GÜNDEM - 15 Nisan 2025 Salı 11:08

Seçer: "Mersin’de hizmette ’kapsayıcılık’ var"

A
A
A
Seçer: "Mersin’de hizmette ’kapsayıcılık’ var"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de hizmette kapsayıcılık ve güler yüz olduğunu belirterek, "Mut’ta da Anamur’da da Tarsus’ta da merkezde de insanlar kendini değerli hissediyor. Her vatandaş bize ulaşabiliyor. Bundan daha büyük zenginlik olmaz. Mersin emin ellerde. Halkın sevgisini ve güvenini aldık" dedi.


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 2025 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi, Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Faaliyet Raporu’ oy birliğiyle kabul edilirken ayrıca, Büyükşehir Belediye Encümenine 5 üye ve çeşitli komisyonlara da 7’şer üye seçimi yapıldı. Toplantıda ‘Denetim Komisyonu Raporu’ da meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.


Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen Meclis Toplantısında, birimlerden gelen 35, komisyonlara havale edilen 27 ve gündem dışı 3 madde olmak üzere toplam 65 madde görüşüldü.



"Tour of Mersin; Mersin’in dinamizmini dünyaya gösterdiğimiz bir vitrindi"


Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu’nu tamamladıklarını hatırlatarak, Mersin’in artık yalnızca bir liman, tarım ve ticaret şehri değil, aynı zamanda bir spor kenti olduğunu vurguladı. ‘Spor kenti’ olma hedefini de her yıl istikrarlı bir şekilde büyüttükleri etkinliklerle gerçeğe dönüştürdüklerini kaydeden Seçer, "4 gün boyunca 6 kıta, 33 ülkeden 173 sporcu Toroslar’dan Akdeniz kıyılarına, yaylalardan sahil şeridine kadar Mersin’in eşsiz coğrafyasında pedal çevirdi. Bu sadece bir bisiklet yarışı değil; Mersin’in doğasını, tarihini, kardeşliğini ve dinamizmini dünyaya gösterdiğimiz bir vitrindi" ifadelerini kullanarak organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Organizasyonun son derece başarılı geçtiğinin de altını çizen Seçer, 13 ilçeyi kapsamasının da önemine değinerek, bu tür etkinliklerin siyaset üstü olduğunun vurgusunu yaptı.


Mersin Büyükşehir Beledyesinin ’Kır Çiçekleri Projesi’nden yetişen sporcu Nidanur Turhan’ın 9 Nisan’da Sırbistan’da düzenlenen Liseler Arası Dünya Şampiyonası’nda gülle atma branşında dünya ikincisi olarak herkesi gururlandırdığını dile getiren Seçer, "İşte fırsat eşitliği, keşfetmek, devlet ve belediye olmanın sorumluluğu, bu değerlerimizi açığa çıkarmaktır" diye konuştu.


Kadınlar Euroleague final maçında Prag’la karşı karşıya gelen ve Avrupa ikincisi olan ÇBK Mersin’i kutlayan Seçer, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden Mersin Spor Kulübü (MSK) Erkek Basketbol Takımının da şu anda ilk 7’de olduğunu kaydederek, çok önemli ve güçlü takımlarla mücadele ettiğini kaydetti.


Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarsus’un ardından Erdemli’de de ‘Emekli Evi’ve ‘Hanım Evi’nin hizmete girdiğini kaydeden Seçer, bu sosyal hizmet alanlarının kadınların ve emeklilerin sosyalleşebileceği, nefes alabileceği, kendini değerli hissedeceği ve tamamen ücretsiz hizmet sunan yaşam alanları olduğunu söyledi. Seçer, bu mekânların sadece birer bina değil, toplumsal dayanışmanın, saygının ve eşitliğin adresi olduğunu da aktararak, kırsalla yoğun bağlantısı olan bütün ilçelerde bu hizmeti vereceklerini kaydetti.



2024 Yılı Faaliyet Raporu oy birliğiyle kabul edildi


Meclis Toplantısında, ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Faaliyet Raporu’oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda, rapor görüşülürken oturumu Mersin Büyükşehir Belediye Meclis 1. Başkanvekili Ali Uyan yönetti. Seçer, 2024 yılı Faaliyet Raporu’na ilişkin meclis üyelerinden gelen değerlendirmelere yanıt verirken, bir meclis üyesinin 2024 Yılı Faaliyet Raporuna göre sosyal belediyecilik hizmetlerine alt ve üst yapı çalışmalarından daha fazla önem verildiğine yönelik yaptığı eleştiriye yanıt olarak, "Belediye deyince insanların aklına başta imar, imar rantı, yol ve bina gelir. Biz en baştan, ‘belediyecilik bu değil’ diye düşüncemizi ortaya koyduk. Bizim her sabah okula giden çocuğa verdiğimiz bir tas çorbadan tutun, Mut’un, Gülnar’ın bir köyünden Ayşe bacının bizden aldığı 25 kıl keçisine, Mut’un köyünden gelip çocuğunu ameliyat ettiren ve burada 15 gün konaklayan Ayşe bacımı misafir etmemize, hastası olan Mehmet ağanın 90 yaşındaki annesini gidip evinde yıkayan, temizleyen belediye hizmetlerine kadar bunların hepsi sosyal politikalardır. Biz bundan kaçmadık, kaçmayacağız. Bunların çok daha fazlasını, farklı modeller geliştirerek uygulamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.



"Türkiye’ye örnek olan Sosyal Politikalar Ofisi’ni kurduk"


Seçer, belediyecilikte doğumdan ölüme kadar hizmetin bir döngü şeklinde devam etmesi gerektiğini ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin de bu doğrultuda hareket ettiğini belirterek, "Türkiye’ye örnek olan Sosyal Politikalar Ofisi’ni kurduk ve 100’den fazla sosyal politika uyguluyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi; hamile kadınlara süt, yeni doğan çocuklara bebek paketi gönderiyor, özel gereksinimli çocuklara özel birimler açarak, tedavisine ve eğitimine katkı sunuyor. Mersin Büyükşehir çocuk genç olduğunda ve üniversiteye gideceği zaman açtığı merkezlerle onlara katkı sunuyor, çocuk meslek ediniyor ve açtığı meslek edindirme kurslarıyla ona imkan sağlıyor. Çocuk olgunlaşıyor hastası ve ihtiyaçları oluyor, evine ekmek götüremiyor; burada da 25 TL’ye 3 çeşit yemek veriyoruz. Doğumdan ölüme kadar belediye; işte sosyal belediyecilik budur" diye konuştu.


Mersin Büyükşehir Belediyesinin sosyal politikalar konusunda son derece başarılı, halkın her kesimine dokunan, kaynaklarını son derece rasyonel ve fizibil kullanan bir belediye olduğunu vurgulayan Seçer, "El yordamıyla bir iş yapmayız. Bizim projelerimiz; uyguladığımız tarım desteklerinden diğer sosyal politikalara kadar sonuç alıcı projelerdir" dedi.



"Biz, sosyal politikaları uygularken yol işlerini de kaldırıp bir kenara atmadık"


Büyükşehir olarak en fazla bütçeyi, alt yapı yatırımlarına ayırdıklarını ancak sosyal politikaların vatandaş nezdinde daha çok karşılık bulduğunu belirten Seçer, bu politikaları uygularken yol gibi hizmetlere de aynı oranda ağırlık verdiklerini kaydederek her alanda en kaliteli hizmetleri yaptıklarını söyledi. Seçer, "Burada kırsal bölgelerin meclis üyeleri de var ve bizden hiçbir zaman, ‘malzememiz, paramız yok, yapamayız’ sözlerini duymadılar. Mutlaka programdadır. Biz, sosyal politikaları uygularken yol işlerini de kaldırıp bir kenara atmadık" sözlerine yer verdi.


Büyükşehir Belediyesinin 2020-2024 yılları arasında 2 milyon 135 bin 858 tonluk sıcak asfalt ile yaklaşık bin 391 kilometre yol yapımı gerçekleştirdiğini, 3 bin 526 kilometre de sathi kaplama yol çalışması yaptığını belirten Seçer, bu çalışmaların da kente marka değer kazandıran çalışmalar olduğunu kaydetti. Belediyeye ait 400 otobüs olduğunu ve bu otobüslerden 205’inin CNG’li olduğunu vurgulayan Seçer, 67 otobüsün de köylere kadar gittiğine dikkat çekti. Çevre dostu otobüsleri belediyeye kazandırdıklarını ve bunları da öz kaynaklarından yaptıklarını kaydeden Seçer, "Sadece 105 tanesini Green City kapsamında EBRD’den aldık. Mersin’i otobüs filosuna kavuşturduk. Bunlar şehrin ulaşım altyapısı için gerekli olan şeyler. Yaylalara, en ücra köşelere kadar olan her güzergahta otobüslerimiz çalışıyor. Bunlar kentin marka değerine katkı sunuyor" ifadelerini kullandı.



"MESKİ ile tüm tarihlerin en büyük yatırımını yapıyoruz"


Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra MESKİ Genel Müdürlüğünün de altyapı çalışmaları yaptığını belirten Seçer, "MESKİ 17,5 milyar liralık yatırım ile tüm tarihlerin en büyük yatırımını yapıyor" dedi. Öz kaynaklar, hibeler ve geri ödemeli kredilerle bu yatırımları yapacaklarını ifade eden Seçer, "Bunlar şehrin marka değerini artıracak. Anamur’dan Tarsus’a kadar bir damla kirli su denize akmayacak" şeklinde konuştu.



"Hizmette halkçıyımdır"


Göreve geldiği günden bu yana en düşük bütçe gerçekleşme oranının 2024 yılında olduğunu söyleyen Seçer, gider bütçesinin yüzde 87, gelir bütçesinin ise yüzde 90 gerçekleştiğini belirtti. Seçer, "Yaptığımız her şey gerçekçi, hiç hayal satmıyoruz" diye konuştu. 2024 yılının sonunda vergi borcunu tamamen ödediklerini ve SGK borcunun da yapılandırılarak ödendiğini vurgulayan Seçer, "Biz art niyetli değiliz, biz siyasetçiyiz. Bir kurum yönetiyoruz, para ve insan yönetimi var. Kafam yatırımlarda iş insanıdır ama hizmette, halkçıyımdır. Bakın sahilleri satmadık, kiraya vermedik, tanıdıklarımıza da vermedik, halka açtık" sözlerine yer verdi.


Daha fazla yatırım yapmak istediklerinin altını çizen Seçer, bugün geldikleri noktada ekonomik koşullardan dolayı belediyelerin vergi gelirlerinin düştüğüne ya da sabit kaldığına dikkat çekerken, metro ve tramvay projeleri için yurt dışından kredi kullanma izni alamadıklarını söyledi.



"Mersin’de hizmette kapsayıcılık var"


Mersin için hizmet ederken merkezi hükümetten destek almak için gayret sarf ettiklerini belirten Seçer, şöyle devam etti; "Mersin’de güzel şeyler oluyor. Mersin’de huzur oluyor, ayrımcılık olmuyor. Mersin’de vatandaşın en çok şikâyet ettiği adaletsizlik yok, hizmette kapsayıcılık ve güler yüz var. Mut’ta da Anamur’da da Tarsus’ta da merkezde de insanlar kendini değerli hissediyor. Parti ayrımı asla konuşulmuyor. Belediye başkanının kapısından hangi siyasi partiye mensup olursa olsun her siyasetçi girip derdini anlatabiliyor. Her vatandaş bize ulaşabiliyor. Bundan daha büyük zenginlik olmaz. Mersin emin ellerde. Halkın sevgisini ve güvenini aldık" ifadelerini kullandı.



"Tasarruf konusunda ince eleyip sık dokuyoruz"


Tasarruf tedbirleri kapsamında belediye harcamalarına oldukça dikkat ettiklerinin altını çizen Seçer, bu hususta ince eleyip sık dokuduklarını dile getirdi. Belediye başkanı olarak her zaman lüks harcamalardan kaçındıklarının da altını çizen Seçer, "Tasarruf dediğiniz zaman biz, diğer belediyelere gerçekten ders veriyoruz" diyerek bu konuda hassas davrandığını kaydetti.



Seçer: "Mersin’de hizmette ’kapsayıcılık’ var"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Büyükşehir’den liman içine balık restoranı Samsun Büyükşehir Belediyesi, Liman ile Tütün İskelesi arasında kalan sahil bandında hayata geçirdiği balık restoranı projesiyle kente, deniz manzarası eşliğinde yeni bir sosyal yaşam alanı kazandırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, sahil alanlarını daha işlevsel hale getirme hedefi doğrultusunda İlkadım ilçesi Fuar Caddesi üzerinde yer alan Liman ile Tütün İskelesi arasındaki bölgede balık restoranı inşa ediyor. Yapımına başlanan proje, Samsun’un sahil kimliğini güçlendirecek şekilde tek katlı ve hareketli bir mimari anlayışla tasarlandı. Yelpaze formundaki yapı, denizle bütünleşen estetik görünümüyle dikkat çekerken, 615,80 metrekare kapalı alanın yanı sıra 141,67 metrekarelik üstü açılıp kapanabilen teras alanını da barındırıyor. Minimum 240 kişi kapasitesiyle hizmet vermesi planlanan restoran, yalnızca yeme-içme alanı olarak değil, her yaştan ziyaretçiye hitap eden bir yaşam alanı olarak projelendirildi. Tesis bünyesinde çocuk oyun alanı, mescit, bebek bakım odası ve modern bir mutfak bölümü de yer alacak. İnşaat çalışmaları sürüyor Projede mimari detaylara da özel önem verildi. Cephede kullanılacak pul desenli titanyum kaplama, gümüş tonlarının hâkim olduğu modern bir görünüm sunarken, ön cephedeki renk dokunuşlarıyla balık teması ön plana çıkarılacak. İç ve dış mekânlarda ise ferah, modern ve doğayla uyumlu bir dekorasyon anlayışıyla ziyaretçilere keyifli bir atmosfer sunulması hedefleniyor. İnşaat çalışmalarının aralıksız sürdüğü proje tamamlandığında, sahil bölgesine önemli bir değer katması bekleniyor. "Sahil kimliğimizi güçlendirecek" Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Samsun’un Karadeniz’in en güzel sahillerinden birine sahip özel bir şehir olduğunu vurgulayarak, sahil alanlarını hemşehrilerin yaşam kalitesini artıracak şekilde değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Balık restoranı projesiyle sahilin, ailelerin birlikte vakit geçirebileceği, kaliteli ve sağlıklı deniz ürünlerinin güvenle tüketilebileceği bir sosyal yaşam alanına dönüşeceğini ifade eden Doğan, bu alanın aynı zamanda kente gelen misafirler için Karadeniz kültürü ve lezzetlerinin tanıtılacağı önemli bir durak olacağını belirtti. Doğan, restoran tamamlandığında Samsun’un sahil kimliğini güçlendiren ve vatandaşların keyifle vakit geçirdiği bir mekân olarak şehre hizmet edeceğine inandığını sözlerine ekledi.
İstanbul TMOK Türkiye Fair Play Ödülleri’nin töreni gerçekleştirildi Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından düzenlenen 2024 Türkiye Fair Play Ödülleri sahiplerini buldu. Ataköy’deki Olimpiyatevi’nde düzenlenen 2024 Türkiye Fair Play Ödülleri törenine TMOK Başkanı Ahmet Gülüm, TMOK Fair Play Komisyonu Başkanı Haldun Domaç, ödül almaya hak kazananlar ve davetliler katıldı. Törende; Tanıtım, Kariyer, Davranış ve Toplumsal olmak üzere dört ana kategoride birçok kişi ve kuruma ödül verildi. Etkinlikte Dünya Fair Play Ödülleri ve Avrupa Fair Play Ödülleri de sahiplerini buldu. TMOK Anma ve Onurlandırma Komisyonu tarafından milli atıcı Yusuf Dikeç’e tören öncesi özel bir ödül verildi. Dikeç’e ödülünü TMOK Başkanı Ahmet Gülüm takdim etti. Milli sporcu Dikeç, ödül takdimi sonrası yaptığı açıklamada, "Uzun yıllardır devam eden bir ödül töreni geleneğinde ilk defa böyle bir plaketin bana verilmesinden çok mutluluk duydum. İnsanların onurlandırılması için ölmelerini beklememize gerek yok. Gençler, ’Biz de senin gibi şampiyon olacağız’ diyor. Böyle hatırlandığım için TMOK’a teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Ahmet Gülüm: "Yusuf Dikeç, Türkiye’nin en değerli spor insanlarından biri" TMOK Başkanı Ahmet Gülüm, Yusuf Dikeç’in ülke için çok önemli bir sporcu olduğunu aktararak, "Olimpiyat oyunları, bir sporcunun hayatı boyunca ulaşmak istediği en önemli olgudur. Bu olguyu bir sporcu, bir kez yaşar. O bize bunu beş kez yaşattı. Her birinde de ayrı başarılara imza attı. Yusuf Dikeç, Türkiye’nin en değerli spor insanlarından biri. Onu Anma ve Onurlandırma Komisyonu olarak onurlandırmamız çok değerli. Esas önemli olan ise onun alacağı madalyalar. Kazandığı madalyalarla ülkeyi onurlandırması çok değerli. Bunu da yapabilecek güce, iradeye ve sporcu disiplinine sahip" dedi. "Amacım, TMOK’un gücünü kullanıp ülkede sporun farklı değerleri olduğunu göstermek" ’Fair Play’ mirasını daha ileri taşımak zorunda olduklarını dile getiren Gülüm, "Bu olgunun içerisinde çok büyük bir yeri olan Erdoğan Arıpınar’a teşekkür ediyorum. Yeni bir döneme başladık. TMOK’un da Fair Play Komisyonu yeni kuruldu. Bir mirası daha ileri taşımak zorundayız. Ben, sporun içerisinde 53 yıldır yer alıyorum. Bir sporcu eskisiyim. Bu işlerin nasıl yapıldığını gördüğümde heyecan duyuyorum. Heyecan duyamadığım bir bölüm ise spor denilince insanların aklına sadece bir olgunun gelmesi. Bu düşünce de negatif bir şekilde geliyor. Bizim dünya çapında çok önemli sporcularımız var. Yusuf Dikeç, İbrahim Çolak, Mete Gazoz ve A Milli Kadın Voleybol Takımımız var. Bütün gücümüzle, sporun bu değerlerini ve değerli sporcuları toplumun gözünün önüne sokmalıyız. Futbol denilen o kargaşanın dışına çıkmalıyız. Bugün 3,5 milyar dolarlık bir endüstriden bahsediyoruz. Bu endüstrinin yüzde 85’i de yabancı transferine gidiyor. Bu yüzde 85’in yüzde 80’i de işe yaramaz sporculardan oluşuyor. Amacım, TMOK’un gücünü kullanıp ülkede sporun farklı değerleri olduğunu göstermek" diye konuştu. Haldun Doman: "Projelerle gençlere uzanmamız gerekiyor" Haldun Domaç ise Fair Play Komisyonu olarak çok önemli projeler ürettiklerini belirterek, "Geçen dönemden kalan ’Üniversiteler kervanı’ projesi vardı. Bu kervanın içerisinde yer almıştım. Bunun dışında 2 yeni proje başlattık. Bunlardan bir tanesi de ’Bir sporcu bir okul’ projesi. Yeni filizlenenlere uzanmamız gerekiyor. Bu projeyle ortaokul ve lise düzeyine indik. Bunun dışında ’Fair Play Buluşmaları’ düzenliyoruz. Bunların ikisini Muğla ve Kırklareli’nde yaptık. Orada da güzel işler yaptık. İstanbul’da Milli Eğitim Müdürlüğünün ’Spor şehri İstanbul’ projesi var. Bu projenin bir ayağında da biz varız" cümlelerine yer verdi. Törende ödüle layık görülen kişi ve kurumlar şu şekilde: Kariyer Dalı Büyük Ödül: Umut Ünlü (Paralimpik yüzücü) Şeref Diploması Ödülü: Recep Uçar (Çaykur Rizespor Teknik Direktörü), Gençlerbirliği Kadın Futbol Takımı, Öznur Cüre Girdi (Paralimpik okçu) Kutlama Mektubu: Ata Atakul (Beden eğitimi öğretmeni), Gülşah Sırakaya (Beden eğitimi öğretmeni), Kuzey Tunçelli (Milli yüzücü) Tanıtım Dalı Büyük Ödül: Yusuf Dikeç (Milli atıcı) Şeref Diploması Ödülü: Alperen Şengün (Milli basketbolcu), Toprak Razgatlıoğlu (Milli motosikletçi), Ejder Sözen (Okçuluk antrenörü) Kutlama Mektubu: Ragıp Vural Tandoğan (Yüzücü), Alp Pehlivan (Yorumcu) Davranış Dalı Büyük Ödül: Daniele Santarelli (A Milli Kadın Voleybol Takımı Başantrenörü) Şeref Diploması Ödülü: Denizli Çamlık FK, Sakine Küçükakyüz (Tekvando antrenörü), Melihşah Katman (Atletizm eğitmeni) Kutlama Mektubu: Sakarya Harmanlıkspor, Selçuk Erdoğan (17 Yaş Altı Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü), Boyabat Eğitimspor Kadın Futbol Takımı Toplumsal Ferhunde Tuba Üstünkal (Beden eğitimi öğretmeni), Tekirdağ Yeniçiftlik Nizamettin Demirdöven İlkokulu Avrupa Fair Play Ödülleri Bursaspor Taraftarları, Nizip SK, Bahri Vreskala Dünya Fair Play Ödülleri Ebru Kavzan, Doç. Dr. Recep Cengiz
Ankara Bakan Fidan, Hamas heyetiyle Ankara’da görüştü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye başkanlığındaki Hamas heyetiyle Ankara’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye başkanlığındaki Hamas heyetiyle bugün Ankara’da görüştü. Görüşmede Gazze’deki durum değerlendirildi ve Gazze barış planının ikinci aşamasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Bakan Fidan, Türkiye’nin Filistinlilerin haklarını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ettiğini kaydetti; ayrıca Gazze’deki barınma ve insani yardım ihtiyacının giderilmesi için Türkiye’nin sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hamas heyeti, ateşkesin şartlarını yerine getirdiklerini; buna rağmen İsrail’in Gazze’yi hedef almaya devam ettiğini ve bu tutumun barış planının ikinci aşamasına geçilmesini engellemeye yönelik olduğunu belirtti. Hamas heyeti ayrıca, Gazze’ye girişine izin verilen tırların yüzde 60’ının ticari mal taşıdığını, insani yardım miktarının ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığını ifade etti; özellikle temel ihtiyaç maddeleri, ilaç, barınma malzemesi ve yakıt tedariki konusundaki eksikliklerin sürdüğünü aktardı. Görüşmede, Filistinli gruplar arası uzlaşı süreciyle ilgili gelişmeler ve Batı Şeria’daki durum da değerlendirildi. İsrail’in Batı Şeria’daki uygulamalarının kabul edilemez olduğu vurgulandı.