GÜNDEM - 04 Mart 2025 Salı 10:01

Ramazan’ın vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

A
A
A
00:00
00:00
HD

Mersin yöresine özgü geleneksel kerebiç tatlısına Ramazan ayında talep arttı. Üreticilerde yoğunluk yaşanırken, hafif ve lezzetli tatlı, Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor. Ramazan sofralarında yerini almaya başlayan kerebicin kilogramı fıstıklı 960 TL, cevizli ise 580 TL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Mersin’e özgü geleneksel bir tatlı olan kerebice Ramazan ayının gelmesiyle talep artarken, üreticilerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Vatandaşlar iftar sofralarında kerebice yer vermek için için tatlıcıların önünde yoğunluk oluştururken, üreticiler de artan talebi karşılamak için yoğun mesai yapıyor. Geçmiş yıllarda sadece Ramazan aylarında üretimi yapılan kerebiç, zamanla yılın 12 ayı tezgahlardaki yerini aldı. Ramazanın gelmesiyle sofralarda daha fazla yer bulan kerebiç, halk arasında ’irmik tatlısı’ olarak da biliniyor. İçi tercihe göre fıstık veya ceviz ile doldurularak ‘içli köfte’ şekli verilen kerebiç, fırında pişirilerek, çöven otu köklerinden yapılan kaymağın üzerine dökülmesiyle servis ediliyor. İsteğe göre üzerine tarçın da ilave edilebiliyor. Yaklaşık bir hafta dayanma süresi olan kerebice il dışından gelen talepler ise kargo ile karşılanıyor. Ramazan sofralarında yerini almaya başlayan kerebicin kilogramı fıstıklı 960 TL, cevizli ise 580 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.

Ramazan’ın vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

"3 gün önce daha az talep varken, bugün daha fazla"

Mersin’de yaklaşık 30 yıldır kerebiç satan Yasemin Sekmen, kerebicin Mersin’e özgü bir tatlı olduğunu vurgulayarak, Ramazan ayıyla birlikte taleplerin daha da arttığını söyledi. Şehir dışına da kargo ile gönderdiklerini belirten Sekmen, "Ramazanda talep daha fazla, dolayısıyla daha çok satış yapıyoruz. Bitkisel bir tatlı olduğu için bozulmuyor. Çok tercih edilen bir tatlı. Özellikle yumurta ve süt olmadığı için daha çok tercih ediliyor. Üç gün önce daha az talep varken, bugün daha fazla talep görmeye başladı. Bitkisel olduğu için içerisinde şeker çok az, o yüzden de tercih sebebi. Kaymağı çöven bitkisinden yapılıyor; içerisine şeker ve su ekleniyor. Şekeri, çöven bitkisi çok acı olduğu için tatlandırmak amacıyla tatlandırıyoruz. Kerebiçin içerisinde de antepfıstığı ve ceviz var. Dışında da irmik ve un var. Ama bunlar özel ürünler, yani bildiğimiz irmik ve un değil" ifadelerini kullandı.

Ramazan’ın vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

"Bitkisel olması, içerisinde yumurta ve süt bulunmaması"

Sekmen, kerebiçi diğer tatlılardan ayıran özelliklerinden birinin bitkisel olması olduğunu belirterek, "Kerebiçi diğer tatlılardan ayıran özellikler, hafif olması, şekerinin çok az olması ve ayrıca bitkiden yapılması, bitkisel olmasıdır. İçerisinde yumurta ve süt bulunmaması" dedi. Sekmen, "Fiyatları şu anda yeni güncelledik. Fıstıklı kerebici 960 TL, cevizli kerebici ise 580 TL’ye satıyoruz. 1 kilogramda 16 adet var" şeklinde konuştu.

Ramazan’ın vazgeçilmezi kerebiç tatlısı

Fevzi Demircan 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da baharın gelmesiyle bisiklet tamircileri yoğun mesaiye başladı Van’da havaların ısınmasıyla birlikte bisikletlerini bakım ve onarım için tamircilere getiren vatandaşlar, tamircilerde yoğunluğa neden oldu. Bahar mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte vatandaşlar açık havaya yönelirken, bisiklet kullanımında da artış yaşanıyor. Özellikle hafta sonları yoğunluğun daha da arttığını belirten bisiklet tamircileri, kış aylarında beklemede olan bisikletlerin nisan ayıyla birlikte tekrar gün yüzüne çıktığını söyledi. Tamirciler; lastik değişimi, fren ayarı ve zincir bakımı gibi işlemler için yoğun talep aldıklarını ifade etti. Kentte bisiklet kullanımı hem ekonomik hem de çevre dostu olduğu için son dönemlerde yoğun olarak tercih ediliyor. İHA muhabirine konuşan bisiklet tamir ustası Şahap Kaplan, havaların ısınmasıyla birlikte bisikletlerini kapalı alandan çıkaran vatandaşların bakım ve onarım için kendilerine geldiğini belirtti. Kış sezonunda bisikletlerin nemli ortamda bulunduğunu hatırlatan Kaplan, "Kış sezonuna girdiğimiz için bisikletler rafa kaldırıldı, yani eve hapsoldular ya da bodrum gibi nemli ortamlarda bulundular. Bu yüzden bisikletler için bakım şart. Bakım ünitelerimiz var. Rutin bakımlarda fren testlerimiz mevcut. Bunun yanı sıra iç halatlar sökülüp oksitlenme kontrol edilerek yağlanıyor. Periyodik bakımlar kapsamında bisiklet temizleniyor, orta göbek bakımı yapılıyor. Full bakımda ise daha kapsamlı işlemler uygulanıyor. Arka ve ön bilyeler değişiyor çünkü bisiklet, bu bilyeler üzerinde hareket ettiği için maalesef çok çabuk oksitlenebiliyor. Dolayısıyla yılda bir kez bu parçaların değişmesi gerekiyor" dedi. Bisiklet işletme sahibi Ezdin Kaplan ise yeni bisiklet seçerken hafiflik konusunu ön planda tutulmaması yönünde önerilerde bulunarak, "Hafif bisikletler, sürüş konforunu artırır ve daha uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Özellikle çocuklar için bacak kaslarını fazla yormayacak çok dişli lastiklerin tercih edilmesi daha rahat bir sürüş sağlar. Bisiklet klasmanları; dağ bisikleti, şehir bisikleti, hibrit bisiklet, trek bisikleti ve süspansiyonlu bisikletler gibi çeşitlere ayrılıyor. Şehirde bisiklet kullananlara, T modeli trekking ve hibrit tarzı bisikletleri öneriyoruz. Eğer genellikle patika yollar veya doğada kullanılacaksa, ön süspansiyonlu ve ‘mountain bike’ dediğimiz dağ bisikletlerinin tercih edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.