KÜLTÜR SANAT - 17 Kasım 2024 Pazar 12:25

Tarsus’ta ’1. Sarıulak Zeytin Şenliği’ yapıldı

A
A
A
Tarsus’ta ’1. Sarıulak Zeytin Şenliği’ yapıldı

Tarsus Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ’1. Tarsus Sarıulak Zeytin Şenliği’ büyük ilgi gördü.


Kubatpaşa Medresesi Kültür Evi önünde gerçekleştirilen etkinlik, zeytin ve zeytinyağının en güzel hallerini tanıtan zengin bir programla Tarsuslularla buluştu. Tarsus Belediyesinin ev sahipliğinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Slow Food Yeryüzü Pazarı, Proje Evi Kooperatifi ve Anatolivar’ın katkılarıyla düzenlenen şenlikte, panellerden, tadım atölyelerine, forumlardan çeşitli stantlara kadar gün boyu etkinlikler yer aldı. Slow Food Yeryüzü Pazarının da kurulduğu şenlikte vatandaşlar birbirinden farklı hem yöresel lezzetleri hem de zeytinleri tattı.


Şenliğin etkinlik programında, İklim Krizi Çağında Zeytin Paneli, Zeytin Üreticileri Forumu ve Tarsus Gastronomi Merkezinde düzenlenen tadım etkinlikleri yer aldı. Yerel üreticilerin sunduğu organik ürünlerin satışa sunulduğu etkinlikte, katılımcılar hem alışveriş yaptı hem de Tarsus’un eşsiz atmosferinde unutulmaz bir gün geçirdi.



"Sarıulak zeytini, sadece bu bölgede kendini bulabilen bir ürün"


Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Şelçuk Şahutoğlu, yerli üretimin desteklediklerini belirterek, "Birçok ürünün yetiştiği kentimizde 24 adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunlardan birisi de Sarıulak Zeytini. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yerli üretimi destekleyen bir belediyeyiz. Sarıulak zeytini sadece bu bölgede kendini bulabilen bir ürün. Bu bölgede verimli olabilen Tarsus’un dışında yetiştirdiğinizde hem meyve kalınlığının azaldığı hem de içinin yağının dolmadığı bir ürün. Ama Tarsus’a geldiğinde kendini bulan bir ürün. Değerli ve yerli olan ürünlerin korunması tanıtılması ve pazarlanması adına bugün Tarsus Belediye Başkanımızın öncülüğünde böyle bir şenliğe ön ayak olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.



"Elimizdeki değin kıymetini bilmek zorundayız"


Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise “Tarsus 10 bin yıllık medeniyetlere başkentlik yapmış kadim bir kent. Biz Tarsus’ta bu bölgenin endemik türlerinin dünyaya tanıtılması için elimizden geleni değil, gereğinin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sarıulak’ın sofralık zeytini oluyor, yağını sıktığınızda polifenol (bir insanın vücudundaki kanserli hücreleri baskılayan asit) değeri en yüksek zeytinlerden birisidir. Bu elimizdeki değerin kıymetini bilmek zorundayız" diye konuştu.



"2 milyon zeytin ağacı bulunuyor"


Sarıulak zeytinine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Boltaç, “Bölgemizde yaklaşık 2 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Bu ağaçların 800 yüz bini Sarıulak cinsi zeytin. Tarsus Belediyemiz bünyesinde zeytin gen bahçemiz var. Orada 110 yıllık zeytin ağaçları koruma altında. İçerisinde topak ulak, sobe ulak, eşek zeytini var. Yani endemik türlerin tamamını burada bulabileceksiniz. Lösemi Vakfı ile iş birliği içerisindeyiz. Elde ettiğimiz yağları lösemili çocuklarımıza, gençlerimize bir katkı olarak veriyoruz. Yüzyıllar önce zeytinyağı aydınlatma aracı olan kandil olarak kullanılıyordu. Zeytin fiziksel yöntemle ayrılan endemik bir türdür. Sadece merkezkaç kuvveti kullanılarak zeytinin içindeki yağını alabiliyorsunuz. Bizim buna kıymet vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.


Bu kentin değerlerine sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek konuşmasına devam eden Başkan Boltaç, “Bu kente hak ettiği değeri vermek için el birliğiyle çalışıyoruz. Ayırmadan, ötekileştirmeden, kutuplaştırmadan. Ben bu topraklarda doğdum, bu topraklardan büyüdüm ve Allah nasip ederse mezarımda bu topraklarda olacak. Ama ben ne bırakacağım bu topraklara, benim için asıl mesele bu. Ben Sarıulak zeytinini her yerde konuşacağım. Biliyorsunuz Karadiken Mahallemizde 820 yaşında olan anıt ağacımız var. Bu anıt ağacımızı tescillendirdik. Zeytine ilaçlama yapmazsanız dahi size öyle bir meyve veriyor ki, meyvesi doyuruyor, posası hayvan yemi oluyor. Çekirdeğini ayırdığınızda yakacak olarak kullanabiliyorsunuz ve yaprağından çay elde edebiliyorsunuz. Zeytin, üç kutsal kitapta da yer alıyor. Barışın simgesi, Dünyada Mezopotamya bölgesini insanlığın başlangıcı olarak alırsanız, zeytin ağacını bunun en başına koymanız gerekiyor. Dolayısıyla zeytine sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Şenlikte, Tarsus’ta bulunan zeytin pazarıyla ilgili çalışmalara da değinen Başkan Boltaç, mevcut alanın daha modern ve nezih bir noktaya taşınacağını belirterek, şenliğe katılan tüm misafirlere teşekkür etti.



Tarsus’ta ’1. Sarıulak Zeytin Şenliği’ yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Aras; “Su baskınlarına karşı tedbirlerimizi alıyoruz” Muğla’da uzun süredir beklenen yağmur yağışları şehri etkisi altına aldı. MUSKİ ekipleri yoğun yağışlardan kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçmek için yoğun mesai harcarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras su baskınlarının yaşandığı bölgelerin tespit edilerek bir daha yaşanmaması için projelerin hızla hazırlanması ve teknik altyapı çalışmalarının hayata geçirilmesi talimatını verdi. Kuraklık nedeniyle uzun süredir yağış almayan Muğla’da beklenen yağışlar Cumartesi günü gerçekleşti. Yer yer sağanak olarak yaşanan yağışlardan kaynaklı olarak yaşanan olumsuzluklara Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ekipleri anında müdahale etti. Başkan Ahmet Aras, ekiplerden su baskınlarının yaşandığı bölgelerin detaylı bir raporunu isterken buralarda aynı sorunların yaşanmaması için gerekli projelerin hızlıca hazırlanması talimatını verdi. En çok yağış Marmaris’e düştü Meteoroloji, verilerine göre İl genelinde yaşanan yağışlara bakıldığında en fazla yağmur alan ilçe 98 kg. ile Marmaris oldu. Ayrıca Bodrum 62.6, Milas 46.9, Dalaman 46.3, Ula 41.5, Yatağan 38.8, Kavaklıdere 31.2, Fethiye 29.9, Seydikemer 27.2, ve Köyceğiz 2.5 kg yağış aldı. Büyükşehir 176 personel ve 96 araç ile yaşanan olumsuzluklara anında müdahale etti Yağışlardan kaynaklanan su baskınları, dere ve yağmur suyu hat tıkanıkları gibi olumsuzluklara MUSKİ ekipleri tarafından anında müdahale edildi. Can ve mal kaybını önlemek için teyakkuz halinde bulunan ekipler 176 personel, 96 araç ve iş makinesi ile gerekli tüm teçhizatla yaşanan sorunlara müdahale etti. Bu kapsamda MUSKİ ekipleri İl genelinde 136 cadde ve sokakta tıkanan 299 yağmursuyu hattı ve mazgalları açarak su akışını sağladı. Ekipler ayrıca 49 iş yeri ve evde yaşanan su baskınına müdahale ederken derelerde tıkanıklık yaşanmaması için önemli noktalarda nöbet tutu. Başkan Aras’tan su baskını yaşanan bölgeler için çalışma başlatılması talimatı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, MUSKİ’den yağmur yağışları nedeniyle su baskınları yaşanan bölgeler ile ilgili detaylı bir rapor istedi. Aras, bu sorunların ortadan kalkması ve su baskını yaşanmaması için MUSKİ ekiplerine gerekli talimatları verirken hızlıca projelerin hayata geçirilmesini istedi. Yoğun yağmur yağışı gibi durumların nerden hangi eksiklerin bulunduğunu daha net ortaya çıkardığı ve aksaklıkların giderilmesi için hemen çalışma başlatılacağı öğrenildi.
Ankara Uzungöl’ün çevresi kaçak yapılardan temizlenecek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Trabzon’un Çaykara ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde (ÖÇKB) yer alan Uzungöl’ün çevresindeki kaçak ve çarpık yapılaşmaya neden olan binaları yıkıp bölgenin yeşil alan vasfının korunmasını sağlayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatlarıyla Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl için “Çevre Düzenlemesi ve Altyapı Yenilenmesi Projesi” hayata geçirildi. Proje kapsamında, Türkiye’deki 19 Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinde yer alan, aynı zamanda Doğal Sit Alanı ve Tabiat Parkı statüsünde olan Uzungöl’ün, kanalizasyon ve elektrik altyapısı güçlendirildi. Ahşap korkuluklar doğa dostu yöntemlerle yenilendi. Yine bölgenin sokak aydınlatma sistemleri çevreci malzemelerle değiştirildi. Göl kenarında doğal yürüyüş yolları korundu. Projenin ikinci etabı kapsamında ise Uzungöl’ün etrafındaki kaçak ve çarpık yapılar yıkılacak. Yeşil alan olarak korunacak bölgeyle göl çevresi doğal yapısına kavuşacak. “Yeşil alanları artırıyoruz” Bakan Kurum, sosyal medya hesabından Uzungöl’den yeni görüntüler paylaştı. Uzungöl’ün kenarındaki ruhsatsız yapıların kaldırılacağını ve bölgenin yeşil alana dönüştürüleceğini belirten Bakan Kurum, “Karadeniz’in incisi Uzungöl’ün etrafındaki görüntü kirliliği oluşturan ruhsatsız yapıları kaldırıyor, yeşil alanları artırıyoruz. Yemyeşil doğasıyla Uzungöl’ümüzü, gelecek nesillere eşsiz güzelliğiyle bırakacağız” ifadelerini kullandı. Doğal yapı korunacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Korkmaz, proje kapsamında Uzungöl’ün çevresinin açılacağını belirterek, “Burada 3 koruma statüsü var. Hem Özel Çevre Koruma Bölgesi hem Doğal Sit Alanı aynı zamanda da tabiat parkı. O nedenle burada çevre düzenlemesini doğaya uygun yaptık” dedi.
Bolu Tezgahını devreden esnaftan bağış adı altında para alan belediyeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şikayet etti Gerede Belediyesi’nin pazar tezgahını bir başkasına devretmek isteyen pazarcı esnafından "bağış" adı altında para aldığı iddiasına, Türkiye Sebzeciler ve Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Altındal tepki gösterdi. Altındal, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ı şikayet etti. Gerede Belediyesi’nin, pazar tezgahını devretmek isteyen vatandaşlar ‘bağış’ adı altında para alması ortalığı karıştırdı. Devir işlemleri sırasında bağış adı altında para toplandığı iddiasına Türkiye Sebzeciler ve Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Bolu Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Altındal tepki gösterdi. Altındal, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın, Pazaryerleri Hakkındaki Yönetmeliğe uymadığını dile getirdi. Altındal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı dilekçe ile Mustafa Allar’ı şikâyet etti. 2012 yılında Cumhurbaşkanlığının çıkarttığı yönetmeliği hatırlattı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı şikayet dilekçesinde ilk olarak Cumhurbaşkanlığının çıkarttığı Yönetmeliği hatırlatan Başkan Mustafa Altındal, "TC Cumhurbaşkanlığınca 2012 yılında; semt ve üretici pazarlarını modern bir yapıya kavuşturmak, bu yerlerde sebze ve meyvelerle ile belediyece müsaade edilen diğer gıda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenirliliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içerisinde yapılmasını temin etmek, tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak ve üreticiler ile pazarcıların faaliyetlerini düzenlemek amacıyla ‘Pazaryerleri Hakkında Yönetmelik’ çıkarılmıştır. Bu Yönetmelik; semt ve üretici pazarlarının kurulması, işletilmesi, taşınması ve kapatılmasını, yönetim ve denetimini, bu yerlerde faaliyet gösteren üretici ve pazarcılarda aranacak nitelikleri, bunların çalışmalarını, yapacakları satışları, haklarını ve uymakla yükümlü oldukları kuralları, belediye ve diğer idarelerin görev, yetki ve sorumlulukları ile pazar yerlerine ilişkin diğer hususları kapsar" ifadelerini kullandı. "Gerede Belediyesi Cumhurbaşkanlığınızın Yönetmeliğini uygulamıyor" Şikâyet dilekçesinin son bölümünde Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın bu yönetmeliğe aykırı davranarak, pazar esnafından bağış adı altında devir ücreti toplamasını şikayet eden Başkan Mustafa Altındal, "Belediyeler ise Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan bu yönetmeliğe uymak zorundadırlar. Fakat maalesef Bolu Gerede Belediyemiz bu kanuna yasaya uymayarak bağış adı altında esnaflardan 100 bin lira kadar büyük bir miktarda devir ücreti talep etmektedir. Bu devir ücreti parasını yatırmayan hiçbir esnafın tezgah yeri devir olmamaktadır. Esnaf bu devir ücreti yüksek miktarda olan 100 bin lira mecburen aldığı ürünlerin fiyatının üzerine yansıtmak zorunda kalarak Gerede Halkımız da diğer ilçelere ve merkeze göre ürünleri yüksek fiyata almak zorunda kalıyorlar. Bir an önce Gerede Belediyemizin Pazaryeri Yönetmeliğine uymasını rica ederiz" dedi.