ÇEVRE - 07 Kasım 2024 Perşembe 12:06

Mersin’de 30 dönümlük ’Defne Koruluğu’ oluşturuluyor

A
A
A
Mersin’de 30 dönümlük ’Defne Koruluğu’ oluşturuluyor

Mersin’in Toroslar ilçesinde ’İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç’ projesi çerçevesinde 30 dönümlük ’Defne Koruluğu’ oluşturuluyor. Düzenlenen ’Gelecek İçin Bir Fidan’ etkinliğinde katılımcılar, öğrencilerle birlikte 30 dönümlük koruluğa fidan dikti.


Büyükşehir Belediyesinin Avrupa Birliği (AB) Projesi olan İklim Değişikliğine Adaptasyon Hibe Programı’nda hibe aldığı ‘İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç’ isimli projesi çerçevesinde düzenlenen etkinlikle Büyükşehir Belediyesi ile Toroslar Belediyesi iş birliğinde Korukent Mahallesi’nde oluşturulan Defne Koruluğu’na fidan dikildi. Katılımcılar, öğrencilerle birlikte koruluğa 350 defne fidanının yanı sıra, 120 yayılıcı ardıç, 100 Ligustrum, 75 Akçaağaç ve 30 kauçuk fidanı dikimi gerçekleştirildi.



"Halka nefes alabileceği alanlar oluşturuyoruz"


Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hamit Mert Avcı, törende, "Omuz omuza, halka nefes alabileceği alanlar oluşturuyoruz. Bu alanlar, sadece halkın günlük ulaşımını kolaylaştırmak için seçilen yerler değil. Aynı zamanda etrafında karbondioksite yutak alanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Ekonomik kriz bugünün sorunu olabilir; ama ekolojik kriz hem bugün, hem 10 yıl, hem de 100 yıl sonrasının sorunu" dedi. Defne ağaçlarının hem ekolojik, hem de ekonomik değerine dikkat çeken Avcı, "Burası halka nefes alan alanlar açmak dışında, sürdürülebilir bir belediyecilik ve sağlıklı bir insan hayatı için en önemli önceliğimiz" diye konuştu.



"Her diktiğimiz fidan, doğa dostu bir gelecek için yatırımdır"


Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Bülent Halisdemir de görevlerinin; iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak, uyum sağlamak ve dirençli bir kent oluşturmak olduğunu söyledi. Halisdemir, "Defne koruluğu; ağaç dikilmesinin ötesinde, iklim değişikliğine uyum sağlamak, karbon salınımını azaltmak, karbon yutakları oluşturmak, daha yaşanılabilir bir çevre için attığımız güçlü bir adım. Koruluğa dikilen ağaçların karbon tutma kapasitesi sayesinde, iklim dostu bir alan oluşturmamıza destek olacak, gelecekte kentimize temiz hava, doğal bir gölgelik yaşam, sağlıklı bir ekosistem sunacaktır. Ağaçlandırma çalışmalarımızla aynı zamanda, doğa sevgisini ve çevre bilincini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Her diktiğimiz fidan geleceğimiz için bir umut, doğa dostu bir gelecek için yatırımdır" dedi.



Mersin’de 30 dönümlük ’Defne Koruluğu’ oluşturuluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da su kaçaklarını azaltmak için DMA odaları kuruluyor Çorum Belediyesi şehrin farklı yerlerine Depo, Ölçüm ve İzole Sayaç Bölgeleri (DMA) kuruyor. 75 bölgeye kurulacak DMA odaları ile su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor. Su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması ve kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi için çalışmalar başlatan Çorum Belediyesi, şehrin 75 farklı bölgesine kuracağı izole alt bölge ile kayıp kaçakların tespitinde, altyapı sorunlarının erken aşamada belirlenebilmesinde ve su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesine imkan sağlamayı amaçlıyor. ’İçme suyunda kayıp kaçağın önüne geçmekte kararlıyız’ Merkezi izleme ve yönetim sisteminin kurularak, su kayıp ve kaçak oranlarının düşürülmesi çalışmalarına devam ettiklerine kaydeden Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, bu projeyle hizmet kalitesini artırmayı ve su kaynaklarının etkin kullanımını amaçladıklarını söyledi. Projenin kayıp ve kaçakların önlenmesi, su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve sürdürülebilir bir su yönetimi sağlanması açısından büyük önem taşıdığına değinen Başkan Aşgın “DMA (District Metered Area) yazılımları, su dağıtım sistemlerinde kayıp ve kaçakların tespit edilmesi ve azaltılması için kullanılan etkili araçlardan biridir. Yapacağımız çalışmayla birlikte su dağıtım şebekesindeki kayıp-kaçakların önüne geçebilmek için en etkili yöntemlerinden birisi olan şebekeyi ‘böl ve yönet’ mantığı ile bölgesel ölçüm alanlarına ayrıştırarak bölgelerdeki hat debisi ve basıncını online olarak takip edeceğiz." ifadelerini kullandı. ’75 adet izole bölgesi belirlendi’ İzole alt bölge oluşturulması şehrimizde bulunan içme suyu depolarına su dağıtımında daha küçük, yönetilebilir bölgelere ayırarak her bir bölgenin su tüketimini ve basıncını izlemeye imkan tanıyan bir yöntem olduğunu kaydeden Başkan Aşgın, "Oluşturulacak izole alt bölgelere suyun akış hızı ve miktarını ölçen debimetre sistemleri entegre edilecek. Gece saatlerinde 02.00 ile 04.00 arası yapılan debi ve basınç ölçümleri dikkate alınarak ilgili bölgenin önlenemeyen minimum gece akışını hesaplayacağız. Önlenemeyen MNF debisi ve gerçekleşen debi kıyaslanarak diğer parametrelerle birlikte altyapı kayıp-kaçak endeksi hesaplanacak ve endekslere göre bölgeler en kötüden en iyiye doğru sıralanarak kayıp-kaçakların olduğu bölgeler belirlenecek. Bu bölgelerde gece dinlemesi yapılarak kayıp-kaçakların tespitini sağlayacağız. Hayata geçireceğimiz bu sistemle şehrimizde toplam 75 adet izole alt bölge belirledik. 2024 yılı sonunda Lozan depo bölgesinde yaptığımız 12 izole alt bölge devreye alınacak" şeklinde konuştu. ’Su kaynakları daha verimli yönetilecek’ Projemizin tamamlanması ile kayıp kaçakların tespitine, altyapı sorunlarının erken aşamada belirlenebilmesine ve su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesine imkan ağlayacak. Böylelikle şebekemizde oluşan anlık arızalara zamanında müdahale ederek su israfının önüne geçmiş olacağız” dedi.