GÜNDEM - 04 Eylül 2024 Çarşamba 11:21

Mersin kültürü Karamancılar Konağı ile yaşayacak

A
A
A
Mersin kültürü Karamancılar Konağı ile yaşayacak

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tarihi kent merkezi yapısına ve dokusuna zarar vermeden onları açığa çıkararak, insanlığın hizmetine sunmak istediklerini belirterek, “Mersinliler görecekler ki, tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek” dedi.


Başkan Seçer, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmaları hızla devam eden ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. Devam eden çalışma hakkında değerlendirmelerde bulunan Seçer, Karamancılar Konağında devam eden restorasyon çalışmalarının 2021’den bu yana devam ettiğinden söz ederek, eseri 2025 yılının Mart ayında bitirmeyi planladıklarını söyledi. İki bloktan oluşan eserin bir bölümünde de Kuvayi Milliye Müzesi bulunacağını dile getiren Seçer, “5 Kasım 1918’de Mustafa Kemal Atatürk, Mersin’e geldiğinde bir gece burada kaldı. Onun için de bizim için buranın tarihi değeri çok yüksek. Bir birim de Gastronomi Müzesi olarak restore ediliyor” diye konuştu. Eserin içerisinde mutfak sanatları ile ilgili kurs da verileceğini aktaran Seçer, yöresel lezzetlerin sergilendiği bir de restoranın bulunacağını ifade etti. Seçer, “Mersin’e gelecek misafirlerin ağırlanabileceği, hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak. Burada hem Kuvayi Milliye ruhunu yansıttığımız bir köşemiz hem de yöresel lezzetlerin sunulduğu bir müzemiz bulunacak. Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı 2025 yılında hizmete girmiş olacak” ifadelerini kullandı.



Seçer, kent merkezini canlandıracak restorasyon çalışmalarını anlattı


Kent genelinde devam ettirdikleri ve şehir merkezini canlandıracak diğer restorasyon çalışmalarından da söz eden Seçer, “Eski belediye binamız olan Taş Binada restorasyon çalışmalarımız devam ediyor ve çalışmalar gayet de iyi gidiyor. Orayı da Kent Müzesi yapacağız. Eski yıllarda olduğu gibi orada Ak Kahveyi canlandıracağız” şeklinde konuşarak, birçok bölgede tarihi dokuya zarar vermeden çalışmaların sürdüğünü aktardı.


Kent Meydanı yapılacak


Yakın zamanda belediye hizmet binası olarak kullandıkları Kırmızı-Lacivert ve Özel İdare İşhanını da boşalttıklarını hatırlatan Seçer, “Şimdi Zafer Çarşısı da boşalacak. Kırmızı-Lacivert İşhanı ve Özel İdare İşhanı yıkımı başladı. O bölgeyi Kent Meydanı olarak düzenleyeceğiz. Çok güzel bir projeye çalışıyoruz. Yine Kasaplar Çarşısında bazı çalışmalar yaptık. Orada uygun gören mülk sahiplerinden satın almalar yaptık. Görmeyenleri de kamulaştırma yoluyla Kasaplar Çarşısında bir çalışma yapacak düzeye getirdik” dedi.



“Tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek”


Azak Han, Eski Hamam, Taşhan ve Hurmalı Han gibi tarihi yapılarda da mümkünse satın alma ya da kamulaştırma suretiyle çalışmalar gerçekleştireceklerini dile getiren Seçer, “Mersin 1800’lü yıllardan sonra gelişen bir kent merkezine sahip. O döneme ait tarihi kent merkezi yapısına ve dokusuna zarar vermeden onları açığa çıkarmak ve insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz. Tabi ki bunlar epey bir zaman alıyor ve iyi bütçeler ayırmanız gerekiyor. Bu konuda da hiçbir şeyi esirgemiyoruz. Mersinliler görecekler ki; tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek” diye konuştu.


Tarihi 19. Yüzyıldan günümüze kadar uzanan ve uzun yıllardır atıl durumda olan eserin, 2025 yılının Mart ayında bitirilmesi hedefleniyor. Eser; restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Mersin kültürünü yaşatacak ve işlevlendirilen bölümleri ile halkın kullanımına açılacak.


Akdeniz ilçesi Cami Şerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde yer alan yapının işlevsel hale getirilerek, tarihe bir not düşülmesi açısından da önemli bir çalışma olması dolayısıyla, Mersin Büyükşehir, ‘Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’nın restorasyon yapım işi çalışmalarını hızla devam ettiriyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, uzun yıllar kullanılmayan ve dikkat çekici bir konumda bulunan bu önemli sivil mimarlık örneğinin yaşatılması için yapıyı 4 Aralık 2017 yılında kamulaştırdı. Büyükşehir, bu eser ile Mersin’in çok katmanlı yemek kültürünün tanıtılmasını, yaşatılmasını sağlayacak ve kültür turizmine çok önemli katkı sunacak bir Gastronomi Müzesi olmasını hedefliyor.



Eser hakkında


Uzun yıllar âtıl durumda olan yapı 2018’de çatısında çıkan yangın nedeniyle hasar görürken; 2020’de yangın sonrası çelik güçlendirme yapıldı ve 2021’de de ihale edilerek restorasyon uygulama çalışmalarına başlandı. Arsa alanı ile 1170 metrekare alanda oluşan eserin yapı alanı da toplam 2300 metrekareden oluşuyor. Eserde; A Blok 1100 metrekare, B Blok 1000 metrekare ve Teras Altı Bodrum Kat da 200 metrekareden oluşuyor. Restorasyon tamamlandığında 2 bloktan oluşan eserin zemin katlarında; Kuvayi Milliye Müzesi ve Mutfak Kültürü Müzesi yer alacak. Birinci katlarda ise kafeterya ve aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri ile yöresel yemeklerin yer alacağı restoranlar yer alacak.



Mersin kültürü Karamancılar Konağı ile yaşayacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Vali Çelik’ten Yüksekova ESO’ya ziyaret Hakkari Valisi Ali Çelik, Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odasını (ESO) ziyaret etti. Vali Ali Çelik beraberindeki AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu ve Yüksekova ESO Başkanı Vedat Çoğaç ile birlikte Yüksekova Küçük Sanayi Sitesini ziyaret etti. Burada Sanayi Sitesi Başkanı Kerem Öztunç’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Çelik, yapılabilecek projeler üzerinde istişarelerde bulundu. Ziyaretinde, Yüksekova’nın büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Vali Çelik, “Yüksekova, gelişme potansiyeli olan çok önemli bir yer. Esnaflarımızın burada oynadığı rol çok büyük. Ben Yüksekova’nın geleceğinin çok güzel olacağına inanıyorum. Hepimizin tek amacı, çocuklarımızın yarınlarını nasıl daha güzelleştirebiliriz diye düşünmek ve onlara daha güzel bir gelecek inşa etmek olmalıdır. Bunun için gelişim adına bir ve beraber çalışmamız gerekiyor. Çocuklarımıza daha güzel bir Yüksekova bırakmak için elimizden geleni yapacağız. Yaptığımız tüm işleri iyilik ve güzellik üzerine inşa ederek bu şehri geliştireceğiz” dedi. Ziyaret sırasında esnafları sorun ve sıkıntıları hakkında bilgi alan Vali Çelik, bu problemlerin çözümü için ilgili birimlere gerekli talimatları verdi. Esnafa destek olmanın bölgenin kalkınmasında kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Çelik, iş birliği ve dayanışma vurgusu yaptı.
Samsun Bafra’da 9 bin 500 adet defne fidanı dağıtıldı Samsun’un Bafra ilçesinde, 11 mahalle üreticisine 9 bin 00 adet defne fidanı dağıtımı yapıldı. Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar, Bafra’da defne sanayisini geliştirmek için çalıştıklarını, defne ile 1 dönümlük araziden yıllık 20 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Bafra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, Çayağzı Orman İşletme Şefliği bahçesinde 11 mahalle üreticisine toplamda 9 bin 500 adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtılan defne fidanları ile birlikte son 3 yılda toplam 41 bin adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildiği, mahalledeki üreticilerin defneye büyük bir ilgisinin odluğu belirtildi. Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar, programda yaptığı açıklamada, “Bugün dağıttıklarımız ile birlikte son 3 yılda 41 bin 000 adet defne fidanı dağıtımı yapmış bulunuyoruz. Defne yaprakları daha çok kozmetik, ilaç, çay, hatta yemeklerde kullanım oranı çok yüksek. Bunun kozmetiğini, şampuanını, sabununu yapıyorlar. Defne yaprağı, geleneksel tıpta ve mutfakta uzun yıllardır önemli bir yere sahip olan bir bitkidir. Hem tıbbi açıdan hem de yemeklerde kullanımıyla bilinen defne yaprağı, sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Defne yaprağının içerisindeki kimyasal bileşenler, yetiştiği çevre ve yetişme şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yaprağın aroması ve besin değeri de çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir” dedi. “Yıllık getirisi 1 dönümlük araziden 20 bin TL” Defne yaprağının bir çok alanda kullanıldığını ve bölgede defne sanayisinin kurulması için büyük bir hammaddeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bu hammadde ile birlikte inşallah Bafra’da defne sanayi gelişmiş olacak, fabrikaları gelmiş olacak. Köylülerimizden isteğimiz almış oldukları defne fidanlarını özellikle sulanamayan atıl arazilere dikmeleri gerekir. Biz de öyle istiyoruz. Verimli arazileri değil de sulanamayan, değerlendiremedikleri arazilere diksinler. Yıllık geliri 1 dönümlük araziden 20 bin TL kazanılmaktadır. İnşallah bu defne konusunu daha da yaygınlaştıracağız. Köylülerimizin bu imkanlardan yararlanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konya Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan: "Siyasi tarihimizde hiçbir zaman Esadçı olmadık" Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “Milli Görüşçülerin bakış açısına göre, Saadet Partililerin bakış açısına göre baba Esad katildir, oğul Esad da katildir. Oğul Esad zalim oğlu zalimdir. Kimse bize iftira atarak şucu bucu olmakla suçlamasın” dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Saadet Partisi Konya 8. Olağan Kongresine katıldı. Burada konuşan Genel Başkan Arıkan, hayallerinin olduğunu bu hayalinde de Saadet Partisi’ni iktidar yapabilmek olduğunu belirtti. Arıkan, "Saadet Partimizin iktidarıyla yeniden büyük Türkiye’yi, yaşanabilir bir Türkiye’yi kurabilmek, yeni bir dünyayı kurabilmek, hakkın hakim olduğu bir dünyayı kurabilmek, özgür Filistin’in kurulduğu günleri görebilmek bizim hayalimiz. Biz bu hayalimizi gerçekleştireceğiz. Buna da yürekten inanıyoruz. Biz bu hayalleri Konya teşkilatımız ile gerçekleştireceğiz. Bu yapacağımız kongre inşallah zaferin işaret fişeği olacak ve yapılacak ilk seçimlerde yaşanabilir bir Türkiye için, yeni bir dünyanın kuruluşu için Saadet Partimizi iktidara getireceğiz" dedi. Son 15 günde gündemin Suriye’ye kitlendiğini hatırlatan Genel Başkan Arıkan, "Suriye konusuna girmeden şunun altını çizmek istiyorum. Milli Görüşçülerin bakış açısına göre, Saadet Partililerin bakış açısına göre baba Esad katildir. Oğul Esad da katildir, oğul Esad zalim oğlu zalimdir. Kimse bize iftira atarak şucu bucu olmakla suçlamasın. Bu işlerden vazgeçin artık. Biz hayatımızda, siyasi tarihimizde hiçbir zaman Esadçı olmadık. Biz sadece akıl bir işin sonunu düşünmektir gerçeğiyle hareketle bugünleri kestirdik. Suriye’de 1 milyondan fazla insanın katledileceğini, milyonlarca insanın Suriye’yi terk edeceğini biz gördük" diye konuştu. SP Genel Başkanı Arıkan’ın konuşmasının ardından Arıkan’a partililer tarafından hediyeler takdim edildi. Kongreye tek aday olarak katılan Mehmet Demirel, Saadet Partisi Konya İl Başkanı oldu.