ASAYİŞ - 27 Aralık 2024 Cuma 17:35

Mersin’de yılbaşı öncesi denetim

A
A
A
Mersin’de yılbaşı öncesi denetim

Mersin’in Yenişehir ilçesinde yılbaşı öncesi yapılan denetimlerde hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uymayan işletmelere cezai işlem uygulandı.


Yenişehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri halk sağlığını korumak ve tüketicilerin mağduriyet yaşamasını engellemek için ilçedeki kuruyemiş ve benzeri gıda ürünleri satan işletmeleri denetledi. Denetimlerde hijyen şartlarının yanı sıra işletmelerin ruhsatlarının geçerliliği, satılan ürünlerin raf ömrü, imalat tarihi, etiket fiyatları ve son kullanma tarihleri incelendi. Hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uymayan işletmelere cezai işlem uygulandı.



"Vatandaşlarımızın sağlığını her zaman ön planda tutuyoruz"


Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, denetimlerin süreceğini belirterek, "Vatandaşlarımızın sağlığını her zaman ön planda tutuyoruz. Halkımızın güvenli ve sağlıklı bir şekilde alışveriş yapabilmesini sağlamak için büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Özellikle gıda ürünlerinin hijyen ve güvenlik standartlarına uygunluğunu denetleyerek, sağlıksız ve güvenliği tehlikeye atan işletmelere karşı gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz. Halkımızın sağlığını korumak ve tüketicilerin mağduriyet yaşamasını engellemek adına düzenli olarak denetimlerimiz devam edecek" dedi.



Mersin’de yılbaşı öncesi denetim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Mesajı görünce paniğe kapıldı, aracını kapıda görünce rahatladı Kombi tamiri yaparken gelen mesajla panikleyip kendini dışarı atan Kadir Yazar, aracını kapının önünde görünce rahatladı. Tokat merkezde kombi bakım işiyle uğraşan Kadir Yazar, iş yerinde kombi tamiri yaptığı sırada HGS’den gelen bir mesajla panik yaşadı. Aracının çalındığını düşünerek kendini dışarı atan Yazar, iş yeri aracının kapının önünde olduğunu görünce rahat bir nefes aldı. HGS Genel Müdürlüğünü arayan Yazar, durumun ikiz plaka kaynaklı olduğunu öğrendi. Kombi tamiri yaptığı sırada gelen mesajla kendini dışarı attığını söyleyen Kadir Yazar, “Atölyemde çalışırken telefonuma gelen mesajda, Sakarya Adapazarı’nda iş yeri aracımla geçiş yapıldığı ve HGS bakiyemin bittiği belirtiliyordu. Ödeme yapmazsam idari para cezası uygulanacağı yazıyordu. O an büyük bir korku yaşadım. Aracım çalındı sanıp hemen dışarı fırladım. Aracım kapının önünde duruyordu. HGS Genel Müdürlüğü’nü aradığımda plakamın bir başkası tarafından kullanıldığını, yani ikiz plaka olduğunu öğrendim. Yetkililerin bu sorunu çözmesini bekliyorum. İstanbul’a gitmek zorundayım ama HGS yeniden biter korkusuyla sadece 150 TL yükleyebildim” dedi. Kadir Yazar, benzer durumlarla karşılaşan vatandaşların gelen mesajları dikkatle incelemesi gerektiğini vurguladı ve yetkililerin ikiz plaka mağduriyetlerini gidermesi için çağrıda bulundu.
Sivas 100 gramıyla 4 kişilik ailenin karnı doyuyor Kurutulmuş çiçek bamyanın saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra, 100 gramı ile de dört kişilik bir ailenin karnı doyuyor. Türkiye’de yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bamya, ince işçiliğinden dolayı kilogram fiyatı 2 bin 500 liradan alıcı buluyor. Kadınlar tarafından İlkbahar aylarında sabah güneş doğmadan günün erken saatlerinde, çiçek haliyle tek tek toplanarak ince bir işçilikle ipe diziliyor. Bamyanın 100 gramı ile 4 kişilik aileye yemek yapılabiliyor. İç Anadolu’nun birçok ilinde ise düğünlerde düğün yemeği yapılarak misafirlere ikram edilen kurutulmuş çiçek bamya, insanlar tarafından sevilerek tüketiliyor. Faydaları saymakla bitmeyen bamya, birçok hastalığın da ilacı olarak biliniyor. Bamya, günümüzde de diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Hal esnaflarından Hakan Özfidancı, ”Sabah güneş doğmadan, kadınlar tarafından toplanan bamya, çiçek haliyle toplanır. Bamyanın tek tek ipe dizilmesi maliyetini yükseltiyor. Yazın taze satılan bamya kuru bamya ile eşdeğer değildir. Bu bamyanın 100 gramından 4 kişilik bir aileye yemek yapılabilir. İlk bakışta pahalı gözükse de aslında bamya pahalı bir yemek değildir. Eskiden atalarımız da tükettiği bir yemektir, Konya, Kayseri gibi illerimizde düğün yemeği olarak da tüketiliyor. Bamyanın kilogram fiyatı şu anda 2 bin 500 lira” diye konuştu. Özfidancı “Fiyatı ilk bakışta pahalı gibi gözükse de yemekleri yapıldığı zaman çok ekonomik ve bereketli bir bitki. 100 gramı 250 lira, ancak bu 100 gramdan dört kişili bir aileye yemek yapılabiliyor. Eskiden atalarımız, dedelerimiz bamyayı ilaç olarak kullanırlarmış. Günümüzde de bazı aileler halen şifa niyetine ilaç olarak kullanmaya devam ediyor. Diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik için alıp şifa niyetine tüketen müşterilerim var” dedi.
İstanbul Organ nakli olanlar, çocuklar ve hamileler pestisit tehlikesi altında Son zamanlarda gıda üretiminde aşırı tarım ilacı kullanımı, ciddi bir endişeye yol açıyor. Pestisit kalıntıları, sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Özellikle organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamileler bu tehlikeden en çabuk etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının sadece sebzelerle sınırlı olmadığını, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda da pestisitlere rastlanabileceğine dikkat çekerek, “Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımı azaltılmalı. Pestisitlerde doz çok önemlidir” dedi. Pestisitler en çok elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü olan ürünler, buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünlerde bulunabiliyor. Hayvan yemlerindeki pestisitler, et, süt ve yumurtaya bulaşabiliyor. Pestisitler sağlık üzerinde şu olumsuz etkilere sebep olabiliyor: "Hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarı, kansere yol açabilecek toksik etkiler, üreme bozuklukları". Pestisit maruziyetini azaltmak için sebze ve meyveleri bol suda yıkamak, sirkeli veya karbonatlı suda bekletmek, kabukları soyulabilen ürünlerin kabuklarını soymak, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekiyor.