Evi sorumlusu Cansen Beşlik Keskin de Anamur sahilinde yaş almışlarla bir araya geldiklerini belirterek, ilk kez düzenledikleri etkinlikte keyifli vakit geçirdiklerini ifade etti. Yakında Anamur Emekli Evi’nde sağlık taramaları, spor ve birçok çeşitli aktivite düzenlemeyi planladıklarını belirten Keskin, "Yaş almışlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek adına, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. 7’den 70’e çocuk, kadın ve yaş almış vatandaşlarımızın her zaman yanındayız ve destek olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.



"Böyle etkinliklerle bize yaşama sevinci, moral ve güç geliyor"


Yenişehir Emekli Evi üyelerinden Serap Yapsaklı, bu tür etkinliklerle hem sosyal bir ortam sağlandığını, hem de uzun zaman göremedikleri arkadaşlarıyla karşılaştıklarını söyledi. Ayrıca yeni insanlarla tanışma ve bilgi alışverişinde bulunma imkanı bulduklarını da dile getiren Yapsaklı, "Hani bir emeklinin gidip bir yerde oturma ihtiyacı duyduğu zaman, gidip orada zaman geçirmesi bizim hoşumuza gidiyor" dedi.


Etkinliğe katılan İsa Sezer de emekli evinin, Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği çok güzel bir proje olduğunu belirterek, "Sabah evinden çıkan bir emekli, gidiyor akşama kadar orada vakit geçiriyor. Çayını, kahvesini ücretsiz içiyor. Bir de 15 günde veya ayda bir böyle etkinlikler yapılıyor" diye konuştu.


Anamur Emekli Evi sayesinde yeni arkadaşlar edindiğini ifade eden Zeynep Harput, "Kendi başına kalmak çok zor. Böyle etkinliklerle bize yaşama sevinci, moral ve güç geliyor. Bu etkinlikler bizi hayata bağlıyor" dedi.



Yaş almış vatandaşlar Büyükşehir Belediyesinin etkinliklerinde eğlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak AFAD ekipleri Şırnak’ta öğretmen ve öğrencilere afet eğitimleri verdi Şırnak Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından Cizre Vali Kamil Acun Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerine afet farkındalık eğitimi verildi. AFAD eğitim uzmanları tarafından Cizre Vali Kamil Acun Ortaokulu’nda öğretmen ve öğrencilere afet farkındalık, deprem anında yapılması gerekenler, yangın farkındalık, yangın uygulaması, tahliye uygulaması ve toplanma alanı uygulamaları hem sözlü hem de uygulamalı olarak eğimleri verildi. Verilen afet eğitimlerinin ardından AFAD gönüllülük sistemi ve AFAD Acil Mobil uygulamasına yönelik tanımlar yapılarak öğretmen ve öğrenciler bilgilendirildi. Şırnak AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, savaşlar, depremler, sel, fırtına, kuraklık, açlık, hastalık gibi sıkıntılar dünya var oldukça gerçekleşmeye devam edeceğini söyledi. Son yıllarda afet olaylarının giderek arttığı ve yüksek sayıda insanın bu afetlerden olumsuz şekilde etkilendiğini yaşayarak gördüklerini belirten İşlek, afet eğitiminin çocukluk dönemine öncelik verilmesi önem arz eden bir gereklilik olduğu bilinmekte olduğunu dile getirdi. Erken çocukluk döneminde afetlerle başa çıkmak, felaket türlerini net bir şekilde tanıyabilmelerini, afetin etkilerini azaltma önlemlerini ve bir afetten kendilerini nasıl kurtaracaklarını bilmeyi ve de bir felaketten sonra iyileşmeyi öğrenmelerine yardımcı olan öğrenme materyallerinin varlığının çok önem taşımakta olduğuna dikkat çeken İşlek, "Çocuklara yönelik yaşamış oldukları afetleri konu alan kitaplar bütün bu amaçlar için yaygın olarak kullanılan eğitim araçlarıdır. Çocukların afetin ne olduğunu anlamaları ve afetle nasıl başa çıkabileceklerini kavramaları için kitaplara ihtiyacı vardır. Özellikle afetlere yönelik hazırlanmış resimli kitaplar sayesinde çocuklar bilgileri hafızalarında daha uzun süre tutabilmektedirler. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak; İlimiz genelinde tüm okullarımızda bulunan öğrencilerimize, Afet Eğitim metaryelleri ile Afetlere dirençli bireyler oluşturmak için çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
Karabük ’Yörük Köyü Ekoturizm Yol Haritası Çalıştayı’ yapıldı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı çerçevesinde ’Yörük Köyü Ekoturizm Yol Haritası Çalıştayı’ yapıldı. Karabük Valiliği koordinesinde Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyünde Seniha ve Burhanettin Şanlık Köy Konağı’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Vali Mustafa Yavuz, Yörük köyünün korunmasında yöre insanların hassasiyetinin de önemli olduğunu belirtti. Yavuz, tarihi alanların ve Yörük köyü gibi köylerin bugüne kadar yapıldığı gibi korumacılık anlayışı içinde markalaştırılıp turizm destinasyonlarının sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bundan sonra daha derli toplu, Yörük köyünün turizme kazandırılması, markalaşması, Yörük köyünün bundan sonra gideceği yolculuğun aslında kilometre taşlarının belirleneceği çalıştay olacak” dedi. “Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürüttüğümüz ören yeri çalışmalarında sona yaklaşıyoruz” diyen Yavuz, “Ayrıca, Avrupa’da korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olan Yenice Ormanları’nın tanıtım çalışmalarını da sürdürüyoruz. Katılımcılardan beklentimiz, Yörük Köyü’nü konuşurken Safranbolu’yu ve Karabük’ü de değerlendirmek. Çalıştay sonuçlarına göre yeni eylem planları belirlemeliyiz. Yörük Köyü’nü Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün En İyi Turizm Köyleri Programı’na başvurumuzu yaptık. Başvurumuz değerlendiriliyor. İnşallah olumlu bir sonuç alırız. Böylece farkındalık daha da artmış olacaktır” ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından çalıştayda, Yörük Köyü’nün turizm altyapısının geliştirilmesi, doğal ve kültürel mirasın korunması, köydeki ekoturizm faaliyetlerinin artırılmasına yönelik stratejiler ele alındı. Ayrıca, köydeki ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla yerel halkın sürece katılımı ve sürdürülebilir turizm projeleri için atılacak adımlar değerlendirildi BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ve Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Türker’in sunum yaptığı çalıştaya, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ustaoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, kurum müdürleri ve köy sakinleri katıldı.
Mardin Mardin’de 20 bin dönümlük alanda fıstık hasadı başladı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin verimli topraklarına sahip olan Mardin Ovası’nda 20 bin dönümlük alanda alternatif ürün olarak yetiştirilen Antep ve Siirt fıstığının hasadına başlandı. Mardin’de çiftçiler, maliyetinin az olması ve yüksek getirisi nedeniyle fıstık üretimine yöneldi. 20 bin dönümde 540 bin fıstık ağacının bulunduğu Mardin’in adı, son yıllarda Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt illeri gibi fıstıkla anılmaya başlandı. Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Bektaş Mahallesi’nde sabahın erken saatlerde fıstık bahçelerinin yolunu tutan üreticiler hasada başladı. Fıstık köyü olarak da anılan Bektaş Mahallesi’nde 100 bine yakın Antep ve Siirt fıstığı ağacı bulunuyor. Yıllardan beri fıstık üretimi yapan Abdulkadir Yiğit, "Bu sene verimi geçen senelere göre daha fazla. Boşu biraz fazla, o da bu sene sıcaklık fazla geldi ondan oluyor. Vallahi fıstıkları tavsiye ederim. Fıstığın ne masrafı var. Hem verimi çok hem de kazancı fazladır" dedi. Mardin Fıstık Üreticileri Derneği Başkanı Hüseyin Kahraman ise, Mardin bölgesinde 20 bin dönüme yakın fıstık arazisi bulunduğunu ve bunun 540 bin ağaca tekabül ettiğini söyledi. Mezopotamya bölgesinde çok verimli bir araziye sahip olduklarını dile getiren Kahraman, "Çok güzel verimler alıyoruz. Antep ve Siirt ile karşılaştırdığımızda bizim onlardan eksik bir yanımız yok. Daha güzel verimler de alabiliyoruz. Zamanla Şanlıurfa, Siirt ve Gaziantep gibi çok büyük dekarlar dikeceğimize inanıyoruz" diye konuştu. Çiftçilere de seslenen Kahraman, "Çiftçilerimize fıstık dikimini tavsiye ediyoruz. Çünkü girdisi düşük, verimi yüksek bir üründür. Bölgemizde özellikle susuzluğa çok dayanıklı olan bıttımı tavsiye ediyorum. Siirt, Antep anacı var, ömürleri 80 ile 100 yıl. Ama bıttım anacı 400 yıl yaşıyor ve susuzluğa karşı çok dayanıklı" şeklinde konuştu.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, şehre yatırım atağını sürdürüyor Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın vizyon projeleri kapsamında yükselen Spor ve Yaşam Kompleksi ile Spor Köyü inşa çalışmalarında sona gelindi. Yatırımdan yatırıma, hizmetten hizmete koşan anlayış içerisinde saha çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren Başkan Şerifoğulları, iki tesisteki çalışmaları yerinde inceledi. Göreve geldiği günden bu yana hayata geçirdiği vizyon projeler ve ihtiyaca yönelik çalışmaları ile Elazığ’a değer kazandıran Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Hicret Mahallesi’nde yer alan Spor ve Yaşam Kompleksi ile Doğukent Mahallesi’nde yükselen Spor Köyü inşa çalışmalarını yerinde inceledi. Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Hicret Mahalle muhtarı Murat Gülbasan ve birim müdürlerinin de eşlik ettiği Başkan Şerifoğulları, ilk olarak 100 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen Spor ve Yaşam Kompleksini ziyaret ederek çalışmalarda gelinen aşama ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Geleceğin sporcularının yetişmesinin hedeflendiği toplam 100 bin metrekare alan üzerinde hayat bulan Spor ve Yaşam Kompleksi bünyesinde, 18 bin metrekare alana sahip 480 kişi kapasiteli tribünü ile uluslararası standartlarda atletizm pisti, 480 kişi kapasiteli tribüne sahip 8 bin metrekare alana sahip futbol sahası, 250 kişilik kapalı spor salonu, 550 metre uzunluğunda kros (pisti) parkuru, soyunma odaları, yürüyüş yolları, kafeterya, mescit, kameriyeler, çocuk oyun grupları ve idari bina bulunuyor. Bölgeye değer katacak bu önemli tesis ayrıca vatandaşların aileleriyle huzur ve güven içerisinde vakit geçirecekleri bir alan olarak da düzenleniyor. Yeni yaşam alanlarının yanı sıra gençlik ve spor yatırımları ile toplumun bütün kesimlerinin modern spor tesisleriyle buluşacağı projeler de hayata geçirmeye devam eden Elazığ Belediye Başkanı Şerifoğulları, Doğukent Mahallesi’nde sona yaklaşılan Spor Köyünde de incelemelerde bulundu. Başkan Şerifoğulları, çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Doğukent Mahallesi Itri Cadde’de 38 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen Spor Köyü, yeni ve tam donanımlı bir spor kompleksi olarak hizmet verecek olmasının yanında, yepyeni bir yaşam alanı olarak da bölgeye değer kazandıracak. Yapımı tamamlanan ve sadece peyzaj ile çevre düzenlemesi işi devam eden Spor Köyü bünyesinde futbol sahası, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortu, amfitiyatro ve atletizm pisti, badminton sahası, 390 metrekare alan üzerinde buz pateni pisti, twist oyun alanı, okçuluk alanı barındıran Spor Köyünde geleneksel oyunların oynanacağı alan da bulunuyor. Doğukent Mahallesi Spor Köyünde ayrıca bisiklet ve yürüyüş yolları, oturma alanları ile yeşil alanlar da bölgeye nefes aldıracak. Öte yandan, 750 metrekare kullanım alanına sahip Gençlik Merkezi de inşa edildi. Gençlik Merkezinde, çok amaçlı salon, idari birim, kafeterya, masa tenisi, satranç turnuvalarına yönelik 160 metrekare alana sahip salon ve fuaye alanı da vatandaşların hizmetine sunulacak.